GENERAL AWARENESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam , 01-07-2012 ( North Zone -Morning Shift- 1 ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The National Commission for Minorities was constituted in the year
      (1) 1990
      (2) 1992
      (3) 1980
      (4) 1989

      Show Answer


      Solution :  2
    2. The first Indian who was chosen as the Secretary General of Commonwealth is
      (1) Rakesh Verma
      (2) Gopalaswami 60.
      (3) Krishna Murthy
      (4) Kamalesh Sharma

      Show Answer


      Solution :  4
    3. In which of the following systems of government is bicameralism an essential feature ? 61.
      (1) Federal system
      (2) Unitary system
      (3) Parliamentary system
      (4) Presidential system

      Show Answer


      Solution :  1
    4. Kuldip Nayer, a journalist, was appointed as a High Commissioner in
      (1) Sri Lanka
      (2) Australia
      (3) UK
      (4) Pakistan

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Which king is referred to as Devanampiya Piyadassi (Beloved of the Gods) in the inscriptions ?
      (1) Asoka
      (2) Harsha
      (3) Bindusara
      (4) Chandragupta Maurya

      Show Answer


      Solution :  1
    6. Socialism succeeds in achieving
      (1) higher standard of living of the people
      (2) equal distribution of income in the society
      (3) higher individual welfare in the society
      (4) maximum social welfare in the society

      Show Answer


      Solution :  2
    7. Monopolist resorts to price
      discrimination depending upon the
      (1) Elasticity of supply
      (2) Elasticity of demand
      (3) Law of demand
      (4) Law of supply

      Show Answer


      Solution :  2
    8. Economic planning is an essential feature of
      (1) Socialist economy
      (2) Capitalist economy
      (3) Mixed economy
      (4) Dual economy

      Show Answer


      Solution :  1
    9. The HYV programme in India is also called as
      (1) Traditional Agriculture
      (2) New Agricultural Strategy
      (3) White Revolution
      (4) Blue Revolution

      Show Answer


      Solution :  2
    10. The National Policy for Empowerment of Women was adopted in the year
      (1) 2001
      (2) 2005
      (3) 1991
      (4) 1995

      Show Answer


      Solution :  1



    1. Ballots were first used in
      (1) Australia
      (2) USA
      (3) Ancient Greece
      (4) England

      Show Answer


      Solution :  1
    2. The Rashtriya Barh Ayog (RBA) is related with
      (1) Droughts and Floods
      (2) Poverty Alleviation
      (3) Floods
      (4) Disaster Management

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Which of the following criteria is not used for the classification of human races ?
      (1) Nose
      (2) Hair
      (3) Eyes
      (4) Ear

      Show Answer


      Solution :  4
    4. Railway coaches are manufactured at
      (1) Jamshedpur
      (2) Chittaranjan
      (3) Perambur
      (4) Varanasi

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Fertilization occurs normally in the
      (1) Cervix
      (2) Vagina
      (3) Fallopian tube
      (4) Uterus

      Show Answer


      Solution :  3
    6. People consuming alcohol in heavy quantities generally die of
      (1) liver or stomach cancer
      (2) weakening of heart muscles leading to cardiac arrest
      (3) blood cancer
      (4) Cirrhosis

      Show Answer


      Solution :  4
    7. The organisms at the base of the grazing food-chain are
      (1) Carnivores
      (2) Decomposers
      (3) Producers
      (4) Herbivores

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Who among the following was credited with the destruction of `Chihalgani. , a group of powerful nobles ?
      (1) Balban
      (2) Qutb-ud-din Aibak
      (3) Iltutmish
      (4) Razia Sultan

      Show Answer


      Solution :  1
    9. Bombay was given away as dowry to the English King Charles II for marrying the Princess of
      (1) France
      (2) Portugal
      (3) Holland
      (4) Denmark

      Show Answer


      Solution :  2
    10. The Grand Trunk Road built by Shershah connected Punjab with
      (1) Agra
      (2) East Bengal
      (3) Lahore
      (4) Multan

      Show Answer


      Solution :  1
    11. Nam the Maratha Saint who was a contemporary of Shivaji.
      (1) Saint Eknath
      (2) Saint Tukaram
      (3) Saint Dhyaneshwar
      (4) Namdev

      Show Answer


      Solution :  2



    1. The study of lake is called
      (1) Topology
      (2) Hydrology
      (3) Limnology
      (4) Potomology

      Show Answer


      Solution :  3
    2. A serie of lines connecting places having a quake at the same time are called
      (1) Homoseismal lines
      (2) Seismolines
      (3) Coseismal lines
      (4) Isoseismal lines

      Show Answer


      Solution :  1
    3. ‘Lumen’ is the unit of
      (1) Illuminance
      (2) Brightness
      (3) Luminous flux
      (4) Luminous intensity

      Show Answer


      Solution :  3
    4. The transfer of date from a CPU to peripheral devices of computer is achieved through
      (1) interfaces
      (2) buffer memory
      (3) modems
      (4) computer ports

      Show Answer


      Solution :  1
    5. Which of the following items is not used in Local Area Networks (LANs) ?
      (1) Interface Card
      (2) Cable
      (3) Computer
      (4) Modem

      Show Answer


      Solution :  3
    6. The mass of 10 moles of water is
      (1) 90 g
      (2) 45 g
      (3) 18 g
      (4) 180 g

      Show Answer


      Solution :  4
    7. Vitamin A is rich in
      (1) Carrot
      (2) Lime
      (3) Beans
      (4) Rice

      Show Answer


      Solution :  1
    8. The high boiling point of water compared to hydrogen sulphide or hydrogen chloride is due to
      (1) Dipole insulation
      (2) Van der Waal’s attraction
      (3) Polar covalent bonding
      (4) Hydrogen bonding

      Show Answer


      Solution :  4
    9. Which of the following determines the chemical properties of an element ?
      (1) Number of electrons
      (2) Number of neutrons
      (3) Number of protons
      (4) All of the above

      Show Answer


      Solution :  1
    10. The Central Drug Reasearch Institute of India is located at
      (1) Madras
      (2) Lucknow
      (3) Delhi
      (4) Bangalore

      Show Answer


      Solution :  2



  1. Which of the following cereals was among the first to be used by man ?
    (1) Rye
    (2) Wheat
    (3) Barley
    (4) Oat

    Show Answer


    Solution :  2
  2. Which of the following wheat species are being cultivated in India ?
    (1) Club wheat
    (2) Durum wheat
    (3) Emmer wheat
    (4) Bread wheat

    Show Answer


    Solution :  2
  3. Which one of the following forces is a ‘dissipative force’ ?
    (1) Electrostatic force
    (2) Magnetic force
    (3) Gravitational force
    (4) Frictional force

    Show Answer


    Solution :  4
  4. If a resistive wire is elongated, its resistance
    (1) decreases
    (2) remains constant
    (3) increases
    (4) All of the above

    Show Answer


    Solution :  3
  5. If a magnet has a third pole, then the third pole is called
    (1) defective pole
    (2) consequent pole
    (3) extra pole
    (4) arbitrary pole

    Show Answer


    Solution :  2
  6. How many spokes are there in the Dharmachakra of the National Flag ?
    (1) 14
    (2) 18
    (3) 22
    (4) 24

    Show Answer


    Solution :  4
  7. The latest official language of the U.N. is
    (1) Russian
    (2) Arabic
    (3) Chinese
    (4) Spanish

    Show Answer


    Solution :  2
  8. Srikrishna Committee Report, which was made public in 2011, is related to
    (1) rejuvenation of higher education
    (2) demand for a separate Telangana State
    (3) ragging in educational institutions
    (4) impeachment of Justice Dinakaran

    Show Answer


    Solution :  2
  9. The latest book ‘Kurukshetra to Kargil is written by
    (1) Suryanath Singh
    (2) Kunal Bhardwaj
    (3) Karan Singh
    (4) Kuldip Singh

    Show Answer


    Solution :  4
  10. The Educational Development Index (EDI) Report, released in 2011, is led by
    (1) Tamil Nadu
    (2) Puducherry
    (3) Kerala
    (4) Lakshadweep

    Show Answer


    Solution :  3
  11. Shunglu Committee, which submitted its report in 2011, is related to
    (1) Commonwealth Games scandal
    (2) reforms in the Insurance sector
    (3) revamp of Defence management
    (4) management of Co-operative Sector

    Show Answer


    Solution :  1
  12. The 65th National Football Championship (Santosh Trophy 2011) was won by
    (1) Bangal
    (2) Punjab
    (3) Manipur
    (4) Goa

    Show Answer


    Solution :  1
  13. The organisation involved primarily with environmental planning is
    (1) CIFRI
    (2) ICAR
    (3) CSIR
    (4) NEERI

    Show Answer


    Solution :  4
  14. What would be the impact of global warming on mangrove forests ?
    (1) They will grow more luxurious
    (2) Large areas of mangroves will be submerged
    (3) Their role as carbon sinks will become more important
    (4) Both (1) and (3) above

    Show Answer


    Solution :  4
  15. The sweet taste of fruits is due to
    (1) Lactose
    (2) Fructose
    (3) Maltose
    (4) Ribose

    Show Answer


    Solution :  2
  16. The most endangered Asiatic top predator on the edge of extinction is
    (1) Black Bear
    (2) Asiatic Lion
    (3) Siberian Tiger
    (4) Dhole

    Show Answer


    Solution :  4
  17. Analects is the sacred book of
    (1) Confucianism
    (2) Judaism
    (3) Shintoism
    (4) Taoism

    Show Answer


    Solution :  1
  18. The seat of Madhya Pradesh High Court is located at
    (1) Gwalior
    (2) Indore
    (3) Bhopal
    (4) Jabalpur

    Show Answer


    Solution :  4
  19. The brightest planet is
    (1) Venus
    (2) Mercury
    (3) Jupiter
    (4) Mars

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx