GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 26-10-2014 - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. A unit price elastic demand curve will touch
    (1) both price and quantity axis
    (2) neither price axis, nor quantity axis
    (3) only price axis
    (4) only quantity axis

    Show Answer

    Solution :   2
  2. India follows the policy of non -alignment which implies.
    (1) being a third world power
    (2) choosing its own policies
    (3) neutrality towards power blocs
    (4) bringing peace and amity to the world

    Show Answer

    Solution :   3
  3. If the supply curve is a straight line passing through the origin, then the price elasticity of supply will be
    (1) less than unity
    (2) infinitely large
    (3) greater than unity
    (4) equal to unity

    Show Answer

    Solution :   4
  4. According to Modern Theory of Rent, rent accrues to
    (1) capital only
    (2) any factor
    (3) labour only
    (4) land only

    Show Answer

    Solution :   2
  5. The book which is at the centrepiece of the study of Macro - Economics was written by
    (1) Prof. Samuelson
    (2) Prof. J.M. Keynes
    (3) Prof. Benham
    (4) Prof. Baumol

    Show Answer

    Solution :   2
  6. The basic problem studied in Macro - Economics is
    (1) production of income
    (2) usage of income
    (3) flow of income
    (4) distribution of income

    Show Answer

    Solution :   1
  7.  The number of subjects incorporated in the Union List is
    (1) 97
    (2) 102
    (3) 812
    (4) 89

    Show Answer

    Solution :   1
  8. Who was the French Governor of Pondicherry. Who tried to make the French Company as a powerful company ?
    (1) Thomas Arthur, Comte de Lally
    (2) Godeheu
    (3) La Bourdonnais
    (4) Joseph Francois Dupleix

    Show Answer

    Solution :   4
  9. The most powerful Peshwa was
    (1) Balaji Baji Rao
    (2) Baji Rao
    (3) Madhava Rao
    (4) Balaji Vishwanath

    Show Answer

    Solution :   2
  10. Democratic Socialism aims at
    (1) bringing about Socialism through peaceful means
    (2) bringing about Socialism through violent and peaceful means
    (3) bringing about Socialism through violent means
    (4) bringing about Socialism through democratic means

    Show Answer

    Solution :   4
  11. Two - Party System is found in
    (1) Russia
    (2) U.S.A.
    (3) India
    (4) France

    Show Answer

    Solution :   2
  12. Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the
    (1) Speaker of the Lok Sabha
    (2) Chairman of the Rajya Sabha
    (3) Prime Minister
    (4) President

    Show Answer

    Solution :   4
  13. What are the folds found in the mucous lining of the empty stomach ?
    (1) Typhlosole
    (2) Areolae
    (3) Rugae
    (4) Villi

    Show Answer

    Solution :   3
  14. The first Mysore War fought between the British and Hy-der Ali in 1767 - 69 A.D., came to an end by the
    (1) Treaty of Pondicherry
    (2) Treaty of Madras
    (3) Treaty of Mysore
    (4) Treaty of Aix - la - Chapelle

    Show Answer

    Solution :   2
  15. The British Government intervened in the affairs of the Company and passed an Act in 1773 A.D., known as the
    (1) Regulating Act
    (2) Pitt's India Act
    (3) Charter Act
    (4) Company Act

    Show Answer

    Solution :   1
  16. Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the battle of
    (1) Ghaghra in 1529 A.D.
    (2) Chausa in 1539 A.D.
    (3) Panipat in 1526 A.D.
    (4) Khanwa in 1527 A.D.

    Show Answer

    Solution :   2
  17. Identify the most infertile amongst the following soils.
    (1) Black cotton soil
    (2) Alluvial soil
    (3) Laterite soil
    (4) Peaty soil

    Show Answer

    Solution :   3
  18. Spot the odd item of the following :
    (1) Shale
    (2) Marble
    (3) Limestone
    (4) Sandstone

    Show Answer

    Solution :   2
  19. Which of the following reasons is responsible for lack of vegetation in the deserts ?
    (1) Heavy volume of sands
    (2) Absence of B-horizon in the soil
    (3) High temperature
    (4) Lack of rainfall

    Show Answer

    Solution :   4
  20. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
    (1) Khadar - Zonal soil
    (2) Podzol - Zonal soil
    (3) Chestnut - Zonal soil
    (4) Bhangar - Azonal soil

    Show Answer

    Solution :   1
  21. Select the correct direction of Sirocco storm.
    (1) Sahara to Mediterranean Sea
    (2) North from U.S.A.
    (3) West from Sahara
    (4) Adriatic Sea to Italy

    Show Answer

    Solution :   1
  22. Which among the following is an abiotic factor ?
    (1) Mites
    (2) Moisture
    (3) Insects
    (4) Rodents

    Show Answer

    Solution :   2
  23. Leaves of many grasses are capable of folding and unfolding because
    (1) their mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma
    (2) they have stomata on both sides of the leaf
    (3) they have high levels of silica
    (4) they have specialised bulliforrn cells

    Show Answer

    Solution :   4
  24. Pleura is the covering of
    (1) Lung
    (2) Liver
    (3) Kidney
    (4) Heart

    Show Answer

    Solution :   1
  25. Which one of the following is an egg-laying mammal ?
    (1) Sloth
    (2) Duck - billed platypus
    (3) Kangaroo
    (4) Bandicoot

    Show Answer

    Solution :   2
  26. The moderator used in a nuclear reactor is
    (1) Uranium
    (2) Radium,
    (3) Ordinary water
    (4) Graphite

    Show Answer

    Solution :   3
  27. Solar eclipse occurs when
    (1) the Moon does not lie on the line joining the Sun and the Earth
    (2) the Moon comes between the Sun and the Earth
    (3) the Sun comes between the Moon and the Earth
    (4) the Earth comes between the Moon and the Sun

    Show Answer

    Solution :   2
  28. An aspect of Input/Output controller of data logic is called
    (1) General Buffering
    (2) Zero Buffering
    (3) Buffering
    (4) Data Buffering

    Show Answer

    Solution :   3
  29. What does BIOS stand for ?
    (1) Basic Internal Output System
    (2) Basic Intra Operating System
    (3) Basic Internal Organ System
    (4) Basic Input Output System

    Show Answer

    Solution :   4
  30. The device used to convert solar energy into electricity is
    (1) Photovoltaic cell
    (2) Daniell cell
    (3) Electrochemical cell
    (4) Galvanic cell

    Show Answer

    Solution :   1
  31. The type of kidneys present in frog are
    (1) Mesonephros
    (2) Metanephros
    (3) Archinephros
    (4) Pronephros

    Show Answer

    Solution :   1
  32. A spinning neutron star is known as
    (1) White dwarf
    (2) Black hole
    (3) Pulsar
    (4) Quasar

    Show Answer

    Solution :   3
  33. Light year is a unit of
    (1) Light
    (2) Current
    (3) Distance
    (4) Time

    Show Answer

    Solution :   3
  34. The chemical name of 'Plaster of Paris" commonly used for setting broken bones is
    (1) Calcium nitrate
    (2) Calcium sulphate
    (3) Calcium carbonate
    (4) Calcium chloride

    Show Answer

    Solution :   2
  35. In our country the Van Mahotsav' Day is observed on
    (1) 10th August
    (2) 1st July
    (3) 2nd October
    (4) 1st December

    Show Answer

    Solution :   2
  36. Medicine of Quinine is provided by
    (1) Cinchona plant
    (2) Money plant
    (3) Eucalyptus plants
    (4) Aconite plants

    Show Answer

    Solution :   1
  37. The apparatus used to test acidity of aqueous solution is
    (1) pH meter
    (2) Ammeter
    (3) Hygrometer
    (4) Acidmeter

    Show Answer

    Solution :   1
  38. The Hutti Gold mines are located in the State of
    (1) Karnataka
    (2) Tamil Nadu
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution :   1
  39. Who was the first recipient of 'Mahathir Award' for Global Peace in August 2013 ?
    (1) Malala Yousafzai
    (2) John Boehner
    (3) Howard Stern
    (4) Nelson Mandela

    Show Answer

    Solution :   4
  40. Process through which plants reproduce
    (1) Pollination
    (2) Condensation
    (3) Eating
    (4) Evaporation

    Show Answer

    Solution :   1
  41. Which river serves the largest cultivable area ?
    (1) Ganga
    (2) Saiyu
    (3) Godavari
    (4) Krishna

    Show Answer

    Solution :   1
  42. In August 2013, who won the International Children's Peace Prize ?
    (1) Malala Yousafzai
    (2) Angela Merkel
    (3) A.P.J. Abdul Kalam
    (4) Silvio Berlusconi

    Show Answer

    Solution :   1
  43. Who is the present President of Pakistan ?
    (1) Asif All Zardari
    (2) Nawaz Sharif
    (3) Raza Rabbani
    (4) Mamnoon Hussain

    Show Answer

    Solution :   4
  44. Who had been selected for the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2013 ?
    (1) Amjad All Khan
    (2) Gautam Ghosh
    (3) Aashish Khan
    (4) Muzaffar Ali

    Show Answer

    Solution :   1
  45. Who was elected as the Ninth President of International Olympic Committee (IOC) on 10th September, 2013?
    (1) Thomas Bach
    (2) Ching - Kuo - Wu
    (3) Serge' Bubka
    (4) Richard Carrion

    Show Answer

    Solution :   1
  46. The Indian Grandmaster who won the Commonwealth Chess Championship in 2013 is
    (1) Koneru Humpy
    (2) Magnus Carlsen
    (3) Abhijeet Gupta
    (4) Vishwanathan Anand

    Show Answer

    Solution :   3
  47. Who had been selected for the Tagore Award for Cultural Harmony in 2013 ?
    (1) Kiran Bedi
    (2) Chetan Anand
    (3) Zubin Mehta
    (4) Anita Desai

    Show Answer

    Solution :   3
  48. Who won the U.S. Open Men's Singles in 2013 in Lawn Tennis ?
    (1) Andy Murray
    (2) Roger Federer
    (3) Rafael Nadal
    (4) Novak Djokovic

    Show Answer

    Solution :   3
  49. On which data did the Rajya Sabha pass " The Marriage Laws" (Amendment) Bill 2012 ?
    (1) 18th August, 2013
    (2) 5th August, 2013
    (3) 26th August. 2013
    (4) 23rd August, 2013

    Show Answer

    Solution :   3
  50. Which of the following was the first Indian exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 August, 2013 ?
    (1) GSAT - 7
    (2) MIG - 47
    (3) GSET - 4
    (4) GSAT - 6

    Show Answer

    Solution :   1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment