GENERAL AWARENESS (State Bank of India Clerk Exam, 22-11-2009( 1st sitting) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1. Which of the following Trophies/cups is NO associated with the game of Football?
    A. Durand Cup
    B. Santosh Trophy
    C. Federation Cup
    D. Subroto Cup
    E. K D Singh Babu Trophy

    Show Answer

    Solution:E
  2. The Govt. of India is planning to provide an identity card to each one of its citizen with his/her personal details and identity marks. 'Which of the following agencies! organization is going to implement this huge task?
    A. Election Commission of India
    B. Peoples' Union for Civil Liberties
    C. Unique Identification Authority of India.
    D. National Committee on Science and Technology
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  3. Who amongst the following is the present speaker of the Lok Sabha?
    A. Somnath Chaterjee
    B. Mamta Banerjee
    C. Manohar Joshi
    D. L. K. Advani
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  4. The Indo Gulf Conference on Current Economic Scenario, was organized a few months back in............
    A. New Delhi
    B. Chennai
    C. Cochin
    D. Hyderabad
    E. Lucknow

    Show Answer

    Solution:B
  5. Which of the following organizations/ agencies has sanctioned a loan of US $ 225 Million to india to renovate and modernize its power plans at various places?
    A. International Monetary Fund (IMF)
    B. Bank of America & British Bank of Middle East jointly
    C. Energy Research & Development organization of France
    D. World Bank
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  6. Indian Govt. has decided recently to upgrade its fleet of transport aircraft AN-32. This up gradation will be done by which of the following countries?
    A. France
    B. Ukraine
    C. Israel
    D. Egypt
    E. USA

    Show Answer

    Solution:B
  7.  Michael Jackson who died a few months back was a famous....................
    A. Politician
    B. Pop Singer
    C. Tennis Player
    D. Author
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  8. As per the reports in various newspapers, the Govt. has allowed 2200 different types of items to come to India from Singapore as Duty Free imports. This is being done under which of the following agreements with Singapore?
    A. Comprehensive Economic Cooperation Agreement
    B. Look East Policy of the Govt. of India.
    C. Focus Africa Programme of India,
    D. Own your cargoship scheme of the Shipping Corporation of India Ltd. (SCIL)
    E.  None of these

    Show Answer

    Solution:A
  9. Oil and Natural Gas Commission Videsh Ltd. (OVL) is planning to invest US $ 5 billion in production of gas from "Farsi Blocks of Gas Deposits". The Farsi Blocks are located in
    A. Russia
    B. Iran
    C. Kuwait
    D. UAE
    E. Bombay High

    Show Answer

    Solution:B
  10. The Govt. of India recently signed an agreement with the Govt. of Bahrain so that Indian workers going there are well protected  Indians go to Bahrain mainly to work as
    A. Construction worker
    B. Medical Professional
    C. Teacher and Educationist
    D. Drilling Operators at Oil wells
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  11.  As per the Budget speech of the Railway Minister some special trains named as 'Duronto', are launched. Duronto Trains will be in fact...................
    A. super fast trains
    B. local or short distance trains
    C. extremely low fare trains
    D. trains running to connect Kolkata with rest of the West Bengal
    E. trains specially for people living below poverty line

    Show Answer

    Solution:A
  12.  As per the budget 2009-10 the Govt. is trying to achieve the annual real growth of agriculture at which of the following levels of the GDP ?
    A. 2%
    B. 3%
    C. 4%
    D. 5%
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  13. Which of the following cannot be called a horticultural crop?
    A. Apple
    B. Coconut
    C. Moon
    D. Sunflower
    E. Leafy Vegetables

    Show Answer

    Solution:C
  14. Sunil Mittal who was awarded by the Global Economic Prize 2009 by a German Institute, is the CEO and chairman of................
    A. Mittal Steels
    B. Bharti Enterprises
    C. Satyam Mahindia
    D. Touch Bionics
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  15. As we all know now every child in the age group of 6-14 years can demand that he/she should be admitted to a school to complete his/her primaryl basic education. Enactment of which of the following acts has made it possible?
    A. Right to Information Act
    B. Abolition of Child Labour Act
    C. Equal Opportunities, Protection of Ri hts and Full Participation Act
    D. Competition Act
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  16. Which of the following taxes was levied on the buying/selling of various commodities on recognized exchanges in India? (It is withdrawn now).
    A. Fringe Benefit Tax
    B. Value Added Tax
    C. Central Sales Tax
    D. Securities Transaction Tax
    E. Commodity Transaction Tax

    Show Answer

    Solution:E
  17. Who amongst the following won the Indira Gandhi Prize 2009 for Peace. Disarmament and Development ?
    A. Aung San Suu Kyi
    B. Deep Joshi
    C. Bill Gates
    D. Hillary Clinton
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  18. The Govt. of India has decided recently to develop an additional irrigation capacity of 10 million hectares by 2009, through major, minor and medium projects complemented by ground water development. This is one of the objectives of which of the following programmes?
    A. Bharat Nirman
    B. National Rural Employment Guarantee Scheme
    C. Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
    D. National Action Plan on climate change
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  19. The 18th Maccabiah Games which are also called the "Jewish Olympics 2009" were organized in which of the following countries recently?
    A. Israel
    B. Egypt
    C. Syria
    D. Turkey
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  20. The Govt. of India recently raised the total allocation to which of the following schemes by 45% so that infrastructural facilities can be developed in the country at a faster pace?
    A. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
    B. Bharat Nirman Yojana
    C. Rajiv Awas Yojana
    D. Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  21. Which of the following is NOT a banking related term?
    A. Creditor
    B. Outstanding amount
    C. Benchmark Prime Lending Rate
    D. Explicit Guarantee
    E. Centre Pass

    Show Answer

    Solution:E
  22.  Ricky Ponting who was in news recently is a famous cricketer from..................
    A New Zealand
    B. West Indies
    C. Australia
    D. England
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  23.  As we all know Govt. is committed to provide employment of 100 days to the rural people in India. Which of the acts is enacted for the same?
    A. Competition Act
    B. Minimum Wages Act
    C. National Rural Employment Guarantee Act
    D. Right to Information Act
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  24. When a bank is financing an "International Business", it in factis involved in which of the following?
    A Micro Finance
    B. Retail Banking
    C. Core Banking
    D. Trade Finance
    E. All of these

    Show Answer

    Solution:D
  25. Who amongst the following won the Men's singles Wimbledon open 2009 held in June/ July 2009?
    A Mike Bryan
    B. Daniel Nestor
    C. Andy Roddick
    D. Roger Federer
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  26. Which Of the following represents the Cash Reserve Ratio at present?-
    A. 8%
    B. 6%
    C. 7%
    D. 5%
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  27. Who amongst the following actresses was awarded IIFA Award 2009 for her role in 'Fashion'?
    A. Celina Jaitley
    B. Aishwarya Rai Bachchan
    C. Asin
    D. Priyanka Chopra
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  28. Who amongst the following is the author of the book "Small is Beautiful"?
    A. Ben Okri
    B. Ernest Schumacher
    C. Dominique Lapierre
    D. Gunter Grass
    E. Sidney Sheldon

    Show Answer

    Solution:B
  29. Which of the following awards is given by an Indian organization?
    A. Normon Borloug Award
    B. OSCAR Award
    C. Ramon Magsaysay Award
    D. Pulitzer Prize
    E. Man Booker Prize

    Show Answer

    Solution:A
  30. Which of the following schemes/products launched by the banks to provide instant loan facility to the farmers?
    A. Kisan Credit Card
    B. Krishi Bima Yojana
    C. Crop Loan Scheme
    D. Corporate Loan Scheme
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  31. Which of the following terms is used in the game of Hockey?
    A. Love
    B. Tee
    C. Spin
    D. No Ball
    E. Penalty Stroke

    Show Answer

    Solution:E
  32. Which of the following crops need plenty of water to grow?
    A. Jawar
    B. Bajra
    C. Tea
    D. Paddy
    E. All. of these

    Show Answer

    Solution:D
  33. Insurance service provided by various banks is commonly known as..................
    A. - Investment Banking
    B. Risk Management
    C. Merchant Banking
    D. Bancassurance
    E. Micro Finance

    Show Answer

    Solution:D
  34.  Who amongst the following Indians is a world professional Billiards champion?
    A. Subroto Paul
    B. Pankaj Advani
    C. Parimarjan Negi
    D. Baichung Bhutia
    E. Vijender Singh

    Show Answer

    Solution:B
  35. India is a member of which of the following organizations?
    A. ASEAN
    B. BRIC
    C. OPEC
    D. MERCOSUR
    E. NATO

    Show Answer

    Solution:B
  36.  Teacher's Day is celebrated on...............
    A. 15th September
    B. 10th September
    C. 5th September
    D. 15th October
    E. 10th October

    Show Answer

    Solution:C
  37.  Which of the following organizations organized its first-ever summit with Pakistan in Brussels in June 2009?
    A NATO
    B. African Union
    C. Common Wealth
    D. European Union
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  38. Which of the following countries is providing an aid of US $ 7.5 Billion to Pakistan for the next five years?
    A. Iran
    B. Russia
    C. China
    D. England
    E. USA

    Show Answer

    Solution:E
  39. India and Japan recently agreed to expand their canvas of cooperation in bilateral and international domains. Who amongst the following represented India in this strategic dialogue with Japan?
    A S M Krishna
    B. Pranab Mukherjee
    C. Kamal Nath
    D. Kapil Sibbal
    E. Manmohan Singh

    Show Answer

    Solution:E
  40. Which of the following is the book written by V. S.Naipaul?
    A. Higher than Everest
    B. A Passage to England
    C. Affluent Society
    D. All My Yester Years
    E. A House For Mr. Biswas

    Show Answer

    Solution:E


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment