GENERAL AWARENESS ( SSC GRADUATE LEVEL TIER - I EXAM, 19-10-2014 ( First sitting) - Previous Year Paper )




General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

 GENERAL AWARENESS

 

  1.  There are no politics devoid of religion' is stated by
    (1) Nehru
    (2) Gandhi
    (3) Vinoba Bhave
    (4) Jaya Prakash Narayan

    Show Answer

    Solution : 2
  2. In which Rock Edict Ashoka mentions about the casualibes of Kalinga War and declares the renunciation of war ?
    (1) Maski Edict
    (2) Rock Edict XIII
    (3) Rock Edict XI
    (4) Rock Edict X

    Show Answer

    Solution : 2
  3. Akbar held his religious discussion in
    (1) Jodhabai's Palace
    (2) Panch Mahal
    (3) Ibadat Khana
    (4) Buland Darwaza

    Show Answer

    Solution : 3
  4.  Who succeeded Guru Nanak ?
    (1) Guru Angad
    (2) Guru Ramdas
    (3) Guru Arlan
    (4) Guru Hargobind

    Show Answer

    Solution : 1
  5.  The Earliest Settlements of Aryan tribes were at
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Bengal
    (3) Sapta Sindhu
    (4) Delhi

    Show Answer

    Solution : 3
  6.  Who said, "Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He who pledges himself to Hitler pledges himself to Germany" ?
    (1) R. Hess
    (2) Mussolini
    (3) Hitler
    (4) Communist International

    Show Answer

    Solution : 1
  7. Who speaks of Cabinet system as the steering wheel of the ship of state" ?
    (1) Lowell
    (2) Muir
    (3) Marriot
    (4) Bagehot

    Show Answer

    Solution : 2
  8.  Who has called the Prime Minister Primus inter pares (first among equals) ?
    (1) Morely
    (2) Harcourt
    (3) Laski
    (4) Lowell

    Show Answer

    Solution : 1
  9. What is farming along with  animal husbandry called ?
    (I) Mixed farming
    (2) Mixed agriculture
    (3) Dairy farming
    (4) Truck farming

    Show Answer

    Solution : 1
  10. Hydraulic Action is a type of erosion caused by
    (1) Running water
    (2) Wind
    (3) Glacier
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution : 1
  11.  Which of the following is the newest geological era ?
    (1) Permian
    (2) Triassic
    (3) Cretaceous
    (4) Jurassic

    Show Answer

    Solution : 3
  12.  The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a
    (1) herb
    (2) shrub
    (3) small tree
    (4) very big tree

    Show Answer

    Solution : 2
  13. The biggest single-celled organism is
    (1) Yeast
    (2) Acetabularia
    (3) Acetobacter
    (4) Amoeba

    Show Answer

    Solution :  4
  14. Crescograph was invented by
    (1) S.N. Bose
    (2) P.C. Roy
    (3) J.C. Bose
    (4) P.C. Mahalanobis

    Show Answer

    Solution : 3
  15. Foramen Magnum is an aperture found in the
    (1) Ear
    (2) Lung
    (3) Girdle
    (4) Skull

    Show Answer

    Solution : 4
  16. Who betrayed Siraf-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?
    (1) Hyder All
    (2) Mir Qasim
    (3) Mir Jaffar
    (4) Nawab of Oudh

    Show Answer

    Solution : 3
  17.  'Kelp' is
    (1) Sulphide mineral of iron
    (2) Partially decomposed vege- 76. tatlon
    (3) Sea weed rich in iodine content
    (4) An aluminium silicate mineral

    Show Answer

    Solution : 3
  18. Spot the odd item in the following :
    (1) Basalt
    (2) Ruby
    (3) Emerald
    (4) Sapphire

    Show Answer

    Solution : 1
  19. Light from the Sun reaches us in nearly
    (1) 8 min
    (2) 2 min
    (3) 6 min
    (4) 4 min

    Show Answer

    Solution : 1
  20. Radar is used to
    (1) locate submerged submarines.
    (2) receive signal from radio receivers.
    (3) detect and locate distant objects.
    (4) locate geostationary satellites.

    Show Answer

    Solution : 3
  21. Optical fibre works on the principle of
    (1) refraction
    (2) scattering
    (3) interference
    (4) total internal reflection

    Show Answer

    Solution : 4
  22. Which application in Microsoft Office is feasible for preparing presentations ?
    (1) Microsoft Excel
    (2) Microsoft Word
    (3) Microsoft Power Point
    (4) Microsoft Publishers

    Show Answer

    Solution : 3
  23. The language which was used to build Internet Pages in the beginning of Internet Technology is
    (1) XML
    (2) HTML
    (3) DHTML
    (4) ASP

    Show Answer

    Solution : 2
  24. Name the branch of Zoology that deals with the scientific study of animal behaviour.
    (1) Ecology
    (2) Physiology
    (3) Ethology
    (4) Anatomy

    Show Answer

    Solution : 3
  25. 'Barr body' is found in
    (1) Sperm
    (2) Sertoli cells
    (3) Female somatic cells
    (4) Male somatic cells

    Show Answer

    Solution : 3
  26. The colours of stars depend on their
    (1) temperature
    (2) distance
    (3) radius
    (4) atmospheric pressure

    Show Answer

    Solution : 1
  27. Which source has been particularly fruitful in finding novel anti-tumour agents such as bryostanns and dolostatins ?
    (1) Marine sources
    (2) Animals
    (3) Venoms and toxins
    (4) Combinatorial chemistry

    Show Answer

    Solution : 1
  28.  The pollutant responsible for ozone holes is........
    (1) CO2
    (2) SO2
    (3) CO
    (4) CFC

    Show Answer

    Solution : 4
  29. One of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is
    (1) Burning
    (2) Dumping
    (3) Burying
    (4) Recycling

    Show Answer

    Solution : 4
  30. Vermicomposting is done by
    (1) Fungus
    (2) Bacteria
    (3) Worms
    (4) Animals

    Show Answer

    Solution : 3
  31.  If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread ?
    (1) Scurvy
    (2) Typhoid
    (3) Malaria
    (4) Anaemia

    Show Answer

    Solution : 2
  32.  India exports power to   .............
    (1) Bangladesh
    (2) Myanmar
    (3) Pakistan
    (4) Bhutan

    Show Answer

    Solution : 1
  33. The alkoloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is
    (1) Cocaine
    (2) Morphine
    (3) Tannin
    (4) Caffeine

    Show Answer

    Solution : 4
  34. The metal used for making air-crafts and rockets is
    (1) Lead
    (2) Aluminium
    (3) Nickel
    (4) Copper

    Show Answer

    Solution : 3
  35. The process of improving the quality of rubber by heating it with sulphur is called.
    (1) Vulcanization
    (2) Acceleration
    (3) Sulphonation
    (4) Galvanization

    Show Answer

    Solution : 1
  36. Which State is the largest producer of pulses in India ?
    (1) Bihar
    (2) Rajasthan
    (3) Madhya Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution : 3
  37. In India, woman had never been a Chief Minister in the State of
    (1) Tamil Nadu
    (2) Rajasthan
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution : 4
  38. Which of the following is not a noble gas ?
    (1) Hydrogen
    (2) Helium
    (3) Neon
    (4) Argon

    Show Answer

    Solution : 1
  39.  Sunda Trench is in
    (1) Indian Ocean
    (2) Pacific Ocean
    (3) Atlantic Ocean
    (4) Gulf of Mexico

    Show Answer

    Solution : 1
  40. Which of the following is an organic rock ?
    (1) Marble
    (2) Coal
    (3) Granite
    (4) Slate

    Show Answer

    Solution : 2
  41. Who among the following has written the famous book "Malgudi Days" ?
    (1) V.S. Naipaul
    (2) Deepak Chopra
    (3) Rabindranath Tagore
    (4) R.K. Narayan

    Show Answer

    Solution : 4
  42. British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year
    (1) 1857
    (2) 1858
    (3) 1859
    (4) 1860

    Show Answer

    Solution : 2
  43. Which vein brings clean blood from the lungs into the heart ?
    (1) Renal Vein
    (2) Pulmonary Vein
    (3) Vena Cava
    (4) Hepatic Vein

    Show Answer

    Solution : 2
  44. The first woman President of Indian National congress was
    (1) Kamala Devi Chattopadhyaya
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Annie Besant
    (4) Rajkumari Amrit Kaur

    Show Answer

    Solution : 3
  45. Average propensity to consume is defined as
    (1) Aggregate consumption + Total population
    (2) Aggregate income + Aggregate consumption
    (3) Change in consumption + Change in income
    (4) Aggregate consumption :- Aggregate income

    Show Answer

    Solution : 4
  46. In short run, if a competitive firm incurs losses, it will
    (1) stop production.
    (2) continue to produce as long as it can cover its variable costs.
    (3) raise price of its product.
    (4) go far advertising campaign.

    Show Answer

    Solution : 1
  47. Which one of the following is the specific feature of the single member constituency system ?
    (1) The system is economical for representatives.
    (2) Gerrymandering is not possible in this system.
    (3) It secures a stable majority in the legislature.
    (4) The candidate has to spend less on electioneering.

    Show Answer

    Solution : 3
  48. Which of the following relations always holds true ?
    (1) Income = Consumption + Investment
    (2) Income = Consumption + Saving
    (3) Saving = Investment
    (4) Income = Consumption + Saving + Investment

    Show Answer

    Solution : 2
  49. The Keynesian consumption function shows a relation between
    (1) aggregate consumption and total population.
    (2) aggregate consumption and general price level.
    (3) aggregate consumption and aggregate income
    (4) aggregate consumption and interest rate

    Show Answer

    Solution : 3
  50. Over short period, when income rises, average propensity to consume usually
    (1) rises
    (2) falls
    (3) remains constant
    (4) fluctuates

    Show Answer

    Solution : 2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment