GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (Morning shift) , 21-04-2013 - Previous Year Paper )




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development - 2012 was awarded to :
    (1) Sunita Williams
    (2) Chanda Kochhar
    (3) Ellen Johnson Sirleaf
    (4) Tereza Fajksova

    Show Answer

    Solution:3
  2. In dicots the pollen-grains possess :
    (1) two germ pores
    (2) three germ pores
    (3) four germ pores
    (4) one germ pore

    Show Answer

    Solution:2
  3. Acceptable "Noise Pollution Level" in India range between:
    (1) 16 - 35 dec
    (2) 40 - 45 dec
    (3) 70 - 100 dec
    (4) 10.- 15 dec

    Show Answer

    Solution:2
  4. Externality theory is the basic theory of the following branch of Economics:
    (1) Environomics
    (2) Fiscal Economics
    (3) International Economics
    (4) Macro Economics

    Show Answer

    Solution:1
  5. Multi-purpose river valley projects are the "New temples of modern India".
    The above statement is made by :
    (1) Motilal Nehru
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Rajiv Gandhi
    (4) Jawaharlal Nehru

    Show Answer

    Solution:4
  6. What type of information system would be recognised by digital circuits ?
    (1) Binary system
    (2) Both hexadecimal and binary system
    (3) Only Roman system
    (4) Hexadecimal system

    Show Answer

    Solution:1
  7. Who was not a politician ?
    (1) I.K. Gujral
    (2) S.L. Bahuguna
    (3) J. Jayalalitha
    (4) H.N. Bahuguna

    Show Answer

    Solution:2
  8. Who gave the title of "Mahamana" to Madan Mohan Malviya ?
    (1) Dada Bhai Naurozi
    (2) Gopal Krishna Gokhale
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) Bal Gangadhar Tilak

    Show Answer

    Solution:3
  9.  First Hindu-American to enter in the US House of Representative as senator is :
    (1) Sunita Williams
    (2) Jyoti Sengupta
    (3) Ami Hera
    (4) Tulsi Gabbard

    Show Answer

    Solution:4
  10. Pick out the correct match:
    (1) Fleshy foods - Calcium and Protein
    (2) Fish - Starch and Vitamin
    (3) Milk - Fibre and Minerals
    (4) Egg yolk - Protein and Fat

    Show Answer

    Solution:4
  11. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement ?
    (1) Lord Mountbatten
    (2) Lord Wavell
    (3) Lord Lin Lithgow
    (4) Lord Irwin

    Show Answer

    Solution:3
  12. Expand the term IPCC
    (I) International Panel of Climate Control
    (2) Interim Panel of Climate Change
    (3) Intergovernmental Panel on Climate Change
    (4) International Pollution Control Council

    Show Answer

    Solution:3
  13. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage ?
    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Rajendra Prasad
    (3) Pt. Jawaharlal Nehru
    (4) B.R. Ambedkar

    Show Answer

    Solution:3
  14. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune of tragedy in :
    (1) Kerala
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Karnataka
    (4) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution:1
  15. "Functional Finance" is associated with :
    (1) Adolph Wogner
    (2)Adam Smith
    (3) Adams
    (4) Abba 'P' Lerner

    Show Answer

    Solution:4
  16. 'Farad' is the unit of :
    (1) Capacitance
    (2) Inductance
    (3) Resistance
    (4) Conductance

    Show Answer

    Solution:1
  17. Which of the following is an impact printer ?
    (1) Ink-jet printer
    (2) Bubble jet printer.
    (3) Laser printer
    (4) Daisy wheel printer

    Show Answer

    Solution:4
  18. The percentage of nitrogen present in ammonium sulphate is :
    (1) 27%
    (2) 25%
    (3) 30.5%
    (4) 18%

    Show Answer

    Solution:1
  19. Identify the odd term amongst the following group :
    (1) Optical fibre
    (2) Twisted pair wire
    (3) Microwaves
    (4) Coaxial cable

    Show Answer

    Solution:3
  20. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
    (1) B.G. Tilak
    (2) Chittaranjan Das
    (3) M.K. Gandhi
    (4) G.K. Gokhale

    Show Answer

    Solution:2
  21. In which part of the Indian Constitution, the fundamental duties are enshrined ?
    (1) IV A
    (2) IV B
    (3) V
    (4) IV

    Show Answer

    Solution:1
  22. Who of the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet ?
    (1) Judge of Supreme Court
    (2) Secretary to Government of India
    (3) Political Advisor to PM
    (4) Deputy Chairman of Planning Commission

    Show Answer

    Solution:4
  23. India and Japan inked two agreements during November 2012 to enable Tokyo to import from India :
    (1) Rare earth minerals
    (2) Basmati type rice
    (3) Rubber based products
    (4) Leather goods

    Show Answer

    Solution:1
  24. Aung San Sun Kyi is a native to:
    (1) China
    (2) Myanmar
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Tibet

    Show Answer

    Solution:2
  25. DPT vaccine is administered to prevent diseases like:
    (1) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
    (2) Dengue, Pertussis and Typhoid
    (3) Dengue, Polio and Tetanus
    (4) Diphtheria, Pertussis and Typhoid

    Show Answer

    Solution:1
  26. The WISE Prize-2012, also known as the "Nobel Prize for Education" was conferred by the WISE Summit in Doha on :
    (1) Dr. Madhav Chavan
    (2) Dr. Yash Pal
    (3) Dr. M.S. Swaminathan
    (4) Dr. APJ Abdul Kalam

    Show Answer

    Solution:1
  27. Diamonds are priced higher than water because :
    (1) they are sold by selected firms with monopolistic powers.
    (2) their marginal utility to buyers is higher than that of water.
    (3) their total utility to buyers is higher than that of water.
    (4) consumers do not buy them at lower prices.

    Show Answer

    Solution:2
  28. Ethanol containing 5% water is known as :
    (1) Dilute alcohol
    (2) Power alcohol
    (3) Rectified spirit
    (4) Absolute alcohol

    Show Answer

    Solution:3
  29. Of the following land uses, which is restricted to Special Economic Zones ?
    (1) Educational Institutions
    (2) Free trade Centres
    (3) Marketing Centres
    (4) Information Technology Companies

    Show Answer

    Solution:2
  30. The eastward continuation of the Brazil current is called:
    (1) South Atlantic drift
    (2) Counter Equatorial drift
    (3) West Atlantic drift
    (4) North Atlantic drift

    Show Answer

    Solution:1
  31. The most powerful woman in business in India as rated by the "Fortune" for the year 2012 is :
    (1) Prabha Pararneswaran
    (2) Debjani Ghosh
    (3) Anjali Bansal
    (4) Chanda Kochhar

    Show Answer

    Solution:4
  32. Communication satellites are used to :
    (1) receive communication signal only
    (2) receive and yedirect communication signal
    (3) provide information of natural resources only
    (4) transmit communication signal only

    Show Answer

    Solution:2
  33. What is the first sermon of Buddha called as ?
    (1) Brahmajalasutta
    (2) Dhammachakkapabattanasutta
    (3) Kachchayanagottasutta
    (4) Mahaparinirvansutta

    Show Answer

    Solution:2
  34. Where are the Todas found ?
    (1) Tamil Nadu
    (2) Rajasthan
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer

    Solution:1
  35. The "One Straw Revolution' was written by :
    (1) Richael Carlson
    (2) M.S. Swaminathan
    (3) Norman Borlaug
    (4) Masanobu Fukuoka

    Show Answer

    Solution:4
  36. Who wrote the book "Why Socialism" ?
    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Acharya Narendra Dev
    (3) M.N. Roy
    (4) Jayaprakash Narayan

    Show Answer

    Solution:4
  37. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in:
    (1) Frogs
    (2) Human beings
    (3) Lizards
    (4) Snakes

    Show Answer

    Solution:2
  38. The disease that has been eradicated from the world is:
    (1) Leprosy
    (2) Poliomyelitis
    (3) Chicken pox
    (4) Small pox

    Show Answer

    Solution:4
  39. The vacancy of the office of the President must be filled within :
    (1) 6 months
    (2) 12 months
    (3) 1 month
    (4) 3 months

    Show Answer

    Solution:1
  40. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on:
    (1) January 9
    (2) January 17
    (3) January 19
    (4) January 7

    Show Answer

    Solution:1
  41. Blood is a:
    (1) connective tissue
    (2) epithelial tissue
    (3) muscular tissue
    (4) reproductive tissue

    Show Answer

    Solution:1
  42. The natural disaster in which carbon-di-oxide suddenly erupts from a deep lake water is known as ...........
    (1) Lacaustrine
    (2) Fluvial
    (3) Glacial
    (4) Liminic

    Show Answer

    Solution:4
  43. Steel is more elastic than rubber because it :
    (1) requires larger deforming force
    (2) is never deformed
    (3) is deformed very easily
    (4) is harder than rubber

    Show Answer

    Solution:3
  44. The hormone used as an oral contraceptive is :
    (1) Cortisone
    (2) Progesterone
    (3) Testosterone
    (4) Aldesterone

    Show Answer

    Solution:2
  45. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by :
    (1) Carbon monoxide
    (2) Carbon dioxide
    (3) Hydrocarbon
    (4) Nitrogen oxide and sulphur dioxide

    Show Answer

    Solution:4
  46. Stains of rust on clothes can be removed by :
    (1) Oxalic acid
    (2) Petrol
    (3) Alcohol
    (4) H2O2

    Show Answer

    Solution:1
  47. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing "The Hindustan Times" ?
    (1) Punjab National Bank
    (2) Bank of Maharashtra
    (3) Bank of Baroda
    (4) State Bank of India

    Show Answer

    Solution:1
  48. Which of the following is an endemic species ?
    (1) Horn bill
    (2) Indian Rhino
    (3) Pink head duck
    (4) Nicobar pigeon

    Show Answer

    Solution:1
  49. Blood group was discovered by :
    (1) William Harvey
    (2) Landsteiner
    (3) Pavlov
    (4) Alexander Fleming

    Show Answer

    Solution:2
  50. "Whether I earned your vote or not, I have listened to you, have learned from you. You have made me a better President", as said by:
    (1) Barack Obama
    (2) George Bush
    (3) APJ Abdul Kalam
    (4) Pranab Mukherjee

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment