GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (Evening shift) , 19-05-2013 - Previous Year Paper )



General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  || English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Investment multiplier shows the effect of investment on
    (1) Employment
    (2) Savings
    (3) Income
    (4) Consumption

    Show Answer

    Solution:3
  2. Identify the one which is not related to the Agricultural Price Policy.
    (1) Buffer stock
    (2) Imports
    (3) Support price
    (4) Licensing

    Show Answer

    Solution:4
  3. If a good has negative income elasticity and positive price elasticity of demand, it is a
    (1) giffen good
    (2) normal good
    (3) superior good
    (4) an inferior good

    Show Answer

    Solution:1
  4. The opportunity cost of a factor of production is
    (1) what it is earning in its present use.
    (2) what it can earn in the long period.
    (3) what has to be paid to retain it in its present use.
    (4) what it can earn in some other use.

    Show Answer

    Solution:4
  5. Which of the following does not form a part of the foreign exchange reserves of India ?
    (1) Gold
    (2) SDRs
    (3) Foreign currency assets
    (4) Foreign currency and securities held by the banks and corporate bodies

    Show Answer

    Solution:4
  6. Which one of the following is issued by the court in case of an illegal detention of a person?
    (1) Habeas Corpus
    (2) Mandamus
    (3) Certiorari
    (4) Quo Warranto

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which among the following is not true about Pressure Groups?
    (1) Pressure Groups aim at capturing government.
    (2) Pressure Groups aim at influencing the policies of the government.
    (3) Pressure Groups articulates the interest of its group
    (4) Pressure Group is characterised by homogeneity of interests.

    Show Answer

    Solution:1
  8. Under which Article of the Indian Constitution, the decision of the Central Administrative Tribunal can be challenged in the Supreme Court ?
    (1) 323A
    (2) 329
    (3) 343 C
    (4) 343 K

    Show Answer

    Solution:1
  9. Which is the example for Plural Executive ?
    (1) U.S.A.
    (2) U.K.
    (3) India
    (4) Switzerland

    Show Answer

    Solution:4
  10. The Concept of "Directive Principles of State Policy" incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of
    (1) Australia
    (2) U.S.A.
    (3) Canada,
    (4) Ireland

    Show Answer

    Solution:4
  11. The Peshwaship was abolished by the British at the time of Peshwa
    (1) Raghunath Rao
    (2) Narayan Rao
    (3) Madhav Rao II
    (4) Baji Rao II

    Show Answer

    Solution:4
  12. King Kharvela was the greatest ruler of the Chedi Dynasty of
    (1) Cholamandalam
    (2) Kalinga
    (3) Kannauj
    (4) Purushpur

    Show Answer

    Solution:2
  13. Who coined the name 'Pakistan'?
    (1) Mohammad All Jinnah
    (2) Fazlul Haq
    (3) Liaquat Ali Khan
    (4) Choudhry Rehmat All

    Show Answer

    Solution:4
  14. By which Charter Act, the East India Company's monopoly of trade with China came to an end?
    (1) Charter Act of 1793
    (2) Charter Act of 1813
    (3) Charter Act of 1833
    (4) Charter Act of 1853

    Show Answer

    Solution:3
  15. The idea of federation was first proposed in
    (1) Indian Councils Act of 1892
    (2) Morley-Minto Reforms
    (3) Montague-Chelmsford Reforms
    (4) Nehru Report of 1928

    Show Answer

    Solution:4
  16. In 'annular' pattern, rivers flow
    (1) from West to East
    (2) from North to South
    (3) like a ring
    (4) in transverse direction

    Show Answer

    Solution:3
  17. Ports of the Baltic Sea remain open for trade even during winter because
    (1) It lies in the tropical belt.
    (2) North Atlantic Drift, a warm ocean current flows in the region.
    (3) Local winds keep it warm.
    (4) Western disturbances cause abrupt rise in the temperature.

    Show Answer

    Solution:2
  18. The climatic zones are classified on the basis of
    (1) distance from the equator
    (2) elevation
    (3) rainfall
    (4) distance from the sea

    Show Answer

    Solution:3
  19. Major South-West Asian oil fields are located in
    (1) Shore regions of Persian Gulf
    (2) Euphratis-Tigris Basin
    (3) Arabian Desert
    (4) Rub-al-Khali Desert

    Show Answer

    Solution:1
  20. Which one of the following is not a Galilean Satellite of Jupiter?
    (1) Europa
    (2) Ganymede
    (3) Callisto
    (4) Deimos

    Show Answer

    Solution:4
  21. Membrane lipids of chill-sensitive plants contain
    (1) low proportion of saturated fatty acids.
    (2) low proportion of unsaturated fatty acids.
    (3) equal proportion of saturated and unsaturated fatty acids.
    (4) high proportion of unsaturated fatty acids.

    Show Answer

    Solution:4
  22. Respiration is regarded as a
    (1) Synthetic Process
    (2) Catabolic Process
    (3) Anabolic Process
    (4) Reduction Process

    Show Answer

    Solution:2
  23. The structure which helps in the nutrition of the Embryo is
    (1) Yolk sac
    (2) Amniotic membrane
    (3) Crypts
    (4) Placenta

    Show Answer

    Solution:1
  24. Which one of the following parts of the human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
    (1) Cerebellum
    (2) Cerebrum
    (3) Medulla Oblongata
    (4) Pons

    Show Answer

    Solution:3
  25. Which one of the following animals is devoid of lateral line sense organ?
    (1) Labeo
    (2) Catla
    (3) Sea horse
    (4) Magur

    Show Answer

    Solution:3
  26. Conglobate gland is a leaf like structure found in
    (1) Female Cockroach
    (2) Male Cockroach
    (3) Male Ascaris
    (4) Female Ascaris

    Show Answer

    Solution:2
  27. In the resistance colour code, the fourth band signifies
    (1) tolerance level
    (2) power of ten
    (3) the total value of resistance
    (4) the material of the resistor

    Show Answer

    Solution:1
  28. In Astrophysics, what name is given to a hypothetical hole in outer space from which stars and energy emerge?
    (1) Black hole
    (2) Ozone hole
    (3) Asteroid belt
    (4) White hole

    Show Answer

    Solution:4
  29. Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by
    (1) Fissionable material
    (2) Moderator
    (3) Control rods
    (4) Cooling system

    Show Answer

    Solution:2
  30. The science of Dactylography is commonly known as
    (1) Carbon dating
    (2) Water printing
    (3) Finger printing
    (4) Electro cardiogram

    Show Answer

    Solution:3
  31. Sun Lab's Java Car uses  technology to keep your car networked with the world outside.
    (1) embedded
    (2) spam
    (3) smart Screen
    (4) access Point

    Show Answer

    Solution:1
  32. Identify the LIFO (last In First Out) structure among the following:
    (1) Stack
    (2) Queue
    (3) De-queue
    (4) Array

    Show Answer

    Solution:1
  33. An element of atomic no. 29 belongs to
    (1) s-block
    (2) d-block
    (3) p-block
    (4) f-block

    Show Answer

    Solution:2
  34. Light scattering takes place in
    (1) Colloidal solutions
    (2) Acidic solutions
    (3) Electrolyte solutions
    (4) Basic solutions

    Show Answer

    Solution:1
  35. Which among the following is used as a catalyst in the production of high octane fuels?
    (1) HNO3
    (2)H2SO4
    (3) HCl
    (4) HF

    Show Answer

    Solution:2
  36. The curcumin is isolated from
    (1) Garlic
    (2) Turmeric
    (3) Sunflower
    (4) Rose flower

    Show Answer

    Solution:2
  37. The increased incidence of floods in recent times in North India is due to
    (1) increase in the annual rainfall.
    (2) increase in the silting of dams.
    (3) increased deforestation in the catchment area.
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  38. The term reactor referred to in waste water treatment is
    (1) Vessel
    (2) Settling tank
    (3) Clarifier
    (4) Aeration tank

    Show Answer

    Solution:4
  39. The effect or response produced by two or more chemicals are less than the sum of the effects or response that the chemical would produce individually is known as
    (1) Antagonism
    (2) Independent
    (3) Additive
    (4) Synergism

    Show Answer

    Solution:1
  40. Threshold limit value of copper in the atmospheric air is
    (1) 0.001 mg/m3
    (2) 0.01 mg/m3
    (3) 1.0 mg/m3
    (4) 5.0 mg/m3

    Show Answer

    Solution:3
  41. Which team won the Champions League-Twenty (CLT-20) Trophy in 2012?
    (1) Sydney Sixers
    (2) Highveld Lions
    (3) Nashua Titans
    (4) Delhi Dare Devils

    Show Answer

    Solution:1
  42. Who was the Captain of the Indian Hockey Team, which won the first Olympic Gold Medal in Amsterdam in 1928 ?
    (1) Dhyanchand
    (2) Jaipal Singh
    (3) Laebokhan
    (4) Kishan lal

    Show Answer

    Solution:2
  43. Who was the first Indian woman winner of Miss Universe' award?
    (1) Recta Fara
    (2) Aishwarva Rai
    (3) Lara Dana
    (4) Sushmita Sen

    Show Answer

    Solution:4
  44. Who was the first recipient of the Jnanpith Award ?
    (1) Dr. K.V. Puttappa
    (2) G. Sankara Kurup
    (3) Thakazhi Sivasankara Pillai
    (4) M.T. VasudeVan Nair

    Show Answer

    Solution:2
  45. Among the following works of Salman Rushdie, which one was his first creation?
    (1) Shame
    (2) Midnight's Children
    (3) The Satanic Verses
    (4) The Moor's Last Laugh

    Show Answer

    Solution:2
  46. Which is the only country whose postage stamps do not bear its name?
    (1) U.S.A.
    (2) U.K.
    (3) Japan
    (4) Pakistan

    Show Answer

    Solution:2
  47. Which one of the following organisations is not having its headquarters in Geneva?
    (1) World Trade Organisation
    (2) World Health Organisation
    (3) International Labour Organisation
    (4) International Civil Aviation Organisation

    Show Answer

    Solution:4
  48. Who is the Chairperson of the National Commission for Protection of Child Rights?
    (1) Leela Samson
    (2) Shantha Sinha
    (3) Mamta Sharma
    (4) Usha Mehra

    Show Answer

    Solution:2
  49. In which calendar month of every year, each one of the first four dates (i.e. from 1st to 4th) is observed as a World/International Day for a specific purpose ?
    (1) June
    (2) July
    (3) September
    (4) October

    Show Answer

    Solution:4
  50. Which one of the following is wrongly paired ?
    Folk Dance                           State
    (1) Kerala                              Karagam
    (2) Gujarat                           Garba
    (3) Uttar Pradesh                Nautanki
    (4) West Bengal                   Jatna

    Show Answer

    Solution:1


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy