GENERAL AWARENESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam ,08-07-2012 ( North Zone - Morning Shift- 1 ) - Previous Year Paper)




General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. . Which one of the following is an example for a non-economic good ?
    (1) Doctor's service
    (2) Teacher's service
    (3) Mother's service
    (4) Banker's service

    Show Answer

    Solution : 3
  2.  Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India ?
    (1) L. C. Gupta
    (2) Narsimhan
    (3) Chakravarty
    (4) Kelkar

    Show Answer

    Solution : 2
  3. Which one of the following is not a qualitative credit control measure of the RBI ?
    (1) Fixing margin requirements
    (2) Variable interest rates
    (3) Open market operations
    (4) Credit rationing

    Show Answer

    Solution : 3
  4. The 13th Five Year Plan will be operative for the period
    (1) 2010 - 2015
    (2) 2011 - 2016
    (3) 2012 - 2017
    (4) 2013 - 2018

    Show Answer

    Solution :
  5. The national income of a nation is the
    (1) Government's annual revenue
    (2) Sum total of factor incomes
    (3) Surplus of public sector enterprises
    (4) Exports minus imports

    Show Answer

    Solution :2
  6. The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of proclamation of national emergency is the
    (1) 42nd Amendment Act
    (2) 43rd Amendment Act
    (3) 44th Amendment Act
    (4) 45th Amendment Act

    Show Answer

    Solution : 3
  7. The Fundamental Rights can be suspended by the
    (1) Governor
    (2) President
    (3) Law Minister
    (4) Prime Minister

    Show Answer

    Solution : 2
  8. The main reason for the growth of communalism in India is
    (1) Educational and economic backwardness of minority groups
    (2) Political consciousness
    (3) Social inequalities
    (4) Imposing ban on communal organisations

    Show Answer

    Solution : 1
  9. A Retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in
    (1) Supreme Court
    (2) Any Court in India
    (3) High Courts
    (4) Except the High Court where he retired

    Show Answer

    Solution : 4
  10. Which one of the following does not match ?
    (1) Hindu Marriage Act : 1955
    (2) Medical Termination of Pregnancy Act : 1971
    (3) Domestic Violence on Women Act : 1990
    (4) Cruelty against Women : 1995

    Show Answer

    Solution : 3
  11. Who among the following was the First Viceroy of India ?
    (1) Lord Ripon
    (2) Lord Curzon
    (3) Lord Mountbatten
    (4) Lord Canning

    Show Answer

    Solution : 4
  12. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by
    (1) Mahmud Ghazni
    (2) Muhammad Ghori
    (3) Qutbuddin Aibak
    (4) Yalduz

    Show Answer

    Solution : 2
  13. The original name of Nana Phadnavis was
    (1) Mahadaji Sindhia
    (2) Tukoji Holkar
    (3) Narayan Rao
    (4) Balaji Janardan Bhanu

    Show Answer

    Solution : 4
  14. Who among the following first propounded the idea of Basic Education ?
    (1) Jawahar Lal Nehru
    (2) Raja Ram Mohan Roy
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) Dayanand Saraswati

    Show Answer

    Solution : 3
  15. Arrange the following in chronological order:
    I. Dandi March
    II. Simon Commission
    III. Poona Pact
    IV. Gandhi Irwin Pact
    (1) II, I, III, IV
    (2) II, I, IV, III
    (3) IV, III, I, II
    (4) IV, III, II, I

    Show Answer

    Solution : 2
  16. Which one of the following is not correctly matched ?
    (1) Darjeeling — West Bengal
    (2) Mount Abu — Rajasthan
    (3) Kodaikanal — Tamil Nadu
    (4) Simla — Uttar Pradesh

    Show Answer

    Solution : 4
  17. The earth is at its maximum distance from the Sun on
    (1) January 30th
    (2) December 22nd
    (3) September 22nd
    (4) July 4th

    Show Answer

    Solution :  4
  18. Consider the following pairs :
    Tributary            Main River
    1. Chambal        Yamuna
    2. Sone               Narmada
    3. Manas            Brahmputra
    Which one of the pairs given above is/are correctly matched ?
    (1) 1, 2 and 3
    (2) 1 and 2 only
    (3) 2 and 3 only
    (4) 3 only

    Show Answer

    Solution : 1
  19. A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is
    (1) Dew
    (2) Frost
    (3) Smog
    (4) Mist

    Show Answer

    Solution : 3
  20. The total population divided by available arable land area is referred to as
    (1) Population density
    (2) Nutritional density
    (3) Agricultural density
    (4) Industrial density

    Show Answer

    Solution : 1
  21. Green glands are associated with
    (1) Reproduction
    (2) Excretion
    (3) Respiration
    (4) Digestion

    Show Answer

    Solution : 2
  22. During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of
    (1) Active transport
    (2) Diffusion
    (3) Diffusion and active transport
    (4) Osmosis

    Show Answer

    Solution : 2
  23. Heart is devoid of
    (1) Cardiac muscle
    (2) Involuntary muscle
    (3) Voluntary muscle
    (4) Smooth muscle

    Show Answer

    Solution : 3
  24. The soil salinity is measured by
    (1) Conductivity meter
    (2) Hygrometer
    (3) Psychrometer
    (4) Auxanometer

    Show Answer

    Solution : 1
  25. Which of the following is a fungal disease ?
    (1) Leucoderma
    (2) Eczema
    (3) Ringworm
    (4) Elephantiasis

    Show Answer

    Solution : 3
  26. Chickenpox is caused by
    (1) DNA virus
    (2) Variola virus
    (3) Streptococcus
    (4) Vibrio cholerae

    Show Answer

    Solution : 2
  27. Instruments can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with
    (1) Iron shield
    (2) Rubber shield
    (3) Brass shield
    (4) Glass shield

    Show Answer

    Solution : 1
  28. Find the odd one.
    (1) Marble
    (3) Limestone
    (2) Chalk
    (4) Slaked lime

    Show Answer

    Solution : 1
  29. The following is a pseudo-force
    (1) Centrepetal force
    (2) Centrifugal reaction force
    (3) Centrifugal force
    (4) Strong nuclear force

    Show Answer

    Solution : 3
  30. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of
    (1) Archimedes' principle
    (2) Torricellean law
    (3) Bernoulli's Theorem
    (4) Pascal's law

    Show Answer

    Solution : 4
  31. Of the following, which is the fastest ?
    (1) CD-ROM
    (2) RAM
    (3) Registers
    (4) Cache

    Show Answer

    Solution : 3
  32. An alternate name for the completely interconnected network topology is
    (1) Mesh
    (2) Star
    (3) Tree
    (4) Ring

    Show Answer

    Solution : 1
  33. Amides can be converted to amines by the reaction named
    (1) Perkin
    (3) Hoffman
    (2) Claisen
    (4) Clemmesen

    Show Answer

    Solution : 3
  34. The base used as an antacid is
    (1) Calcium hydroxide
    (2) Barium hydroxide
    (3) Magnesium hydroxide
    (4) Silver hydroxide

    Show Answer

    Solution : 3
  35. A process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is
    (1) annealing
    (2) applying grease
    (3) galvanising
    (4) painting

    Show Answer

    Solution : 1
  36. Denatured alcohol
    (1) is a form of alcohol
    (2) is unfit for drinking as it contains poisonous substances
    (3) contains coloured impurities
    (4) is sweet to taste

    Show Answer

    Solution : 2
  37. Phenolics as pollutants can be removed from waste water by use of
    (1) Ion exchange resin technique
    (2) Electrolyte decomposition technique
    (3) Reverse osmosis method
    (4) Polymeric adsorbents

    Show Answer

    Solution : 4
  38. The stability of a pond ecosystem depends on
    (1) micro-organisms and fishes
    (2) micro-organisms and zoo planktons
    (3) fishes and reptiles
    (4) producers and consumers

    Show Answer

    Solution : 4
  39. Supersonic air planes create a shock wave called
    (1) Transition wave
    (2) Ultrasound
    (3) Transverse wave
    (4) Sonic boom

    Show Answer

    Solution : 4
  40. The main factor which determines balance of nature is
    (1) human activities
    (2) Rabit and habitat
    (3) environmental conditions
    (4) availability of food

    Show Answer

    Solution : 3
  41. The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because
    (1) absorption in red is less than yellow and hence red is visible from a distance
    (2) scattering in yellow light is less than red
    (3) the wavelength of red light is more than yellow light
    (4) none of the above reasons

    Show Answer

    Solution : 1
  42. One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award "Bharat Ratna"
    (1) Lalu Prasad Yadav of Bihar
    (2) Late M. G. Ramachandran of Tamil Nadu
    (3) Jyothi Basu of West Bengal
    (4) Late N. T. Rama Rao of Andhra Pradesh

    Show Answer

    Solution : 2
  43. The first 'disabled athelete' to qualify for an able bodied event in the 2012 London Olympics in 400 metres race is
    (1) Oscar Pistorius
    (2) Walter Rallis
    (3) Raymond Irchovich
    (4) Gerald Hangovin

    Show Answer

    Solution :  1
  44. Which one of the following film-actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by the Bedford University, London ?
    (1) Shahrukh Khan
    (2) Amir Khan
    (3) Saif Ali Khan
    (4) Anil Kapoor

    Show Answer

    Solution : 1
  45. The city of Prayag was named Allahabad -the city of Allah by
    (1) Aurangzeb
    (2) Akbar
    (3) Shahjehan
    (4) Bahadur Shah Zafar

    Show Answer

    Solution : 2
  46. Spot the odd one from the following :
    (1) Tsunami
    (2) Earthquakes
    (3) Windmills
    (4) Cyclones

    Show Answer

    Solution : 3
  47. Who among the following has won the Pantaloon's Femina Miss India World, 2012 Award?
    (1) Prachi Misra
    (2) Vanya Misra
    (3) Rochella Maria
    (4) Sandhya Agarwal

    Show Answer

    Solution : 2
  48. Which one of the following statements is not correct about India's population as per the 2011 census ?
    (1) Literacy rate has gone up to 74% from 65%
    (2) Kerala has the highest literacy rate
    (3) Bihar has the lowest literacy rate
    (4) Men outnumber women in growth of literates

    Show Answer

    Solution : 4
  49. Who advocated the adoption of 'PURA' model to eradicate rural poverty ?
    (1) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
    (2) Sri Abhijit Sen
    (3) Maulana Abdul Kalam Azad
    (4) Prof. A. M. Patha

    Show Answer

    Solution : 1
  50. Which one of the following though called a garden is infact, not a garden ?
    (1) Vrindavan Garden of Mysore
    (2) Hanging Garden of Mumbai
    (3) Eden Garden of Kolkata
    (4) Shalimar Garden of Kashmir

    Show Answer

    Solution : 3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment