GENERAL STUDIES ( SSC CABINET SECRETARIAT RO(ECO), DFO (T) & DFO (GD) TIER-I EXAM, 23-06-2013 – Previous Year Paper )

1

General Studies  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  || General English 

GENERAL STUDIES

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The headquarters of RBI is in …………….
      (1) Delhi
      (2) Kanpur
      (3) Mumbai
      (4) Nasik

      Show Answer


      Solution:3
    2. Which one of the following is not included in the foreign-exchange reserves of India ?
      (1) Foreign-currency assets held by the RBI
      (2) Gold holding of the RBI
      (3) Silver holding of the RBI
      (4) SDRs

      Show Answer


      Solution:3
    3. The number of workers who would offer themselves for employment at different wage rates is known as
      (1) Labour Market
      (2) Demand for Labour
      (3) Supply of Labour
      (4) Surplus Labourers

      Show Answer


      Solution:3
    4. Which one of the following is not a factor of production ?
      (1) Land
      (2) Organization
      (3) Capital
      (4) Technology

      Show Answer


      Solution:2
    5. As income increases the demand for inferior goods
      (1) increases
      (2) remains constant
      (3) fluctuates
      (4) decreases

      Show Answer


      Solution:4
    6. Quo-warranto means
      (1) without authority
      (2) with what authority
      (3) a warrant
      (4) petition

      Show Answer


      Solution:2



    1. The Government of India Act of 1935 was the outcome of
      (1) ‘First Round Table Conference’
      (2) ‘Second Round Table Conference”
      (3) ‘Third Round Table Conference’
      (4) ‘Communal Award’

      Show Answer


      Solution:4
    2. The Lokayukta and Upalokayukta Act was first passed in
      (1) Maharashtra
      (2) West Bengal
      (3) Karnataka
      (4) Odisha

      Show Answer


      Solution:1
    3. Who said, “Socialism is like a hat that has lost its shape because everybody wears it” ?
      (1) C.E.M. Joad
      (2) Karl Marx
      (3) V.I. Lenin
      (4) H.J. Laski

      Show Answer


      Solution:1
    4. Who supported the principle of “survival of the fittest”?
      (1) The Utilitarians
      (2) The Socialists
      (3) The Individualists
      (4) The Fascists

      Show Answer


      Solution:4
    5. One of the most controversial projects of Muhammad-binTughlaq was
      (1) Market Control
      (2) Iqta System
      (3) friendship with the Mongols
      (4) introduction of token currency

      Show Answer


      Solution:4
    6. Nishka, a type of coin was used during………….period.
      (1) Guptas
      (2) Bahmanis
      (3) Pallavas
      (4) Vedic

      Show Answer


      Solution:1
    7. The King who called himself Devanampriya and ‘Priyadarshi’ was
      (1) Bindusara
      (2) Bimbisara
      (3) Ashoka
      (4) Harshavardhana

      Show Answer


      Solution:3
    8. Sher Shah became the Emperor of Delhi after defeating Humayun in the battle of
      (1) Kannauj
      (2) Khanva
      (3) Goghra
      (4) Panipat

      Show Answer


      Solution:1
    9. Who among the following Bhakti saints has been regarded by his follower as an incarnation of Vishnu ?
      (1) Chaitanya
      (2) Namdev
      (3)’Ramananda
      (4) Ramanuja

      Show Answer


      Solution:1
    10. Which one of the following is not a Biosphere Reserve ?
      (1) Gulf of Mannar
      (2) Nilgiris
      (3) Sunderbans
      (4) Kaziranga

      Show Answer


      Solution:4



    1. Where is the Coral Sea located ?
      (1) Eastern part of Carribean Sea
      (2) North-Eastern part of Australia
      (3) Western part of Europe
      (4) Western part of North America

      Show Answer


      Solution:2
    2. The capacity of rock to allow water to pass through is called
      (1) Permeability
      (2) Jointing
      (3) Hardness
      (4) Porosity

      Show Answer


      Solution:1
    3. Which of the following is called the Land of Ten Thousand Lakes ?
      (1) Finland
      (2) Minnesota (USA)
      (3) Canada
      (4) India

      Show Answer


      Solution:2
    4. The region best known for the production of grapes is
      (1) Tropical
      (2) Equatorial
      (3) Mediterranean
      (4) Monsoon

      Show Answer


      Solution:3
    5. The term ‘ecology’ was coined by
      (1) Haeckel
      (2) Odum
      (3) Darwin
      (4) Linnaeus

      Show Answer


      Solution:1
    6. Which one of the virus was crystallized for the first time?
      (1) Parrot fever virus
      (2) Smallpox virus
      (3) TMV
      (4) HIV

      Show Answer


      Solution:3
    7. Tortoise lives usually for
      (1) 40 years
      (2) 100 years
      (3) 200 years
      (4) 400 years

      Show Answer


      Solution:2
    8. A dead and protective animal structure is
      (1) Feathers
      (2) Nails and claws
      (3) Skin surface
      (4) All the above

      Show Answer


      Solution:2
    9. Urobiology deals with
      (1) preservation of dead animals
      (2) urinary system
      (3) genital system
      (4) urino-genital system

      Show Answer


      Solution:1
    10. Scanning Electron Microscope produces images, which are
      (1) big and sharp
      (2) two-dimensional
      (3) three dimensional
      (4) cytological details

      Show Answer


      Solution:3
    11. When sound travels from air to water the quantity that remains unchanged is
      (1) speed
      (2) frequency
      (3) intensity
      (4) wavelength

      Show Answer


      Solution:2



  1. A leaf appears green in daylight. When seen in red light it appears to be
    (1) red
    (2) green
    (3) black
    (4) white

    Show Answer


    Solution:3
  2. Which of the following properties shows that light is a transverse wave ?
    (1) Reflection
    (2) Interference
    (3) Diffraction
    (4) Polarisation

    Show Answer


    Solution:4
  3. The subject of Data warehousing is related to ………..
    (1) Compilers
    (2) Networks
    (3) Internet
    (4) Databases

    Show Answer


    Solution:4
  4. The shifting of a program from one of the memory addresses to another is
    (1) Data transmission
    (2) Data collection
    (3) Relocation
    (4) Database

    Show Answer


    Solution:3
  5. Which of the following is not a valid network topology ?
    (1) Star topology
    (2) Ring topology
    (3) Bus topology
    (4) Grid topology

    Show Answer


    Solution:4
  6. An aerosol is a colloidal system of a
    (1) liquid dispersed in a liquid
    (2) liquid dispersed in a solid
    (3) gas dispersed in a liquid
    (4) solid dispersed in a gas

    Show Answer


    Solution:4
  7. Food cans are coated with Tin and not Zinc because
    (1) Zinc is costlier than Tin.
    (2) Zinc has a higher melting point than Tin.
    (3) Zinc is more reactive than Tin.
    (4) Zinc is less reactive than Tin.

    Show Answer


    Solution:3
  8. Ari antigen develops antibodies. The antibodies which protect the body from their harmful effects are
    (1) Immunoglobulins
    (2) Phospholipids
    (3) Albumins
    (4) Lymphocytes

    Show Answer


    Solution:1
  9. Peptide bond is a key feature in
    (1) Polysaccharides
    (2) Proteins
    (3) Nucleotides
    (4) Nucleic acids

    Show Answer


    Solution:2
  10. The theme for 2012 World Environment Day was
    (1) Green Buildings
    (2) Green Pesticides
    (3) Evergreen Revolution
    (4) Green Economy

    Show Answer


    Solution:4
  11. Hygrometer is used for measuring the
    (1) relative humidity
    (2) discharge rate of water
    (3) tidal waves
    (4) speed of water run-off

    Show Answer


    Solution:1
  12. Biogas produced by the fermentation of animal dung, human sewage or crop residues in an airtight container is rich in
    (1) Propane
    (2) Butane
    (3) Methane
    (4) Carbon dioxide

    Show Answer


    Solution:3
  13. Iran earthquake having epicentre of 7.8 magnitude rattled Delhi on 16th April 2013. However, more human casualties were reported from
    (1) Pakistan
    (2) Iran
    (3) Dubai
    (4) North-Eastern India

    Show Answer


    Solution:1
  14. Rex-Bionics – a New Zealand based firm has developed robotic legs to
    (1) walk and talk up to hrs.
    (2) walk and stand for rest
    (3) walk and sit for rest
    (4) walk, stand, turn and climb

    Show Answer


    Solution:4
  15. Ardha Satya – a Hindi film was directed by
    (1) Govind Nihlani
    (2) Nandita Das
    (3) Guru Dutt
    (4) Satyajit Ray

    Show Answer


    Solution:1
  16. The “3-State Red Corridor” a safe passage is known for the activity of Maoist’s. These States are
    (1) Chhattisgarh, Odisha and Jharkhand
    (2) Chhattisgarh, Jharkhand and Madhya Pradesh
    (3) Chhattisgarh, Bihar and Uttar Pradesh
    (4) Chhattisgarh, West Bengal and Bihar

    Show Answer


    Solution:1
  17. Shamshad Begum one of the first playback singers in Hindi film industry died at the age of
    (1) 74 years
    (2) 84 years
    (3) 94 years
    (4) 104 years

    Show Answer


    Solution:3
  18. A normal medium sized washing machine used in household use electricity:
    (1) 500 Watts
    (2) 600 Watts
    (3) 800 Watts
    (4) 1000 Watts

    Show Answer


    Solution:1
  19. Sextant is used to measure
    (1) weight of an object
    (2) height of an object
    (3) length of an object
    (4) efficiency of sex diagnosis

    Show Answer


    Solution:2
  20. DBT as coined by Government recently stands for
    (1) Department of Biotechnology
    (2) Database on Bengal Tigers
    (3) Direct Benefit Transfer
    (4) Development of Biofuel Technologies

    Show Answer


    Solution:3
  21. Ricinin is a deadly poison to the human being and has no known antidote so far. It is found in
    (1) Pea nut
    (2) Castor bean
    (3) Datura seed
    (4) Sorghum shoot

    Show Answer


    Solution:2
  22. High blood pressure can be managed by eating fishes like Herring, Mackerels and Solomon which are rich in
    (1) Good cholesterol
    (2) Sodium salt
    (3) Potassium salt
    (4) Omega-3

    Show Answer


    Solution:4
  23. Which one of the following is not correctly matched ?
    (1) Line of Actual Control (LAC) — China-India
    (2) Line of Control (LOC) — Pakistan- India
    (3) Ancient Trade Route (ATR) — Ladakh- Yarkand
    (4) Indus Water Treaty (IWT) — India- Bangladesh

    Show Answer


    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. Mohammad Idris says

    Dear sir
    cgl gk paper (2010-2016) In hindi me dal do plz sir request plz sir help
    mera paper 16 Ko he
    plz sir
    [email protected]

Click Here to ASK Doubtsx