GENERAL AWARENESS (State Bank of India Clerk Exam, 08-11-2009( 2nd sitting) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

  1. . Which of the following is/are the major objectives of the Union Budget 2009-10 presented by Sri Pranab Mukherjee'?
    Emphasis on/to.................
    1. Faster and more inclusive growth
    2. Equitable development
    3. Improve the delivery mechanism
    A. Only I
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. All 1, 2 and 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B

  2. As per the budget 2009-10, the Govt. has made an allocation of Rs. 1542 crores to purchase the shares held by the RBI in which of the following organizations?
    A. National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD)
    B. State Bank of India (SBI)
    C. Export Credit Guarantee Corporation of India (ECGC)
    D. Life Insurance Corporation of India
    E. All the above

    Show Answer

    Solution:B
  3. Which of the following apex body and regulators has asked banks to swap customer related information so that the frauds and defaults may he prevented in future?
    A. Bombay Stock Exchange (BSE)
    B. Indian Bank's Association (IBA)
    C. Securities & Exchange Board of India (SEBI)
    D. Reserve Bank of India (RBI)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  4. The SBI has signed an agreement with which of the following agencies to obtain a guarantee cover to its loans to Micro and Small Enterprises?
    A. Export Credit Guarantee Co-poratTon
    B. Credit Guarantee Trust
    C. Small Industrial Development Bank of India
    D. Securities and Exchange Board of India
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  5. Which of the following is the short form of the name of the Indian Space Shuttle- which puts various satellites into orbit'? -
    A. RISAT
    B. PSLV
    C. ANUSAT
    D. ISRO
    E.INTESSAT

    Show Answer

    Solution:B
  6. "Astra" which was in news in recent past in the name of a newly developed................
    A. Air to Air Missile
    B. Battle Tank
    C. Spy Rocket,
    D. Submarine
    E. Air to surface missile

    Show Answer

    Solution:A
  7.  The telecom industry of which of the following countries made a world record by adding about 16 million new subscribers in just one month (March 2009)?
    A. China
    B. Iran
    C. India
    D. South Africa
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  8.  The President of India recently signed three key trade agreements with a country whose Prime Minister is Mr. J.L.R. Zapatero belongs to which of the following countries?
    A. Spain
    B. Mexico
    C. Italy
    D. Greece
    E. Ghana

    Show Answer

    Solution:A
  9. Who amongst the following has taken over as the New Chief Election Commissioner (CEC) of India recently'?
    A. Mr. Ashwani Kumar
    B. Mr. N. Gopalaswami
    C. Mr. V.S. Sampath
    D. Mr. Naveen Chawla
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  10. Which of the following is the Reverse Repo Rate at Present?
    A. 3:25%
    B. 4%
    C. 5%
    D. 5.5%
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  11. Barack Hussain Obama is the  .................President of United States of America.
    A. 35th
    B. 50th
    C. 44th
    D. 45th
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  12.  As per the reports of the National Saving Institute (NSI) which of the following has shown an improvement in last few months by registering a 10% growth in it across the country?
    A. Bank Deposits
    B. Investments in commodity exchanges
    C. Investments in Infrastructure Bonds
    D. Small savings
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  13. The President of Maldives was awarded the Anna Lindh Prize-2009 for his efforts in which
    of the following areas? Efforts to
    I. Combat climatic changes
    2. Bringing democracy in country in a peaceful manner
    3. Save his country from financial crisis
    A. Only I
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. Only I and 2
    E. All I. 2 & 3

    Show Answer

    Solution:A
  14. Who amongst the following is the author of the hook (released recently) "India and Global Financial Crisis : Managing Money and finance"?
    A Dr, Bimal Jalan
    B. Dr. C. Rangarajan
    C. Dr. Manmohan Singh
    D. Mr. Pranab Mukherjee
    E. Dr. Y.V. Reddy

    Show Answer

    Solution:E
  15.  Who amongst the follbwing is the winner of the prestigious "Dadasaheb Phalke Ratna" given in April 2009?
    A. Manoj Kumar
    B. Rajesh Khanna
    C. Amitabh Bachchan
    D. Jaya Bachchan
    E. Jitendra

    Show Answer

    Solution:A
  16. India recently finalized its National Solar Mission. The mission envisages an installed
    solar energy generation capacity of about........
    A. 5000 MW (by 2030)
    B. 10000 MW (by 2030)
    C. 15000 MW (by 2030)
    D. 20000 MW (by 2020)
    E. 25000 MW (by 2030)

    Show Answer

    Solution:D
  17. As per the news published in major newspapers/magazines four Central Public Sector Undertakings, NTPC, NHPC, PGCIL and DVC signed an agreement for a joint venture. All these four PSUs are working in which of the following areas/sectors?
    A. Textile Sector
    B. Power Sector
    C. Coal Sector
    D. Transport Sector
    E. Telecom Sector

    Show Answer

    Solution:B
  18.  Which of the following countries wanted to come back again as an active member of the Organisation of American States after its expulsion from there several years back? (The summit of the same was organized in April 2009)
    A. Cuba
    B. Brazil
    C. Argentina
    D. Turkey
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  19. Who amongst the following was the first elected President of the Federal Democratic Republic of Nepal?
    A. Mr. Ram Baran Yadav
    B. Mr. B.P. Koirala
    C. Mr. Madhav Kumar Nepal
    D. Mr. Pushpa Kamal Dahal `Prachanda'
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  20.  As per news in major newspapers Sri Lankan Govt. has offered conditional Amnesty to which of the following' groups with a view to end internal conflict in the country going on since last several years?
    A. Association of Civilians Trapped in War Area
    B. Janmukti Morcha"
    G. Naxalite Group of Sri Lanka
    D. Madhesi Janadhikar Forum
    E. LTTE

    Show Answer

    Solution:E
  21.  As per the reports, the Indo-Pak Trade reached at about which of the following levels during
    2008-09? About.........
    A. Rs. 200 crores
    B. Rs. 300 crores
    C. Rs. 400 crores
    D. Rs. 550 crores
    E. Rs. 600 crores

    Show Answer

    Solution:D
  22. Which of the following States is amongst the top five power selling States in India?
    A. Meghalaya
    B. Chhattisgarh
    C. Maharashtra
    D. Kerala
    E. Rajasthan

    Show Answer

    Solution:B
  23.  India and Russia recently signed an agreement so that India can get a supply of Uranium fuel from Russia. Uranium is used in which of the following sectors?
    A. Pharma Sector
    B. Transport Sector
    C. Agro Industry
    D. Telecom Sector
    E. Energy Sector

    Show Answer

    Solution:E
  24. The govt. of India recently decided to finalize a big defence deal of Rs. 45000 crore for which finally five contenders are shortlisted.
    This deal is to purchase......................
    A. Fighter jets
    B. Radar system
    C. Spy rockets
    D. Battle tanks
    E. Warships

    Show Answer

    Solution:A
  25. Who amongst the following is NOT a Padma Awards Winner of 2009 given in 2009?
    A. Dr. G. Madhavan Nair
    B. Mr. Sundarlal Bahuguna
    C. Mr.'Abhinav Bindia
    D. Ms. Aruna Sairam
    E. Mr. Manoj Kumar

    Show Answer

    Solution:E
  26.  As per the news in all major newspapers, the African National Congress (ANC) got an overwhelming victory in the general elections held recently in ........
    A. Ghana
    B. Uganda
    C. South Africa
    D. Kenya
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  27. After a long cold. war of several decades Taiwan recently signed an agreement to expand air links and accept main land investment with which of the following countries in its neighbourhood?
    A. India
    B. China
    C. Malaysia
    D. Indonesia
    E. Japan

    Show Answer

    Solution:B
  28.  As per the news in major newspapers Iran has agreed ,to welcome talks with world powers after a deadlock of several months. Which of the following is the major issue over which Iran has a difference with the most of the
    world powers? Its .....................
    A. Nuclear Programme
    B. Dispute with Iraq on several oil fields
    C. Views on subsidy on agro products-in the meetings of the WTO
    D. Claim to have permanent seat in UN Security Council
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  29. Union Govt. provides subsidy on which of the following commodities in India?
    (1) Fertilizers
    (2) Seeds
    (3) Tractors
    A. Only 1
    B. Only 2
    C. Only 3
    D. Only 2 & 3
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  30. World famous Tennis Star Rafael Nadal is from which of the following countries?
    A. USA
    B. Spain
    C. Germany
    D. Italy
    E. France

    Show Answer

    Solution:B
  31.  "Azlan Shah Cup" is associated with the game of:
    A. Cricket
    B. Hockey
    C. Badminton
    D. Table Tennis
    E. Golf

    Show Answer

    Solution:B
  32. What is the full form of NFSM an initiative of the National Development Council of India?
    A. New Food Security Mechanism
    B. National Food Security Management
    C. National Farmers' Service Manch
    D. New Fastest Space Missile
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  33. Financial year in Banks is a period between:
    A. January to December
    B. May to June
    C. April to March
    D. January to April
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  34. The cooperative movement in which of the following fields has achieved a great visible success in India?
    A. Milk production
    B. Banking sector
    C. Textile Sector
    D. Cotton production
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  35.  The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of Rs...........................
    A. 20/-
    B. 50/-
    C. 3,000/-
    D. 1,000/-
    E. 500/-

    Show Answer

    Solution:C
  36.  Which of the following is considered as the financial capital of India?
    A. New Delhi
    B. Kolkata
    C. Bangalore
    D. Ahmedabad
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  37.  Olympic Games are organized after a gap of every....................
    A. two years
    B. three years
    C. four years
    D. five years
    E. six months

    Show Answer

    Solution:C
  38. Which of the following is a very well known name in the field of Banking in India?
    A. Ms. Meira Kumar
    B. Ms. Kiran Mazumdar Shaw
    C. Mr. Arun Jaitley
    D. Dr. D. Subbarao
    E. All the above

    Show Answer

    Solution:D
  39. Which of the following is the currency of Spain?
    A. Dollar
    B. Pound
    C. Yen
    D. Krona
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  40. FIFA is an organization working in the field of............
    A. Banking
    B. Textiles
    C. Power Generation
    D. Social Service
    E. Sports

    Show Answer

    Solution:E


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment