GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (2nd Sitting), 21-04-2013 - Previous Year Paper )




General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. The principle of maximum social advantage is the basic principle of
    (1) Micro Economics
    (2) Macro Economics
    (3) Fiscal Economics
    (4) Environmental Economics

    Show Answer

    Solution:3
  2. Which Five Year Plan is not correct among the following ?
    (1) First 1951-56
    (2) Second 1956-61
    (3) Third 1961-66
    (4) Fouth 1966-71

    Show Answer

    Solution:4
  3. The ordinary and maximum tolerance limit of sound by human being is
    (1) 50 db to 70 db (decibel)
    (2) 60 db to 80 db (decibel)
    (3) 65 db to 75 db (decibel)
    (4) 70 db to 85 db (decibel)

    Show Answer

    Solution:2
  4. An economic theory is a/an
    (1) Axton
    (2) Proposition
    (3) Hypothesis
    (4) Tested hypothesis

    Show Answer

    Solution:2
  5. Indian Special Economic Rules amendment came in the year
    (1) 2000
    (2) 2002
    (3) 2004
    (4) 2006

    Show Answer

    Solution:4
  6. Provisions of citizenship in Indian Constitution, became applicable in
    (1) 1950
    (2) 1949
    (3)1951
    (4) 1952

    Show Answer

    Solution:1
  7. Who gave the titie of "Sardar" to Ballabh Bhai Patel ?
    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Vinoba Bhave
    (3) Women of Bardoli
    (4) Peasants of Gujrat

    Show Answer

    Solution:1
  8. According to Marx, the source of value is
    (1) Capital
    (2) Land
    (3) Labour
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution:3
  9. The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through
    (1) Article-352
    (2) Article-356
    (3) Article-360
    (4) Article-368

    Show Answer

    Solution:1
  10. The Community Development Programme was launched in the year
    (1) 1950
    (2) 1952
    (3) 1951
    (4) 1953

    Show Answer

    Solution:2
  11. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923?
    (1) Salt Satyagraha
    (2) Individual Satyagraha
    (3) Ryots Satyagraha
    (4) Flag Satyagraha

    Show Answer

    Solution:4
  12. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?
    (1) Mahayana
    (2) Hinayana
    (3) Digambar
    (4) Theravad

    Show Answer

    Solution:3
  13. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India ?
    (1) Load Curzon
    (2) Lord Minto
    (3) Lord Hardinge
    (4) Lord Waveli

    Show Answer

    Solution:3
  14. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?
    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Rajendra Prasad

    Show Answer

    Solution:3
  15. Which of the following was established first ?
    (1) Banaras Hindu University
    (2) University of Bombay
    (3) Aligarh Muslim University
    (4) University of Allahabad

    Show Answer

    Solution:2
  16. "Yosemite" is a
    (1) River
    (2) Peak
    (3) Waterfall
    (4) Dam

    Show Answer

    Solution:3
  17. The first Indian Satellite Aryabhatta was launched in
    (1) 1972
    (2) 1975
    (3) 1977
    (4) 1979

    Show Answer

    Solution:2
  18. Where is the shore based steel plant located?
    (1) Tuticorin
    (2) Salem
    (3) Vishakhapatriam
    (4) Mangalore

    Show Answer

    Solution:3
  19. Which two of the following are connected by the North South corridor ?
    (1) Srinagar and Kanyakumari
    (2) Mumbai and Chennai
    (3) Amritsar and Kolkata
    (4) Hyderabad and Bhopal

    Show Answer

    Solution:1
  20. The pollutants which move downward with percolating ground water are called
    (1) Leachates
    (2) Pollutates
    (3) Earthites
    (4) Percolates

    Show Answer

    Solution:1
  21. Lungs are located in the
    (1) abdominal cavity
    (2) pericardial cavity
    (3) peritoneal cavity
    (4) pleural cavity

    Show Answer

    Solution:4
  22. Which one of the following is the ideal food for newborn babies ?
    (1) Water
    (2) Sugar
    (3) Honey
    (4) Milk

    Show Answer

    Solution:4
  23. Transcription means the synthesis of
    (1) Lipids
    (2) Protein
    (3) DNA
    (4) RNA

    Show Answer

    Solution:3
  24. Hydrochloric acid is secreted by the cells lining the
    (1) Oral cavity
    (2) Stomach
    (3) Ileum
    (4) Colon

    Show Answer

    Solution:2
  25. Emulsification is
    (1) breaking fats into small globules
    (2) digestion of fats
    (3) absorption of fats
    (4) storage of fats

    Show Answer

    Solution:1
  26. Taxonomy is a science that deals with
    (1) Morphology
    (2) Anatomy
    (3) Classification
    (4) Economic uses

    Show Answer

    Solution:3
  27. Which one of the following is responsible for the working of Newton's colour disc experiment ?
    (1) Formation of pure spectra
    (2) Formation of impure spectra
    (3) Persistence of vision
    (4) Principle of complementary colour

    Show Answer

    Solution:3
  28. The dimension MLT-2 corresponds to
    (1) force
    (2) work done
    (3) acceleration
    (4) velocity

    Show Answer

    Solution:1
  29. Who is the founder of quantum theory of radiation ?
    (1) Einstein
    (2) Bohr
    (3) Plank
    (4) S. N. Bose

    Show Answer

    Solution:3
  30. Fiber optics cable used in communication, works on the principle of
    (1) regular reflection of light
    (2) diffuse reflection of light
    (3) refraction of light
    (4) total internal reflection of light

    Show Answer

    Solution:4
  31. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering `?
    (1) EOVAC
    (2) ONIVAC
    (3) ENIAC
    (4) EDSAC

    Show Answer

    Solution:3
  32. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet ?
    (1) HTIP
    (2) TCP/IP
    (3) SMTP
    (4) SLIP

    Show Answer

    Solution:2
  33. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is
    (1) cellulose
    (2) galactose
    (3) chitin
    (4) starch

    Show Answer

    Solution:3
  34. Rutherford's scattering experiment proved the presence of
    (1) atoms in all matter
    (2) electrons in atoms
    (3) neutrons in atoms
    (4) nucleus in atoms

    Show Answer

    Solution:4
  35. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy slate, they emit light, which we can observe in
    (1) Raman spectra
    (2) Absorption spectra
    (3) Emission spectra
    (4) Fluorescence

    Show Answer

    Solution:3
  36. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of
    (1) Thyroxine
    (2) Testosterone
    (3) Estradiol
    (4) Estrol

    Show Answer

    Solution:1
  37. Trie concept of "Green House Gases" was postulated by
    (1) Joseph Furier
    (2) Abdul Kalam
    (3) M. S. Swaminathan
    (4) Richael Carlson

    Show Answer

    Solution:1
  38. "Bhopal gas tragedy" 1984 is related to
    (1) Aluminium Phosphide
    (2) Methyl bromide
    (3) Methyl isocyanate
    (4) Carbon dioxide

    Show Answer

    Solution:3
  39. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of
    (1) Coughing
    (2) Sneezing
    (3) A and B
    (4) Urination

    Show Answer

    Solution:2
  40. Sarus crane is the state bird of
    (1) Rajasthan
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Madhya Pradesh
    (4) West Bengal

    Show Answer

    Solution:2
  41. The Tongarlo volcano erupted on November 21, 2012 is in
    (1) Australia
    (2) Indonesia
    (3) Papua New Guinea
    (4) New Zealand

    Show Answer

    Solution:4
  42. The Daocheng Yading Airport is located in
    ( 1) Thailand
    (2) Philippines
    (3) China
    (4) Tibet

    Show Answer

    Solution:4
  43. BCCI named the "Indian Cricketer of the year 2011-12" to honour
    (1) Sunil Gavaskar
    (2) VVS Laxman
    (3) Virat Kohli
    (4) Yuvaraj

    Show Answer

    Solution:3
  44. "Martyr's Day" is marked on
    (1) January 1
    (2) January 15
    (3) January 30
    (4) January 9

    Show Answer

    Solution:3
  45. Who won the World Carrom Championship 2012 ?
    (1) Rashmi Kumari
    (2) Mirabai Chanu
    (3) Nishantha Fernando
    (4) Nuthaki Priyanka

    Show Answer

    Solution:3
  46. The animal who can consume more salt among the following is
    (1) Sheep
    (2) Camel
    (3) Donkey
    (4) Dog

    Show Answer

    Solution:2
  47. Which of the following is only domestic Airport ?
    (1) Dabolin Airport, Goa
    (2) Srinagar Airport
    (3) Devi Ahilyabai Holkar Airport
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution:4
  48. Tick the correct option with regards to the contribution towards GDP (Gross Domestic Product) from Agriculture
    (1) During 1950-51 (GDP 51-88%) and 2011-12 (GDP 1401%)
    (2) During 1950-51 (GDP 1 1 - 00%) and 2011-12 (GDP 25%)
    (3) During 1990-91 (GDP 29-53%) and 2011-12 (GDP 6677%)
    (4) During 1980-81 (GDP 35-69%') and 2011-12 (GDP 20-69%)

    Show Answer

    Solution:1
  49. Second India-Africa Forum Summit-2011 was held in
    ( 1) Eretrea
    (2) Ethiopia
    (3) Sudan
    (4) Nigeria

    Show Answer

    Solution:2
  50. Where did Aurangzeb die ?
    (1) Pune
    (2) Aurangabad
    (3) Ahmad Nasar
    (4) Mumbai

    Show Answer

    Solution:3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment