GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 26-10-2014 ( Second Sitting ) - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Interest paid to a bank for a crop loan is
    (1) intermediate consumption
    (2) a transfer payment
    (3) a factor payment
    (4) capital formation

    Show Answer

    Solution :  3
  2. Economic growth refers to
    (1) continuous growth of agriculture sector
    (2) prevention of concentration of wealth
    (3) continuous growth of national income for at least two years
    (4) continuous growth of per capita real income over a period of time in an economy

    Show Answer

    Solution :  4
  3. Which of the following statements is incorrect ?
    (1) Economy faces the problem of excess of resources.
    (2) The central problem of an economy is the problem of allocation of resources.
    (3) Economy faces the problem of utilisation of resources.
    (4) Economy faces the problem of growth of resources.

    Show Answer

    Solution :  1
  4. In the case of direct taxes, the payment liability and the ultimate burden of the tax lies upon
    (1) both on whom it has been imposed and on whom it is not imposed
    (2) the person on whom it has been imposed
    (3) the person on whom it has not been imposed
    (4) the tax department who collects the taxes

    Show Answer

    Solution :  2
  5. Which of the following systems Is based on the principle of surplus value ?
    (1) Communism
    (2) Capitalism
    (3) Individualism
    (4) Idealism

    Show Answer

    Solution :  2
  6. Which of the following provides Representative Government ?
    (1) Presidential form of Government
    (2) Indirect Democracy
    (3) Direct Democracy
    (4) Democracy

    Show Answer

    Solution :  2
  7. What is the main duty of the Legislature ?
    (1) Central administration
    (2) Enacting laws
    (3) Implementing judicial matters
    (4) Implementing laws

    Show Answer

    Solution :  2
  8. Chandragupta Maurya spent his last days at
    (1) Kashi
    (2) Pataliputra
    (3) Ujjain
    (4) Sravanabelgola

    Show Answer

    Solution :  4
  9. If only a part of the labour force employed by a firm can be dismissed at any time and without pay, the total wages and salaries paid by the firm must be considered
    (1) neither a fixed cost nor a variable cost
    (2) a variable cost
    (3) a fixed cost
    (4) partly a fixed and partly a variable cost

    Show Answer

    Solution :  2
  10. Members of the Union Public Service Commission are appointed by the
    (1) Law Minister
    (2) President
    (3) Prime Minister
    (4) Chief Justice

    Show Answer

    Solution :  2
  11. Who said, "A state is known by the rights that it maintains" ?
    (1) Machiavelli
    (2) Laski
    (3) Maclver
    (4) J.S. Mill

    Show Answer

    Solution :  2
  12. A member of Liliaceae that shows reticulate venation is
    (1) Allium
    (2) Scilla
    (3) Smilax
    (4) Aloe

    Show Answer

    Solution :  3
  13. Euphenics is
    (1) Treatment of defective heredity through genetic engineering
    (2) Manipulation of genes
    (3) Improvement of race
    (4) Study of conditions affecting organisms

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Araneology is
    (1) Study of mites
    (2) Rearing of bees
    (3) Study of aphids
    (4) Study of spiders

    Show Answer

    Solution :  4
  15. What does "Corpus luteum" secrete ?
    (1) Progesterone
    (2) Testosterone
    (3) Estrogen
    (4) Haemoglobin

    Show Answer

    Solution :   1
  16. The male sex hormone is
    (1) Progesterone
    (2) Estrogen
    (3) Testosterone
    (4) Insulin

    Show Answer

    Solution :  3
  17. Buddha died in the year
    (1) 483 BC
    (2) 438 BC
    (3) 453 BC
    (4) 468 BC

    Show Answer

    Solution :  1
  18. The new name of Burma is Myanmar and its capital is
    (1) Naypyidaw
    (2) Arakan
    (3) Rangoon
    (4) Ava

    Show Answer

    Solution :  1
  19. The famous Jain centre in South India is located at
    (1) Rameshwaram
    (2) Canchi
    (3) Madurai
    (4) Sravanabelgola

    Show Answer

    Solution :  4
  20. The Asokan Inscriptions were engraved in which script ?
    (1) Magadhi
    (2) Brahmi
    (3) Pali
    (4) Devanagari script

    Show Answer

    Solution :  2
  21. Which of the following lakes is called 'Honeymoon Lake' ?
    (1) Nyasa
    (2) Chad
    (3) Titicaca
    (4) Toba

    Show Answer

    Solution :  3
  22. Harmattan blows in Sahara desert from
    (1) South to North
    (2) East to West
    (3) West to East
    (4) North to South

    Show Answer

    Solution :  2
  23. The busiest ocean from the point of view of trade is
    (1) Arctic Ocean
    (2) Pacific Ocean
    (3) Indian Ocean
    (4) Atlantic Ocean

    Show Answer

    Solution :  4
  24. The forest in Silent Valley of Kerala is an example of
    (1) mangrove forest
    (2) deciduous forest
    (3) tropical rainforest
    (4) alpine coniferous forest

    Show Answer

    Solution :  3
  25. Annaimudi peak is located in the
    (1) Sahyadri
    (2) Eastern Ghats
    (3) Nilgiri hills
    (4) Palni hills

    Show Answer

    Solution :  1
  26. Commercially important cotton fibres are
    (1) bark fibres of stems
    (2) epidermal hairs of seeds
    (3) woody fibres of roots
    (4) phloem fibres of roots

    Show Answer

    Solution :  2
  27. Herman Hollerith had perfected his tabulating system and developed a machine called
    (1) Analytical Engine
    (2) Census Tabulator
    (3) Tabulation Engine
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  3
  28. DBMS used for building computer applications stands for
    (1) Database Micro System
    (2) Database Machine System
    (3) Database Maintenance System
    (4) Database Management System

    Show Answer

    Solution :  4
  29. The total energy of an electron inside an atom is
    (1) Infinite
    (2) Zero
    (3) more than zero
    (4) less than zero

    Show Answer

    Solution :  4
  30. The velocity of light is
    (1) 3 × 108 m/sec
    (2) 3 × 108 km/sec
    (3) 3 × 108 miles/sec
    (4) 3 × 108 cm/sec

    Show Answer

    Solution :  1
  31. A seconds pendulum is a pendulum whose time period is
    (1) 1 second
    (2) 4 seconds
    (3) 3 seconds
    (4) 2 seconds

    Show Answer

    Solution :  4
  32. A jug is filled the brim with water at 0°C. A piece of ice floats in it. The moment the ice melts.
    (1) water spills out of the jug
    (2) water level increases
    (3) water level decreases
    (4) water level is unchanged

    Show Answer

    Solution :  4
  33. The rusting of metal iron in air needs both
    (1) Oxygen and grease
    (2) Oxygen and moisture
    (3) Carbon dioxide and moisture
    (4) Water and paint

    Show Answer

    Solution :  2
  34. Arsenic problem in India is primarily due to
    (1) Overexploitation of surface water in the affected areas
    (2) Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
    (3) Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
    (4) Overexploitation of ground water in the affected areas

    Show Answer

    Solution :  4
  35. Acid rain is caused by
    (1) NO2 and 02
    (2) CO and CO2
    (3) SO2 and 02
    (4) SO2 and NO2

    Show Answer

    Solution :  4
  36. Iodine test is used to detect
    (1) Cholesterol
    (2) Carbohydrate
    (3) Protein
    (4) Fat

    Show Answer

    Solution :  2
  37. Which of the following is used in pencils ?
    (1) Charcoal
    (2) Graphite
    (3) Sulphur
    (4) Phosphorus

    Show Answer

    Solution :  2
  38. The branch of medicine involving synthetic chemical compounds is
    (1) Unani
    (2) Ayurveda
    (3) Allopathy
    (4) Homoeopathy

    Show Answer

    Solution :  3
  39. Who is the author of the book "Romancing With Life" ?
    (1) Shashi Tharoor
    (2) Bill Clinton
    (3) Kapil Dev
    (4) Dev Anand

    Show Answer

    Solution :  4
  40. Which Mughal Emperor prohibited the use of tobacco?
    (1) Muhammad Shah
    (2) Babur
    (3) Jahangir
    (4) Aurangzeb

    Show Answer

    Solution :  3
  41. A South Rajasthani tribfe earning its living by song and dance is
    (1) Mayas
    (2) Moors
    (3) Khasis
    (4) Garasia

    Show Answer

    Solution :  4
  42. Hydrogen was discovered by
    (1) Cavendish
    (2) Priestley
    (3) Boyle
    (4) Charles

    Show Answer

    Solution :  1
  43. The biggest delta in the world is the
    (1) Nippon Delta
    (2) Sicily Delta
    (3) Ganges Delta
    (4) Caspian Delta

    Show Answer

    Solution :  3
  44. Absorption of water from cut ends of stems disproves the
    (1) Imbibitional pressure theory
    (2) Theory of Capillarity
    (3) Cohesion-tension
    (4) Root pressure theory

    Show Answer

    Solution :  3
  45. The loss of water in the form of water droplets is called
    (1) Bleeding
    (2) Transpiration
    (3) Guttation
    (4) Evaporation

    Show Answer

    Solution :  3
  46. "Vatsalya Mela" is annually organised in
    (1) Chandigarh
    (2) Bangalore
    (3) New Delhi
    (4) Bhopal

    Show Answer

    Solution :  3
  47. Who is the Director General of the BBC ?
    (1) Tony Hall
    (2) Jimmy Savile
    (3) George Entwistle
    (4) Karan Thapur

    Show Answer

    Solution :  1
  48. Who :is Australia's High Commissioner to India ?
    (1) Simon Tirkey
    (2) M.P. Samuel
    (3) Peter Varghese
    (4) Patrick Suckling

    Show Answer

    Solution :  4
  49. Who was elected as the President of India Football Federation ?
    (1) Praful Patel
    (2) Hardev Jadeja
    (3) Subrata Dutta
    (4) Shrinivas V. Dempo

    Show Answer

    Solution :  1
  50. Who took over as the Chairman of Tata Sons ?
    (1) Ratan Tata
    (2) Shapoor Mistry
    (3) Ravlkant
    (4) Cyrus Pallonji Mistry

    Show Answer

    Solution :  4


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment