GENERAL AWARENESS ( UNITED INDIA INSURANCE ASSISTANT EXAM, 30-08-2015 ) - Previous Year Paper



General Awareness  ||  Computer Awareness

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which Indian company is set to form a joint venture with Japan-based Organo Group for providing water treatment services in the industrial sector?
    (1) Ecosphere Technology Ltd.
    (2) ION Exchange Services
    (3) Aquatecn Ltd.
    (4) Murugappa Group Firm Polutech Ltd.
    (5) Nalco

    Show Answer

    Solution:  4
  2. Where is the headquarter of LIC of India located?
    (1) New Delhi
    (2) Kolkata
    (3) Chennai
    (4) Chandigarh
    (5) Mumbai

    Show Answer

    Solution:  5
  3. Which day has been recently announced by Prime Minister Narendra Modi as National Handloom Day to mark the Swadeshi Movement?
    (1) 8th April
    (2) 2nd July
    (3) 3rd June
    (4) 1st May
    (5) 7th August

    Show Answer

    Solution:  5
  4. Which country will host the second edition meeting of the heads of 14 island nations, the Forum for India Pacific Islands Cooperation (IPIC)?
    (1) Indonesia
    (2) India
    (3) China
    (4) France
    (5) Pakistan

    Show Answer

    Solution:  2
  5. The Indian gold jewellery major Rajesh Exports Limited (REL) recently announced the acquisition of world's largest gold refining company Valcambi. In which country is Valcambi headquartered?
    (1) South Africa
    (2) Nigeria
    (3) Chile
    (4) Switzerland
    (5) France

    Show Answer

    Solution: 4
  6. The Simhastha Kumbh Mela known for its colourful rituals has been recently (July, 2015) held in on the banks of the river Godavari.
    (1) Nagaur
    (2) Amravati
    (3) Aurangabad
    (4) Nasik
    (5) Hingoli

    Show Answer

    Solution: 4
  7. Ministry of Rural Development has recently launched _____ and a magazine Panchayat Darpan to monitor progress and implementation of Sansad Adarsh Gram Yojana.
    (1) Samanvay
    (2) Swarnajayanti
    (3) Aajevika
    (4) Capart
    (5) Awns Atal

    Show Answer

    Solution: 1
  8. Seeking to provide mobile banking services to customers in the remotest of regions (un-banked region), a leading Private sector bank recently launched an exclusive mobile banking app which requires no Internet connectivity.
    (1) ICICI Bank
    (2) HDFC Bank
    (3) Yes Bank
    (4) Kotak Mahindra Bank
    (5) Axis Bank

    Show Answer

    Solution: 4
  9. "Sar utha ke jio" is the tagline of which insurance company?
    (1) ICICI Prudential Life Insurance Company
    (2) Max Life Insurance
    (3) HDFC Life
    (4) Bajaj Allianz Life Insurance
    (5) LIC India

    Show Answer

    Solution: 3
  10. IRDA was formad under the recommendations of which committee?
    (1) Mall-iotra Committee
    (2) Dutt Committee
    (3) Vaghul Committee
    (4) J . Reddy Committee
    (5) Dave Committee

    Show Answer

    Solution: 1
  11. In which country is the Suez Canal located?
    (1) Angola
    (2) Nigeria
    (3) Egypt
    (4) Sudan
    (5) Libya

    Show Answer

    Solution: 3
  12. As a tribute to the late president of India, which of the following universities has been recently renamed as APJ Abdul Kalam Technical University?
    (1) Maharashtra Technical University
    (2) Sikkim Technical University
    (3) Bihar Technical University
    (4) Uttar Pradesh Technical University
    (5) Punjab Technical University

    Show Answer

    Solution: 4
  13. Ministry of Environment, Forest and climate change, in association with UNESCO will establish a centre for World National Heritage Management and Training Centre. It is planned to be established at
    (1) Shillong
    (2) Mysore
    (3) Shimla
    (4) Bangalore
    (5) Dehradun

    Show Answer

    Solution: 5
  14. The Union Cabinet has approved direct benefit transfer to beneficiaries of MGNREGS. What is full form of MGNREGS?
    (1) Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
    (2) Mahatma Gandhi National Rural Employment Generation Scheme
    (3) Mahatma Gandhi Nation's Rural Employment Generation Scheme
    (4) Mahatma Gandhi Nation's Rural Employment Guarantee Scheme
    (5) Mahatma Gandhi Nation's Rural Employment Guarantee System

    Show Answer

    Solution: 1
  15. Capital Adequacy Ratio (CAR) means
    (1) the ratio of bank profits to its assets
    (2) the ratio of bank's capital to its deposits
    (3) the ratio of bank's profits to its risk weighted assests
    (4) other than those given as options
    (5) the ratio of bank's capital to its risk weighted assets

    Show Answer

    Solution: 5
  16. Which Indian film has won the Best original screenplay of a Foreign Language Film Award at the Madrid International Film festival?
    (1) Masaan
    (2) Buddha in a traffic j am
    (3) Chauthi Koot
    (4) The Lunchbox
    (5) Dheepan

    Show Answer

    Solution: 2
  17. DICGC is a subsidiary of Reserve Bank of India. It was established for the purpose of providing insurance of
    (1) Debentures
    (2) Derivatives
    (3) Equity shares
    (4) Forex Transactions
    (5) Bank Deposits

    Show Answer

    Solution: 5
  18. Who is the author of the bestseller, The Alchemist'?
    (1) Robin Sharma
    (2) Daniel Gilbert
    (3) Paulo Coelho
    (4) Brian Tracy
    (5) Jack Canfield

    Show Answer

    Solution: 3
  19. As per the recent land boundary agreement, how many enclaves are exchanged between India and Bangladesh?
    (1) 62
    (2) 162
    (3) 160
    (4) 150
    (5) 262

    Show Answer

    Solution: 2
  20. BNP Paribas is reported to be acquiring a major retail brokerage firm. Name the firm.
    (1) Reliance Securities
    (2) Angel Broking Limited
    (3) Kotak Securities Limited
    (4) Sharekhan
    (5) India Infoline Limited

    Show Answer

    Solution: 4
  21. Joshna Chinappa is associated with which sport?
    (1) Cricket
    (2) Hockey
    (3) Tennis
    (4) Squash
    (5) Badminton

    Show Answer

    Solution: 4
  22. 70th Anniversary of the first atomic bomb was marked in the city of Hiroshima in Japan. What is the anniversary date?
    (1) 13th June
    (2) 18th August
    (3) 19th June
    (4) 6th August
    (5) 24th July

    Show Answer

    Solution: 4
  23. The American global payments technology solution firm Visa .inc has recently planned to launch a new mobile payment service in India called.
    (1) pVisa
    (2) cVisa
    (3) Vapp
    (4) mVisa
    (5) Dwota

    Show Answer

    Solution: 4
  24. Royal Bank of Scotland is in talks to sell off its private banking business in media to
    (1) Prakala Wealth Management
    (2) EticaWealth Management
    (3) Sanctum Wealth Management
    (4) Motilal Oswal Health Management Pvt. Ltd.
    (5) Other than those given as options

    Show Answer

    Solution: 3
  25. The Competition Commission of India (CCI) recently imposed a penalty of 420.26 crore rupees on which of the following car companies?
    (1) Hyundai
    (2) Maruti Suzuki
    (3) Fiat
    (4) Datsun
    (5) Toyota Kirloskar

    Show Answer

    Solution: 1
  26. Where did World's largest flower Amorphophallus Titanum recently bloom for the first time in 5 years?
    (1) Tokyo
    (2) New Delhi
    (3) Darwin
    (4) Beijing
    (5) Jakarta

    Show Answer

    Solution: 1
  27. Which is the largest insurance company in India?
    (1) LIC of India
    (2) ICICI Prudential Life Insurance
    (3) Birla Sun Life Insurance
    (4) SBI Life Insurance
    (5) Reliance Life Insurance

    Show Answer

    Solution: 1
  28. Krishnapanam Port has received the Golden Peacock Environment Management Award for its initiatives and achievements in the field of environment, in which state is it located?
    (1) Kerala
    (2) Maharashtra
    (3) Gujarat
    (4) Andhra Pradesh
    (5) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution: 4
  29. The United Nations has predicted that India will surpass China to become the most populous country in the world by the year
    (1) 2028
    (2) 2020
    (3) 2030
    (4) 2022
    (5) 2025

    Show Answer

    Solution: 4
  30. The 10 day Indo-UK bilateral exercise which commenced in July, 2015 between Indian Air Force and British Royal Air Force was railed
    (1) Maitree
    (2) Garuda
    (3) Indradhanush
    (4) Varuna
    (5) Yudhabhiyan

    Show Answer

    Solution: 3
  31. Where is the National Insurance Academy presently located?
    (1) Pune
    (2) Bangalore
    (3) Kolkata
    (4) New Delhi
    (5) Chennai

    Show Answer

    Solution: 1
  32. RBI will soon issue coins to commemorate International Yoga Day. What will be
    (1) Rs. 50
    (2) Rs. 20
    (3) Rs. 10
    (4) Rs. 5
    (5) Rs. 100

    Show Answer

    Solution: 3
  33. What is the currency of Sri Lanka?
    (1) Taka
    (2) Rupiah
    (3) Rupee
    (4) Renminbi
    (5) Ngultriun

    Show Answer

    Solution: 3
  34. Two Indians have been awarded the Ramon Magsaysay Award 2015 One is Sanjiv Chaturvedi and the other is
    (1) Nileema Mishra
    (2) Anshu Gupta
    (3) Deep Joshi
    (4) Kulandei Francis
    (5) Harish Hande

    Show Answer

    Solution: 2
  35. Name the winner of the ICTP Rarnanuj an price for 2015.
    (1) Miguel Waish
    (2) Shi Yuguang
    (3) Dr. Amalendu Krishna
    (4) Tian Ye
    (5) Philibert Nang

    Show Answer

    Solution: 3
  36. Who is the present Chief Minister of Haryana?
    (1) Manohar Lal Khattar
    (2) Parkash Singh Badal
    (3) Virbhadra Singh
    (4) Akhilesh Yadav
    (5) Raghubar Das

    Show Answer

    Solution: 1
  37. A famous US country singer and a Grammy award winner passed away recently in July, 2015. Name him.
    (1) Whitney Houston
    (2) Amy Winehouse
    (3) Lynn Anderson
    (4) Mark Starc
    (5) Andrae Church

    Show Answer

    Solution: 3
  38. The 48th ASEAN foreign ministers meeting was held at
    (1) India
    (2) Sri Lanka
    (3) Singapore
    (4) Malaysia
    (5) Nepal

    Show Answer

    Solution: 4
  39. Apart from India which other country does National Insurance Company Limited (NICL) serve?
    (1) Bangladesh
    (2) Bhutan
    (3) Sri Lanka
    (4) Pakistan
    (5) Nepal

    Show Answer

    Solution: 5
  40. What is the capital of Mozambique?
    (1) Nacala
    (2) Nampula
    (3) Maputo
    (4) Pemba
    (5) Beira

    Show Answer

    Solution: 3


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy