GENERAL AWARENESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam , 01-07-2012 ( North Zone -Evening Shift- 2 ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

 

  1. Which is NOT a correct statement ?
    (1) Phenols are acidic
    (2) In benzene all the atoms lie in one plane
    (3) Methylated spirit contains only methanol
    (4) Dilute solutions contain less amount of solute

    Show Answer

    Solution : 3
  2. The infective stage of Malaria is
    (1) Gametocyte
    (2) Ring stage
    (3) Sporozoite
    (4) Merozoite

    Show Answer

    Solution : 3
  3. The treaty of Versailles restored Alsace-Lorraine to:
    (1) Italy
    (2) Britain
    (3) France
    (4) Belgium

    Show Answer

    Solution : 3
  4. The Asokan Edicts were deciphered first by :
    (1) Sir John Marshall
    (2) Sir William Jones
    (3) Charles Wilkins
    (4) James Prinsep

    Show Answer

    Solution : 4
  5. Which of the following is meant for the ex-situ conservation of various species ?
    (1) Sperm bank
    (2) Blood bank
    (3) Germplasm bank
    (4) Herbarium

    Show Answer

    Solution : 3
  6. An algae type ocean deposit is:
    (1) Weritic remains
    (2) Diatom Ooze
    (3) Pteropod Ooze
    (4) Pelagic deposits

    Show Answer

    Solution : 2
  7. Photosynthetic vesicle found in bacteria is called a:
    (1) Mesosome
    (2) Chromatophore
    (3) Genophore
    (4) Pneumatophore

    Show Answer

    Solution : 2
  8. What type of mirror is used in a view finding mirror of a vehicle ?
    (1) Convex mirror
    (2) Plane mirror
    (3) Concave mirror
    (4) Paraboloidal mirror

    Show Answer

    Solution : 1
  9. What is m-commerce ?
    (1) machine commerce
    (2) mobile commerce
    (3) money commerce
    (4) marketing commerce

    Show Answer

    Solution : 2
  10. Who said that the Directive Principles of State Policy are just like "a cheque on bank pay- able at the convenience of the bank" ?
    (1) Pandit Nehru
    (2) K.T. Shah
    (3) B.R. Ambedkar
    (4) N.G. Ranga

    Show Answer

    Solution : 2
  11. Wheat, Barley, Lemon, Orange, rye, and pearl millet belong to:
    (1) the same plant family
    (2) two plant families
    (3) three plant families
    (4) four plant families

    Show Answer

    Solution : 2
  12. Who favoured the Arctic Home theory of the Aryans ?
    (1) Pargiter
    (2) A.C. Das
    (3) B.G.Tilak
    (4) Jacobi

    Show Answer

    Solution : 3
  13. A plant known only in cultiva- tion having arisen under domes- tication is referred to as:
    (1) Scion
    (2) Cultigen
    (3) Cultivar
    (4) Clone

    Show Answer

    Solution : 2
  14. The proposal for the creation of new All-India Services can be considered only :
    (1) if majority of State Legisla- tares make such demand
    (2) if Lok Sabha passes a reso- lution by two-thirds majori- tY
    (3) if the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds ma-jority
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution : 3
  15. Pyroligneous acid obtained from wood contains:
    (1) 10%® Formaldehyde
    (2) 10% Acetic acid
    (3) 10% Formic acid
    (4) 10% Ethanol

    Show Answer

    Solution : 2
  16. Union Carbide India Ltd. man-ufactured essentially:
    (1) Heavy water
    (2) Petrochemicals
    (3) Fertilizers
    (4) Leather goods

    Show Answer

    Solution : 2
  17. The iron and steel plant in Bihar is at:
    (1) Visakhapatnam
    (2) Bokaro
    (3) Burnpur
    (4) Vijay Nagar

    Show Answer

    Solution : 2
  18. Who was the teacher of Gautama Buddha ?
    (1) Panini
    (2) Alara Kalama
    (3) Kapil a
    (4) Patanjali

    Show Answer

    Solution : 2
  19. Ram Sharan Sharma, who died in 2011 was an eminent
    (1) Chemist
    (2) Economist
    (3) Indologist
    (4) Archaeologist

    Show Answer

    Solution : 3
  20. The 34th National Games were held in 2011 in:
    (1) Uttarakhand
    (2) Kerala
    (3) Karnataka
    (4) Jharkhand

    Show Answer

    Solution : 4
  21. "Eye for an eye and tooth for a tooth" is the guiding principle of:
    (1) Attributive theory ofJustice
    (2) Retributive theory ofJustice
    (3) Deterrent theory of Justice
    (4) Reformative theory of Justice

    Show Answer

    Solution : 2
  22. Low cost housing is an example for:
    (1) Mixed wants
    (2) Social wants
    (3) Private wants
    (4) Merit wants

    Show Answer

    Solution : 4
  23. Tohra is the sacred book of:
    (1) Zoroastrianism
    (2) Confucianism
    (3) Taoism
    (4) Judaism

    Show Answer

    Solution : 4
  24. The 98th Indian Science Con-gress was held in 2011 at:
    (1) Bengaluru
    (2) Bhopal
    (3) Chennai
    (4) Bhubaneshwar

    Show Answer

    Solution : 3
  25. Drying oils contain a fairly large proportion of:
    (1) Unsaturaled fatty acids
    (2) Fats
    (3) Proteins
    (4) Saturated fatty acids

    Show Answer

    Solution : 1
  26. Consumption for the sake of en- joying social acknowledgement is called:
    (1) Rational consumption
    (2) Social consumption
    (3) Conspicuous consumption
    (4) Demonstration consumption

    Show Answer

    Solution : 3
  27. The red, orange and yellow co- lours of leaves are due to :
    (1) Carotenoids
    (2) Aldehydes
    (3) Tannins
    (4) Lignins

    Show Answer

    Solution : 1
  28. Which bank was the first to in- troduce ATMs to the world?
    (1) Hong Kong Bank
    (2) Standard Chartered Bank
    (3) Bank of America
    (4) Citi Bank

    Show Answer

    Solution : 4
  29. We receive sunlight on earth surface. What type of light beams are these ?
    (1) Random
    (2) Parallel
    (3) Converging
    (4) Diverging

    Show Answer

    Solution : 1
  30. The state which has registered the highest population growth rate according to 2001 census is :
    (1) Kerala
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Nagaland
    (4) Sikkim

    Show Answer

    Solution : 3
  31. Earth is a very big magnet. In which direction does its magnet- is field extend ?
    (1) west to east
    (2) north to south
    (3) south to north
    (4) east to west

    Show Answer

    Solution : 2
  32. Of the following economists, whom do you consider to be the Master of "Partial Analysis" ?
    (1) Leon Walras
    (2) Alfred Marshall
    (3) J.M. Keynes
    (4) Lionel Robbins

    Show Answer

    Solution : 2
  33. The authority to specify which castes shall be deemed to be scheduled castes rests with the:
    (1) Commissioner for Scheduled Castes and Tribes
    (2) Prime Minister
    (3) President
    (4) Governor

    Show Answer

    Solution : 1
  34. Polar-bears hold cures for:
    (1) Type II diabetes
    (2) Osteoporosis
    (3) Breast - cancer
    (4) Kidney failure

    Show Answer

    Solution : 1
  35. Which colour/colours of light has the highest velocity through vac- uum ?
    (1) Blue
    (2) Red
    (3) Green
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution : 4
  36. The ultimate source of energy in a hydroelectric power station is:
    (1) solar energy
    (2) the potential energy of wa- ter
    (3) the kinetic energy of water
    (4) the electrochemical energy of water

    Show Answer

    Solution : 2
  37. Mamta Sharma was appointed in 2011 as the chairperson of:
    (1) National Commission for Minorities
    (2) National Commission for Protection of Child Right
    (3) National Commission for Women
    (4) National Commission for BCs

    Show Answer

    Solution : 3
  38. India making 'Double Taxation Avoidance Agreements' (DTAA) with other countries for the pro- motion of :
    (1) Bilateral trade
    (2) External commercial borrowings
    (3) Foreign direct investments
    (4) Foreign institutional investment

    Show Answer

    Solution : 1
  39. The seat of Kerala High Court is located at :
    (1) Kottayam
    (2) Thiruvananthapuram
    (3) Kollam
    (4) Ernakulam

    Show Answer

    Solution : 4
  40. The disease that kills more peo- ple than lung cancer as a conse- quence of air pollution is :
    (1) chronic bronchitis
    (2) asthma
    (3) emphesema
    (4) heart attack

    Show Answer

    Solution : 3
  41. The most densely populated state in India is :
    (1) Kerala
    (2) Uttar Pradesh
    (3) West Bengal
    (4) Tamil Nadu

    Show Answer

    Solution : 3
  42. Brain drain has been caused by:
    (1) failure to recognise talent in the originating country.
    (2) the lure of high living standards
    (3) lack of employment opportunities
    (4) socio-economic instability

    Show Answer

    Solution : 3
  43. Human Development Index was formulated by:
    (1) ASEAN
    (2) IBRD
    (3) UNDP
    (4) UNCTAD

    Show Answer

    Solution : 3
  44. The biggest planet in the solar system is:
    (1) Venus
    (2) Jupiter
    (3) Saturn
    (4) Uranus

    Show Answer

    Solution : 2
  45. Peninsular India has the following zonal soil types:
    (1) Red and yellow soil
    (2) Forest soil
    (3) Saline soil
    (4) Alluvial soil

    Show Answer

    Solution : 1
  46. The prose collection of the Vedic poems are:
    (1) Samhilas
    (2) Upanishads
    (3) Aranyakas
    (4) Brahmanas

    Show Answer

    Solution : 1
  47.  The study of population is known as
    (1) Demography
    (2) Climatology
    (3) Petrology
    (3) Petrology
    (4) Hydrology

    Show Answer

    Solution : 1
  48.  Which of the following pairs is correctly matched ?
    (1) Milk of lime — sodium sulphate
    (2) Glauber's salt — calcium
    (2) Glauber's salt — calcium sulphate
    (3) Salt petre — potassium nitrate
    (4) Gypsum — calcium hydroxide

    Show Answer

    Solution : 3
  49. Who is the author of the book 'Pakistan: Beyond the Crisis State' ?
    (1) Khuram Iqbal
    (2) Maleeha Lodhi
    (3) Amir Mir
    (4) M.J. Akbar

    Show Answer

    Solution : 2
  50. The first speaker of Lok Sabha was :
    (1) S. Radhakrishnan
    (2) M. Ananthasayanam Ayyangar
    (3) Sardar Hukum Singh
    (4) G. V. Mavlankar

    Show Answer

    Solution : 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!