GENERAL AWARENESS ( SSC ( SOUTH ZONE ) INVESTIGATOR EXAM, 12-09-2010 – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   General Intelligence ||   Arithmetic  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. Bacteria was first discovered by
      (1) A.V. Leeuwenhoek
      (2) Robert Hooke
      (3) Robert Koch
      (4) Louis Pasteur

      Show Answer


      Solution :  1
    2. The author of the book tided The Future of India’ is
      (1) Birnal Jalan
      (2) Deepak Chopra
      (3) Anurag Mathur
      (4) Amitav Ghosh

      Show Answer


      Solution :  1
    3. The disease that is caused by virus is
      (1) Typhoid
      (2) Cholera
      (3) Common Cold
      (4) Tetanus

      Show Answer


      Solution :  3
    4. Dr. Manmohan Singh has recently declared an Indian river as the ‘National River’. The name of the river is
      (1) Brahmaputra
      (2) Mahanadi
      (3) Ganga
      (4) Kosi

      Show Answer


      Solution :  3
    5. The centre of gravity of a sprinter during the race lies
      (1) ahead of his feet
      (2) behind his feet
      (3) at the centre of the body
      (4) to the left side of the body

      Show Answer


      Solution :  1
    6. Who is the Governor of Rajasthan ?
      (1) Mr. Shekhar Dutt
      (2) Mr. E.S.L. Narasimhan
      (3) Ms. Urmila Singh
      (4) Mr. Shivraj Patil

      Show Answer


      Solution :  4
    7. Galena is a mineral of
      (1) iron
      (2) gold
      (3) lead
      (4) calcium

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Magnalium is an alloy of
      (1) Aluminium and Magnesium
      (2) Magnesium and Tin
      (3) Aluminium and Zinc
      (4) Manganese and Magnesium

      Show Answer


      Solution :  1
    9. Galvanization of iron is carried out using
      (1) Zinc
      (2) Tin
      (3) Copper
      (4) Chromium

      Show Answer


      Solution :  1
    10. The locomotory organ of ‘Amoeba’ is
      (1) Pseudopodia
      (2) Parapodia
      (3) Flagella
      (4) Cilia

      Show Answer


      Solution :  1



    1. The number of chromosomes present in normal human being are
      (1) 23
      (2) 46
      (3) 22
      (4) 48

      Show Answer


      Solution :  2
    2. An instrument for measuring blood pressure is called
      (1) Barometer
      (2) Spirometer
      (3) Sphygmomanometer
      (4) Haemocytometer

      Show Answer


      Solution :  3
    3. The term ‘Rh factor refers to
      (1) Rhesus factor
      (2) Rheumatoid factor
      (3) Renal factor
      (4) Rhombic factor

      Show Answer


      Solution :  1
    4. The discoverer of pencillin was
      (1) Lord Lister
      (2) Alexander Fleming
      (3) Karl Landsteincr
      (4) Walter Reed

      Show Answer


      Solution :  2
    5. The Reserve Bank of India was nationalised in the year
      (1) 1935
      (2) 1969
      (3) 1949
      (4) 1980

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Which country launched the world’s first satellite dedicated to monitoring Green house gas emission in 2009 ?
      (1) Japan
      (2) Brazil
      (3) India
      (4) U.S.A.

      Show Answer


      Solution :  1
    7. The abbreviation ‘SEM’ stands for
      (1) Savings and Exchange Bank of India
      (2) Securities and Exchange Bank of India
      (3) Survey of essential business in India
      (4) Securities and Exchange Board of India

      Show Answer


      Solution :  4
    8. Blood groups were discovered by
      (1) Altmann
      (2) Landsteiner
      (3) Losch
      (4) Ronald Ross

      Show Answer


      Solution :  2
    9. Which of the following is not one of the animals carved on the Sarnath Pillar ?
      (1) Humped Bull
      (2) Deer
      (3) Elephant
      (4) Horse

      Show Answer


      Solution :  2
    10. The ‘Karmauj assembly’ organised by Harsha was held in honour of
      (1) Fa-Hien
      (2) Itsing
      (3) Hieun-Tsang
      (4) Megasthenes

      Show Answer


      Solution :  3



    1. The first metal used by man was
      (1) Aluminium
      (2) Copper
      (3) Iron
      (4) Silver

      Show Answer


      Solution :  2
    2. Satvahanas minted their coins predominantly in
      (1) Lead
      (2) Silver
      (3) Gold
      (4) Copper

      Show Answer


      Solution :  1
    3. Which one of the following is the highest cloud ?
      (1) Cirrus
      (2) Stratocumulus
      (3) Nimbostratus
      (4) Cumulus

      Show Answer


      Solution :  1
    4. Cloudy nights are warmer compared nights, because clouds mainly
      (1) absorb heat from the atmosphere send it towards earth
      (2) prevent cold waves from the sky descending on earth
      (3) reflect back the heat given by earth
      (4) produce heat and radiate it toward earth

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Where in India can ‘Mushroom’ rock found ?
      (1) Eastern Ghats
      (2) Western Ghats
      (3) Thar Desert
      (4) Satpura Range

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Badland topography is characteristic
      (1) Chambal valley
      (2) Coastal area
      (3) Sundarban delta
      (4) Gulf of Kachchh

      Show Answer


      Solution :  4
    7. The most distinguishing feature of oligopaly is
      (1) number of firms
      (2) interdependence
      (3) negligible influence on price
      (4) price leadership

      Show Answer


      Solution :  1
    8. Who defined investment as “the construction of a new capital asset like machinery or factory building” ?
      (1) Hansen
      (2) J. M. Keynes
      (3) Harrod
      (4) J.R. Hicks

      Show Answer


      Solution :  2
    9. Which of the following states as persensus, has the highest and lowest sex ratio respectively?
      (1) Kerala and Haryana
      (2) Himachal Pradesh and Punjab
      (3) Meghalaya and Bihar
      (4) Tamil Nadu and Uttar Pradesh

      Show Answer


      Solution :  1
    10. Which of the following famous books is associated with Austin ?
      (1) Lectures on Jurisprudence
      (2) Leviathan
      (3) Social Contract
      (4) The Problem of Sovereignty

      Show Answer


      Solution :  1



  1. How many members of the Rajya Sabha retire from the house every 2 years ?
    (1) 1/6 of the total members
    (2) 1/3 of the total members
    (3) 1/12 of the total members
    (4) 5/6 of the total members

    Show Answer


    Solution :  2
  2. Evaluate the following statements
    (a) The President of India can be impeached by the Indian Parliament.
    (b) The President of India can be removed by the Indian Parliament only with the approval of the Chief Justice of India.
    (1) a is correct but b is not correct
    (2) b is correct but a is not correct
    (3) Both are correct
    (4) Both are incorrect

    Show Answer


    Solution :  1
  3. Which of the following is not a Constitutional Body, ?
    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Union Public Service Commission
    (4) Planning Commission

    Show Answer


    Solution :  4
  4. According to Gandhiji, which of the following are the major means of Satyagraha ?
    (a) Non-cooperation
    (b) Strike
    (c) Demonstration
    (d) Civil disobedience
    (1) a and b are correct
    (2) a and d are correct
    (3) b and d are correct
    (4) c and d are correct

    Show Answer


    Solution :  2
  5. Which one of the following is not a function of International Monetary Fund ?
    (1) It provides short term credit to its members
    (2) It arranges for conversion of currencies
    (3) It secures stability in the rates of foreign exchange
    (4) It can create new money for stabilising exchange rate

    Show Answer


    Solution :  4
  6. ‘Law of demand’ implies that when there is excess demand for a commodity, then
    (1) price of the commodity falls
    (2) price of the commodity remains same
    (3) price of the commodity rises
    (4) quantity demanded of the commodity falls

    Show Answer


    Solution :  3
  7. Which one of the following fundamental rights is available to Indian citizens only ?
    (1) Equality before law
    (2) Protection of life and personal liberty against any action without authority of law
    (3) Protection from discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
    (4) Freedom of religion

    Show Answer


    Solution :  3
  8. The Constitution of India contains
    (1) 340 Articles
    (2) 395 Articles
    (3) 400 Articles
    (4) 404 Articles

    Show Answer


    Solution :  2
  9. The Attorney General of India has the right to audience in
    (1) any Sessions Court
    (2) High Court
    (3) Supreme Court
    (4) any court of law within the territory of India

    Show Answer


    Solution :  4
  10. Insurance sector in India is regulated by
    (1) RBI
    (2) CII
    (3) IRDA
    (4) SEBI

    Show Answer


    Solution :  3
  11. Which country is known as the ‘Land of Thousand Lakes’ ?
    (1) Norway
    (2) Finland
    (3) Canada
    (4) Ireland

    Show Answer


    Solution :  2
  12. Which among the following countries is to host the 2010 Commonwealth Games ?
    (1) India
    (2) China
    (3) Malaysia
    (4) Japan

    Show Answer


    Solution :  1
  13. Who is called the Father of Computer ?
    (1) Charles Babbage
    (2) Stephen Hawking
    (3) W.G. Grace
    (4) John Lennon

    Show Answer


    Solution :  1
  14. In India ‘NDDB’ means
    (1) National District Development Board
    (2) National Demand Development Board
    (3) National Dairy Development Board
    (4) National Deposit Development Board

    Show Answer


    Solution :  3
  15. Match the following books with their authors :
    (a) The Satanic
    (b) A House for Mr. Biswas
    (c) Interpreter of Maladies
    (d) Sunny Days
    (1) Sunil Gavaskar
    (2) V.S. Naipaul
    (3) Salman Rushdie
    (4) Jhumpa Lahiri

    Show Answer


    Solution :  3
  16. Electron microscope was discovered by
    (1) Garhn and Shortt
    (2) Knoll and Ruska
    (3) Farmer and Moore
    (4) Janseen and Janseen

    Show Answer


    Solution :  2
  17. Match the personalities mentioned below with the activity
    they are associated with :
    (a) Mark Spitz
    (b) Sabeer Bhatia
    (c) Shovana Narayan
    (d) Adoor Gopalakrishnan
    (1) Kathak Dancing
    (2) Films
    (3) Swimming
    (4) Software Industry


    Show Answer


    Solution :  3
  18. The book ‘Cricket My Style’ has been written by
    (1) Sunil Gavaskar
    (2) Mohinder Amarnath
    (3) Imran Khan
    (4) Kapil Dev

    Show Answer


    Solution :  4
  19. In the context of the stock market, IPO stands for
    (1) Immediate Payment Order
    (2) Internal Policy Obligation
    (3) Initial Public Offer
    (4) International Payment Obligation

    Show Answer


    Solution :  3
  20. What is the name of the world’s smallest republic which has an area of 21 sq. km only ?
    (1) Nauru
    (2) Palermo
    (3) Vatican City
    (4) Namur

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx