GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM (1st Sitting), 21-04-2013 - Previous Year Paper )

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which of the following metals is used in Space Crafts to withstand high temperatures ?
    (1) Fe
    (2) Ti
    (3) Ni
    (4) Pb

    Show Answer

    Solution:2
  2. Over use of resource is called "Tragedy of Commons". It was propounded by:
    (1) Garett Hardin
    (2) Seligman
    (3) Adolph Wagner
    (4) A.P Lemier

    Show Answer

    Solution:1
  3. ' National Youth Day" is marked on :
    (1) January 15
    (2) January 9
    (3) January 18
    (4) January 12

    Show Answer

    Solution:4
  4. The highest altitude (4411 meters above sea level) is of:
    (1) Daocheng Yading Airport
    (2) Heathrow Airport
    (3) Kathmandu Airport
    (4) Bangda Airport

    Show Answer

    Solution:1
  5. Which of the following is protected under Wildlife (Protection) Act, 1972?
    (1) Porcupine
    (2) Gerbil
    (3) Bandicoot rat
    (4) Squirrel

    Show Answer

    Solution:1
  6. Brass gets discoloured in air due to constant exposure in presence of:
    (1) Aluminium phosphide
    (2) Hydrogen sulphide
    (3) Hydrogenated wafers
    (4) Aluminium sulphide

    Show Answer

    Solution:2
  7. A NOT gate can be implemented by:
    (1) a single diode
    (2) two diodes
    (3) a single resistor
    (4) a single transistor

    Show Answer

    Solution:4
  8. Article 1 of the Indian Constitution declares "India that is Bharat" is a:
    (1) Union of States
    (2) Federal State with Unitary features
    (3) Unitary State with federal features
    (4) Federal State

    Show Answer

    Solution:1
  9. Plantation of trees on a large scale to check soil erosion are called:
    (1) Shelter belts
    (2) Contour ploughing
    (3) Strip cropping
    (4) Afforestation

    Show Answer

    Solution:4
  10. Persistence of vision is the Principle behind:
    (1) Binocular
    (2) Cinema
    (3) Periscope
    (4) Camera

    Show Answer

    Solution:2
  11. Thinner particles responsible for deteriorating the air-quality resulting in the damage of vital body organs are referred as PM:
    (1) 15.5
    (2) 10.5
    (3) 2.5
    (4) 20.5

    Show Answer

    Solution:3
  12. What is `Milindapanho' ? -
    (1) A Buddhist place
    (2) One of the names of Buddha
    (3) A Buddhist Specimen of Art
    (4) A Buddhist text

    Show Answer

    Solution:4
  13. Of the following, in which did Napoleonic France suffer final defeat?
    (1) Battle of Trafalgar
    (2) Battle of Wagram
    (3) Battle of Pyramids
    (4) Battle of Austerlitz

    Show Answer

    Solution:1
  14. An example of protein which acts as a hormone is :
    (1) Trypsin
    (2) Oxytocin
    (3) Keratin
    (4) Casein

    Show Answer

    Solution:2
  15. The fat of a common mussel-secretes a sticky glue that can be used to make heart implants. The unique chemical compound present in the glue is:
    (1) Amino phenyl alanine
    (2) Hydroxy phenyl alanine
    (3) Phenyl alanine
    (4) Dihydroxy phenyl alanine

    Show Answer

    Solution:4
  16. Tick the correct option of GDP (Gross Domestic Product) contributed by service sector in the past:
    (1) During 2000-01 (GDP-65.54%)
    (2) During 1980 - 81 (GDP 50.00%)
    (3) During 1950 - 51 (GDP 34.63%)
    (4) During 2011 - 12 (GDP 57.00%)

    Show Answer

    Solution:4
  17. Which was the first super computer purchased by India for medium range weather forecasting ?
    (1) CrayXMP-14
    (2) Medha - 930
    (3) CDC Cyber 930-11
    (4) Param

    Show Answer

    Solution:1
  18. The study of population is called :
    (1) Cartography
    (2) Anthropology
    (3) Demography
    (4) Biography

    Show Answer

    Solution:3
  19. Well preferred tree fossil supposed to be from Jurasic Age in India is reported from:
    (1) Pithauragarh
    (2) Chhattisgarh
    (3) Ramgarh
    (4) Bahadurgarh

    Show Answer

    Solution:2
  20. The primary producer in an ecosystem are;
    (1) Women
    (2) Men
    (3) Plants
    (4) Bacteria

    Show Answer

    Solution:3
  21. The Vice-President is:
    (1) A member of Lok Sabha
    (2) A member of Rajya Sabha
    (3) A member of either House
    (4) Not a member of the Parliament

    Show Answer

    Solution:4
  22. In <HR>, the HR stands for:
    (1) Heading Regulations
    (2) Happy Romulans
    (3) Horizontal Rule
    (4) Horizontal Rulers

    Show Answer

    Solution:3
  23. The Government of India Act, 1935 was based on :
    (1) Simon Commission
    (2) Lord Curzon Commission
    (3) Dimitrov Thesis
    (4) Lord Clive's report

    Show Answer

    Solution:1
  24. Some of the ingredients required for bread making are:
    (1) Maida and Yeast
    (2) Maida and Baking Powder
    (3) Maida and Baking Soda
    (4) Maida and Ghee

    Show Answer

    Solution:1
  25. Which one of the following hormone is called "Emergency Hormone" ?
    (1) Adrenaline
    (2) Thyroxine
    (3) Vasopressin
    (4) Insulin

    Show Answer

    Solution:1
  26. Rajiv Gandhi International Airport is situated in :
    (1) Jammu and Kashmir
    (2) New Delhi
    (3) Mangalore
    (4) Hyderabad

    Show Answer

    Solution:4
  27. Who founded the Indian National Party in Berlin during 1914?
    (1) Subhash Chandra Bose
    (2) W.C. Banerjee
    (3) Surendranath Banerjee
    (4) Champakaraman Pillai

    Show Answer

    Solution:4
  28. Malaria is transmitted from one person to another by:
    (1) Aedes Mosquito
    (2) Culex Mosquito
    (3) Anopheles Mosquito
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution:3
  29. Who was the head of the 10th Finance Commission ?
    (1) Manmohan Singh
    (2) Vasant Sathe
    (3) Shiv-Shankar
    (4) K.0 Pant

    Show Answer

    Solution:4
  30. In India, Special Economic Zones were established to enhance:
    (1) Free trade
    (2) Foreign Investment
    (3) Employment
    (4) Technology Development

    Show Answer

    Solution:2
  31. Salal is the hydro power project in:
    (1) Haryana
    (2) Jammu and Kashmir
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Punjab

    Show Answer

    Solution:2
  32. During Quit India Movement, Parallel Government' was constituted at:
    (1) Varanasi
    (2) Allahabad
    (3) Lucknow
    (4) Ballia

    Show Answer

    Solution:4
  33. Liver is a RICH source of :
    (1) sugars
    (2) fat soluble vitamins
    (3) minerals
    (4) proteins

    Show Answer

    Solution:4
  34. Cuscuta is a :
    (1) Saprophyte
    (2) Epiphyte
    (3) Xerophyte
    (4) Parasite

    Show Answer

    Solution:4
  35. In the case of an inferior good, the income elasticity of demand is :
    (1) Zero
    (2) Negative
    (3) Infinite
    (4) Positive

    Show Answer

    Solution:2
  36. Nitrogen is an essential constituent of all :
    (1) Fats
    (2) Proteins
    (3) Vitamins
    (4) Carbohydrates

    Show Answer

    Solution:2
  37. The Sargasso sea is situated in the :
    (1) Atlantic Ocean
    (2) Pacific Ocean
    (3) Indian Ocean
    (4) Arctic Ocean

    Show Answer

    Solution:1
  38. Who discovered electromagnetic nature of light ?
    (1) Snell
    (2) Newton
    (3) Maxwell
    (4) Young

    Show Answer

    Solution:3
  39. Judges of the district court are appointed by:
    (1) Governor
    (2) Chief Minister
    (3) Law Minister
    (4) President

    Show Answer

    Solution:1
  40. The Poona Pact (1932) was an agreement between:
    (1) Nehru and Ambedkar
    (2) Gandhi and Ambedkar
    (3) Malaviya and Ambedkar
    (4) Gandhi and Nehru

    Show Answer

    Solution:2
  41. Time of exposure required for taking photograph of an object depends upon the
    (1) brightness of the object
    (2) skill of photographer
    (3) proximity of object
    (4) size of the object

    Show Answer

    Solution:1
  42. On which side did Japan fight in the First World War ?
    (1) none, it wag neutral
    (2) with Germany against United Kingdom
    (3) against Russia on its own
    (4) with United Kingdom against Germany

    Show Answer

    Solution:4
  43. The First India-Africa Forum Summit was held during 2008 at:
    (1) New Delhi
    (2) Tana
    (3) Bangalore
    (4) Add is Ababa

    Show Answer

    Solution:1
  44. In which year the planning commission was set-up ?
    (1) 1950
    (2) 1951
    (3) 1952
    (4) 1949

    Show Answer

    Solution:1
  45. "Rainbow Coalition" is a term derived from the politics and policies of ;
    (1) Pranab Mukherjee
    (2) Barack Obama
    (3) Mitt-Romney
    (4) A.B.Vajpayee

    Show Answer

    Solution:2
  46. The layer of the atmosphere in which Radio Waves are reflected back is called ;
    (1) Ionosphere
    (2) Troposphere
    (3) Stratosphere
    (4) Exosphere

    Show Answer

    Solution:1
  47. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights ?
    (1) Council of Ministers
    (2) Parliament
    (3) People
    (4) Cabinet

    Show Answer

    Solution:2
  48. The number of eggs normally released during one menstrual cycle is:
    (1) 3
    (2) 2
    (3) 1
    (4) 4

    Show Answer

    Solution:3
  49. Who won the "World Youth Chess Championship 2012" ?
    (1) N.Priyanka
    (2) Kimi Raikkonen
    (3) Scott Flemming
    (4) M. Mahalakshmi

    Show Answer

    Solution:
  50. The animal that do not develop hypertension inspite of heavy intake of salt is:
    (1) Sheep
    (2) Buffalo
    (3) Tiger
    (4) Camel

    Show Answer

    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!