India and World ( September 2016 ) Current Affairs MCQ : IBPS SBI Bank PO/Clerk Exams

0
  1. Prime Minister Narendra Modi and Russian President Vladimir Putin on August 10, 2016 jointly inaugurated the first unit of the Nuclear Plant located at which of the following places?
    (a) Kudankulam
    (b) Rawatbhata
    (c) Kalpakkam
    (d) Kakrapar

    Show Answer

    Solution :  A
  2. Priti Patel called on Prime Minister Narendra Modi in New Delhi in August 2016. She is a Minister for international. development in which of the following countries?
    (a) United Kingdom
    (b) Canada
    (c) United States
    (d) Australia

    Show Answer

    Solution :  A
  3. The United Nations has issued a stamp to mark the centenary of who among the following Indians?
    (a) Srinivasa Ramanujan
    (b) Subramania Bharati
    (c) Bhimsen Joshi
    (d) M S Subbulakshmi

    Show Answer

    Solution :  D
  4. Which of the following events of BRIGS was organised in Hyderabad in July 2016?
    (a) BRIGS Security Working Group
    (b) BRIGS Sports Working Group
    (c) BRICS Trade Working Group
    (d) BRICS Employment Working Group

    Show Answer

    Solution :  D
  5. Which Gulf Cooperation Council (GCC) nation recently promised free passage and humanitarian support to Indian workers affected by widespread lay-offs there?
    (a) UAE
    (b) Qatar
    (c) Oman
    (d) Saudi Arabia

    Show Answer

    Solution : D
  6. The 'Feed the Future India-Triangular Training Program' launched in July 2016 is a joint initiative of India and:
    (a) Brazil
    (b) Egypt
    (c) United States
    (d) France

    Show Answer

    Solution : C 
  7. Which neighbouring country was designated as 'No School Going Mission' by the Indian government in July 2016?
    (a) Nepal
    (b) Bhutan
    (c) Sri Lanka
    (d) Pakistan

    Show Answer

    Solution : D
  8. A Permanent Court of Arbitration tribunal has ruled that financial compensation should be paid by the India for unilaterally cancelling the deal between the government-owned Antrix Corporation and which private sector company in 2011?
    (a) Vertex Multimedia
    (b) Devas Multimedia
    (c) Foxconn Multimedia
    (d) Iridium Multimedia

    Show Answer

    Solution : B 
  9. As many as 21 new sites were inscribed on UNESCO's World Heritage List in this year's session held in Istanbul in July 2016. How many Indian sites were included?
    (a) 0
    (b) 1
    (c) 2
    (d) 3

    Show Answer

    Solution :  D
  10. What is India's rank among 149 countries in the Sustainable Development Goal Index 2016,
    released by the Sustainable Development Solutions Network (SDSN)?
    (a) 80th
    (b) 90th
    (c) 100th
    (d) 110th

    Show Answer

    Solution :  D

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!