GENERAL AWARENESS (State Bank of India Clerk Exam, 08-11-2009( 1st sitting) - Previous Year Paper)




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English  ||  Computer Awareness/Marketing

GENERAL  AWARENESS

 

 

  1. Many times we read in financial newspapers/ magazines about Systematic Investment Plans (SIPs). SIPs are an investment option also operated in the mode of—
    A. Mutual Funds
    B. Small Savings Schemes in Post Offices
    C. National Pension Fund
    D. National Saving Certificates
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  2. Which of the following banks has created a network of 15000 branches and still growing?
    A. State Bank of India
    B. ICICI Bank
    C. Punjab National Bank
    D. Axis Bank
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  3. Which of the following names is NOT associated with the operations of the Defence Forces in India?
    A. Sukhoi-30
    B. MIG-29
    C. Tejas
    D. SARAS '
    E. Astra

    Show Answer

    Solution:D
  4. The Democratic party of which of the following countries through its manifesto for the coining general elections has called for a child allowance, higher unemployment benefits, lower road tolls, and a radical shake up of the system that gives civil servants a huge influence over politicians?
    A. USA
    B. China
    C. France
    D. Japan
    E. India

    Show Answer

    Solution:D
  5. Which of the following was put into orbit by the ISRO for the first time in the microwave band?
    A. Edusat
    B. TECSAR
    C. PSLV
    D. ANUSAT
    E. RITSAT

    Show Answer

    Solution:E
  6. Who amongst the following has suggested to the banks in India to give details of fund transfers to customers via SMS/E-mails?
    A. Reserve Bank of India (RBI)
    B. India Banks' Association (IBA)
    C. Indian Institute of Banking & Finance
    D. Securities & Exchange Board of India,
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  7. Which of the following new schemes is launched to make India Slum free in next five year's time?
    A. Rahul Gandhi Slum Re-Development Scheme
    B. Indira Awas Yojana
    C. Jawaharlal Nehru Awas Yojana
    D. National Slum Re-Development Scheme
    E. Rajiv Awas Yojana

    Show Answer

    Solution:E
  8. As per the new guidelines, which of the following taxes is/are now abolished?
    (1) Wealth Tax
    (2) Fringe Benefit Tax
    (3) Commodity Transaction Tax
    A. Only (I)
    B. Only (2)
    C. Only (3)
    D. All (1), (2) and (3)
    E. Only (2) & (3)

    Show Answer

    Solution:E
  9. Which of the following in India added a record 16 million new customers in a month's time recently?
    A. Banking Industry
    B. FM Radio Channels
    C. Telecom Industry
    D. Photo fixed Voters Identify Cards
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  10. As per the Uniori Budget 2009-10 a National level" Authority is set up for cleaning which of the following rivers?
    A. Chambal
    B. Narmada
    C. Kaveri
    D. Ganga
    E. Godavari

    Show Answer

    Solution:D
  11. Which of the following is/are the highlights of the Union Budget' 2009-10 presented by Mr. Pranab Mukherjee?
    (1) Allocation for rural jobs under NREGS hiked by 144% to make it Rs. 39100 crore for the year
    (2) Target for Farm Credit set at Rs. 3,25,000/- crores, which is an increase of Rs. 38,000 crores.
    (3) Hike in rates of Income Tax at all the levels/all the slabs by 10%
    A. Only (1)
    B. Only (2)
    C. Only (1) & (2)
    D. All (1), (2) & (3)
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  12. A new Foreign Bank Sarasin & Co. has launched its operations in India recently.
    This is a bank based in—
    A. USA
    B. Switzerland
    C. France
    D. Germany
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  13. India has a plan to achieve a target of 200,000 MW power generation through which of the following modes by the year 2050?
    A. Solar only
    B. Thermal only
    C. Nuclear only
    D. Hydro only
    E. All of these

    Show Answer

    Solution:A
  14. Which of the following awards was given to Dr. G. Madhavan Nair recently?
    A. Man of the year
    B. Bharat Ratna
    C. Businessman of the year
    D. Best Public Servant of the year
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  15. The President of which of the following countries got an opportunity to interact with an American president after a gap of almost fifty years recently at an international summit?
    A. Cuba
    B. Brazil
    C. Russia
    D. Austria
    E. Belgium

    Show Answer

    Solution:A
  16. Which of the following two countries are now ready to cooperate with each other and extend their trade ties after a long gap of about six decades?
    A. Japan-USA,
    B. India-Bangladesh
    C. Japan-Sri Lanka
    D. China-Taiwan
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  17. Which of the following political parties got an overwhelming majority in the recent general elections of South Africa?
    A. The Democratic Forum of Africa
    B. The Labour Party of Africa
    C. The African National Congress
    D. The National Democratic Alliance of Africa
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  18.  Which of the following facilities is located in Russia's Angarsk at Siberia and remains in news very often? Russia's—
    A. Uranium enrichment plant
    B. Space Research Centre
    C. Spying Agency KGB's Head quarter
    D. Biggest naval base
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  19. Russia decided to boost its military ties with which of its neighbouring countries and is planning to have at least 25 joint manoeuvres and war games in the current year?
    A. India
    B. China
    C. Poland
    D. Slovakia Republic
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:B
  20. Which of the following awards is given to Pt. Jasraj recently?
    A. Kalidas Samman
    B. Saraswati Samman
    C. Padma Bhushan
    D. Bharat Ratna
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  21. The Leftist Coalition made up of the social Democratic Alliance and the Left Green movement got a good victory in the recently held general elections in—
    A. Nepal
    B. Iceland
    C. Macedonia
    D. Mexico
    E. North Korea

    Show Answer

    Solution:B
  22. Yongbyon Nuclear complex is the nuclear fafility of which of the-following nations and was in news recently?
    A. Bangladesh
    B. Nepal
    C. North Korea
    D. South Korea
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  23. Which of the following is Statutory Liquidity Ratio (SLR) at present?
    A. 10%
    B. 15%
    C. 20%
    D. 24%
    E. 33%

    Show Answer

    Solution:D
  24. Which of the following is most preferred cross border trade point between India and Pakistan as the maximum transaction takes place from theie?
    A. Bikaner
    B. Ganga Nagar
    C. Wagah
    D. Mujaffarabad
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  25. Which of the following is NOT amongst the top five purchaser of energy sold by other states in India?
    A. Andhra Pradesh
    B. West Bengal
    C. Karnataka
    D. Maharashtra
    E. Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:B
  26.  China has decided to boost up its trade ties with which of the following poor Himalayan countries by extending its aid by 50%?
    A. Bangladesh
    B. Nepal
    C. Myanmar
    D. Pakistan
    E. Afghanistan

    Show Answer

    Solution:B
  27. How much amount Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) got from Govt. of India as a relief package recently?
    A. Rs. 5,000 crores
    B. Rs. 6,000 crores
    C. Rs, 8,000 crores
    D. Rs. 9,000 crores
    E. Rs. 12,000 crores

    Show Answer

    Solution:E
  28. Which of the following is a chemical fertilizer?
    A. Zinc oxide
    B. Silver chloride
    C. Neptha
    D. Calcium carbonate
    E. Murate of Potash (MOP)

    Show Answer

    Solution:E
  29.  Which of the following is the book written by Vikram Seth?
    A. The sea
    B. Magic Seeds
    C. My Life
    D. Two Lives
    E. Namesake

    Show Answer

    Solution:D
  30. Constitutional Amendment 73 & 74 are associated wish--
    A. Creation of the post of Ombudsman in banks _
    B. Right to Information Act
    C. Panchayat Raj Institutions
    D. Pay and Perks to the President of India
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  31. Wimbledon Trophy is associated with the game of—
    A. Lawn Tennis
    B. Cricket
    C. Chess
    D. Golf
    E. Hockey

    Show Answer

    Solution:A
  32. Which state is the leading producer of marine fish?
    A. Kerala
    B. Gujarat
    C. Maharashtra
    D. Tamil Nadu
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:A
  33. The short term loans given to the farmers are the loans given normally for a period of--
    A. three months
    B. six months
    C. nine months
    D. one year
    E. fifteen months

    Show Answer

    Solution:D
  34. The famous "123 Agreement" is closely associated with—
    A. subsidy to agricultural products
    B. import of pharma products
    C. purchase of aircrafts from France
    D. Nuclear Energy
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:D
  35. Which of the following is the biggest programme launched for school children and has been very successful?
    A. Antyodaya Yojana
    B. Food for work
    C. Mid Day Meal
    D. ASHA
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  36.  'Davis Cup' is associated with the game of—
    A. Cricket
    B. Hockey
    C. Lawn Tennis
    D. Football
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  37. Which of the following State Govts launched Jawahar Knowledge Centers to train rural youth?
    A. Delhi
    B. Karnataka
    C. Andhra Pradesh
    D. Tamil Nadu
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:C
  38. India started its five year planning with effect from the year—
    A. 1955
    B. 1951
    C. 1960
    D. 1965
    E. 1948

    Show Answer

    Solution:B
  39. The Head of the Reserve Bank of India is  designated as the—
    A. Chief Executive Officer
    B. Managing Director
    C. Chief Banking Officer
    D. Dy. Governor
    E. None of these

    Show Answer

    Solution:E
  40. Which of the following is normally grown in hilly areas on mountain slope as it is not a crop of plains?
    A. Tea
    B. Wheat
    C. Banatia
    D. Roses
    E. All of these

    Show Answer

    Solution:A


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment