GENERAL AWERENESS ( IBPS BANK CLERK CWE Exam, 14-12-2013 - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWERENESS

 

 

  1. Derivatives Contract which gives the buyer/holder of the contract the right (but not the obligation) to buy/sell the underlying asset at a predetermined price within or at end of a specified period is known as
    (1) Futures Contract
    (2) Option Contract
    (3) Index Futures contract
    (4) Mini Derivative Contract
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  2. The first Yash Chopra Memorial Award has been given to
    (1) A.R. Rahman
    (2) Lata Mangeshkar
    (3) Amitabh Bachchan
    (4) Rishi Kapoor
    (5) Gulzar

    Show Answer

    Solution:2
  3. CASA ratio of bank indicate the
    (1) Bank's deposits
    (2) Bank's Non Performing Assets
    (3) Bank's liabilities
    (4) Bank's base rate
    (5) Bank's total assets

    Show Answer

    Solution:1
  4. The process by which LIC holder can transfer all rights, title and interest under a policy contract to any third person is known as
    (1) Subrogation
    (2) Escrow
    (3) Mortgage
    (4) Assignment
    (5) Nomination

    Show Answer

    Solution:4
  5. In order to promote no frills accounts as part of basic banking, the Reserve Bank of India, in August 2012, advised banks to rechristen it as
    (1) Basic Saving Account
    (2) Basic Deposit Account
    (3) Basic Account
    (4) Basic Savings Bank Deposit Account
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  6. The UIDAI has set a target of enrolment for how many people for Aadhaar Numbers till end of 2014?
    (1) 25 crore people
    (2) 48 crore people
    (3) 50 crore people
    (4) 60 crore people
    (5) 72 crore people

    Show Answer

    Solution:4
  7. Equity share is also known as
    ( I ) Shareholder equity
    (2) Stockholder's equity
    (3) Share capital
    (4) Net worth
    (5) All 'of these

    Show Answer

    Solution:5
  8. Fixed Deposit is also referred to as
    (I) Time Deposit
    (2) Recurring Deposit
    (3) Demand Deposit
    (4) Static Deposit
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:1
  9. With which sports is Deepak Lathore associated'?
    (1) Basketball
    (2) Athletics
    (3) Weightlifting
    (4) Squash
    (5) Wrestling

    Show Answer

    Solution:3
  10. What is the minimum age required to become a member of
    the Rajya Sabha?
    (1) 21 years
    (2) 25 years
    (3) 30 years
    (4) 32 years
    (5) 35 years

    Show Answer

    Solution:3
  11. Microcredit concentrates on
    (1) Small loans
    (2) Women
    (3) Rural areas
    (4) Poor people
    (5) All of these

    Show Answer

    Solution:5
  12. Which of the following is a receipt, declaring ownership of shares of a foreign company, which can be listed in India and traded in rupees?
    (1) ADR
    (2) GDR
    (3) IDR
    (4) ED R
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  13. NABARD Is responsible for regulating and supervising
    (1) Securities market in India
    (2) Bank rates of scheduled commercial banks in India
    (3) Cooperatives
    (4) Regional Rural Banks
    (5) Only 3 and 4

    Show Answer

    Solution:5
  14. Arrangement of bank selling insurance product acting as agent of respective companies is called
    (1) Bancassurance
    (2) Outsourcing
    (3) Delegation
    (4) Proxy Insurance
    (5) Shadow Insurance

    Show Answer

    Solution:1
  15. BCSBI aims to plan, evolve, prepare. develop, promote and publish comprehensive Codes and Standards for banks, for providing for fair treatment to their customers. Which of the following codes has been evolved by it?
    (1) Code of Bank's Commitment to Customers
    (2) Code of Bank's Commitment to Micro and Small Enterprises
    (3) Code of Bank's Commitment to Financial Inclusion
    (4) Both 1 and 2
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer

    Solution:4
  16. World Food Day is observed on
    (1) 5 September
    (2) 21 September
    (3) 16 October
    (4) 19 November
    (5) 3 December

    Show Answer

    Solution:3
  17. The Aclhaar-enabled payment systems (AEPS) is a bank-led model that facilitates banking facilities by allowing transactions at Point of Sale through the business correspondent (BC) using the Aadhaar authentication number. Adhaarenabled basic types of banking transactions 'do not' include
    (1) Balance enquiry
    (2) Cash withdrawal
    (3) Online payment
    (4) Cash deposit
    (5) Aadhaar to Aadhaar funds transfer

    Show Answer

    Solution:3
  18. Which of the following is Asia's largest residential university?
    (1) Nalanda University
    (2) University of Delhi
    (3) Banaras Hindu University
    (4) Jamnia Milia Islamia
    (5) Jawaharlal Nehru University

    Show Answer

    Solution:3
  19. Which of the following banks/ ministries/bodies is the Lender of last resort in India?
    (1) World Bank
    (2) Reserve Bank of India
    (3) Union Ministry of Finance
    (4) Planning Commission
    (5) International Monetary Fund

    Show Answer

    Solution:2
  20. For expanding access to banking services, the Reserve Bank of India has advised banks to open branches with minimum infrastructure support of 8 to 10 BC units at a reasonable 3-4 km. Such branches are known as
    (1) White Label ATMs
    (2) Ultra Small Branches
    (3) Banking Kiosks
    (4) CBS Terminals
    (5) ICT Hubs

    Show Answer

    Solution:2
  21. According to the Income Tax Act of 1961, the age of Super Senior Citizens should be
    (1) 62 years
    (2) 70 years
    (3) 80 years
    (4) 88 years
    (5) 95 years

    Show Answer

    Solution:3
  22. Who has authored the book, titled 'The Lowland'?
    (1) Khushwant Singh
    (2) Vikram Seth
    (3) Chelan Bhagat
    (4) Jhumpa Lahiri
    (5) Jeet Thayil

    Show Answer

    Solution:4
  23. Who, at present, is the Chief Election Commissioner of India?
    (1) V.S. Sampath
    (2) S.Y. Qureshi
    (3) Navin Chawla
    (4) N. Gopalaswamy
    (5) B.B. Tandon

    Show Answer

    Solution:1
  24. When Criminals use an innocent person's details to open or use an account to carry out financial transactions, it is known as
    (1) Money Laundering
    (2) Phishing
    (3) Identity Theft
    (4) Real Time gross Settlement
    (5) Insinuation

    Show Answer

    Solution:3
  25. Where is the headquarters of the United Nations Organization located?
    (1) Rome
    (2) Brussels
    (3) Geneva
    (4) New York
    (5) Paris

    Show Answer

    Solution:4
  26. As per the announcements made in Union Budget 201314, a person taking a loan for his first home from a bank or a housing finance corporation (HFC) up to Rs 25 lakh from April I. 2013 to March 2014, will be entitled to an additional deduction of interest of ,
    (1) Rs. 75,000
    (2) Rs. 1 lakh
    (3) Rs. 1.5 lakh
    (4) Rs. 2 lakhs
    (5) Rs. 2.6 lakh

    Show Answer

    Solution:2
  27. Where was the 8" National Conference on Krishi Vigyan Kendra 2013 held?
    (1) Chandigarh
    (2) Bangalore
    (3) Kolkata
    (4) Patna
    (5) Jodhpur

    Show Answer

    Solution:2
  28. The Reserve Bank of India has made it mandatory for banks to lend at least 40per cent of their credit to select sectors such as agriculture, Micro and Small Enterprises, other weaker sections, etc. Which banks have to lend at least 40 per cent of their total net credit to priority sectors?
    (1) Scheduled Commercial Banks
    (2) Foreign Banks
    (3) NABARD
    (4) I RDA
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:1
  29. What is the term for a bank without any branch network that offers its services remotely?
    (1) Virtual Bank
    (2) Direct Bank
    (3) Lending Institution
    (4) Indirect Bank
    (5) Online Bank

    Show Answer

    Solution:2
  30. With reference to Indian Banking sector, which of the following is the most appropriate expanded form of EMI?
    (1) Estimated Monthly Installment
    (2) Extended Matching Items
    (3) Equated Monthly Installment.
    (4) Enterprise Manufacturing Intelligence
    (5) Easy Monthly Installment

    Show Answer

    Solution:3
  31. Which term is used for banking in which banking institutions execute transactions directly with consumers, rather than corporations or other banks?
    (1) Merchant Banking
    (2) Collateral Banking
    (3) Retail Banking
    (4) Bulk Banking
    (5) Direct Banking

    Show Answer

    Solution:3
  32. As per the 2011 Census, which state of India has the lowest density?
    (1) Mizoram
    (2) Jammu and Kashmir
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Tripura
    (5) Nagaland

    Show Answer

    Solution:3
  33. With which state of India is the Cheraw Dance associated?
    (1) Assam
    (2) Tripura
    (3) Meghalaya
    (4) Mizoram
    (5) Rajasthan

    Show Answer

    Solution:4
  34. The Direct Benefit Transfer Scheme is targeted at the people
    (1) Affected by Uttarakhand landslides
    (2) Affected by communal riots
    (3) Living below the poverty line
    (4) Suffering from acute starvation
    (5) Belonging to Other Backward Classes

    Show Answer

    Solution:3
  35. Which, among the following, is not identified as a minority community in India?
    (1) Buddhists
    (2) Jains
    (3) Muslims
    (4) Zoroastrians
    (5) Sikhs

    Show Answer

    Solution:2
  36. Which of the following bodies recently expressed concern over unregistered investment advisors spread across the country and brought out the Investment Advisers Regulations 2013?
    (1) Reserve Bank of India
    (2) IRDA
    (3) SEBI
    (4) NABARD
    (5) CII

    Show Answer

    Solution:3
  37. EFTPOS (electronic funds transfer at point of sale) is based on
    (1) .SMS Alerts
    (2) Debit Cards
    (3) Credit. Cards
    (4) Both 1 and 2
    (5) Both 2 and 3

    Show Answer

    Solution:5
  38. In a circular issued by the Reserve Bank of India on 9 April 2010, Banks were advised to switch over to which system for calculation of their lending rates with effect from July 1, 2010?
    (1) Prime Lending Rate System
    (2) Base Rate System
    (3) Marginal Liquidity Facility System
    (4) Statutory Liquidity Ratio system
    (5) Benchmark Rate System

    Show Answer

    Solution:2
  39. Which Bollywood actress, in October 2013, was honoured in the House of Commons for her contribution to the global entertainment?
    (1) Aishwarya Rai Bachchan
    (2) Sharmila Tagore
    (3) Kareena Kapoor
    (4) Waheeda Rehman
    (5) Shabana Azmi

    Show Answer

    Solution:3
  40. Part of company's earning or profit which is paid out to share holders is known as
    (1) Premium
    (2) Dividend
    (3) Bonus
    (4) Sum Assured
    (5) Return

    Show Answer

    Solution:2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Ask Doubt/Comment