GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM ( North zone : Evening shift - 2 ) , 08-07-2012 - Previous Year Paper )

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. Non-violence as taught and practised by Mahatma Gandhi is rooted in the Indian Doctrine of
    (1) Swaraj
    (2) Swadeshi
    (3) Satyagraha
    (4) Ahirnsa

    Show Answer

    Solution:4
  2. The Social Contract theory deals with
    (1) The Purpose of State
    (2) The Origin of the State
    (3) The Nature of State
    (4) The Functions of State

    Show Answer

    Solution:2
  3. Who was the founder of the Aligarh Movement ?
    (1) Syed Amir Ali
    (2) Maulvi Chiragh All
    (3) Sir Syed Ahmed Khan
    (4) Abdul Halim Sharar

    Show Answer

    Solution:3
  4. 'Prince of Pilgrims' was the name attributed to
    (1) Plutarch
    (2) Hiuen Tsang
    (3) Fa-Hien
    (4) I-Tsing

    Show Answer

    Solution:2
  5. Where did Buddha deliver his first sermon ?
    (1) Sarnath
    (2) Rajagriha
    (3) Kapilavastu
    (4) Bodh-Gaya

    Show Answer

    Solution:1
  6. Name the Mughal Prince, who translated Bhagavat Gita into Persian ?
    (1) Dara Shukoh
    (2) Sulaiman Shukoh
    (3) Khusru
    (4) Murad

    Show Answer

    Solution:1
  7. The surgery that was practised in ancient India is known from the works of which of the following scholars ?
    (1) Atreya
    (2) Sushruta
    (3) Charaka
    (4) Vagbhata

    Show Answer

    Solution:2
  8. 'Eutrophication' is associated with
    (1) Nitrates and Phosphates
    (2) Sewage
    (3) Silt load
    (4) Vegetation

    Show Answer

    Solution:1
  9. The BSE Sensex is based on how many stocks ?
    (1) 80
    (2) 100
    (3) 30
    (4) 50

    Show Answer

    Solution:3
  10. The funds raised by the Government within the country is known as
    (1) Domestic budgetary source
    (2) Domestic banking source
    (3) Domestic saving source -
    (4) Domestic monetary source

    Show Answer

    Solution:1
  11. Sick units are referred to
    (1) SIA
    (2) DGTD
    (3) FIPB
    (4) BIFR

    Show Answer

    Solution:4
  12. The concept 'Duopoly' was introduced by
    (1) Sweezy
    (2) Malthus
    (3) Ricardo
    (4) Cournot

    Show Answer

    Solution:4
  13. Which of the following is the feature of monopolistic competition ?
    (1) Single firm
    (2) Large number of firms
    (3) Group of firms
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution:3
  14. The Supreme Court of India offers advice to the President on matters of Legal, Public or Constitutional importance based on
    (1) Article-148
    (2) Article-129
    (3) Article-147
    (4) Article-143

    Show Answer

    Solution:4
  15. Which is the most effective means of executive control of administration ?
    (1) Financial administration
    (2) Political direction
    (3) Appointment and removal of top officials
    (4) Subordinate legislation

    Show Answer

    Solution:3
  16. Violation of 'Rule of Law' arises mostly from
    (1) Lack of Checks and Balances
    (2) Executive's Quasi-Judicial Powers
    (3) Limited Franchise
    (4) Delegated Legislation

    Show Answer

    Solution:1
  17. The best way to maintain a natural equilibrium between the pest and predator is by using
    (1) insecticides
    (2) biological control
    (3) pesticides
    (4) herbicides

    Show Answer

    Solution:2
  18. 'Dry ice' is the condensed form of
    (1) sulphur tri-oxide
    (2) carbon dioxide
    (3) highly cooled water
    (4) oxygen

    Show Answer

    Solution:2
  19. The materials which are strongly attracted by magnet are called
    (1) ferro-magnetic substances
    (2) universal substances
    (3) para-magnetic substances
    (4) dia-magnetic substances

    Show Answer

    Solution:1
  20. In a pin-hole camera, we usually get
    (1) erect impression
    (2) inverted impression
    (3) erect image
    (4) inverted image

    Show Answer

    Solution:2
  21. What happens to the kinetic energy of gas molecules with rise of temperature?
    (1) Remains same
    (2) Fluctuates
    (3) Increases
    (4) Decreases

    Show Answer

    Solution:3
  22. Who invented the modem ?
    (1) Apple Computers Inc.
    (2) Digital Equipment Corporation
    (3) Wang Laboratories Ltd.
    (4) AT&T Information Systems

    Show Answer

    Solution:4
  23. What is the name given to the smallest unit of data space available in a spreadsheet software application ?
    (1) Row
    (2) Block
    (3) Cell
    (4) Pixel

    Show Answer

    Solution:3
  24. The land between two rivers is called
    (1) Natural Levees
    (2) Alluvial Cones
    (3) Braided Stream
    (4) Doab

    Show Answer

    Solution:4
  25. Which year is called as the 'Demographic divide' ?
    (1) 1941
    (2) 1921
    (3) 1901
    (4) 1931

    Show Answer

    Solution:2
  26. Which country has a high density of population?
    (1) India
    (2) Canada
    (3) Sweden
    (4) Greenland

    Show Answer

    Solution:1
  27. The iron and steel plant in Chhattisgarh is at
    (1) Bumpur
    (2) Salem
    (3) Bhilai
    (4) Bokaro

    Show Answer

    Solution:3
  28. The sex of a child is determined
    (1) six to seven weeks after conception
    (2) in the third month of pregnancy
    (3) at the time of sperm's entry
    (4) at the time of fertilisation of ovum

    Show Answer

    Solution:4
  29. The food chain of the ecosystem is maintained by the activities of
    (1) Decomposers
    (2) Predators
    (3) Producers
    (4) Consumers

    Show Answer

    Solution:1
  30. Which one of these primates is closest to the modern man ?
    (1) Orang-u tan
    (2) Chimpanzee
    (3) Gorilla
    (4) Gibbon

    Show Answer

    Solution:2
  31. A gram of fertile agricultural soil may contain bacteria upto
    (1) five million
    (2) one billion and above
    (3) fifty thousand
    (4) five hundred thousand

    Show Answer

    Solution:2
  32. The leading sesame producing country in the world is
    (1) Mexico
    (2) U.S.A.
    (3) China
    (4) India

    Show Answer

    Solution:4
  33. What is the name of the currency of Bangladesh ?
    (1) Taka
    (2) Lek
    (3) Dinar
    (4) Peso

    Show Answer

    Solution:1
  34. The famous car (chariot) festival is held at
    (1) Puri
    (2) Gwalior
    (3) Bhopal
    (4) Konark

    Show Answer

    Solution:1
  35. The most literate Union Territory in India is
    (1) Chandigarh
    (2) Lakshadweep
    (3) Delhi
    (4) Pondicherry

    Show Answer

    Solution:2
  36. The first Secretary-General of the United Nations was
    (1) U. Thant
    (2) Dr. Kurt Waldheim
    (3) Dag Hammarskjold
    (4) Trygve Lie

    Show Answer

    Solution:4
  37. Which of the following has been ranked first in the list of top global cities index released in 2011 ?
    (1) Tokyo
    (2) New York
    (3) London
    (4) Washington

    Show Answer

    Solution:2
  38. The book "Tinderbox : The Past and Future of Pakistan" is written by
    (1) Jamil Ahmad
    (2) Khatija Akbar
    (3) Khurram Iqbal
    (4) M.J. Akbar

    Show Answer

    Solution:4
  39. The 37th G-8 Summit was held in 2011 at
    (1) Paris
    (2) Moscow
    (3) Montreal
    (4) Deauville

    Show Answer

    Solution:4
  40. Bina Refinery, which was dedicated to the nation in 2011, is located in
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Gujarat
    (3) Orissa
    (4) Manipur

    Show Answer

    Solution:1
  41. Golden Player Award in the IPL-IV Championship (2011) was won by
    (1) Lasith Malinga
    (2) Virat Kohli
    (3) Chris Gayle
    (4) Kieron Pollard

    Show Answer

    Solution:3
  42. A reduction reaction involves
    (1) addition of oxygen
    (2) addition of nitrogen
    (3) addition of hydrogen
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution:3
  43. An antiknock for petrol is
    (1) Sodium hydroxide
    (2) Ethanol
    (3) Sodium benzoate
    (4) Lead tetraethyl

    Show Answer

    Solution:4
  44. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
    (1) Vitamin C - Scurvy
    (2) Vitamin K - Clotting of blood
    (3) Vitamin A - Night blindness
    (4) Vitamin E - Rickets

    Show Answer

    Solution:4
  45. The fibre that will yield ammonia when destructively distilled is
    (1) Wool
    (2) Cellulose acetate
    (3) Cotton
    (4) Silk

    Show Answer

    Solution:1
  46. During respiration, energy is derived from
    (1) ATP
    (2) Chlorophyll
    (3) RNA
    (4) DNA

    Show Answer

    Solution:1
  47. When was a global network of daily temperature records created ?
    (1) Around 1890
    (2) Around 1920
    (3) Around 1800
    (4) Around 1850

    Show Answer

    Solution:2
  48. Sex hormones are
    (1) Vitamins
    (2) Alkanes
    (3) Carbohydrates
    (4) Steroids

    Show Answer

    Solution:4
  49. Which of the following cities in India is considered the greenest ?
    (1) Delhi
    (2) Thiruvananthapuram
    (3) Bangalore
    (4) Chandigarh

    Show Answer

    Solution:4
  50. Synagogue is the place of worship of
    (1) Zoroastrianism
    (2) Taoism
    (3) Judaism
    (4) Shintoism

    Show Answer

    Solution:3

 


Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!