GENERAL AWARENESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam ,08-07-2012 ( North Zone -Morning Shift- 2 ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. A movement along the demand curve of a commodity occurs due to change in
    (1) income of the consumers
    (2) its own price
    (3) taste of the consumers
    (4) expectations of the consumers

    Show Answer

    Solution : 2
  2.  GNP calculation through Expenditure Method does not include
    (1) Gross Domestic Private Investments
    (2) Net Foreign Investments
    (3) Depreciation Expenditures
    (4) Private Consumption Expenditure

    Show Answer

    Solution : 2
  3. The Cobb-Douglas Production function Q = ALak(1-a) is based on
    (1) increasing returns to scale
    (2) decreasing returns to scale
    (3) constant returns to scale
    (4) fluctuating returns to scale

    Show Answer

    Solution : 3
  4. Find the odd one out of the following :
    (1) Delhi Transport Corporation
    (2) Indian Railways
    (3) Kingfisher Airlines
    (4) Reliance Industries Limited

    Show Answer

    Solution : 4
  5. Monetary Policy in India is laid down and executed by
    (1) Union Government
    (2) ASSOCHAM
    (3) Reserve Bank of India
    (4) FICCI

    Show Answer

    Solution : 3
  6. Which one of the following subjects is not available on the Union List ?
    (1) Census
    (2) Banking
    (3) Trade Union
    (4) Foreign Loans

    Show Answer

    Solution : 3
  7. The term "closure" in Parliamentary terminology implies
    (1) the end of session of Parliament
    (2) stoppage of debate on a motion
    (3) end of a day's proceedings
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 2
  8. Which of the following is not correctly matched ?
    (1) Article 14 — Equality before law
    (2) Article 16 — Equal opportunities
    (3) Article 17 — Abolition of titles
    (4) Article 18 — Permission of military titles

    Show Answer

    Solution : 3
  9. Which of the following Presidents held office for two consecutive terms ?
    (1) Dr. S. Radhakrishnan
    (2) Dr. Zakir Hussain
    (3) Dr. Rajendra Prasad
    (4) Both (1) and (3)

    Show Answer

    Solution : 3
  10. Which Amendment Act reduced the voting age from 21 to 18 ?
    (1) 42nd
    (2) 44th
    (3) 52nd
    (4) 61st

    Show Answer

    Solution : 4
  11. Match the following:
    Vikrama Era :    1. A. D. 248
    Saka Era :           2. A. D. 320
    Kalachuri Era : 3. 58 B.C.
    Gupta Era :        4. A. D. 78
    (1) al, b2, c3, d4
    (2) a3, b4, cl,
    (3) a4, b3, c2, dl
    (4) a2, bl, c4, d3

    Show Answer

    Solution : 2
  12. Mahavira was the
    (1) 21st Tirthankara
    (2) 24th Tirthankara
    (3) 23rd Tirthankara
    (4) 22nd Tirthankara

    Show Answer

    Solution : 2
  13. Which one among the following woman scholars challenged the invincible Yajnavalkya in debate?
    (1) Ghosa
    (2) Apala
    (3) Maitreyi
    (4) Gargi

    Show Answer

    Solution : 4
  14. Which one of the following event made the crown of England to take over the Indian Administration ?
    (1) Battle of Plassey
    (2) Battle of Buxar
    (3) The Carnatic Wars
    (4) The Sepoy Mutiny

    Show Answer

    Solution : 4
  15. Who built the famous Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan in the 13th century ?
    (1) Mahendrapala
    (2) Mahipala
    (3) Rajyapala
    (4) Tejapala

    Show Answer

    Solution : 4
  16. GIS stands for
    (1) Global Institute for Soils
    (2) Geographical International Studies
    (3) Geographical Information Systems
    (4) Global Information Statistics

    Show Answer

    Solution : 3
  17. Which of the following is a Trans-Himalayan river ?
    (1) Ganga
    (2) Yamuna
    (3) Sutlej
    (4) Ravi

    Show Answer

    Solution : 3
  18. Match the following using codes given below :
    List I                                            List II
    (Forest Type)                          (Regions)
    a. Tropical
    Evergreen                                   1. Siwaliks
    b. Monsoon                               2. Shillong
    c. Temperate                             3. West Bengal
    d Mangrove                              4. Nilgiris
    a  b c d
    (1) 2 4 1 3
    (2) 3 1 4 2
    (3) 2 1 4 3
    (4) 3 4 1 2

    Show Answer

    Solution : 3
  19. On which river is the Nagarjunasagar Project located ?
    (1) Krishna
    (2) Godavari
    (3) Cauvery
    (4) Tapti

    Show Answer

    Solution : 1
  20. Suez Canal joins
    (1) Persian Gulf and Arabian Sea
    (2) Red Sea and Mediterranean Sea
    (3)Mediterranean Sea and Black Sea
    (4) Red Sea and Arabian Sea

    Show Answer

    Solution : 2
  21. Drug which helps to reduce anxiety and brings about calmness is
    (1) tranquiliser
    (2) diuretic
    (3) analgesic
    (4) antihistamine

    Show Answer

    Solution : 1
  22. A keel is absent in
    (1) Chicken
    (2) Ostrich
    (3) Duck
    (4) Peacock

    Show Answer

    Solution : 3
  23. Broad spectrum antibiotics are produced by
    (1) Streptomyces
    (2) Aspergillus
    (3) Pencillium
    (4) Bacillus

    Show Answer

    Solution : 3
  24. The pigment that protect plants from harmful effect of ultraviolet rays is
    (1) Chlorophyll
    (2) Carotenoid
    (3) Phycocyanin
    (4) Plastid

    Show Answer

    Solution : 3
  25. Glycogen, starch and cellulose are polymers of
    (1) Fructose
    (2) Glucose
    (3) Lactose
    (4) Maltose

    Show Answer

    Solution : 2
  26. Black death is
    (1) Cancer
    (2) Plague
    (3) AIDS
    (4) Gonorrhoea

    Show Answer

    Solution : 2
  27. Stars appear to move from east to west because the
    (1) whole universe is moving from east to west
    (2) earth is revolving round the sun
    (3) earth is rotating from east to west
    (4) earth is rotating from west to east

    Show Answer

    Solution : 4
  28. On the moon, an astronaut cannot drink lemonade with the help of a straw because
    (1) acceleration due to gravity on the moon is less
    (2) there is no atmosphere on the moon
    (3) lemonade evaporates instantaneously on the moon
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 2
  29. A particle moving with uniform speed
    (1) must have uniform velocity
    (2) cannot have uniform velocity
    (3) may have uniform velocity
    (4) will have no velocity

    Show Answer

    Solution : 3
  30. Device which uses sound waves for detection and ranging is called
    (1) Radar
    (2) Sonar
    (3) Pukar
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 1
  31. What is the name of the network topology in which there are bidirectional links between each possible node ?
    (1) Ring
    (2) Star
    (3) Tree
    (4) Mesh

    Show Answer

    Solution : 4
  32. LAN stands for
    (1) Local Area Nodes
    (2) Large Area Network
    (3) Large Area Nodes
    (4) Local Area Network

    Show Answer

    Solution : 4
  33. Dry Ice is nothing but
    (1) Gaseous carbon dioxide
    (2) Washing soda
    (3) Solid carbon dioxide
    (4) Carbon monoxide

    Show Answer

    Solution : 3
  34. Which one of the following is obtained as slag in a blast furnace?
    (1) Calcium Carbonate
    (2) Calcium Sulphate
    (3) Calcium Chloride
    (4) Calcium Silicate

    Show Answer

    Solution : 4
  35. When H2 gas is allowed to expand from a region of high pressure to a region of low pressure, the temperature of the gas
    (1) decreases to a small extent
    (2) increases
    (3) does not change
    (4) decreases suddenly

    Show Answer

    Solution : 2
  36. In the industrial production of vegetable ghee, the process involved is
    (1) dissociation
    (2) reduction
    (3) oxidation
    (4) ionisation

    Show Answer

    Solution : 2
  37. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial affluents ?
    (1) Parthenium
    (2) Elephant grass
    (3) Water hyacinth
    (4) Both (1) and (2) above

    Show Answer

    Solution : 4
  38. In which year the Chernobyl Nuclear Power Plant of the former USSR had accident that caused escape of radio nuclides into atmosphere ?
    (1) 1979
    (2) 1980
    (3) 1984
    (4) 1986

    Show Answer

    Solution : 4
  39. Certain desert lizards excrete their wastes in dry form. This serves as a means of
    (1) protective mechanism against their predators
    (2) limiting factor of the organism
    (3) adaptation of the organism to the environment
    (4) countering the problem of food scarcity

    Show Answer

    Solution : 3
  40. Which one is regarded as "World heritage forest" ?
    (1) Nandan Kanan in Odisha
    (2) Kaziranga in Assam
    (3) Sundarbans in West Bengal
    (4) Indian Botanical Garden,

    Show Answer

    Solution : 3
  41. Shibpur in West Bengal Kidney can be taken from a dying person who has the
    (1) cessation of neurological function only
    (2) cessation of cardiac function only
    (3) cessation of respiratory function only
    (4) cessation of kidney function only

    Show Answer

    Solution : 1
  42. There is no life on moon because it has no
    (1) Nitrogen
    (2) Sulphur
    (3) Oxygen
    (4) Water

    Show Answer

    Solution : 4
  43. Losoong is a festival celebrated in
    (1) Tibet
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Sikkim
    (4) Kerala

    Show Answer

    Solution : 3
  44. The commodity for which India spends the largest amount to import is
    (1) Foodgrains
    (2) Crude petroleum
    (3) Fertilisers
    (4) Iron and Steel

    Show Answer

    Solution : 2
  45. In which categories did Marie Curie win her two different Nobel Prizes ?
    (1) Physics and Chemistry
    (2) Chemistry and Medicine
    (3) Physics and Medicine
    (4) Chemistry and Peace

    Show Answer

    Solution : 1
  46. Michael Phelps won gold medals in swimming events in the Beijing Olympics.
    (1) 6
    (2) 7
    (3) 8
    (4) 9

    Show Answer

    Solution : 3
  47. Spot the odd one from the following :
    (1) Tarapur
    (2) Trombay
    (3) Kalpakkam
    (4) Narora

    Show Answer

    Solution : 2
  48. Which one of the following players has the unique distinction of winning 50 Doubles Titles in ATP tour history ?
    (1) Leander Pees
    (2) Andy Roddick
    (3) Novak Djokovic
    (4) Roger Federer

    Show Answer

    Solution : 1
  49. As per the 2011 census, the state with the largest gap in male and female literacy is
    (1) Uttar Pradesh
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Kerala

    Show Answer

    Solution : 3
  50. Which among the following is termed 'Hot Money' ?
    (1) FII
    (2) FDI
    (3) ADR
    (4) GDR

    Show Answer

    Solution : 1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!