GENERAL AWERENESS (IBPS RRBs OFFICE ASSISTANT ONLINE EXAM, 29-09-2013 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWERENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Which of the following films won the maximum number”of awards at the recent 60th National Film Awards of India?
      (1) Dekh Indian Circus
      (2) Ustad Hotel
      (3) Kahaani
      (4) Pan Singh Tomar
      (5) Dhag

      Show Answer


      Solution:1
    2. Who, among the following, did not win the Dhyanchand Award for 2013?
      (1) Mary D’Souza Sequeira
      (2) Syed All
      (3) Poornima Mahato
      (4) Anil Mann
      (5) Girraj Singh

      Show Answer


      Solution:3
    3. Who, among the following, is the recipient of the Dronacharya Award 2013 in the field of Hockey?
      (1) Mahavir Singh
      (2) Narinder Singh Saint
      (3) K.P. Thomas
      (4) Raj Singh
      (5) Dharmender Dalai

      Show Answer


      Solution:2
    4. The currency of South Korea is
      (1) Ringgit
      (2) Yuan
      (3) Won
      (4) Peso
      (5) Kyat

      Show Answer


      Solution:3
    5. Under the restructured National Rural Livelihood Mission (NRLM), SCs and the STs will account for a minimum of 50% of financial assistance, Minorities will comprise
      (1) 3 per cent
      (2) 9 per cent
      (3) 15 per cent
      (4) 21 per cent
      (5) 33 per cent

      Show Answer


      Solution:3
    6. The commencement year of the 15th Lok Sabha is
      (1) 2003
      (2) 2006
      (3) 2008
      (4) 2009
      (5) 2010

      Show Answer


      Solution:4
    7. Which of the following financial institutions/organizations aids the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises (MSME) in India?
      (1) IRDA
      (2) SEBI
      (3) NABARD
      (4) RBI
      (5) SIDBI

      Show Answer


      Solution:5
    8. Who is the author of ‘Midnight’s Children”?.
      (1) V.S. Naipaul
      (2) Salman Rushdie
      (3) Chetan Bhagat
      (4) Jeet Thayil
      (5) Jhumpa Lahiri

      Show Answer


      Solution:2
    9. In which state of India are the Sanchi Stupas located?
      (1) Uttar Pradesh
      (2) Bihar
      (3) Madhya Pradesh
      (4) Odisha
      (5) Rajasthan

      Show Answer


      Solution:3
    10. Who won the Best Actor Os car award at the 85th Academy Awards?
      (1) Al Pacino
      (2) Daniel Day Lewis
      (3) Robert De Niro
      (4) Jack Nicholson
      (5) Anthony Hopkins

      Show Answer


      Solution:2



    1. In the most common usage, CIS is associated with
      ( 1 ) Citizen of Indian Source
      (2) Centre for Internet Seat riiv
      (3) Commonwealth of Independent States
      (4) Computer and Information Science
      (5) Council of International Relations

      Show Answer


      Solution:3
    2. Which major national/international championship was recently won by Indian shuttler P.V. Sindhu?
      (1) Denmark Cup
      (2) Malaysia Open
      (3) Indonesian Open
      (4) Tokyo International
      (5) Mao Tse Tung Trophy

      Show Answer


      Solution:2
    3. Which of the following is the parliament of Bangladesh?
      (1) Maps
      (2) Shura
      (3) Jatiyo Sangshad
      (4) Jirga
      (5) Sangosthi

      Show Answer


      Solution:3
    4. INS Sindhurakshak was in the news recently. From which country did India get this submarine?
      (1) France
      (2) Russia
      (3) Sweden
      (4) Australia
      (5) United States of America

      Show Answer


      Solution:2
    5. Who, among the following, heads the Parliamentary Standing Committee on Finance which deals with Goods and Service Tax (GST)?
      (1) Yashwant Sinha
      (2) Kapil Sibal
      (3) Sushma Swaraj
      (4) Montek Singh Ahluwalia
      (5) Jaswant Singh

      Show Answer


      Solution:1
    6. Who, at present, is the Vice President of India?
      ( I) M. Hamid Ansari
      (2) S. Gluilam Ansari
      (3) I. Noor Ansari
      (4) A. Parvez Ansari
      (5) Fl. Muhammad Ansari

      Show Answer


      Solution:1
    7. Which term refers to the total value of all goods and services produced by all resident units during a certain period of time, minus depreciation?
      (1) Gross Domestic Product
      (2) Per Capita Product
      (3) Gross National Product
      (4) Net National Product
      (5) Gross Capital Formation

      Show Answer


      Solution:1
    8. On which river is the Tehri Dam constructed?
      (1) Son
      (2) Gandak
      (3) Chambal
      (4) Bhagirathi
      (5) Tapti

      Show Answer


      Solution:4
    9. Where is the headquarters of the Bank for International
      Settlements (BIS) located?
      (1) Hong Kong
      (2) Vienna
      (3) Mexico City
      (4) Basel
      (5) Antwerp

      Show Answer


      Solution:4
    10. NREGA’ stands for
      (1)  National Rural Employment Guarantee Act
      (2) New Rural Enterprise. ‘Growth Act
      (3) National Rural Empowerment Guarantee Act
      (4) New Rural. Economic Growth Act- •
      (5) Nehru Renewable Energy Guarantee Act

      Show Answer


      Solution:1



    1. Which of the following areas do not come under Bharat Nirman?
      (1) Water
      (2) Roads
      (3) Housing
      (4) Health
      (5) Electricity

      Show Answer


      Solution:4
    2. The Union Sports Ministry recently announced that Renjith Maheshwary would not be given Arjuna Award over the allegations of doping against him. With which sport is he associated?
      (1) Marathon
      (2) Triple Jump
      (3) Discuss Throw
      (4) Hurdle’s Race
      (5) Pole Vault

      Show Answer


      Solution:2
    3. Who is the author of Bengali Romance novel ‘Develas”?
      (1) Bimal Roy
      (2) Sarat Chandra Chattopadhyay
      (3) Sudhendu Ghosh
      (4) lndra Sen
      (5) Sumit Mitra

      Show Answer


      Solution:2
    4. Who, among the following is the Speaker of Lok Sabha?
      (1) Pallam Raju
      (2) Meira Kumar
      (3) Veerappa Moily
      (4) Shriprakash Jaiswal
      (5) Charan Das Mahant

      Show Answer


      Solution:2
    5. At present, the President of Afghanistan is
      (1) Hamid Karzai
      (2) Abdullah Abdullah
      (3) Ramazan Bashardost
      (4) Ashraf Ghani Ahmadzai
      (5) Mirwais Yasini

      Show Answer


      Solution:1
    6. Who, at present, is the Chief of the Naval Staff of India?
      (I) Mad hvendra Singh
      (2) Arun Prakash
      (3) Suresh Mehta
      (4) Nirmal Kumar Verma
      (5) Devendra Kumar Joshi

      Show Answer


      Solution:5
    7. What does ‘UNCTAD stand for?
      ( I) United Nations Conference on Trade,aad Iievelupinent
      (2) United .Nations Convention on Troubled Darfur
      (3) United National Commission on Tokyo Declaration
      (4) United Nations Charter on Tariffs and Development
      (5) United Nations Convention on Treatment of Dengue

      Show Answer


      Solution:1
    8. Which country will host the 2016 Olympic Games?
      (1) Japan
      (2) Spain
      (3) Brazil
      (4) Australia
      (5) Canada

      Show Answer


      Solution:3
    9. With which sports is Leander Paes associated?
      (I) Soccer
      (2) Golf
      (3) Tennis
      (4) Billiards
      (5) Squash

      Show Answer


      Solution:3
    10. With which sports is Yelena lsinbayeva related’?
      (1) LongJump
      (2) Gymnastics
      (3) Tennis
      (4) Pole Vault
      (5) Decathlon

      Show Answer


      Solution:4



  1. The capital of Mauritius is
    (1) Port Louis
    (2) Camp Carol
    (3) Britannia
    (4) Goodlands
    (5) Union Park

    Show Answer


    Solution:1
  2. Which of the following countries is not a member-state of ASEAN?
    (1) Indonesia
    (2) Japan
    (3) Malaysia
    (4) The Philippines
    (5) Singapore

    Show Answer


    Solution:2
  3. Who, at present. is the Chairman of the Planning Commission of India?
    (1) Manniohan Singh
    (2) P. Chidambaram
    (3) Sonia Gandhi
    (4) Montek Singh Ahluwalia
    (5) Kapil Sibal

    Show Answer


    Solution:1
  4. The capital of Andaman &  Nicobar Islands is
    (1) Ross Island
    (2) Port Blair
    (3) Car Nicobar
    (4) Viper Island
    (5) Silvassa

    Show Answer


    Solution:2
  5. Which of the following countries will host the 18th” SAARC Summit?
    (1) Afghanistan
    (2) India
    (3) Maldives
    (4) Nepal
    (5) Bangladesh

    Show Answer


    Solution:4
  6. With which sports is Mary Kom associated?
    (1) Boxing
    (2) Wrestling
    (3) Judo
    (4) Chess
    (5) Weightlifting

    Show Answer


    Solution:1
  7. On which day is the United Nations Day celebrated?
    (1) 2nd October
    (2) 14th August
    (3) 16th September
    (4) 24th October
    (5) 14 November

    Show Answer


    Solution:4
  8. Where is the headquarters of the International Civil Aviation Organization (ICAO) located?
    (1) Sydney
    (2) Frankfurt
    (3) Montreal
    (4) Oslo
    (5) Edinburgh

    Show Answer


    Solution:3
  9. With which sports is Abhinav Bindra associated?
    (I) Chess
    (2) Shooting
    (3) Golf
    (4) Squash
    (5) Swimming

    Show Answer


    Solution:2
  10. With which language is Sugathakumari associated?
    (1) Marathi
    (2) Kannada
    (3) Odia
    (4) Malayalam
    (5) Telugu

    Show Answer


    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx