GENERAL AWARENESS ( UNITED INDIA INSURANCE AO EXAM, 26-05-2013 ) - Previous Year Paper




General Awareness  ||  Reasoning  || Quantitative Aptitude  ||  English Language  

GENERAL AWARENESS

  1. Which of the following is not correct regarding Financial Inclusion?
    (1) It is inclusive financing
    (2) It is the delivery of financial services at affordable costs to disadvantaged sections of society
    (3) Availability of banking and payment services to the entire population without discrimination is the prime objective of financial inclusion
    (4) It is exclusive financing
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  2. Which term is used for the act of attempting to acquire information by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication?
    (1) Scamming
    (2) Phishing
    (3) Spoofing
    (4) Phreaking
    (5) Spamming

    Show Answer

    Solution:2
  3. In computing, what is the process by which a running computer system is restarted without the need to interrupt the power?
    (1) Hibernate
    (2) Warm reboot
    (3) Switch user
    (4) Cold reboot
    (5) Restart

    Show Answer

    Solution:2
  4. What is the unit of electric current?
    (1) Curie
    (2) Pascal
    (3) Ampere
    (4) Newton
    (5) Flux

    Show Answer

    Solution:3
  5. The Foreign Exchange Regulation (Amendment) Act, 1993, forms the statutory basis for Exchange Control in India. The manual which supplements'the act has been issued by
    (1) Securities and Exchange Board of India
    (2) Reserve Bank of India
    (3) Confederation of Indian Industry
    (4) Union Ministry of Finance
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  6. Which of the following awards is annually given by the Government of India for lifetime contribution to Indian cinema?
    (1) Tansen Samman
    (2) Dadasaheb Pnalke Award
    (3) Mimi-are Award
    (4) National Film Award
    (5) IFA Award

    Show Answer

    Solution:2
  7. Which of the following form of Plastic Money?
    (1) Credit Card
    (2) Banknote
    (3) Coins and currencies
    (4) Paper note
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  8. In the economic field, what does ALM stand for?
    (1) Asset liability management
    (2) Application lifecycle management
    (3) American Le Mans
    (4) Audio-Lingual Method
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  9. In which of the following fields is the Nobel Prize given?
    (1) Physics
    (2) Chemistry
    (3) Physiology or Medicine
    (4) Literature, and Peace
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:5
  10. In financial accounting and finance, bad debt refers to
    (1) An amount owed to a business or individual that is written off by the creditor as a loss
    (2) A debt due to money laundering activities
    (3) A type of mortgage
    (4) A type of unsecured loan
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:1
  11. Which of the following, among the options given below, is the name of a country?
    (1) Bulgaria
    (2) Nicosia
    (3) Antarctica
    (4) European Union
    (5) Iberia

    Show Answer

    Solution:1
  12. Which of the following enables the server to manage data, users, groups, security, applications, etc?
    (1) Network operating system
    (2) Internet
    (3) World Wide Web
    (4) LAN
    (5) Personal Computer

    Show Answer

    Solution:1
  13. What does NPA stand for?
    (1) Non-Participant Assembly
    (2) Non- Performing Asset
    (3) New Personal Apprentice
    (4) New Programming Assistant
    (5) Non Portable Assistant

    Show Answer

    Solution:2
  14. Which of the following does not correctly explain a desktop computer?
    (1) It is a personal computer
    (2) It is a computer intended for regular use at a single location
    (3) Desktops have lower price in comparison to laptops
    (4) It is a type of portable computer
    (5) In desktops, power consumption is not as critical as in laptop computers

    Show Answer

    Solution:4
  15. In the field of computing, cookies are not known as
    (1) HTTP cookie
    (2) Web cookie
    (3) Browser cookie
    (4) HTML cookie
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  16. With which game/sport is Davis Cup associated?
    (1) Billiards
    (2) Tennis
    (3) Badminton
    (4) Football
    (5) Golf

    Show Answer

    Solution:2
  17. Who was recently chosen for the prestigious Saraswati Sanunan 2012?
    (1) Sunil Gangopadhyay
    (2) Sugathakumari
    (3) Dalip Kaur Tiwana
    (4) Surjit Sen
    (5) Jagannaath Prasad Das

    Show Answer

    Solution:2
  18. What does HUF stand for?
    (1) High Urine Filtration
    (2) Hindu Undivided Family
    (3) Hungarian Unicode Forint
    (4) Hash Up Forward
    (5) Heal Under First (aid)

    Show Answer

    Solution:2
  19. In which sport is the term 'back hand drive' used?
    (1) Cricket
    (2) Golf
    (3) Taiille Tennis
    (4) Billiard
    (5) Carom

    Show Answer

    Solution:3
  20. In the field of insurance. Bich term is employed for describing a professional who deals with the financial impact of risk and uncertainty?
    (1) Actuary
    (2) Agent
    (3) Assessor
    (4) Appraiser
    (5) Bailee

    Show Answer

    Solution:1
  21. Which of the following statements correctly defines 'outsourcing'?
    (1) It is the leasing out of an internal business process
    (2) It is leased to a second party organization
    (3) It includes offshoring
    (4) It is used only in the context of foreign contracting
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  22. is the automatic retrieval of information by a website on a schedule from another website.
    (1) Crawling
    (2) Phishing
    (3) Filtering
    (4) Downloading
    (5) Uploading

    Show Answer

    Solution:1
  23. Which country recently hosted the 5th BRICS Summit?
    (1) India
    (2) Brazil
    (3) China
    (4) South Africa
    (5) Russia

    Show Answer

    Solution:4
  24. Accommodation given to slum dwellers in a metro city is known as
    (1) Peripheral accommodation
    (2) Night accommodation
    (3) Transit accommodation
    (4) Migratory accommodation
    (5) Stop-gap accommodation

    Show Answer

    Solution:3
  25. In the field of business, company sensitive information shared by the employees to make gains is known as
    (1) Gambling
    (2) Insider trading
    (3) Mulching
    (4) Ripping
    (5) Tipping

    Show Answer

    Solution:5
  26. Which of the following terms/ expressions is not used in the insurance sector?
    (1) Refraction
    (2) Casualty
    (3) Actuary
    (4) Claim
    (5) Brokerage

    Show Answer

    Solution:1
  27. The President of France recently visited India. Who is he/ she?
    (1) Francois Hollande
    (2) Angela Merkel
    (3) Julia Gillard
    (4) Dilma Rousseff
    (5) Nicolas Sarkozy

    Show Answer

    Solution:1
  28. Which of the following is a poetic composition of Kalidasa?
    (1) Malavikagnimitram
    (2) Abhignanasakuntalam
    (3) Meghaduta
    (4) Vikramorvasiyam
    (5) All of the above

    Show Answer

    Solution:3
  29. Who played the award winning lead character of Paan Singh Tomar in the movie by the same name?
    (1) In-fan
    (2) Vipin Sharma
    (3) Tigmanshu Dhulia
    (4) Rajendra Gupta
    (5) Zakir Hussain

    Show Answer

    Solution:1
  30. When is the Earth Day celebrated across the world?
    (1) 21 March
    (2) 22 April
    (3) 1 May
    (4) 2 June
    (5) 18 July

    Show Answer

    Solution:2
  31. Which of the following does not correctly explain Real Time Telephone Call?
    (1) It allows people to speak to foreigners over the phone with both parties using their native tongue
    (2) It offers perfect translations
    (3) It lets companies avoid having to use specially trained multilingual staff
    (4) It helps companies in cutting their cost
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  32. Who, at present, is the Chairperson of Insurance Regulatory and Development Authority?
    (1) B.K. Ch.aturvecli
    (2) Mihir Shah
    (3) K. Kasturirangan
    (4) Narendra Jadhav
    (5) TS Vijayan

    Show Answer

    Solution:5
  33. Between which of the following teams was the final of 2013 Sultan Azlan Shah Cup played?
    (1) Germany-India
    (2) Pakistan-Holland
    (3) Australia-Malaysia
    (4) Australia-Germany
    (5) India-Pakistan

    Show Answer

    Solution:3
  34. Which of the following is not a Credit Rating Agency?
    (1) Moody's
    (2) S&P
    (3) Walmart
    (4) Fitch
    (5) ICRA Limited

    Show Answer

    Solution:3
  35. What does LIBOR stand for?
    (1) London Interbank Offered Rate
    (2) Lottery Interest Bank of Russia
    (3) London Interest Bank of Royalty
    (4) Leverage against Interest Burden of Risk
    (5) Lottery In British Overseas Regions

    Show Answer

    Solution:1
  36. Which of the following bodies/ organizations regulates the securities market in India?
    (1) NABARD
    (2) IRDA
    (3) RBI
    (4) SEBI
    (5) CII

    Show Answer

    Solution:4
  37. Which of the following countries is a member of G-8?
    (1) Brazil
    (2) India
    (3) China
    (4) Germany
    (5) South Africa

    Show Answer

    Solution:4
  38. Which of the following includes meaningful interpretation of data and knowledge?
    (1) Information
    (2) Assessment
    (3) Reason
    (4) Insight
    (5) Intuition

    Show Answer

    Solution:1
  39. With reference to the insurance and banking sector, which of the following is the most appropriate explanation of 'PIN"?
    (1) People In Need
    (2) Postal Index Number
    (3) Progressive Inflammatory Neuropathy
    (4) Personal Identification Number
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  40. Who is Navin Ramgoolam?
    (1) President of Trinidad and Tobago
    (2) Prime Minister of Fiji
    (3) President of Mauritania
    (4) Prime Minister of Mauritius
    (5) President of Singapore

    Show Answer

    Solution:4
  41. Which of the following refers to use of the Internet for transactions and communication between organizations?
    (1) B2B
    (2) B2C
    (3) C2C
    (4) CRM
    (5) E-business

    Show Answer

    Solution:1
  42. Goods marked with which of the following tags can be tracked electronically?
    (1) GPS
    (2) IMD
    (3) ISP
    (4) ASTM
    (5) RFID

    Show Answer

    Solution:5
  43. What does OS stand for in the field of computing and business?
    (1) Overall Sale
    (2) Output Surplus
    (3) Operating system
    (4) Oil Surcharge
    (5) Overhead Services

    Show Answer

    Solution:3
  44. Which of the following correctly explains the incidence of Income Tax in India?
    (1) It is levied by the State Government
    (2) The centre can levy tax on all income other than agricultural income
    (3) The levy of Income Tax is governed by the Indian Income Tax Act, 1956
    (4) Both 2 and 3
    (5) Both 1 and 3

    Show Answer

    Solution:2
  45. Who, among the following artists of India, is a Tabla player?
    (1) Amjad All Khan
    (2) Nikhil Banerjee
    (3) Zakir Hussain
    (4) Han Prasad Chaurasia
    (5) Kaushik Roy

    Show Answer

    Solution:3
  46. Which of the following is not correct regarding Benchmark Rate?
    (1) It is also called base interest rate
    (2) It is the minimum interest rate investors will demand for investing in a Treasury security
    (3) It is an interest rate against which other inter est rates are calculated
    (4) LIBOR is considered a benchmark rate
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  47. Which of the following allows firms to focus their resources on developing and managing long-term relationships with more profitable customers by measuring a customer's lifetime value?
    (1) CRM
    (2) IT
    (3) FTC
    (4) MIS
    (5) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  48. Which of the following relates to the processes and applications that create new methods to solve problems, perform tasks, and manage communication?
    (1) Quality
    (2) Information Technology
    (3) Operations Management •
    (4) Efficiency
    (5) TQM

    Show Answer

    Solution:2
  49. What occurs when criminals obtain personal information that allows them to impersonate someone else in order to use their credit to obtain financial accounts and make purchases?
    (1) Phishing
    (2) Scamming
    (3) Money laundering
    (4) Identity Theft
    (5) Whistle Blowing

    Show Answer

    Solution:4
  50. What is the term for the rate at which banks borrow funds from the RBI to meet the gap between the demands they are facing for money (loans) and how much they have on hand to lend?
    (1) Call Rate
    (2) Repo rate
    (3) Bank Rate
    (4) Reverse Repo Rate
    (5) Cash reserve Ratio

    Show Answer

    Solution:2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment