GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM ( North zone : Evening shift - 1 ) , 08-07-2012 - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which kind of veto can the President make use of with regard to bills by the Parliament ?
    (1) Suspensive
    (2) Pocket
    (3) Qualified
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution:2
  2. In which country will the Speaker soon alter getting elected sever all kinds of relations with his party ?
    (1) France
    (2) Canada
    (3) U.S.A.
    (4) England

    Show Answer

    Solution:4
  3. Gandhian economy emphasises on
    (1) Political and social values
    (2) Socialist and economic values
    (3) Humanitarian and cultural values
    (4) Spiritual and religious values

    Show Answer

    Solution:2
  4. Which country's Constitution is a mixture of both Parliamentary and Presidential forms of Governments ?
    (1) U.S.A.
    (2) Germany
    (3) France
    (4) Great Britain

    Show Answer

    Solution:3
  5. Who among the following rulers paid considerable attention to irrigation and public works ?
    (1) Muhammad bin Tughlaq
    (2) Alauddin Khilji
    (3) Firuz Tughlaq
    (4) Ghiyasuddin Tughlaq

    Show Answer

    Solution:3
  6. The Ilbert Bill was introduced during the time of
    (1) Curzon
    (2) Minto
    (3) Lytton
    (4) Ripon

    Show Answer

    Solution:4
  7. The Muslim League was founded in 1906 at
    (1) Dhaka
    (2) Karachi
    (3) Aligarh
    (4) Meerut

    Show Answer

    Solution:1
  8. In which language was Chachnama written originally?
    (1) Turki
    (2) Prakrit
    (3) Arabic
    (4) Persian

    Show Answer

    Solution:3
  9. Gita Goviada was written by
    (1) Jayadeva
    (2) Namdev
    (3) Sankara
    (4) Manikka Vasagar

    Show Answer

    Solution:1
  10. The 2004-09 Foreign Trade Policy gave emphasis to
    (1) export promotion
    (2) long term trade relations
    (3) import substitution
    (4) increasing customs duty

    Show Answer

    Solution:1
  11. Markets fail when
    (1) they equalise the aggregate consumer and producer surplus
    (2) they escalate the aggregate consumer and producer surplus
    (3) they do not maximise the aggregate consumer and producer surplus
    (4) they maximise aggregate consumer and producer surplus

    Show Answer

    Solution:3
  12. Neglect of agriculture in the development process will lead to
    (1) lower levels of production
    (2) severe bottlenecks in overall development
    (3) insufficient savings
    (4) shortage of foreign exchange

    Show Answer

    Solution:2
  13. Monopolistic competition produces
    (1) Close substitutes
    (2) Perfect substitutes
    (3) Complementary goods
    (4) Homogeneous goods

    Show Answer

    Solution:1
  14. A Socialist economy is
    (1) an equalitarian economy
    (2) a planned economy
    (3) a non-planned economy
    (4) a democratic economy

    Show Answer

    Solution:2
  15. That India is a secular state is implied in the phrase
    (1) Social justice
    (2) Dignity of the individuals
    (3) Equality of status
    (4) Liberty of faith and worship

    Show Answer

    Solution:4
  16. Opium is a plant product obtained from
    (1) roots
    (2) stem bark
    (3) dried leaves
    (4) dried latex

    Show Answer

    Solution:4
  17. Which one among the following is not a unit of weight ?
    (1) Pound
    (2) Kilogram
    (3) Gram
    (4) Dyne

    Show Answer

    Solution:4
  18. The materials which are weakly repelled by magnets are called
    (1) ferro-magnetic materials
    (2) a-magnetic materials
    (3) para-magnetic materials
    (4) dia-magnetic materials

    Show Answer

    Solution:4
  19. What is the distance of 'distinct vision' for normal eye?
    (1) 37.5 cm
    (2) 50 cm
    (3) 12.5 cm
    (4) 25 cm

    Show Answer

    Solution:4
  20. A body which is a good absorber of heat is also a
    (1) good reflector
    (2) cannot be predicted
    (3) good radiator
    (4) bad radiator

    Show Answer

    Solution:3
  21. Which among the following was a precursor to the Internet ?
    (1) Extranet
    (2) Usenet
    (3) Intranet
    (4) Arpanet

    Show Answer

    Solution:4
  22. In Java,____ is an independent sequential flow of control within a process.
    (1) thread
    (2) exception
    (3) applet
    (4) method

    Show Answer

    Solution:1
  23. The colour of cow's milk is slightly yellowish due to the presence of
    (1) riboflavin
    (2) carotene
    (3) ribulose
    (4) xanthophyll

    Show Answer

    Solution:2
  24. Which of the following is not caused or aggravated by air pollution ?
    (1) Asthma
    (2) Pneumonia
    (3) Tuberculosis
    (4) Chronic bronchitis

    Show Answer

    Solution:2
  25. Magnetic Equator is closely associated with
    (1) Natural calamities
    (2) Fishing ground
    (3) Tidal current
    (4) Satellite launching

    Show Answer

    Solution:4
  26. Lands dependent on rain are
    (1) dry
    (2) arid
    (3) rain-fed
    (4) irrigated

    Show Answer

    Solution:3
  27. Which of the following mountain systems has the feature of syntaxial bend ?
    (1) Western Ghats
    (2) Himalayas
    (3) Aravallis
    (4) Vindhyas

    Show Answer

    Solution:2
  28. Palaeontology is the study of
    (1) Soil
    (2) Tree
    (3) Fossils
    (4) Rocks

    Show Answer

    Solution:3
  29. The first fertiliser plant in India was set up at
    (1) Alwaye
    (2) Asansol
    (3) Ranipet
    (4) Sindri

    Show Answer

    Solution:4
  30. When dust gets into the eye, the part that becomes inflamed and pink is the
    (1) Conjunctiva
    (2) Sclerotic
    (3) Cornea
    (4) Choroid

    Show Answer

    Solution:2
  31. Haemoglobin is a respiratory pigment present in all chordata except in larvae of
    (1) Lamprey
    (2) Ascidia
    (3) Eel fish
    (4) Toad

    Show Answer

    Solution:3
  32. Ilium is a part of
    (1) Pelvic girdle
    (2) Small intestine
    (3) Stomach
    (4) Pectoral girdle

    Show Answer

    Solution:1
  33. The pores in leaves through which liquid water oozes out at times are called
    (1) Phyllopores
    (2) Stomata
    (3) Hydathodes
    (4) Lenticels

    Show Answer

    Solution:2
  34. Some oil-rich seeds can be stored for long periods without any change in their oil content because of the presence of
    (1) Proteins
    (2) Carbohydrates
    (3) Antioxidants
    (4) Fats

    Show Answer

    Solution:3
  35. The planet nearest to the Sun is
    (1) Mercury
    (2) Jupiter
    (3) Venus
    (4) Mars

    Show Answer

    Solution:1
  36. The least populated State in India is
    (1) Manipur
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Goa
    (4) Sikkim

    Show Answer

    Solution:4
  37. The first Chief Election Commissioner of India was
    (1) T, Swaminathan
    (2) Sukumar Sen
    (3) K.V.K. Sundaram
    (4) S.P. Senvarma

    Show Answer

    Solution:2
  38. The Indian Railways inaugurated the country's first Green Station in 2011 at
    (1) Manwal
    (2) Gorakhpur
    (3) Belgaum
    (4) Darjeeling

    Show Answer

    Solution:1
  39. Who is the author of the latest book 'Journey of a Nation : Indian National Congress - 125 Years' ?
    (1) Sunil Shastri
    (2) Vijay Dutt
    (3) Anand Sharma
    (4) Ashok Sharma

    Show Answer

    Solution:3
  40. Which of the following became the first country in Europe to apply a ban on the wearing of full-face-coverings in 2011 ?
    (1) Italy
    (2) France
    (3) Germany
    (4) Belgium

    Show Answer

    Solution:2
  41. Who of the following was selected in 2011 for the Dada shaheb Phalke Award for the year 2010 ?
    (1) K. Balachander
    (2) V.K. Murthy
    (3) A.R. Rahman
    (4) Javed Akhtar

    Show Answer

    Solution:1
  42. Who of the following won the Men's Singles Title in the Wimbledon 2011 Championship ?
    (1) Roger Federer
    (2) Andy Murray
    (3) Novak Djokovic
    (4) Rafael Nadal

    Show Answer

    Solution:3
  43. Which of the following is used as a mordant in dyeing ?
    (1) Chromium salt
    (2) Copper salt
    (3) Aluminium salt
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution:1
  44. Semiconductor materials are
    (1) Germanium and Carbon
    (2) Platinum and Carbon
    (3) Silicon and Platinum
    (4) Silicon and Germanium

    Show Answer

    Solution:4
  45. Food chain is present in
    (1) Marine ecosystem
    (2) Forest ecosystem
    (3) Pond ecosystem
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution:4
  46. Green house effect in the environment is due to the increase of
    (1) Ozone
    (2) Sulphur dioxide
    (3) Carbon dioxide
    (4) Carbon monoxide

    Show Answer

    Solution:3
  47. Which of the following phenomena is considered as associated with global warming ?
    (1) La Nina
    (2) Nino Modoki
    (3) Southern Oscillation
    (4) El Nino

    Show Answer

    Solution:2
  48. Which one of the following countries has the highest natural gas reserves ?
    (1) Russia
    (2) Saudi Arabia
    (3) Iran
    (4) Qatar

    Show Answer

    Solution:1
  49. The Book 'Mein Kampf ' was written by
    (1) Benito Mussolini
    (2) Adolf Hitler
    (3) Alexander the Great
    (4) Sir Winston Churchill

    Show Answer

    Solution:2
  50. The largest tiger reserve in India is
    (1) Pench
    (2) Corbett
    (3) Nagarjuna
    (4) Manas

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment