GENERAL AWARNESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam , 01-07-2012 ( North Zone -Morning Shift- 2 ) - Previous Year Paper)



General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARNESS

 

  1. Gross Domestic Product is the monetary value of
    (1) stock of goods and services.
    (2) all final goods and servics produced in a year
    (3) goods produced for the market only
    (4) goods produced for the market and for self consumption

    Show Answer

    Solution : 2
  2. Which one of the following market structures has a kinked demand curve?
    (1) Perfect competition
    (2) Monopoly
    (3) Oligopoly
    (4) Monopolistic competition

    Show Answer

    Solution : 3
  3. Which of the following pairs is not correct?
    (1) I Plan - (1951 - 1956)
    (2) III Plan - (1966 - 1971)
    (3) XI Plan - (2007 - 2012)
    (4) VI Plan - (1980 - 1985)

    Show Answer

    Solution : 2
  4. Which of the following institutions deals with credit to Agriculture and Rural Development?
    (1) IDBI
    (2) NABARD
    (3) SIDBI
    (4) ICICI

    Show Answer

    Solution : 2
  5. As per the results of the 2011 Population Census, which of the following groups occupies the three top places in respect of literacy?
    (1) Kerala, Goa, West Bengal
    (2) Chandlgarh,Goa, Kerala
    (3) Kerala, Lakshadweep, Mizoram
    (4) Mizoram, Kerala, Tripura

    Show Answer

    Solution : 3
  6. District Judges in a State are appointed by the
    (1)Advocate-General of the State
    (2) Council of Ministers of the State
    (3) Governor
    (4) Chief Justice of High Court

    Show Answer

    Solution : 3
  7. Who will head the Jury of the Awards Committees of Padma, Ratna and other highest honorary awards?
    (1) President of India
    (2) Vice-President of India
    (3) Home Minister
    (4) Prime Minister of India

    Show Answer

    Solution : 2
  8. Most important responsibility of a Welfare State is
    (1) to preserve private property
    (2) to promote religion of the people
    (3) to check exploitation
    (4) to check encroachments on Fundamental Rights

    Show Answer

    Solution : 3
  9. Which of the following statements are correct?
    (a) Assam shares a border with Bangladesh and Bhutan.
    (b) West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal.
    (c) Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar.
    (1) a, b, c
    (2) a, b
    (3) b, c
    (4) a, c

    Show Answer

    Solution : 1
  10. Arrange the following Presidents in chronological order as to who came first and who came later:
    (a) Fakhruddin All Ahmed
    (b) Zakir Hussain
    (c) Justice Hidayatullah
    (d) A. P. J. Abdul Kalam
    (1) c, b, a, d
    (2) b, c, a, d
    (3) b, a, c, d
    (4) b, c, d, a

    Show Answer

    Solution : 2
  11. Which one of the following events are chronologically correct?
    (1) Civil Disobedience Movement - Quit India Movement - The Cabinet Mission Plan
    (2) The Cabinet Mission Plan - Civil Disobedience Movement - Quit India Movement
    (3) Quit India Movement - Civil Disobedience Movement - The Cabinet Mission Plan
    (4) Civil Disobedience Movement - The Cabinet Mission Plan - Quit India Movement

    Show Answer

    Solution : 1
  12. Who founded the VikramasiIa University?
    (1) Dhruva
    (2) Devapala
    (3) Dharmapala
    (4) Mahipala

    Show Answer

    Solution : 3
  13. Which of the following was not known during the Rigvedic period?
    (1) Joint Family System
    (2) Agriculture
    (3) Varna System (caste)
    (4) Marriage System

    Show Answer

    Solution : 2
  14. Match the following:
    Dynasty                               Founder
    a. Pallavas                           1. Dantidurg
    b. Chalukyas                      2. Vishnuvardhan
    c. Rashtrakutas                 3. Simhavishnu
    d. Hoysalas                        4. Pulakesin


    Show Answer

    Solution : 2
  15. Abul Fazl wrote
    (1) Babur-Nama
    (2) Humayun-Nama
    (3) Akbar-Nama
    (4) Alamgir-Nama

    Show Answer

    Solution : 3
  16. Which of the following is called the 'Crossroads of the Pacific' ?
    (1) Tonga
    (2) Fiji
    (3) Hawaii
    (4) Ellice

    Show Answer

    Solution : 2
  17. Which one of the following is an act of man that disturbs the ecological balance ?
    (1) Vanamahotsav
    (2) Afforestation
    (3) Lumbering
    (4) Social forestry

    Show Answer

    Solution : 3
  18. Which one is not correctly matched?
    (1) Longcoy - Russia
    (2) Rhine - Germany
    (3) Glasgow - Great Britain
    (4) Pittsburg - U.S.A.

    Show Answer

    Solution : 1
  19. How many States in India are coastal?
    (1) 7
    (2) 8
    (3) 9
    (4) 10

    Show Answer

    Solution : 3
  20. International boundary between India and Pakistan is demarcatd by
    (1) McMahon Line
    (2) Durand Line
    (3) Radcliffe Line
    (4) Maginot Line

    Show Answer

    Solution : 3
  21. Which one of the following is called the amphibian in plant kingdom?
    (1) Algae
    (2) Fungi
    (3) Bryophyta
    (4) Pteridophyta

    Show Answer

    Solution : 3
  22. Find the odd one out.
    (1) Hookworm
    (2) Guinea worm
    (3) Tapeworm
    (4) Ringworm

    Show Answer

    Solution : 4
  23. National Institute of Nutrition is a research institute located in the State of
    (1) Andhra Pradesh
    (2) Himachal Pradesh
    (3) Madhya Pradesh
    (4) Uttar Pradesh

    Show Answer

    Solution : 1
  24. A tree's age can be found by
    (1) measuring its height
    (2) counting the number of annual rings
    (3) counting the number of branches
    (4) no means

    Show Answer

    Solution : 2
  25. The left aortic arch is observed in
    (1) Amphibians
    (2) Mammals
    (3) Reptiles
    (4) Ayes

    Show Answer

    Solution : 2
  26. Tendon connects
    (1) Bone to bone
    (2) Muscle to bone
    (3) Bone to muscle
    (4) Muscle to muscle

    Show Answer

    Solution : 2
  27. Mercury is generally used in thermometers because it has a
    (1) high fluidity
    (2) high density
    (3) high conductivity
    (4) high specific heat

    Show Answer

    Solution : 3
  28. To an observer on the lunar surface, during daytime, the sky will appear to be
    (1) Light yellow
    (2) Blue
    (3) Orange
    (4) Black

    Show Answer

    Solution : 4
  29. Which of the following quantities is the measure of 'inertia' ?
    (1) Velocity
    (2) Acceleration
    (3) Mass
    (4) Weight

    Show Answer

    Solution : 3
  30. The intensity of a wave:
    (I) follows inverse square law.
    (II) is proportional to its amplitude.
    (III) is proportional to the square of the amplitude.
    (1) I and II are true
    (2) II and III are true
    (3) Only II is true
    (4) I and III are true

    Show Answer

    Solution : 4
  31. Which data communication method is used for sending data in both directions at the same time?
    (I) Super duplex
    (2) Simplex
    (3) Half duplex
    (4) Full duplex

    Show Answer

    Solution : 4
  32. What does the acronym ISDN stand for?
    (1) Indian Standard Digital Network
    (2) Integrated Services Digital Network
    (3) Intelligent Services Digital Network
    (4) Integrated Service Data Network

    Show Answer

    Solution : 2
  33. Darkening property of photo-chromatic glass is due to the presence of
    (1) silver bromide
    (2) silver oxide
    (3) silver nitrate
    (4) silver chloride

    Show Answer

    Solution : 4
  34. Supersonic aircrafts discharge the following substance into the stratosphere:
    (1) NO2
    (2) SO2
    (3) CO2
    (4) H2

    Show Answer


    Solution : 1
  35. Chemical nature of laughing gas is
    (1) Nitric oxide
    (2) Hydrogen chloride
    (3) Nitrous oxide
    (4) Sulphur dioxide

    Show Answer

    Solution : 3
  36. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of
    (1) protons
    (2) neutrons
    (3) electrons
    (4) photons

    Show Answer

    Solution : 2
  37. The increasing abudance of greenhouse gases in the atmosphere has led to the following effects except
    (1) Global warming
    (2) Depletion of ozone layer in the stratosphere
    (3) Oxygen fertilisation effect
    (4) Carbon dioxide fertilisation effect

    Show Answer

    Solution : 3
  38. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
    (1) Diesel
    (2) Kerosene
    (3) Hydrogen
    (4) Coal

    Show Answer

    Solution : 3
  39. Minamata epidemic that caused several deaths in Japan in 1965 occurred due to pollution in water by
    (1) Lead
    (2) Mercury
    (3) Fluoride
    (4) DDT

    Show Answer

    Solution : 2
  40. Ozone affects human health by causing severe pulmonary edema at a concentration of-
    (1) 0.2 ppm
    (2) 0.3 ppm
    (3) 3.0 ppm
    (4) 9.0 ppm

    Show Answer

    Solution : 4
  41. The first President to sail in a submarine in India was
    (1) K. R Narayanan
    (2) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
    (3) V.V. Girl
    (4) N. Sanjeeva Reddy

    Show Answer

    Solution : 2
  42. Cooking vessels have wooden or bakelite handles because
    (1) wood,and bakelite are bad conductors of heat
    (2) the handle must be strong
    (3) the handle should be attractive
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 1
  43. "Desbhandhu" is the title of
    (1) B.R Ambedkar
    (2) C.R Das
    (3) B.C. Pal
    (4) Rabindranath Tagore

    Show Answer

    Solution : 2
  44. Which one of the following pairs is incorrect ?
    (1) Jeev Milkha Singh - Golf
    (2) Irfan Pathan - Cricket
    (3) Abhinav Bindra - Rifle Shooting
    (4) Sania Mirza -Badminton

    Show Answer

    Solution : 4
  45. In which of the following States, is the child-sex ratio the lowest as per the 2011 Census ?
    (1) Haryana
    (2) Punjab
    (3) Chhattisgarh
    (4) Bihar

    Show Answer

    Solution : 1
  46. Kaziranga National Park is situated in
    (1) Odisha
    (2) Gujarat
    (3) Rajasthan
    (4) Assam

    Show Answer

    Solution : 4
  47. Who is the author of the book If Cricket is Religion, Sachin is God' ?
    (1) Vijai Santhanam
    (2) Shyam Balasubramaniam
    (3) Both (1) and (2)
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 3
  48. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal Bahuguna?
    (1) He is an eminent environmentalist
    (2) He was awarded Padma Bhushan in 2009
    (3) He started the 'Chipko Movement' to create awareness of deforestation
    (4) He was elected to Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand

    Show Answer

    Solution : 4
  49. The three countries, in serial order, who won the highest number of gold medals in the Beijing Olympics Games were
    (1) China, USA, Russia
    (2) China, USA, Germany
    (3) China, Germany, Australia
    (4) China, Germany, USA

    Show Answer

    Solution : 1
  50. The first woman from India to be conferred the Sainthood by Pope Benedict XVI is
    (1) Sister Desouza
    (2) Sister Madorana
    (3) Sister Alphonsa
    (4) Sister Nirmala

    Show Answer

    Solution : 3


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy