GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (Morning shift) , 19-05-2013 - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  || English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which of the following high dignitaries, who are not members of Parliament, has the right to address it?
    (1) Chief Justice of India
    (2) Attorney General of India
    (3) Solicitor General of India
    (4) Chief Election Commissioner of India

    Show Answer

    Solution:2
  2. The Declaration of American Independence was based on the theory of
    (1) Civil Rights
    (2) Moral Rights
    (3) Legal Rights
    (4) Natural Rights

    Show Answer

    Solution:4
  3. For which tax, was constitutional status given much later after its introduction in a small way in 1994 - 95?
    (1) Customs Duty
    (2) Corporation Tax
    (3) Taxes on Services
    (4) Income Tax

    Show Answer

    Solution:3
  4. The first Sultan who requested and obtained letters of investiture from the Caliph (Khalifa) was
    (I) Iltutmish
    (2) Balban
    (3) Firuz Tughluq
    (4) Alauddin Khilji

    Show Answer

    Solution:1
  5. The Buddhist monk who spread Buddhism in Tibet was
    (1) Nagarjuna
    (2) Ananda
    (3) Asanga
    (4) Padmasambhava

    Show Answer

    Solution:4
  6. In 1937, an educational conference endOrsing Gandhi's proposals for 'basic education' through the vernacular medium was held at
    (1) Surat
    (2) Bombay
    (3) Ahmedabad
    (4) Wardha

    Show Answer

    Solution:4
  7. "What is the Third Estate ?“ pamphlet associated with the French Revolution, was written by :
    (1) Marquis-Lafayette
    (2) Edmund Burke
    (3) Joseph Foulon
    (4) Abbe Sieyes

    Show Answer

    Solution:4
  8. Gandhi's Salt Satyagraha was a part of—
    (1) Champaran Satyagraha
    (2) Quit India Movement
    (3) Non Cooperation Movement
    (4) Civil Disobedience Movement

    Show Answer

    Solution:4
  9. Stagflation refers to a situation which is characterised by
    (1) stagnant employment and deflation
    (2) deflation and rising unemployment
    (3) inflation and rising employment.
    (4) inflation and rising unemployment

    Show Answer

    Solution:4
  10. The demand for necessities is
    (1) elastic
    (2) perfectly inelastic
    (3) inelastic
    (4) perfectly elastic

    Show Answer

    Solution:2
  11. The 'balance of payments of a country is in equilibrium when the
    (1) demand as well as supply of the domestic currency are the highest
    (2) demand for the domestic currency is equal to its supply
    (3) demand for the domestic currency is the highest
    (4) demand for the domestic currency is the lowest

    Show Answer

    Solution:2
  12. Value-added means value of
    (1) output at factor cost
    (2) output at market prices
    (3) goods and services less depreciation
    (4) goods and services less cost of intermediate goods and services

    Show Answer

    Solution:4
  13. The difference between GNP and NNP equals
    (1) corporate profits
    (2) personal taxes
    (3) transfer payments
    (4) depreciation

    Show Answer

    Solution:4
  14. Who decides a 'bill' is a money bill ?
    (1) Prime Minister
    (2) Speaker of Lok-Sabha
    (3) Chairman of Rajya Sabha
    (4) President

    Show Answer

    Solution:2
  15. Which of the following countries is regarded as the home of 'Fabian Socialism'?
    (1) Russia
    (2) England
    (3) France
    (4) Italy

    Show Answer

    Solution:2
  16. In plant-water relationships, symbol 'Ψw' is used to represent
    (1) Osmotic pressure
    (2) Water potential
    (3) Solute potential
    (4) Osmosis

    Show Answer

    Solution:2
  17. A molecule in plants comparable to haemoglobin in animals is
    (1) Cytochrome
    (2) Cellulose
    (3) Chlorophyll
    (4) Carotene

    Show Answer

    Solution:3
  18. An Antigen is
    (1) the result of Antibody
    (2) the opposite of Antibody
    (3) the stimulus for Antibody formation
    (4) the residue of an Antibody

    Show Answer

    Solution:3
  19. Blood does not coagulate inside the body due to the presence of
    (1) Plasma
    (2) Haemoglobin
    (3) Heparin
    (4) Fibrin

    Show Answer

    Solution:3
  20. The atmospheric layer farthest from the Earth's surface is known as
    (1) Stratosphere
    (2) Exosphere
    (3) Ionosphere
    (4) Mesosphere

    Show Answer

    Solution:2
  21. The temperate grasslands of South America are called
    (1) Prairies
    (2) Pampas
    (3) Downs
    (4) Steppes

    Show Answer

    Solution:2
  22. Contours are the lines which are drawn joining places having
    (1) equal height from mean sea level
    (2) equal rainfall
    (3) equal air pressure
    (4) equal temperature

    Show Answer

    Solution:1
  23. Soil formed by leaching and oxidation is
    (1) Black soil
    (2) Laterite soil
    (3) Red soil
    (4) Montane soil

    Show Answer

    Solution:2
  24. Which strait separates Australia and Tasmania?
    (1) Bass
    (2) Bab-el-Mandeb
    (3) Palk
    (4) Berring

    Show Answer

    Solution:1
  25. Photon is the fundamental unit/quantum of
    (1) gravitation
    (2) electricity
    (3) magnetism
    (4) light

    Show Answer

    Solution:4
  26. A liquid disturbed by stirring comes to rest due to
    (1) density
    (2) surface tension
    (3) viscosity
    (4) centripetal force

    Show Answer

    Solution:3
  27. The nuclear particle having no mass and no charge, but only spin is
    (1) proton
    (2) neutrino
    (3) meson
    (4) electron

    Show Answer

    Solution:2
  28. The technology that is used to establish wireless networking is
    (1) TCP/IP
    (2) J2ME
    (3) MATLAB
    (4) Bluetooth

    Show Answer

    Solution:4
  29. What is USB ?
    (1) Ultimate Service Bit
    (2) Universal Sent-Bit
    (3) Universal Serial Bus
    (4) Urgent Sent Bit

    Show Answer

    Solution:3
  30. In a period from Li to F, ionisation potential
    (1) cannot be predicted
    (2) increases
    (3) decreases
    (4) remains same

    Show Answer

    Solution:1
  31. Which of the following metals can deposit copper from copper sulphate solution ?
    (1) Platinum
    (2) Mercury
    (3) Iron
    (4) Gold

    Show Answer

    Solution:3
  32. Leech is an ectoparasite on cattle, which is
    (1) Carnivorous
    (2) Omnivorous
    (3) Sanguivorous
    (4) Herbivorous

    Show Answer

    Solution:4
  33. How many chambers does a mammalian heart have ?
    (1) 4
    (2) 1
    (3) 2
    (4) 3

    Show Answer

    Solution:1
  34. When Arsenic atoms are added to Germanium lattice, it becomes a/an
    (1) Insulator
    (2) Superconductor
    (3) Intrinsic semiconductor
    (4) Extrinsic semiconductor

    Show Answer

    Solution:4
  35. Who won the "Miss World" title for 2012?
    (1) Alexandria Mills
    (2) Vanya Mishra
    (3) Wenxia Yu
    (4) Ivian Sarcos

    Show Answer

    Solution:3
  36. Who was the first Hindi writer to receive Jnanpith Award?
    (1) Mahadevi Verma
    (2) Sumitranandan Pant
    (3) Dr. Ramdhari Singh Dinkar
    (4) S.H. Vatsyayan

    Show Answer

    Solution:2
  37. Who is the author of the book Cricketing Life" ?
    (1) Christopher Martin Jenkins
    (2) Sunil Gavaskar
    (3) Kapil Dev
    (4) Tony Greig

    Show Answer

    Solution:1
  38. Which country has three capitals viz. Administrative, Legislative and Judicial?
    (1) Chile
    (2) Malaysia
    (3) Canada
    (4) South Africa

    Show Answer

    Solution:4
  39. How many countries in Africa are members of the Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)?
    (1) Four
    (2) One
    (3) Two
    (4) Three

    Show Answer

    Solution:1
  40. Who is the Chairman of the' 14th Finance Commission ?
    (1) D. Subba Rao
    (2) Montek Singh Ahluwalia
    (3) M. Govinda, Rao
    (4) Dr. YV Reddy

    Show Answer

    Solution:4
  41. The largest coral reef in'the world is found near the coast of
    (1) Brazil
    (2) Australia
    (3) Sri Lanka
    (4) Cuba

    Show Answer

    Solution:2
  42. Which one of the following Indian World Heritage Sites is not in Madhya Pradesh ?
    (1) Khajuraho Temples
    (2) Sun Temple Konark
    (3) Sanchi Stupa
    (4) Rock Shelters of Bhimbetka

    Show Answer

    Solution:2
  43. Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers ?
    (1) Krypton
    (2) Argon
    (3) Helium
    (4) Neon

    Show Answer

    Solution:3
  44. Which one of the following does not form oxyacid ?
    (1) Sulphur
    (2) Chlorine
    (3) Nitrogen
    (4) Fluorine

    Show Answer

    Solution:4
  45. The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?
    (1) Snail
    (2) Crab
    (3) Dogfish
    (4) Gambusia fish

    Show Answer

    Solution:4
  46. The ambient air is stable when the ambient lapse rate is
    (1) Neutrally stable
    (2) Hyper-adiabatic
    (3) Sub-adiabatic
    (4) Super-adiabatic

    Show Answer

    Solution:3
  47. Exposure to mixtures of chemicals are greater than expected on the basis of effects of exposure to each chemical individually. This is known as
    (1) Additives
    (2) Antagonism
    (3) Synergism
    (4) Independent

    Show Answer

    Solution:3
  48. The filter over which sewage is sprinkled is called as
    (1) Trickling filter
    (2) Percolating filter
    (3) Contact bed
    (4) Intermittent sand filter

    Show Answer

    Solution:1
  49. Who was the captain of the West Indies Cricket team, which won the T-20 World Cup 2012?
    (1) Ravi Rampaul
    (2) Chris Gayle
    (3) Marlon Samuels
    (4) D. Bravo

    Show Answer

    Solution:
  50. Which football player has won the FIFA World Player Award (FIFA Ballon d'Or) for four years in a row?
    (1) Andres Iniesta
    (2) Christiano Ronaldo
    (3) Lionel Messi
    (4) Michel Platini

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment