GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I (RE-EXAM-2013 ) , 20-07-2014 ( First Sitting ) - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. Wildlife Protection Act was implemented in India in
    (1) 1972
    (2) 1986
    (3) 1964
    (4) 1956

    Show Answer

    Solution:1
  2. Which one of the following is a Sedimentary Rock ?
    (1) Granite
    (2) Charnockite
    (3) Basalt
    (4) Arkose

    Show Answer

    Solution:4
  3. Highly specialized form of agriculture in which crops like coffee, tea and rubber are cultivated refer to
    (1) multiple cropping
    (2) plantation agriculture
    (3) terrace farming
    (4) extensive farming

    Show Answer

    Solution:2
  4. International Ozone Day is celebrated on
    (1) 5th September
    (2) 16th September
    (3) llth September
    (4) 20th September

    Show Answer

    Solution:2
  5. In India, there are many coal fields found in
    (1) Cauvery Valley
    (2) Krishna Valley
    (3) Ganga Valley
    (4) Damodar Valley

    Show Answer

    Solution:4
  6. The newly hatched tadpole breaths through its
    (1) Lung
    (2) External gills
    (3) Internal gills
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution:2
  7. Virus in Latin means
    (1) Sweet
    (2) Small
    (3) Fluid
    (4) Poison

    Show Answer

    Solution:4
  8. The biological process in which both aerobes and anaerobes degrade organic matter is
    (1) Manuring
    (2) Composting
    (3) Digesting
    (4) Nitrifying

    Show Answer

    Solution:2
  9. Statement I : Complex tissue is made up of more than one type of cells.
    Statement II : Meristems are examples of permanent tissue.
    (1) Statement I is correct, but Statement II is incorrect.
    (2) Statement I is incorrect, but Statement II is correct.
    (3) Both statements I and II are correct.
    (4) Both statements I and II are incorrect.

    Show Answer

    Solution:1
  10. The cuticle is absent in
    (1) Leaf
    (2) Stem
    (3) Root
    (4) Fruit

    Show Answer

    Solution:3
  11. Intercalary meristems are found in
    (1) Node
    (2) Lateral bud
    (3) Terminal bud
    (4) Inter node

    Show Answer

    Solution:4
  12. Super conductors are substances that
    (1) offer minimum resistance to flow of electric current
    (2) conduct electricity at low temperature
    (3) conduct electricity at high temperature
    (4) offer high resistance to the flow of electric current

    Show Answer

    Solution:1
  13. A thin oil film on a water surface appears coloured because of
    (1) reflection
    (2) interference
    (3) diffraction
    (4) polarization

    Show Answer

    Solution:2
  14. A tachometer is a device used to measure
    (1) gravitational pull
    (2) speed of rotation
    (3) surface tension
    (4) dispersive power

    Show Answer

    Solution:2
  15. When cathode rays strike a target of high atomic weight, they give rise to
    (1) a -rays
    (2) 13 and y rays
    (3) X-rays
    (4) positive rays

    Show Answer

    Solution:3
  16. Different computers are connected to a LAN by a cable and a
    (1) modem
    (2) interface card
    (3) special wires
    (4) telephone lines

    Show Answer

    Solution:2
  17. Which one of the following was the top exporter company of software in 2001 in India ?
    (1) Infosys
    (2) TCS
    (3) Sun
    (4) Wipro

    Show Answer

    Solution:2
  18. The major use of sulphur is in the manufacture of
    (1) H2SO4
    (2) H2S
    (3) SO2
    (4) Fungicide

    Show Answer

    Solution:1
  19. Atoms of different elements have
    (1) same atomic number and same electronic configuration
    (2) different atomic number and same eletronic configuration
    (3) different atomic number and different number of valence electrons
    (4) same number of electrons and neutrons

    Show Answer

    Solution:3
  20. Which of the following pairs is correctly matched ?
    (1) Vitamin-A : Scurvy
    (2) Vitamin-B : Rickets
    (3) Vitamin-C: Nightblindness
    (4) Vitamin-E : Reproduction

    Show Answer

    Solution:4
  21. Organic compounds are
    (1) Covalent compounds
    (2) Ionic compounds
    (3) Co-ordination compounds
    (4) Interstitial compounds

    Show Answer

    Solution:1
  22. Major pesticidal properties are present in
    (1) Jatropha
    (2) Castor
    (3) Pongamia
    (4) Jamun

    Show Answer

    Solution:
  23. The 'Greenhouse effect' is mainly due to increase in atmospheric
    (1) Ozone
    (2) Nitrogen
    (3) Sulphur dioxide
    (4) Carbon dioxide

    Show Answer

    Solution:4
  24. Which of the following is not dealt under Section 3(3) of the Environment (Protection) Act, 1986 ?
    (1) The Biodiversity Authority
    (2) The Coastal Zone Management Authority
    (3) Authority set-up to monitor the State of Notified Ecologically Sensitive Areas
    (4) Protection of Plant Varieties and Farmers Right Authority

    Show Answer

    Solution:4
  25. Which of the following statements is true ?
    (1) Animals worry about raising their family
    (2) Animals make several feeding trips in a day
    (3) Animals often behave sensibly
    (4) Animals do not know meaning of brotherhood

    Show Answer

    Solution:2
  26. Green blocks are referred to
    (1) Green cover
    (2) Green Ministry
    (3) Bio-bricks
    (4) Pro-biotic curd

    Show Answer

    Solution:3
  27. India celebrated its "Polio free status" during the month of
    (1) December 2013
    (2) January 2013
    (3) January 2010
    (4) February 2014

    Show Answer

    Solution:4
  28. Telangana State is the bifurcation of
    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Seemandhra
    (4) Odisha and Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:2
  29. Which of the following is not correct ?
    (1) CISF - Central Industrial Security Force
    (2) BSF - Border Security Force
    (3) UNDP - United Nation's Development Project
    (4) SIT- Special Investigation Team

    Show Answer

    Solution:3
  30. A book entitled "The Hindus : An Alternative History" is written by
    (1) Shobha De
    (2) B.R. Ambedkar
    (3) Wendy Doniger
    (4) Salman Rushdie

    Show Answer

    Solution:3
  31. The father of Economics is
    (1) Marshall
    (2) Adam Smith
    (3) J.M. Keynes
    (4) Karl Marx

    Show Answer

    Solution:2
  32. Which country awards Nobel Prize ?
    (1) France
    (2) Sweden
    (3) Switzerland
    (4) U.S.A.

    Show Answer

    Solution:2
  33. The first nuclear explosion in India was conducted at
    (1) Pokhran
    (2) Bombay
    (3) Nellie
    (4) Sriharikota

    Show Answer

    Solution:1
  34. Jawahar Rozgar Yojana was introduced in
    (1) Fifth Five Year Plan
    (2) Sixth Five Year Plan
    (3) Seventh Five Year Plan
    (4) Eighth Five Year Plan

    Show Answer

    Solution:3
  35. The sweetmeat is referred to
    (1) Camel meat
    (2) Goat meat
    (3) Feta cheese
    (4) Petha of Agra

    Show Answer

    Solution:4
  36. Capital market deals with
    (1) Short term fund
    (2) Long term fund
    (3) Cash
    (4) Both long and short term funds

    Show Answer

    Solution:2
  37. The new Agricultural Strategy in India was introduced in
    (1) 1956
    (2) 1966
    (3) 1976
    (4) 1986

    Show Answer

    Solution:2
  38. The sale of branded articles is common in a situation of
    (1) excess capacity
    (2) monopolistic competition
    (3) monopoly
    (4) pure competition

    Show Answer

    Solution:2
  39. Production refers to
    (1) destruction of utility
    (2) creation of utilities
    (3) exchange value
    (4) use of a product

    Show Answer

    Solution:2
  40. The law of diminishing returns applies to
    (1) All sectors
    (2) Industrial sector
    (3) Agricultural sector
    (4) Service sector

    Show Answer

    Solution:1
  41. Bureaucracy literally means a system of government by
    (1) Elected representative
    (2) Nominated representative
    (3) Officials
    (4) Group of landlords

    Show Answer

    Solution:3
  42. A federal government is in the shape of
    (1) Command by the Centre
    (2) Appeal from the States
    (3) Agreement between the Centre and the States
    (4) Single Party Rule

    Show Answer

    Solution:3
  43. Parliamentary or Presidential Government can be distinguished mainly by
    (1) its federal nature
    (2) the rigidity of the Constitution
    (3) the employer-employee relations
    (4) the legislative-executive relations

    Show Answer

    Solution:4
  44. The phrase "equality before law" used in Article-14 of Indian Constitution has been borrowed from
    (1) U.S.A.
    (2) Germany
    (3) Britain
    (4) Greece

    Show Answer

    Solution:3
  45. Who said, The State exists because crime exists in society, otherwise there would be no need of a State' ?
    (1) Herbert Spencer
    (2) J.S. Mill
    (3) John Locke
    (4) Tocqueville

    Show Answer

    Solution:1
  46. The Quit India Resolution (1942) proposed the starting of a non-violent mass struggle on the widest possible scale. Who gave the mantra "Do or Die" for this struggle ?
    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Jawaharlal Nehru
    (4) Sardar Vallabhbhai Patel

    Show Answer

    Solution:1
  47. Napoleon got finally overthrown in the Battle of Waterloo in the year
    (1) 1814
    (2) 1813
    (3) 1815
    (4) 1816

    Show Answer

    Solution:3
  48. Who was the first Woman President of Indian National Congress ?
    (1) Sarojini Naidu
    (2) Sucheta Kripalani
    (3) Rajkumari Arnrit Kaur
    (4) Annie Besant

    Show Answer

    Solution:4
  49. The famous Sun Temple at Konark was built by
    (1) Prataparudra
    (2) Anantavarman
    (3) Narasimha-I
    (4) Narasimha-II

    Show Answer

    Solution:3
  50. Ashok spread Buddhism all over India and Ceylon by
    (1) Teaching the Triratnas
    (2) Sending the Dharma Mahamatras
    (3) Waging wars
    (4) Becoming a Buddhist Monk

    Show Answer

    Solution:2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment