GENERAL AWERENESS ( IBPS BANK CLERK ONLINE CWE Exam, 08-12-2013 - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWERENESS

 

  1. A Bank's fixed deposit is also referred to as a
    (1) Term Deposit
    (2) Savings Bank Deposit
    (3) Current Deposit
    (4) Demand Deposit.
    (5) Home Saving Deposit

    Show Answer

    Solution:1
  2. To improve access of the poor to banking, Reserve Bank of India has advised banks to open branches with minimum infrastructure supporting up to 8 to 10 business correspondents (BCs) at a reasonable distance of     2-3 kms. Such branches are known as
    (1) Nodal Branches
    (2) Mini Branches
    (3) Micro Branches
    (4) Ultra Small Branches
    (5) Satellite Branches

    Show Answer

    Solution:4
  3. As per Census 2011, which of the following Indian states has the lowest population density?
    (1) Nagaland
    (2) Manipur
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Himachal Pradesh
    (5) Meghalaya

    Show Answer

    Solution:3
  4. Which of the following statements regarding the 'Direct Benefits Scheme (QBT)' of the Government of India is not correct?
    (1) The scheme does not covers LPG subsidies, pension payments and scholarships
    (2) Indirect transfer of benefits are more prone to leakage than direct transfer
    (3) Under DBT, money is directly transferred into bank accounts of beneficiaries
    (4) The scheme was launched on 1 January 2013 to cover 20 districts initially
    (5) The scheme is likely to increase the subsidy bill of the Government

    Show Answer

    Solution:1
  5. World Food Day is celebrated every year around the world on
    (1) 4th July •
    (2) 16th October
    (3) 12th August
    (4) [8th May
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  6. The minimum age for becoming a member of the Rajya Sabha is
    (1) 28 years
    (2) 40 years
    (3) 30 years
    (4) 35 years
    (5) 25 years

    Show Answer

    Solution:3
  7. What is the term for banks' lending to farmers for agriculture, micro and small enterprises, and other weaker sections wherein banks are required to lend up to 40 percent of the loans?
    (1) Para Banking
    (2) Sub Prime Lending
    (3) Retail lending
    (4) Non-Priority Sector Lending
    (5) Priority Sector Lending

    Show Answer

    Solution:5
  8. Which of the following services relate to execution of transactions directly with consumers, rather than corporations or other banks?
    (1) Wholesale Banking Services
    (2) Industrial Banking Services
    (3) Investment Banking Services
    (4) Corporate Banking Services
    (5) Retail Banking Services

    Show Answer

    Solution:5
  9. The Aadhaar-enabled payment system is banking-led model that facilitates banking facilities through banking correspondents across banks. However, Aadhaar enabled basic types of banking transactions do not include
    (1) Aadhaar to Aadhaar funds transfer
    (2) Small Overdraft Facility
    (3) Cash Withdrawal
    (4) Balance Enquiry
    (5) Cash Deposit

    Show Answer

    Solution:2
  10. Which of the following is a receipt listed in India and traded in rupees declarini ownership of shares of a foreign com pany?
    (1) Indian Depository Receipt (IDR)
    (2) European Depository Receipt (EDR)
    (3) Global Depository Receipt (GDR)
    (4) American Depository Receipt (ADR)
    (5) Luxembourg Depository Receipt (LDR)

    Show Answer

    Solution:1
  11. A bank without any branch network that oilers its services remotely through online banking, telephone/mobile banking and inter-hank ATM network alliances is known as
    (1) Universal Banking
    (2) Indirect Bank
    (3) Doorstep Bank
    (4) Direct Bank
    (5) Unit Banking

    Show Answer

    Solution:4
  12. A target set by UIDAI for issuance of Aadhaar cards up to 2014 is
    (1) 50 crore cards
    (2) 55 crore cards
    (3) 45 crore cards
    (4) 40 crore cards
    (5) 60 crore cards

    Show Answer

    Solution:5
  13. A type of fraud wherein criminals use and innocent persons details to open or use an account to carry out financial transactions is known as
    (1) Identity Theft
    (2) Money Laundering
    (3) Hacking
    (4) Espionage
    (5) Phishing

    Show Answer

    Solution:1
  14. Deepak Lalhore is related to which of the following sports'?
    (1) Hockey
    (2) Cricket
    (3) Badminton
    (4) Football
    (5) Weightlifting

    Show Answer

    Solution:5
  15. Who among the following is the author of the book "The Lowland"?
    (I) Jhumpa Lahiri
    (2) AmiLabh Ghosh
    (3) Salman Rushdie
    (4) Harnid Ansari
    (5) Chetan Bhagat

    Show Answer

    Solution:1
  16. Who among the following is the current Chief Election Commissioner (CEC) of India?
    (1) K. G. Balakrishnan
    (2) Ranjit Sinha
    (3) Montek Singh Ahluwalia
    (4) V.S. Sampath
    (5) S.Y. Qureshi

    Show Answer

    Solution:4
  17. Which of the following Indian universities is Asia's largest residential university?
    (1) Allahabad University
    (2) Utkal University
    (3) Benares Hindu University
    (4) Anna University
    (5) Jawaharlal Nehru University

    Show Answer

    Solution:3
  18. Derivative contracts that give the buyer the right, but not the obligation, to buy or sell at a predetermined price within or at end of a specified period, are known as
    (1) Futures Contract
    (2) Option Contract
    (3) Index Futures Contract
    (4) Currency Swap
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  19. Which of the following is an investment advisory discipline?
    (1) Corporate Industrial Finance
    (2) Offshore Banking
    (3) Wholesale Banking
    (4) Wealth Management
    (5) Trade Finance

    Show Answer

    Solution:4
  20. We often read about the increasing trend of'Plastic Money' in newspapers and financial magazines. In this respect. which of the following is/are not the forms of Plastic Money'?
    (1) Debit Card
    (2) Cash Card
    (3) Credit Card
    (4) Banknote
    (5) Store Card

    Show Answer

    Solution:4
  21. With a view to integrate them as part of basic banking services, the Reserve Bank of India (Reserve Bank of India), in August 2012, advised banks to restrict the 'No Frills' account and offer a
    (1) Lok Mangal Saving Bank Deposit Account
    (2) Laghu Bachat Saving Deposit Account
    (3) Aam Admi Basic Bank Account
    (4) Basic Savings Bank Deposit Account
    (5) Gramin Bachat Account

    Show Answer

    Solution:4
  22. According to the provisions of the Income Tax Act, 1961, a resident individual is categorized as a 'Very Senior Citizen.' when he is
    (1) 80 years of age or older
    (2) 75 years of age or older
    (3) 90 years of age or older
    (4) 85 years of age or older
    (5) 65 years of age or older

    Show Answer

    Solution:1
  23. Which of the following actress es was recently (in October 2013) honored at the British House of Commons for her contribution to the global entertainment industry?
    (1) Shabana Azmi
    (2) Kareena Kapoor
    (3) Nandita Das
    (4) Aishwarya Rai Bachchan
    (5) Vidya Balan

    Show Answer

    Solution:2
  24. Who among the following was recently conferred the first Yash Chopra Memorial Award?
    (1) Madhuri Dixit Nene
    (2) Ramesh Sippy
    (3) Lata Mangeshkar
    (4) A.R. Rahman
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  25. The part of a company's earnings or profit which are paid out to shareholders is krai as
    (1) Capital Gains
    (2) Interest on Borrowings
    (3) Taxes
    (4) Dividends
    (5) Penal Interest

    Show Answer

    Solution:4
  26. NABARD is responsible for regulating and supervising the functions of
    (1) investment and hidustri Finance Banks
    (2) Co-operative Banks and Regional Rural Banks
    (3) Corporate Finanice Overseas Banking Unit
    (4) Private Sector and Maltinantional Banks
    (5) Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:2
  27. The abbreviation of EMI banking parlance stands far
    (1) Equated Monthly Instalment
    (2) Equal Monthly Increment
    (3) Equaled Money Instalment
    (4) Equalized Monthly Instalment
    (5) Equating Money Instalment

    Show Answer

    Solution:1
  28. The arrangement under which banks sell insurance products acting as the agents of the respective companies is called the
    (1) Insurance Joint Venturi!
    (2) Bancassurance Model
    (3) Hybrid Insurance Model
    (4) Insurance Broking
    (5) Integrated Model

    Show Answer

    Solution:2
  29. CASA Ratio of bank indicates the
    (1) Overall cost of deposit of a bank
    (2) Level of high cost term deposits
    (3) Share of current and savings bank deposit in the total deposits
    (4) Average outstanding level of current and saving deposits
    (5) Capital adequacy of the bamk

    Show Answer

    Solution:3
  30. Banking Codes and Standard Board of India (BCSBI) has evolved .a code of bank's commitments to customers which set maximum standards of banking practices for banks. For common customers, the code is like a
    (1) Charter of Rights
    (2) Charter of Duties
    (3) Charter of Demands
    (4) Charter of Good Behavior
    (5) Charter of Values

    Show Answer

    Solution:1
  31. Which of the following communities was most recently notified as a 'minority community' by the Ministry of Welfare, Government of India?
    (1) Sikhs
    (2) Zoroastrians
    (3) Buddhists
    (4) JaMs
    (5) Christians

    Show Answer

    Solution:4
  32. Cheraw, the bamboo dance, is of which Indian state?
    (1) Mizoram
    (2) Sikkim
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Manipur
    (5) Assam

    Show Answer

    Solution:1
  33. The process by which a life insurance policy holder can transfer all rights, title and interest under a policy
    contract to a third person is known as
    (I) Assignment of the policy
    (2) Reinvestment of the policy
    (3) Hypothecation of the pollCY
    (4) Negotiation of the policy
    (5) Nomination of the policy

    Show Answer

    Solution:1
  34. The Electronic Funds Transfer at Point of Sale (EFTPOS) is an electronic payment system involving electronic fund transfer based on the use of
    (1) Internet Banking
    (2) Account Payee Cheques
    (3) Letter of Credit
    (4) Debit and Credit Cards
    (5) Order and Bearer Cheques

    Show Answer

    Solution:4
  35. 8th National Conference on Krishi Vigyan Kendra 2013 was held at
    (1) Chennai
    (2) Mumbai
    (3) Lucknow
    (4) Kolkata
    (5) Bangalore

    Show Answer

    Solution:5
  36. Which of the following institutions is regarded as the 'lender of the last resort' by banks in India?
    (1) State Bank of India
    (2) The State Bank Treasury
    (3) Reserve Bank of India
    (4) World Bank
    (5) Department of Financial Services

    Show Answer

    Solution:3
  37. The concept of Microcredit essentially concentrates on
    (1) Consumption smoothening as and when needed
    (2) Providing safe place to hold savings
    (3) Accepting deposits
    (4) Provisions of credit to the poor
    (5) Facility to transfer money

    Show Answer

    Solution:4
  38. With effect from I July 2010, for calculation of lending rates, the Reserve Bank of India has advised banks to switch over to the
    (1) MSF Rate System
    (2) Reserve Repo Rate System
    (3) Bank Rate System
    (4) Repo Rate System
    (5) Base Rate System

    Show Answer

    Solution:5
  39. An Equity Share is also commonly referred to as
    (1) Ordinary Share
    (2) Convertible Share
    (3) Debenture
    (4) Security Deposit
    (5) Preferred Stock

    Show Answer

    Solution:1
  40. The World Health Organization (WHO) is a specialized agency of the United Nations (United Nations) that is concerned with international Public Health. It is headquartered at
    ( I) Sweden
    (2) Switzerland
    (3) United Kingdom
    (4) France
    (5) Germany

    Show Answer

    Solution:2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment