GENERAL/ECONOMY & BANKING AWARENESS ( SBI PO ( Main Exam ), 31-07-2016- Previous Year Paper )

1

  REASONING & COMPUTER  ||  DATA ANALYSIS  ||  ENGLISH LANGUAGE  || GENERAL/ECONOMY & BANKING

 

GENERAL/ECONOMY & BANKING AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Which of the following is one of the financial services provided by Indian Post ?
      (1) Savings Bank Account
      (2) Forex Services
      (3) Recurring Deposit Account
      (4) Public Provident Fund
      (5) All those given as options

      Show Answer


      Solution :  2
    2. The shore-based anti-ship missile `Zarb’ has recently (April, 2016) been test-fired by :
      (1) Bangladesh
      (2) Russia
      (3) China
      (4) Pakistan
      (5) Afghanistan

      Show Answer


      Solution :    4
    3. Which of the following schemes has recently been recognised by the ‘Guinness Book of World Records’ as the largest cash transfer programme?
      (1) Sabla
      (2) Saral
      (3) Sahaj
      (4) Saksham
      (5) Pahal

      Show Answer


      Solution :    5
    4. The implementation of the Interest Subvention Scheme for the year 2015-16 for short term crop loans approved by the Government of India is upto Rs………….lakhs
      (1) 1
      (2) 2
      (3) 7
      (4) 5
      (5) 3

      Show Answer


      Solution :    5
    5. The pre-2005 banknotes can be/ could have been exchanged by the public, at identified bank branches and issue officers of RBI till :
      (1) 31.12.2005
      (2) 30.08.2016
      (3) 30.06.2016
      (4) 01.04.2016
      (5) 01.01.2016

      Show Answer


      Solution :    3
    6. Which of the following is a `Cryptocurrency’ ?
      (1) Ringgit
      (2) Bitcoin
      (3) Ngultrum
      (4) Shekel
      (5) Renminbi

      Show Answer


      Solution :   2
    7. The maximum amount that can be deposited in a `Sukanya Samriddhi Scheme’ account in a financial year is :
      (1) Rs.1,00,000/-
      (2) Rs.1,50,000/-
      (3) Rs.1,35,000/-
      (4) Rs.1,75,000/-
      (5) Rs.1,25,000/-

      Show Answer


      Solution :   2
    8. The PM Jan Dhan Yojana (PMJDY) aims directly in promoting :
      (1) Social Justice
      (2) Financial Inclusion
      (3) Rural Development
      (4) Digital Empowerment
      (5) Urban Development

      Show Answer


      Solution :   2
    9. According to a recent report released by Global Financial Integrity (GFI), the black money outflows siphoned out of India during 2004 to 2013 are :
      (1) USD 15 billion per annum
      (2) USD 511 billion per annum
      (3) USD 115 billion per annum
      (4) USD 51 billion per annum
      (5) USD 215 billion per annum

      Show Answer


      Solution :   4
    10. In order to fulfil all banking needs of the start-ups, a dedicated solution `SmartUp’ has recently (March, 2016) been launched by :
      (1) Bank of India
      (2) ICICI Bank
      (3) HDFC Bank
      (4) IDBI Bank
      (5) State Bank of India

      Show Answer


      Solution :   3
    11. The ‘Bharatiya Mahila Bank’ was set up in 2013 as a public sector bank with an initial capital of :
      (1) Rs. 500 crore
      (2) Rs. 1,000 crore
      (3) Rs. 1,500 crore
      (4) Rs. 750 crore
      (5) Rs. 100 crore

      Show Answer


      Solution :   2



    1. Under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) scheme, each customer who opens an account gets a :
      (1) Visa Debit Card
      (2) RuPay Debit Card
      (3) RuPay Credit Card
      (4) RuPay Charge Card
      (5) MasterCard Debit Card

      Show Answer


      Solution :   2
    2. Which of the following ‘Public Sector Banks’ was acquired by Punjab National Bank in 1993 ?
      (1) Bharat Bank
      (2) Universal Bank of India
      (3) New Bank of India
      (4) Hindustan Commercial Bank
      (5) Nadungadi Bank

      Show Answer


      Solution :   3
    3. Ravi Venkatesan, ex-chairman of  Microsoft India, has been appointed the non-executive Chairman of :
      (1) Canara Bank
      (2) Bank of India
      (3) Bank of Baroda
      (4) Bank of Maharashtra
      (5) Mahila Bank

      Show Answer


      Solution :   3
    4. The premium payable under the Pradhan Mantri Suraksha BimaYojana (PMSBY) is……………. per member.
      (1) Rs. 300 per month
      (2) Rs. 12 per annum
      (3) Rs. 330 per annum
      (4) Rs. 12 per month
      (5) Rs. 12 per day

      Show Answer


      Solution :   2
    5. Which of the following Public Sector Banks has its headquarters in Hyderabad, Telangana ?
      (1) Andhra Bank
      (2) Indian Overseas Bank
      (3) Oriental Bank of Commerce
      (4) Syndicate Bank
      (5) Commercial Bank

      Show Answer


      Solution :   1
    6. Avtar Singh, who has recently qualified for the Olympic Games 2016 will represent India in :
      (1) Jogging
      (2) Judo
      (3) Javelin
      (4) Jet sprint
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution :   2
    7. The Indian State Assembly that has recently (June, 2016) passed the ‘Ease of Doing Business Bill 2016’ is :
      (1) Gujarat
      (2) Maharashtra
      (3) Telangana
      (4) Assam
      (5) Bihar

      Show Answer


      Solution :   4
    8. Which of the following institutions has recently agreed to provide a USD 1 billion loan to Power Grid Corporation ?
      (1) World Bank
      (2) New Development Bank
      (3) State Bank of India
      (4) Asian InfrastructureInvestment Bank
      (5) Asian Development Bank

      Show Answer


      Solution :   5
    9. The Reserve Bank of India (RBI) has recently (September 2015) granted 10 entities in-principle licenses to open small finance banks. Eight of the ten entities are :
      (1) Microfinance Institutions
      (2) Housing Finance Companies
      (3) Local Area Banks
      (4) Non Corporate Entities
      (5) Publicly Traded Entities

      Show Answer


      Solution :   1
    10. For exercising the right of ‘set off’ which of the following is necessary ?
      (1) Other than those given as options
      (2) Approval from the court
      (3) No document is required to be obtained from the customer
      (4) Written consent from the customer
      (5) A letter of indemnity

      Show Answer


      Solution :   3



    1. The name ‘Punjab’ is derived from Indo-Iranian words— `Punf means ‘five’ and `aab’ means `waters’. Which of the following is not the one among those five rivers ?
      (1) Sutlej
      (2) Beas
      (3) Yamuna
      (4) Chenab
      (5) Jhelum

      Show Answer


      Solution :   3
    2. Maximum loan amount to individuals against security of shares can be :
      (1) 20.00 lacs
      (2) 15.00 lacs
      (3) 25.00 lacs
      (4) 50.00 lacs
      (5) Other than those given as options

      Show Answer


      Solution :  1
    3. Abhinav Bindra is a famous :
      (1) Social worker
      (2) Film star
      (3) Journalist
      (4) Sports personality
      (5) Politician

      Show Answer


      Solution :   4
    4. `Renminbi’ is the currency of the-:
      (1) People’s Republic of China
      (2) People’s Republic of Bulgaria
      (3) People’s Republic of Brazil
      (4) People’s Republic of Ethiopia
      (5) People’s Republic ofBangladesh

      Show Answer


      Solution :   1
    5. A demand draft issued by a bank is valid for :
      (1) 3 years
      (2) There is no time limit
      (3) 3 months
      (4) 12 months
      (5) 6 months

      Show Answer


      Solution :   3
    6. The term ‘NOC’ is associated with :
      (1) Industrial Credit
      (2) Retail Credit
      (3) Micro Credit
      (4) Farm Credit
      (5) All of the above

      Show Answer


      Solution :   5
    7. Deposits under Foreign Currency Non-Resident (FCNR) scheme can be accepted for a minimum of :(1) 15 days
      (2) 3 months
      (3) 6 months
      (4) 1 year
      (5) 7days

      Show Answer


      Solution :   4
    8. Fiscal Policy is concerned with which of the following ?
      (1) Public Revenue and Expenditure
      (2) Issue of currency
      (3) Education for all
      (4) Population control
      (5) Export and Import

      Show Answer


      Solution :   1
    9. Which one of the following is known as `Demat’ account ?
      (1) Account in which shares are held in electronic form
      (2) Other than those given as options
      (3) Account allowed to be operated by guardian of minor
      (4) Account operated by business correspondents in rural ‘centres
      (5) Account opened with zero balance

      Show Answer


      Solution :   1
    10. The maximum amount that can be remitted through RTGS is :
      (1) 1 crore
      (2) 50.00 lacs
      (3) 2.00 lacs
      (4) 10.00 lacs
      (5) No upper ceiling

      Show Answer


      Solution :   5



  1. Which of the following is the scheme for skill development of minorities?
    (1) Padho aur Kamao
    (2) Seekho aur Kamaothe
    (3) Kamao aur Jiyoa
    (4) Padho aur Seekhoaria
    (5) None of the above

    Show Answer


    Solution :   2
  2. The Foreign Exchange of India is  kept with :
    (1) SBI
    (2) ECGC
    (3) RBI
    (4) NABARD
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :   3
  3. Balance in a current account is classified as :
    (1) Hybrid deposit
    (2) Term deposit
    (3) Demand deposit
    (4) Flexi deposit
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :   3
  4. Which is the largest state in India in terms of area ?
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Rajasthan
    (3) Jammu & Kashmir
    (4) Madhya Pradesh
    (5) Pre-divided Andhra Pradesh

    Show Answer


    Solution :   2
  5. IFSC has how many digits ?
    (1) 7
    (2) 15
    (3) 11
    (4) 9
    (5) 10

    Show Answer


    Solution :   3
  6. Which one of the following is not a monetary tool of RBI ?
    (1) Reverse Repo Rate
    (2) SLR
    (3) Inter Bank Rate
    (4) Repo Rate
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :   3
  7. Banks borrow money from RBI at which of the following rates ?
    (1) Bank rate
    (2) SLR
    (3) CRR
    (4) Repo Rate
    (5) Reverse Repo Rate

    Show Answer


    Solution :   4
  8. Banks in India are required to benchmark their lending rates with reference to which of the following rates ?
    (1) Reverse Repo Rate
    (2) Base Rate
    (3) Govt. of India 10 years bond rate
    (4) Repo Rate
    (5) Other than those given as options

    Show Answer


    Solution :   2
  9. The rate at which domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as :
    (1) LIBOR
    (2) Base Rate
    (3) Repo Rate
    (4) Exchange Rate
    (5) Inter Bank Call Money Rate

    Show Answer


    Solution :   4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. karan dhingra says

    From where to download free pdf??

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx