GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I (RE-EXAM-2013 ) , 20-07-2014 ( Second Sitting ) - Previous Year Paper )




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. Franchising is
    (1) not having to pay any fee
    (2) a form of licensing
    (3) operating a business without a licence
    (4) operating with less control

    Show Answer

    Solution:2
  2. The maximum strength of Rajya Sabha is
    (1) 220
    (2) 200
    (3) 250
    (4) 240

    Show Answer

    Solution:2
  3. If the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the
    (1) Chief Justice of India
    (2) Prime Minister
    (3) Vice-President
    (4) Speaker

    Show Answer

    Solution:3
  4. The playing time (in seconds) of the full version of Indian National Anthem is
    (1) 60
    (2) 52
    (3) 55
    (4) 57

    Show Answer

    Solution:2
  5. The tomb ofJahangir was built at
    (1) Gujarat
    (2) Delhi
    (3) Lahore
    (4) Agra

    Show Answer

    Solution:3
  6. What was the original name of Nur Jahan ?
    (1) Zeb-un-Nissa
    (2) Fatima Begum
    (3) Mehr-un-Nissa
    (4) Jahanara

    Show Answer

    Solution:3
  7. The study of factor pricing is alternatively called the theory of
    (1) functional distribution
    (2) personal distribution
    (3) income distribution
    (4) wealth distribution

    Show Answer

    Solution:1
  8. SEBI was set up in
    (1) 1992
    (2) 1980
    (3) 1984
    (4) 1988

    Show Answer

    Solution:4
  9. In a free enterprise economy, resource allocation is determined by
    (1) the pattern of consumers' spending
    (2) the wealth of the entrepreneurs
    (3) decision of the Government
    (4) the traditional employment of factors

    Show Answer

    Solution:1
  10. Rashtriya Krishi Bima Yojana was introduced In
    (1) 1992
    (2) 1998
    (3) 1999
    (4) 1996

    Show Answer

    Solution:3
  11. Buyers and Sellers will have perfect knowledge of market conditions under
    (1) Duopoly
    (2) Perfect competition
    (3) Monopolistic competition
    (4) Oligopoly

    Show Answer

    Solution:1
  12. Who acts as the channel of communication between the President and the Council Ministers
    (1) Chairman, Rajya Sabha
    (2) Speaker of Lok Sabha
    (3) Vice-President
    (4) Prime Minister

    Show Answer

    Solution:4
  13. Largest producer of Bauxite in the world is
    (1) U.S.A.
    (2) Jamaica
    (3) Chile
    (4) Australia

    Show Answer

    Solution:4
  14. The two richest Eco-zones of India are
    (1) The Himalayas and VindhYas
    (2) The Himalayas and Eastern Ghats
    (3) The Himalayas and Western Ghats
    (4) The Himalayas and Aravallis

    Show Answer

    Solution:3
  15. At the time of independence, predominantly India practised
    (1) Subsistence agriculture
    (2) Mixed farming
    (3) Plantation agriculture
    (4) Shifting agriculture

    Show Answer

    Solution:1
  16. Species which has restricted distribution is called
    (1) Eco species
    (2) Endemic
    (3) Sympatrlc
    (4) Allopatric

    Show Answer

    Solution:2
  17. 2, 4-D is used as
    (1) Weedidde
    (2) Vitamin
    (3) Fertilizer
    (4) Insecticide

    Show Answer

    Solution:1
  18. Widal test is used for the diagnosis of
    (1) Salmonellosis
    (2) Malaria
    (3) Cholera
    (4) Typhoid

    Show Answer

    Solution:4
  19. Which Charter Act brought to an end, the East India Company's monopoly in India's foreign trade ?
    (1) Charter Act of 1853
    (2) Charter Act of 1793
    (3) Charter Act of 1813
    (4) Charter Act of 1833

    Show Answer

    Solution:3
  20. The Declaration of the Rights of Man is related with
    (1) The Russian Revolution
    (2) The French Revolution
    (3) The American War of Independence
    (4) The Glorious Revolution of England

    Show Answer

    Solution:2
  21. The policy of 'imperial preferences' adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the
    (1) Hong Kong Agreement
    (2) London Agreement
    (3) Ottawa Agreement
    (4) Paris Agreement

    Show Answer

    Solution:3
  22. The planet which has the highest surface temperature is
    (1) Jupiter
    (2) Earth
    (3) Pluto
    (4) Venus

    Show Answer

    Solution:4
  23. Atmospheric temperature increasing at the higher altitudes is called
    (1) Radiation
    (2) Inversion
    (3) Conduction
    (4) Convection

    Show Answer

    Solution:2
  24. In a conductor
    (1) there is no conduction band
    (2) the forbidden energy gap is :very wide
    (3) the forbidden energy gap is very narrow
    (4) the valence band and the conduction band overlap each other

    Show Answer

    Solution:4
  25. Which one of the following converts assembly language into machine language ?
    (1) Algorithm
    (2) Interpreter
    (3) Compiler
    (4) Assembler

    Show Answer

    Solution:4
  26. How many bytes are equal to one kilobyte ?
    (1) 1050
    (2) 1000
    (3) 976
    (4) 1024

    Show Answer

    Solution:4
  27. Which one of the following elements exhibits the greatest tendency to lose electrons ?
    (1) Fluorine
    (2) Lithium
    (3) Oxygen
    (4) Zinc

    Show Answer

    Solution:2
  28. Poison used for killing rats is
    (1) Calcium phosphide (Ca3P2)
    (2) Zinc phosphide (Zn3P2)
    (3) Magnesium nitride (Mg3N2)
    (4) Magnesium phosphide (Mg3P2)

    Show Answer

    Solution:2
  29. Antacid tablets consist of
    (1) Hydroxides of sodium, magnesium and aluminium
    (2) Hydroxides of magnesium and aluminium
    (3) Hydroxides of sodium and aluminium
    (4) Hydroxides of magnesium and sodium

    Show Answer

    Solution:2
  30. The element absorbed both in cation and anion form is
    (1) Sulphur
    (2) Nitrogen
    (3) Calcium
    (4) Phosphorus

    Show Answer

    Solution:2
  31. What accumulates in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a result of temporary anaerobic respiration that causes muscular fatigue ?
    (1) ATP
    (2) Lactic acid
    (3) Ethyl alcohol
    (4) Carbon dioxide

    Show Answer

    Solution:2
  32. Thalassemia is an example of
    (1) Deletion mutation
    (2) Point mutation
    (3) Silent mutation
    (4) Frame shift mutation

    Show Answer

    Solution:4
  33. Eutrophication of a water body enhances
    (1) Organic matter production
    (2) Biological oxygen demand
    (3) Both (1) and (2)
    (4) Neither ,(1) nor (2)

    Show Answer

    Solution:3
  34. The moment of inertia of a body does not depend upon its
    (1) axis of rotation
    (2) angular velocity
    (3) form of mass
    (4) distribution of mass

    Show Answer

    Solution:2
  35. To open a door easily. the handle should be fixed
    (1) near the hinges
    (2) away from mid-point opposite to hinges
    (3) in the middle
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:4
  36. Nucleons are regarded as composites sub-particles known as
    (1) Mesons
    (2) Quarks
    (3) Leptons
    (4) Photons

    Show Answer

    Solution:2
  37. The name of the common currency launched by members of the European Union is
    (1) Sterling
    (2) Dollar
    (3) Euro
    (4) Pound

    Show Answer

    Solution:3
  38. National Science Day in India is celebrated on
    (1) 30th April
    (2) 1st February
    (3) 28th February
    (4) 23th March

    Show Answer

    Solution:3
  39. Red Data Book contains
    (1) Red pandas
    (2) Rare plants and animals under threat
    (3) Rare minerals
    (4) Vanishing rivers

    Show Answer

    Solution:2
  40. Which of the following is India's highest honour in the field of literature ?
    (1) Saraswati Samman
    (2) Vyas Samman
    (3) Kalidas Samman
    (4) Jnanpith Award

    Show Answer

    Solution:4
  41. Which scientist discovered the radioactive element Radium ?
    (1) Marie Curie
    (2) Isaac Newton
    (3) Albert Einstein
    (4) Benjamin Franklin

    Show Answer

    Solution:1
  42. Golden Globe Awards are associated with
    (1) Social work
    (2) Journalism
    (3) Peace initiative
    (4) Films

    Show Answer

    Solution:4
  43. The name of the great maestro of Indian Music "Ustad Bismillah Khan" is related to
    (1) Shehnai
    (2) Tabla
    (3) Sarod
    (4) Flute

    Show Answer

    Solution:1
  44. Which of the following is not a greenhouse gas ?
    (1) Water vapour
    (2) 02
    (3) 03
    (4) CO2

    Show Answer

    Solution:2

  45. Interveinal necrotic spots on leaves appear due to
    (1) HF injury
    (2) SO2 injury
    (3) NO2 injury
    (4) 03 injury

    Show Answer

    Solution:2
  46. Nuclear fallout contains
    (1) Alpha particles
    (2) β-particles
    (3) Both (1) and (2)
    (4) Neither (1) nor (2)

    Show Answer

    Solution:3
  47. Which of the following water bodies is not a freshwater resource ?
    (1) Jaisamand
    (2) Ganga river
    (3) Yamuna river
    (4) Chilika lake

    Show Answer

    Solution:3
  48. Who among the following is the Home-Minister in the Union Cabinet of India ?
    (1) Sushma Swaraj
    (2) Narendra Modi
    (3) Rajnath Singh
    (4) Arun Jaitley

    Show Answer

    Solution:3
  49. Who among the following is was the 14th Prime Minister of India ?
    (1) Manmohan Singh
    (2) Narendra Modi
    (3) Atal Bihari Vajpayee
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  50. Which is the world's cultural capital in India ?
    (1) Kolkata
    (2) Trivandrum
    (3) Madurai
    (4) Mumbai

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment