GENERAL AWARENESS ( SSC Graduate Level Tier- I Exam , 01-07-2012 ( North Zone -Evening Shift- 1 ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Which of the following has recently produced the first cloned camel ?
    (1) Dubai
    (2) Iran
    (2) Syria
    (4) U.S.A.

    Show Answer

    Solution :  1
  2. If all the plants of the world dies, all the animals would also die due to shortage of
    (1) Cold air
    (2) Food
    (3) Oxygen
    (4) Shelter

    Show Answer

    Solution :  2
  3. Chlorination is
    (1) adding small amounts of chloride to contaminated water
    (2) a chemical reaction in which chlorine is formed
    (3) the formation of a salt containing chlorine
    (4) a process of converting chlorides into chlorine

    Show Answer

    Solution :  1
  4. Who decides the disputes regarding election of President ?
    (1) The Supreme Court
    (2) The Election Commission
    (3) The Parliament
    (4) Both Supreme Court and High Courts

    Show Answer

    Solution :  1
  5. The growth of bacteria is measured by
    (1) hemacytometer
    (2) spectrophotometer
    (3) calorimeter
    (4) auxanometer

    Show Answer

    Solution :  4
  6. For which one of the following, are honey bees used ?
    (1) Apiculture
    (2) Horticulture
    (3) Pisciculture
    (4) Sericulture

    Show Answer

    Solution :  1
  7. Which one of the following is not an internal factor for industrial sickness ?
    (1) Diversion of funds
    (2) Technological Obsolescence
    (3) Wrong dividend policy
    (4) Mismanagement

    Show Answer

    Solution :  2
  8. Who is the first Law Officer of the Government of India ?
    (1) Law Secretary
    (2) Union Law Minister
    (3) Attorney General of India
    (4) The Chief Justice of India

    Show Answer

    Solution :  3
  9. The substance that causes the worst air pollution is
    (1) sulphur dioxide
    (2) carbon dioxide
    (3) carbon monoxide
    (4) smoke

    Show Answer

    Solution :  3
  10. Mammals form urea in the
    (1) Kidney
    (2) Spleen
    (3) Bladder
    (4) Liver

    Show Answer

    Solution :  1
  11. Main cause for agitations for separate states in India is
    (1) growing regional imbalances
    (2) people's political consciousness
    (3) social inequalities
    (4) regionalism

    Show Answer

    Solution :  1
  12. Vikramshila University was founded by
    (1) Kanishka
    (2) Dharampala
    (3) Pulakesin II
    (4) Chandra Gupta Maurya

    Show Answer

    Solution :  2
  13. A government is classified as federal or unitary on the basis of
    (1) Relations between the centre and states
    (2) Relations between the executive and the legislature
    (3) Relations between three organs of government
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Choose the correct one from among the following
    (1) nirukta — metre
    (2) jyotisha — phonetics
    (3) vyakarana — grammar
    (4) Siksha — astrology

    Show Answer

    Solution :  3
  15. The Newzealanders are also known as
    (1) Kiwis
    (2) Arabs
    (3) Orientals
    (4) Sams

    Show Answer

    Solution :  1
  16. Near which one of the following cities, the Palitana Temples are situated ?
    (1) Mount Abu
    (2) Mearke
    (3) Ujj ain
    (4) Bhav Nagar

    Show Answer

    Solution :  4
  17. Which one of the following is an essential ingredient of parliamentary government ?
    (1) A rigid constitution
    (2) Political parties
    (3) An Independent judiciary
    (4) A written constitution

    Show Answer

    Solution :  2
  18. 'El Nino effect' is closely associated with
    (1) Humboldt current
    (2) Equatorial counter current
    (3) Canaries current
    (4) Gulf current

    Show Answer

    Solution :  2
  19. 'EVM' stands
    (1) Electric Vending Machine
    (2) Electronic Vending Machine
    (3) Electronic Voting Machine
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  3
  20. JDBC stands for
    (1) Java Developer Connectivity
    (2) Java Database Connectivity
    (3) Java Developing Connectivity
    (4) Java Data Base Conductivity

    Show Answer

    Solution :  2
  21. 'Milk of magnesia' is a suspension of
    (1) Magnesium carbonate
    (2) Magnesium hydroxide
    (3) Magnesium chloride
    (4) Magnesium sulphate

    Show Answer

    Solution :  2
  22. Pik globosa is used as biofilter in cleaning pollution of water by:
    (1) Mercury
    (2) Arsenic
    (3) Cadmium
    (4) Algal blooms

    Show Answer

    Solution :  3
  23. Find the odd one out:
    (1) IDBI - Financial assistance to large industries
    (2) SIDBI - Financial assistance to small industries
    (3) FCI - Financial assistance to food-grains merchants
    (4) EXIM Bank - Financial assistance to exporters and importers

    Show Answer

    Solution :  3
  24. The word 'Secular is a part of the Preamble of the Constitution of India
    (1) after the 44th amendment
    (2) after the 73rd amendment
    (3) from the date of implementation
    (4) after the 42nd amendment

    Show Answer

    Solution :  4
  25. Chemical name of Plaster of Paris is
    (1) Hydrated calcium carbonate
    (2) Calcium hydrate
    (3) Calcium sulphate hemihydrate
    (4) Calcium sulphate

    Show Answer

    Solution :  3
  26. The tributary of River Indus which flows through Himachal Pradesh is
    (1) Sutlej
    (2) Beas
    (3) Ravi
    (4) Hunza

    Show Answer

    Solution :  1
  27. Acidity of rain is measured by
    (1) Hygrometer
    (2) Ammeter
    (3) pH-meter
    (4) Barometer

    Show Answer

    Solution :  3
  28. Which revenue earned by Union Government is not distributed among State Governments ?
    (1) Excise duty
    (2) Income tax
    (3) Customs duty
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  3
  29. The world's fastest growing water plant is
    (1) Amazon water lily
    (2) Water hyacinth
    (3) Utricularia
    (4) Water Chestnut

    Show Answer

    Solution :  2
  30. The contents of memory will not be lost, when the power goes off in
    (1) ROM
    (2) EPROM
    (3) EEPROM
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution :  1
  31. The Programme which is being implemented in all the districts of the country is:
    (1) Rajiv Gandhi Gramin Vidyutikaran Yojna
    (2) Sarva Shiksha Abhiyan
    (3) M.G.N.RE.G. Programme
    (4) Navoday Vidyalaya

    Show Answer

    Solution :  2
  32. Who was the first envoy of the East India Company to meet Jahangir in 1608 A.D ?
    (1) William Edwards
    (2) Sir Thomas Roe
    (3) Edward Terry
    (4) William Hawkins

    Show Answer

    Solution :  4
  33. As per 2011 census, in India the number of females per thousand males is
    (1) 940
    (2) 934
    (3) 933
    (4) 972

    Show Answer

    Solution :  1
  34. Law of 'Use and disuse' was proposed by :
    (1) Lederberg
    (2) Lamarck
    (3) Darwin
    (4) Hugo De Vries

    Show Answer

    Solution :  2
  35. Which one of the following Cricketers has been declared by the ICC as 'Cricketer of the Twentieth Century' ?
    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Kapil Dev
    (3) Rahul Dravid
    (4) Anil Kumble

    Show Answer

    Solution :  2
  36. The rocket which gives us information about Mars is :
    (1) Discovery
    (2) Insat 4
    (3) Atlas 5
    (4) Cassinie

    Show Answer

    Solution :  3
  37. Wanchoo Committee dealt with
    (1) Agricultural Taxation
    (2) Direct Taxes
    (3) Monopolies and Trade Practices
    (4) Agricultural Prices

    Show Answer

    Solution :  2
  38. Carbohydrates are compounds of
    (1) Carbon, oxygen and hydrogen
    (2) Carbon, nitrogen and hydrogen
    (3) Carbon and nitrogen
    (4) Carbon and hydrogen

    Show Answer

    Solution :  1
  39. If a bacterium cell divides in every 20 minutes, how many bacteria will be formed in two hours?
    (1) 16
    (2) 8
    (3) 64
    (4) 4

    Show Answer

    Solution :  3
  40. The International agreement to reduce greenhouse gases between 2008 - 2012 is known as :
    (1) Rule of 70
    (2) Rio Protocol
    (3) Kyoto Protocol
    (4) Agenda 21

    Show Answer

    Solution :  3
  41. A person opens his mouth on hearing a thunder in order to
    (1) equalise pressure of air on both sides of the ear drum
    (2) receive more sound
    (3) allow air to come out of the mouth
    (4) overcome fear

    Show Answer

    Solution :  1
  42. When ice is heated from 0° C to 10° C, the volume of water
    (1) Decreases steadily
    (2) First increases then decreases
    (3) First decreases then increases
    (4) Increases steadily

    Show Answer

    Solution :  2
  43. Through which states does the river Chambal flows ?
    (1) M.P.. Gujarat, U.P
    (2) Rajasthan, M.P., Bihar
    (3) Gujarat, M.P., Chhattisgarh
    (4) U.P., M.P., Rajasthan

    Show Answer

    Solution :  4
  44. As per the 2011 population census, the most populous state in the country is
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Uttar Pradesh
    (3) West Bengal
    (4) Rajasthan

    Show Answer

    Solution :  2
  45. The state of Jhansi was made a part of the British empire in India through the :
    (1) Doctrine of Lapse
    (2) Policy of Subsidiary Alliance
    (3) War against Rani Lakshmi Bai
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  1
  46. The famous book "A Better India, A Better World" has been written by :
    (1) Azim Premji
    (2) N. R Narayana Murthy
    (3) Praveen Mahapatra
    (4) Rajiv Sikri

    Show Answer

    Solution :  2
  47. Simple Goitre is a disease affecting :
    (1) Tear glands
    (2) Liver
    (3) Thyroid glands
    (4) Gums

    Show Answer

    Solution :  3
  48. Two bodies of the same mass are thrown with equal speed from the top of a tower simultaneously. One body (x) is thrown vertically downwards. The other (y) is thrown horizontally.
    (1) Both reaches ground with same Kinetic energy
    (2) x reaches-ground with greater Kinetic energy
    (3) y reaches ground with greater Kinetic energy
    (4) Both x and y reaches ground simultaneously

    Show Answer

    Solution :  1
  49. An apparatus used for locating submerged objects is known as :
    (1) sonar
    (2) quasar
    (3) pulsar
    (4) radar

    Show Answer

    Solution :  1
  50. Which of the following are wrongly matched ?
    (i) Tropic of Cancer - 231/2° N latitude
    (ii) Tropic of Capricorn - 661/2° N latitude
    (iii) International Date line-0° longitude
    (iv) Antarctic Circle - 661/2° S latitude
    (1) (i)
    (2) (ii) and (iii)
    (3) (i), (ii) and (iv)
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!