GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (Evening shift) , 21-04-2013 - Previous Year Paper )




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Solids which conduct electricity at higher temperature but not at lower temperature are called
    (1) super-conductor
    (2) metallic-conductor
    (3) semi-conductor
    (4) insulator

    Show Answer

    Solution:3
  2. Which one of the following has greatest mass ?
    (1) electron
    (2) proton
    (3) neutron
    (4) hydrogen nucleus

    Show Answer

    Solution:3
  3. A television channel is characterised by
    (1) frequency of transmitted signal
    (2) velocity of transmitted signal
    (3) physical dimension of television screen
    (4) size of picture tube

    Show Answer

    Solution:1
  4. The first computer mouse was built by
    (1) Douglas Engelbart
    (2) William English
    (3) Daniel Coogher
    (4) Robert Zawacki

    Show Answer

    Solution:1
  5. An organization's profitability depends on
    (1) Quality of data processed
    (2) Quantity of data processed
    (3) Speed of processing the data
    (4) Both (1) and (3)

    Show Answer

    Solution:3
  6. The density of water is 1 g/cc. This is strictly valid at
    (1) 0°C
    (2) 4°C
    (3) 25°C
    (4) 100°C

    Show Answer

    Solution:2
  7. The process of photosynthesis involves conversion of
    (1) chemical energy into radiant energy
    (2) chemical energy into mechanical energy
    (3) solar energy into chemical energy
    (4) mechanical energy into solar energy

    Show Answer

    Solution:3
  8. A colloidal system in which a liquid is dispersed in a liquid is called
    (1) gel
    (2) emulsion
    (3) sol
    (4) precipitate

    Show Answer

    Solution:2
  9. The antiseptic compound present in dettol is
    (1) Iodine
    (2) Enloroxylenol
    (3) Biolhional
    (4) Cresol

    Show Answer

    Solution:2
  10. As per the TRIPS Agreement-1994, a good originating from a region with specific character/ quality/reputation is covered/to be protected under the IPR as
    (1) Patent
    (2) Trademark
    (3) Trade secret
    (4) GI (Geographical Indicator)

    Show Answer

    Solution:4
  11. Which of the following crop cultivation is banned by the Hon'ble Supreme Court of India ?
    (1) Lathyrus (Khesari)
    (2) Genetically modified brinj al
    (3) Bt cotton for export
    (4) Bt cotton for local use

    Show Answer

    Solution:1
  12. Ice glacier's melting is a common phenomenon linked to the rise in seawater level. The glaciers are predominantly present in
    (1) Greenland
    (2) Antarctica
    (3) Himalayas
    (4) Arctic

    Show Answer

    Solution:2
  13. Who is known for establishing-the "Anand Van" ?
    (1) Jubilant Buddha
    (2) H. N. Bahuguna
    (3) Baba Amte
    (4) Motilal Nehru

    Show Answer

    Solution:3
  14. The civilian Airport of highest altitude is in
    (1) Tibet
    (2) Nepal
    (3) India
    (4) China

    Show Answer

    Solution:4
  15. Genomic (DNA) studies in camel have been completed recently by the scientists of
    (1) South Africa
    (2) India
    (3) China
    (4) Pakistan

    Show Answer

    Solution:4
  16. International Simon Bolivar Prize was recently awarded to Aung San Suu Kyi by the government of
    (1) Mauritius
    (2) China
    (3) Venezuela
    (4) Cuba

    Show Answer

    Solution:3
  17. BCCI conferred "Col. C. K. Naydu Lifetime Achievement Award" during 2012 to
    (1) Sachin Tendulkar
    (2) M.S.Dhoni
    (3) VVS Laxrnan
    (4) Sunil Gavaskar

    Show Answer

    Solution:4
  18. Air quality depicting PM 2.5 is more hazardous to
    (1) Archaeological Monuments
    (2) National Parks
    (3) Botanical Gardens
    (4) Old Men and Women

    Show Answer

    Solution:4
  19. Which of the following is not a fundamental right as per the Indian Constitution ?
    (1) Right to Education
    (2) Right to Information
    (3) Right to Speech
    (4) Right to Life

    Show Answer

    Solution:
  20. Who is custodian of the Indian Constitution ?
    (1) President of India ?
    (2) Chief Justice of India
    (3) Prime Minister of India
    (4) Chairman of Rajya Sabha

    Show Answer

    Solution:2
  21. Piped Natural Gas (PNG) is used for
    (1) Mining
    (2) Welding
    (3) Anaesthesia
    (4) Cooking

    Show Answer

    Solution:4
  22. Greenpark Stadium is in
    (1) Bengaluru
    (2) Dehradun
    (3) Chandigarh
    (4) Kanpur

    Show Answer

    Solution:4
  23. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of
    (1) Lord Chelmsford
    (2) Lord William
    (3) Lord Minto
    (4) Lord Bentinck

    Show Answer

    Solution:1
  24. Panchayati Raj System was implemented first in the pair of states
    (1) Andhra Pradesh and Rajasthan
    (2) Assam and Bihar
    (3) Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh
    (4) Punjab and Chandigarh

    Show Answer

    Solution:1
  25. Human Environment Conference-1972 was held at
    (1) Stockholm
    (2) Paris
    (3) Geneva
    (4) Australia

    Show Answer

    Solution:1
  26. 'Gold' is mainly related to
    (1) Local market
    (2) National market
    (3) International market
    (4) Regional market

    Show Answer

    Solution:3
  27. Bilateral monopoly refers to the market situation of
    ( 1 ) two sellers, two buyers
    (2) one seller and two buyers
    (3) two sellers and one buyer
    (4) one seller and one buyer

    Show Answer

    Solution:4
  28. The economist who believed that unemployment is impossible and that market mechanism has a built in regulatory system to meet any ups and downs
    (1) J.M.Keynes
    (2) Ohlin
    (3) J.B.Say
    (4) Galbraith

    Show Answer

    Solution:3
  29. Constituent Assembly of India was formulated on the recommendation of
    (1) Wavel Plan
    (2) Cripps Mission
    (3) August Offer
    (4) Cabinet Mission

    Show Answer

    Solution:4
  30. Which of the following is an essential element of the state?
    (1) Sovereignty
    (2) Government
    (3) Territory
    (4) All these

    Show Answer

    Solution:4
  31. Which has become a legal right under 44th Amendment?
    (1) Right to Education
    (2) Right to Property
    (3) Right to Judicial Remedies
    (4) Right to Work

    Show Answer

    Solution:2
  32. By which Constitution Amendment Act, Right to Property ceased to remain a fundamental right?
    (1) 44th
    (2) 42nd
    (3) 43rd
    (4) 45th

    Show Answer

    Solution:1
  33. Who said -Truth is the ultimate reality and it is God" ?
    (1) Swamy Vivekananda
    (2) Rabindra Nath Tagore
    (3) M.K.Gandhi
    (4) Radhakrishnan

    Show Answer

    Solution:3
  34. Which of the following tribes is associated with the "Tana Bhagat" movement ?
    (1) Uraon
    (2) Munda
    (3) Santhal
    (4) Kondadora

    Show Answer

    Solution:1
  35. Who founded the Naujawan Bharat Sabha ?
    (1) B.C.Pal
    (2) G. Subramania Iyer
    (3) Sardar Bagat Singh
    (4) Rukmani Lakshmipath

    Show Answer

    Solution:3
  36. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by
    (1) Lord Curzon
    (2) Lord Wellesley
    (3) Duke of Cannaught
    (4) Duke of Wellingdon

    Show Answer

    Solution:3
  37. Buddha, Dhamma and Sang-ha together are known as
    (1) Triratna
    (2) Trivarga
    (3) Trisarga
    (4) Trimurti

    Show Answer

    Solution:1
  38. Who was called Lichchavi Dauhitra ?
    (1) Chandragupta I
    (2) Skandagupta
    (3) Kumaragupta
    (4) Samudragupta

    Show Answer

    Solution:1
  39. Which hill station is-called as the 'Queen of the Satpuras' ?
    (1) Pachmarhi
    (2) Nilgiri
    (3) Mahenderagiri
    (4) Cardamom

    Show Answer

    Solution:1
  40. Which national highway connects Delhi and Kolkata via Mathura and Varanasi ?
    (1) NH4
    (2) NH2
    (3) NH 10
    (4) NH6

    Show Answer

    Solution:2
  41. The country where drip irrigation is more efficiently used is
    (1) India
    (2) Israel
    (3) Sri Lanka
    (4) England

    Show Answer

    Solution:2
  42. Which of the following is an endangered species?
    (1) Black buck
    (2) Blue sheep
    (3) Gangetic dolphin
    (4) Mithun

    Show Answer

    Solution:2
  43. Of the following man-made disasters, which is socially induced ?
    (1) Debris Avalanche
    (2) Salt Water Intrusion
    (3) Arson
    (4) Ozone depletion

    Show Answer

    Solution:3
  44. Which one of the following endocrine gland is situated in the neck ?
    (1) Pancreas
    (2) Thyroid
    (3) Pituitary
    (4) Adrenals

    Show Answer

    Solution:2
  45. The seat of intelligence is situated in the
    (1) cerebrum
    (2) cerebellum
    (3) medulla
    (4) thalamus

    Show Answer

    Solution:2
  46. What is the Normal Blood Volume in human adult ?
    (1) One litre
    (2) Three litres
    (3) Five litres
    (4) Seven litres

    Show Answer

    Solution:3
  47. The fasting blood glucose level in adults in mg/ 100 ml is
    (1) 200
    (2) 160
    (3) 100
    (4) 60

    Show Answer

    Solution:3
  48. Entomology is the study of
    (1) Birds "
    (2) Insects
    (3) Fossils
    (4) Fungi

    Show Answer

    Solution:2
  49. Exobiology is a science that deals with
    (1) extinct forms
    (2) life in other planets
    (3) life in the outer space
    (4) life in marine habitat

    Show Answer

    Solution:3
  50. In radio-communication, the signals emitted by transmitting antenna are reflected on
    (1) stratosphere
    (2) ozonosphere
    (3) ionosphere
    (4) troposphere

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment