GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM , 19-10-2014 ( Second Sitting ) - Previous Year Paper )



General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. If the average revenue is a horizontal straight line, marginal revenue will be
    (1) U shaped
    (2) Kinked
    (3) Identical with average revenue
    (4) L shaped

    Show Answer

    Solution :  3
  2. The hypothesis that rapid growth of per capita income will be associated with a reduction in poverty is called
    (1) trickle down Hypothesis
    (2) trickle up hypothesis
    (3) U shaped hypothesis
    (4) poverty estimation hypothesis

    Show Answer

    Solution :  1
  3. According to Keynes, business cycles are due to variation in the rate of investment caused by fluctuations , in the
    (1) Marginal efficiency of capital
    (2) Marginal propensity to save
    (3) Marginal propensity to consumption
    (4) Marginal efficiency to investment

    Show Answer

    Solution :  1
  4. The main emphasis of Keynesian economics is on
    (1) Expenditure
    (2) Exchange
    (3) Foreign trade
    (4) Taxation

    Show Answer

    Solution :  1
  5. The main feature of the Federal State is
    (1) Decentralisation
    (2) Centralisation
    (3) Theory of separation of powers
    (4) Sovereignty

    Show Answer

    Solution :  1
  6. Public opinion is
    (1) The opinion of the majority
    (2) The opinion of the people on political matters
    (3) Opinion of the citizens of the country
    (4) The opinion based on reasoning which is for the welfare of the whole society

    Show Answer

    Solution :  1
  7. In India the largest single item of current government expenditure is
    (1) Defence Expenditure
    (2) Interest payment of debt
    (3) Payment of subsidies
    (4) Investment in social overheads

    Show Answer

    Solution :  2
  8. The demand of a factor of production is
    (1) direct
    (2) derived
    (3) neutral
    (4) discretion of the producer

    Show Answer

    Solution :  2
  9. The first woman to preside over the UN General Assembly:
    (1) Rajkumari Amrit Kaur
    (2) Vijaylakshmi Pandit
    (3) Karnla Nehru
    (4) Indira Gandhi

    Show Answer

    Solution :  2
  10. Pancha siddhantharn of Varaha inihira deals with
    (1) Astrology
    (2) Astronomy
    (3) Medicine
    (4) Anatomy

    Show Answer

    Solution :  2
  11. Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period ?
    (1) Kakini
    (2) Nishka
    (3) Rupyaka
    (4) Dinar

    Show Answer

    Solution :  3
  12. Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated In
    (1) Gujarat
    (2) Punjab
    (3) Pakistan
    (4) Haryana

    Show Answer

    Solution :  1
  13. Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan ?
    (1) Qutbuddin Aibak
    (2) II tu trni sh
    (3) Balban
    (4) Jalaluddin Khilji

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Buddha means
    (1) Great Conqueror
    (2) Great Saint
    (3) Wise one
    (4) Enlightened one

    Show Answer

    Solution :  4
  15. Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution ?
    (1) To practice secularism.
    (2) To develop scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform.
    (3) To pay all taxes to government regularly and correctly.
    (4) Not to assault any public servant in the (during) performance of his duties.

    Show Answer

    Solution :  2
  16. Where is the headquarters of Hindustan Zinc Ltd ?
    (1) Udaipur
    (2) Jodhpur
    (3) Jaisalmer
    (4) Jaipur

    Show Answer

    Solution :  1
  17. Leaving agricultural land uncultivated for some years known as
    (1) Intensive farming
    (2) Fallowing
    (3) Shifting cultivation
    (4) Subsistence fanning

    Show Answer

    Solution :  2
  18. The sky appears blue due to
    (1) Rayleigh scattering
    (2) Mie scattering
    (3) Back scattering
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  1
  19.  The mountain formed on the earth crust due to tension is called
    (1) Young folded mountain
    (2) Old folded mountain
    (3) Laccolith mountain
    (4) Block mountain

    Show Answer

    Solution :  4
  20. Movement of hairs in Drosera is referred to as
    (1) Heliotropism
    (2) Thigmotropism
    (3) Photonastic
    (4) Seismonastic

    Show Answer

    Solution :  2
  21. Which of the following is an example of parasitic alga ?
    (1) Ulothrix
    (2) Cephaleuros
    (3) Oedogonium
    (4) Sargassum

    Show Answer

    Solution :  2
  22. Solitary cyrnose inflorescence is observed in
    (1) Rose
    (2) Chinarose
    (3) Tuberose
    (4) Gardenia

    Show Answer

    Solution :  4
  23. The excretory aperture in Paramoecium is known as
    ( 1 ) Cytopharynx
    (2) Cytostome
    (3) Cytopyge
    (4) Cryptospere

    Show Answer

    Solution :  3
  24.  IVF (In Vitro Fertilization) Technique was first devised by
    (1) Patrick Steptoe and Robert Edwards
    (2) Dr. Henry Dixon
    (3) Robertson
    (4) Dr. Martin Cooper

    Show Answer

    Solution :  1
  25. What is 'Biodiversity' ?
    (1) Many types of flora & fauna in one forest
    (2) Many types of flora and fauna in many forests
    (3) Many population of one species in one forest
    (4) All the above are true.

    Show Answer

    Solution :  1
  26. A particle is moving in a uniform circular motion with constant speed v along a circle of radius r. The acceleration-of the particle is
    (1) zero
    (2) V / r
    (3) V / r²
    (4) V² / r

    Show Answer

    Solution :  3
  27. Which of the following devices can be used to detect radiant heat ?
    (1) Liquid thermometer
    (2) Six's maximum and minimum thermometer
    (3) Constant volume air ther - mometer
    (4) Thermopile

    Show Answer

    Solution :  4
  28. In which one of the following the phenomenon of total internal reflection of light is used ?
    (1) Formation of mirage
    (2) Working of binoculars
    (3) Formation of rainbow
    (4) Twinkling of stars

    Show Answer

    Solution :  3
  29. Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is
    (1) 1 x 1010
    (2) 1 x 10-10
    (3) 0.01
    (4) 0.001

    Show Answer

    Solution :  2
  30. The most advanced form Of Read Only Memory (ROM) is
    (1) PROM
    (2) RAM
    (3) Cache Memory
    (4) EEPROM

    Show Answer

    Solution :  4
  31. A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/ an
    (1) Interpreter
    (2) Compiler
    (3) Simulator
    (4) Commander

    Show Answer

    Solution :  1
  32. Which of the following is very reactive and kept in kerosene?
    (1) Sodium
    (2) Potassium
    (3) Iodine
    (4) Bromine

    Show Answer

    Solution :  1
  33. Just born baby has the respiratory rate as
    (1) 32 times/minute
    (2) 26 times/minute
    (3) 18 times/minute
    (4) 15 times/minute

    Show Answer

    Solution :  1
  34. In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius
    (1) decreases
    (2) increases
    (3) remains unchanged
    (4) does not follow a definite pattern

    Show Answer

    Solution :  1
  35. Vulcanized rubber contains sulphur
    (1) 2%
    (2) 3-5%
    (3) 7-9%
    (4) 10-15%

    Show Answer

    Solution :  2
  36. Uric acid is the chief nitrogenous wastes in
    (1) Frogs
    (2) Birds
    (3) Fishes
    (4) Mankind

    Show Answer

    Solution :  2
  37. To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as Marine Park ;
    (1) Gulf of Kutch
    (2) Lakshadweep Islands
    (3) Gulf of Mannar
    (4) Andaman Islands

    Show Answer

    Solution :  1
  38. The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called
    (1) Epithelial cells
    (2) Guard cells
    (3) Subsidiary cells
    (4) Accessory cells

    Show Answer

    Solution :  2
  39. Transpiration through leaves is called as
    (1) Cauline transpiration
    (2) Foliar transpiration
    (3) Cuticular transpiration
    (4) Lenticular transpiration

    Show Answer

    Solution :  2
  40. Who is the brand ambassador of Nokia Phones in India ?
    (1) Shah Rukh Khan
    (2) Aamir Khan
    (3) Abhishek Bachchan
    (4) M.S. Dhoni

    Show Answer

    Solution :  1
  41. Which of the following is a metallic ore ?
    (1) Mica
    (2) Quartz
    (3) Feldspar
    (4) Galena

    Show Answer

    Solution :  4
  42. 'Canterbury', the premium Indian brand of woollen cardigans and pullovers is from the house of
    (1) Monte-Carlo
    (2) Woodland
    (3) Digjam
    (4) OCM

    Show Answer

    Solution :  1
  43. Lionel Messi, the winner of four FIFA Ballion d'or and World Player of the year, belongs to
    (1) Brazil
    (2) Spain
    (3) Argentina
    (4) Germany

    Show Answer

    Solution : 3 
  44. Who is the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) 2013 ?
    (1) Pargat Singh
    (2) Dhanraj Pillai
    (3) Navjot Singh Siddhu
    (4) Virat Kohli

    Show Answer

    Solution :  3
  45.  "Consumer Electronic Imaging' Fair 2013", formally called as "Photo Fair", will be organize in January 2015 at
    (1) Kolkata
    (2) Chennai
    (3) Delhi
    (4) Mumbai

    Show Answer

    Solution :  3
  46. Which Indian State is the leading cotton producer ?
    (1) Gujarat
    (2) Maharashtra
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer

    Solution :  1
  47. The 'more mega store' retail chain belongs to which Indian Industry ?
    (1) Reliance Industry
    (2) Bharti Enterprises
    (3) Aditya Birla Group
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  3
  48. Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?
    (1) Swami Dayanand
    (2) Swami Vivekanand
    (3) Guru Shankaracharya
    (4) Raja Ram Mohan Roy

    Show Answer

    Solution :  2
  49. The Nobel Peace Prize is awarded in which city ?
    (1) Brussels
    (2) Geneva
    (3) Oslo
    (4) Stockhlm

    Show Answer

    Solution :  3
  50. Where is the headquarters of the International Olympic Committee located ?
    (1) Italy
    (2) Switzerland
    (3) Belgium
    (4) France

    Show Answer

    Solution :  2


Ask Doubt/Comment




error: Disabled by Admin!!!

© TheTubeGURU 2016 Privacy Policy