GENERAL AWERENESS (IBPS BANK CLERK CWE Exam, 04-12-2011(East zone : 1st Sitting) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness

GENERAL AWERENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Which of the following Awards is given for excellence in the field of Literature ?
      (1) Dada Saheb Phalke Award
      (2) Shanti Swarup Bhatnagar Award
      (3) Padma Bhushan
      (4)Nirja Bhanot Award
      (5) Pulitzer Prize

      Show Answer


      Solution:5
    2. Ms. Nina Rabbani Khar of PakiStan and Mr. Yang Jiechi of China held a meeting recently in- Beijing. Both of them arc holding which of the following positions in their respective countries ‘?
      (1) Prime Ministers
      (2) Commerce Ministers
      (3) Foreign Secretaries
      (4) Foreign Ministers
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:4
    3. International Cricket Matches are NOT played in–
      (1) Mohali Stadium
      (2) Wankhede Stadium
      (3) Eden Gardens
      (4) Green Park Stadium
      (5) Mughal Garden

      Show Answer


      Solution:5
    4. Which term is used in Physics ?
      (1) Credit
      (2) Absolute Zero
      (3) Rabies
      (4) Thyroxin
      (5) Liquidity

      Show Answer


      Solution:2
    5. Which 01 the following terms is used in the game of Chess ?
      (1) Checkmate
      (2) Hoops
      (3)Stroke
      (4) Fleave
      (5) Deuce

      Show Answer


      Solution:1
    6. Bank branches which can on dertake Iiireign exchange business directly arc known as in foreign exchange.
      (1) Authorized dealers
      (2) Foreign dealers
      (3) Overseas branches
      (4) Approved dealers
      (5) Exchange branches

      Show Answer


      Solution:1
    7. Which of the following is the name of a Scientific Instrument ?
      (1) Plasma
      (2) Pascal
      (3) Radiation
      (4) Lactometer
      (5) Adrenal Cortex

      Show Answer


      Solution:4
    8. India recently conducted joint naval exercise SLINEX II with which of the following countries ?
      (1) Sri Lanka
      (2) China
      (3) Japan
      (4) Bangladesh
      (5) Russia

      Show Answer


      Solution:1
    9. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by-
      (1) SBI
      (2) Government of india
      (3) GIC
      (4) LIC
      (5) DICGC

      Show Answer


      Solution:5
    10. The Financial Literacy does not include which of the following ?
      (I) How to invest the funds
      (2) How to use the limited funds carefully
      (3) How to minimize the risks
      (4) How to reinvest the money earned
      (5) None of these

      Show Answer


      Solution:5



    1. Which of the following countries is NOT a permanent member of the UN Security Council ?
      (1) Chirth
      (2) India
      (3) Russia
      (4) France
      (5) U. S. A.

      Show Answer


      Solution:2
    2. Many times we read a term DoT in various newspapers in connection of 2G Spectrum. What is its full form ?
      (1) Department of Transport
      (2) Department of Training
      (3) Directorate of Technology
      (4) Director of Tele services
      (5) Department of Telecom

      Show Answer


      Solution:5
    3. As per the reports by the U.S. Agencies, which of the following countries was the largest purchaser of weapons in 2010?
      (1) China
      (2) India
      (3) Pakistan
      (4) Sri Lanka
      (5) Iran

      Show Answer


      Solution:2
    4. Who among the following players got Honorary Rank of Lt. Colonel in the Territorial Army of India ?
      (1) Rahul Dravid
      (2) Sachin Tendulkar
      (3) Abhinav Bindra
      (4) Leander Paes
      (5) Gagan Narang

      Show Answer


      Solution:3
    5. Which of the following Social Welfare Schemes is launched by the Government of India ?
      (1) Mid-day Meal scheme
      (2) Jeevan ASha
      (3)’Jeevan Bharti
      (4) Look East Policy
      (5) Bharat Nirman

      Show Answer


      Solution:1
    6. Dinar’ is the currency of which of the following countries ?
      (1) Pakistan
      (2) Iran
      (3) Ghana
      (4) South Sudan
      (5) Libya

      Show Answer


      Solution:5
    7. Who among the following also presides the sessions of the Rajya Sabha as its Chairman / person ?
      (1) President
      (2) Vice President
      (3) Prime Minister
      (4) Leader of Opposition in the Rajya Sabha
      (5) Minister of Home Affairs

      Show Answer


      Solution:2
    8. Loans of very small amounts given to low income groups is called
      ( 1) Cash credit
      (2) Micro credit
      (3) Simple overdraft
      (4) No frills loans
      (5) Rural credit

      Show Answer


      Solution:2
    9. Which of the following awards was given to Mrs. Nilima Mishra recently ?
      (1) Pulitzer Prize
      (2) Ramon Magsaysay
      (3) Nobel Peace Prize
      (4) Golden Pen Award
      (5) Kalinga Award

      Show Answer


      Solution:2
    10. Which of the following is the name of the currency of a country ?
      (1) Mexico
      (2) Peru
      (3) Syria
      (4) Zambia
      (5) Lira

      Show Answer


      Solution:5



    1. Which of the following is NOT the name of a country ?
      (1) Congo
      (2) Ethiopia
      (3) Paris
      (4) Uganda
      (5) East Tilnor

      Show Answer


      Solution:3
    2. Mr. Mahinda Rajapaksa is the
      (1) President of Sri Lanka
      (2) Prime Minister of Sri Lai; ka
      (3) President of Nepal
      (4) Prime Minister of Nepal
      (5) Foreign Minister of Fiji

      Show Answer


      Solution:1
    3. When a banker talks about CDR, what is he talking about ?
      (I) Corporate Debt Rest met lir in
      (2) Corporate Debt Rollover
      (3) Company Debt Rollover
      (4) Corporate Deposit Restructuring
      (5) Company Deposit Re structuring

      Show Answer


      Solution:1
    4. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector.
      (1) Asset Liability Management
      (2) Asset Liability Maturity
      (3) Asset Liability Mismatch
      (4) Asset Liability Manpower
      (5) Asset Liability Maintenance

      Show Answer


      Solution:1
    5. Which of the following is thc overall female literacy rate in India as per recent ecri-sns!. Approximately —
      (1) 50%
      (2) 60%
      (3) 65%
      (4) 70%
      (5) 73%

      Show Answer


      Solution:3
    6. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/markets ?
      (I) Capital Market
      (2) Banking industry
      (3) Commodities market
      (4) Money Market
      (5) Mutual fund industry

      Show Answer


      Solution:2
    7. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country ?
      (1) 3 years
      (2) 5 years
      (3) 7 years
      (4) 10 years
      (5) 12 years

      Show Answer


      Solution:4
    8. If you wish to purchase some U.S. Dollars for your travel abroad, you should ap-proach—
      ()) The Ministry of Finance
      (2) The U.S. Embassy
      (3) Any Bank Branch authorised to do such activity
      (4) The Reserve Bank of India only
      (5) External Affairs Ministry

      Show Answer


      Solution:3
    9. Which of the following is a mineral ?
      (1) lsabgol
      (2) Camphor
      (3) Tobacco
      (4) Nickel
      (5) Jute

      Show Answer


      Solution:4
    10. Which of the following countries is passing through a peculiar political impasse as there is no constitutional government in the country ?
      (1) Belgium
      (2) Sudan
      (3) Mongolia
      (4) Iraq
      (5) Greece

      Show Answer


      Solution:1



  1. Which of the following hooks is written by Sruiil Gavaskar ?
    (1) A Brief I lislory of Time
    (2) A Sense of Time
    (3) Sunny Days
    (4) Half A Life
    (5) Great Expectations

    Show Answer


    Solution:3
  2. What does the letter ‘L’ stands for in the term LAF commonly used in financial/economic news ?
    (1) Liquidity
    (2) Least
    (3) Liabilities
    (4) Long
    (5) Liquid

    Show Answer


    Solution:1
  3. The Banking Ombudsman .- –
    (1) is in charge of bank loans for buses
    (2) fixes the rates of interest for loans
    (3) resolves complaints of customers
    (4) issues licences for new bank branches
    (5) is the head of all nationalised banks

    Show Answer


    Solution:3
  4. Which of the following is not classified as a commercial bank ?
    (1) Public sector bank
    (2) Foreign bank
    (3) Private sector hank
    (4) Regional rural bank
    (5) Urban cooperative bank

    Show Answer


    Solution:5
  5. Which of the following is not the name of a Banking Organisation ?
    (1) HDFC
    (2) IDBI
    (3) YES
    (4) SEBI
    (5) ICICI

    Show Answer


    Solution:4
  6. Which of the following terms is used in Sports/Games ?
    (1) Equator
    (2) Clean-Bowled
    (3) Erosion
    (4) Neap Tide
    (5) Rotation

    Show Answer


    Solution:2
  7. Money laundering means –
    (1) Hiding of income source mainly to avoid Income Tax
    (2) Money acquired through criminal source
    (3) Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
    (4) Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources
    (5) Money acquired from drug trafficking

    Show Answer


    Solution:4
  8. Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by —
    (1) Government of India
    (2) Reserve Bank of India
    (3) State Bank of India
    (4) Governments of the respec tive states
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  9. ” rhumba’ India’s Rocket Launching Centre is located in –
    (1) Kerala
    (2) Maharashtra
    (3) Tamil Nadu
    (4) Gujarat
    (5) Odisha

    Show Answer


    Solution:1
  10. Which of the following is not a primary function of a Bank?
    (1) Granting Loans
    (2) Collecting Cheques/ Drafts ts of customers
    (3) Facilitating import of goods
    (4) Issuing Bank Drafts
    (5) Selling Gold/Silver Coins

    Show Answer


    Solution:3
  11. Mr. Tony Tan is the new President
    (1) China
    (2) Japan
    (3) Singapore
    (4) Hong Kong
    (5) North Korea

    Show Answer


    Solution:3
  12. Which of the following is observed as ‘World Food Day’ ?
    (1) 6th November
    (2) 16th November
    (3) 6th October
    (4) 16th October
    (5) 17th January

    Show Answer


    Solution:4
  13. Which of the following States is among the North East States of India?
    (1) Jammu & Kashmir
    (2) Punjab
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Meghalaya
    (5) Rajasthan

    Show Answer


    Solution:4
  14. Whtch of the following is agricultural product?
    (1) Honey
    (2) Butter
    (3) Molasses
    (4) Gingel
    (5) Ethanol

    Show Answer


    Solution:4
  15. Which of the following repre. sents correct meaning of ‘REPO RATE’ ?
    (1) Rate on which RBI sells Government Securities to Banks
    (2) Rate for borrowing rupees by banks from RBI
    (3) Rate offered by banks to their prime customers
    (4) Rate applicable for grant of priority sector loans
    (5) None of these

    Show Answer


    Solution:2
  16. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are
    (1) CAR
    (2) CRR
    (3) CAR and CRR
    (4) CRR and SLR
    (5) SLR

    Show Answer


    Solution:4
  17. Savings bank accounts are opened by–
    (1) Trading entities, manufacturing entities and individuals for savings purposes
    (2) Traders and manufacturers for business purposes
    (3) Individuals for savings purposes
    (4) Limited companies and partnerships for savings purposes
    (5) Cooperative banks for savings

    Show Answer


    Solution:3
  18. Union Budget is always presented in the month of—
    (1) January
    (2) March
    (3) April
    (4) December
    (5) February

    Show Answer


    Solution:5
  19. A customer drawing a cheque on a bank has a right to –
    (1) Take back the cheque from the bank after it is paid
    (2) Take back the cheque from the bank alter it is paid with the permission of RBI
    (3) Stop payment of the cheque before it is paid
    (4) Stop payment of the cheque after it is paid
    (5) Stop payment of the cheque before it is issued

    Show Answer


    Solution:3
  20. Who among the following is a well known politician and also a member of the Lok Sabha ?
    (1) Sri L. K.Advani
    (2) Sri Ranjan Mathai
    (3) Sri Mahesh Bhupathi.
    (4) Ms. Saina Nehwal
    (5) V. V. S. Laxman

    Show Answer


    Solution:1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx