GENERAL AWARENESS ( SSC FCI Assistant Grade-III EXAM, 11-11-2012 – Previous Year Paper )

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The addition to total cost by pro ducing an additional unit of out put by a firm is called
      (1) Variable cost
      (2) Average cost
      (3) Marginal cost
      (4) Opportunity cost

      Show Answer


      Solution: 3
    2. In a perfectly competitive market, a firm’s
      (1) Average Revenue is always equal to Marginal Revenue
      (2) Marginal Revenue is more than Average Revenue
      (3) Average Revenue is more than Marginal Revenue
      (4) Marginal Revenue and Average Revenue are never equal

      Show Answer


      Solution: 3
    3. Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as
      (1) Uni cropping
      (2) Multiple cropping
      (3) Double cropping
      (4) Triple cropping

      Show Answer


      Solution: 2
    4. The main difference between Gross Domestic Product (GDP) and Gross National Product (GNP) is
      (1) Transfer payments
      (2) Net foreign income from abroad
      (3) Capital consumption allowance
      (4) Capital gains

      Show Answer


      Solution:2
    5. “NABARD” is a/an
      (1) Bank
      (2) Financial Institution
      (3) Insurance Corporation
      (4) Central Government Department

      Show Answer


      Solution: 2
    6. What is the basis of classification of governments as unitary and federal ?
      (1) Relationship between legislature and executive
      (2) Relationship between executive and judiciary
      (3) Relationship between the Centre and States
      (4) Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government

      Show Answer


      Solution: 3
    7. Who appoints Secretary General of the Lok Sabha ?
      (1) Deputy Speaker
      (2) Speaker
      (3) President
      (4) Leader of Ruling Party

      Show Answer


      Solution: 2
    8. The Judges of Supreme Court hold office till they reach the age of
      (1) 58 years
      (2) 62 years
      (3) 65 years
      (4) 60 years

      Show Answer


      Solution: 3
    9. Which of the following is presided by a non-member ?
      (1) Lok Sabha
      (2) Rajya Sabha
      (3) Vidhan Sabha
      (4) Vidhan Parishad

      Show Answer


      Solution: 2
    10. In the integration of Princely States, the following played a major role :
      (1) Parmikar and Kunzru
      (2) S.K. Dhar and Fazal Ali
      (3) Vallabhbhai Patel and V.P. Menon
      (4) Vallabhbhai Patel and Jawahar Lal Nehru

      Show Answer


      Solution: 3



    1. Who among the following Viceroys became a victim of one of the convicts during his visit to the Andamans ?
      (1) Curzon
      (2) Mayo
      (3) Ripon
      (4) Lytton

      Show Answer


      Solution: 2
    2. The Third Battle of Panipat was fought between
      (1) the Marathas and the Afghans
      (2) the Marathas and the MughaIs
      (3) the Mughals and the Afghans
      (4) the Marathas and the Rajputs

      Show Answer


      Solution: 1
    3. Who termed Crlpps’ proposals as ‘a post dated cheque in a crashing bank’ ?
      (1) Ambedkar
      (2) Annie Besant
      (3) Patel
      (4) Gandhiji

      Show Answer


      Solution: 4
    4. The State Jhansi was made a part of the British Empire in India through
      (1) Doctrine of Lapse
      (2) Policy of Subsidiary Alliance
      (3) War against Rani Lakshmi Bai
      (4) None of the above

      Show Answer


      Solution: 1
    5. Mahatma Gandhi started his Dandi March from
      (1) Dandi
      (2) Porbandar
      (3) Ahmedabad
      (4) Sabarmati Ashram

      Show Answer


      Solution: 4
    6. Which type of lake is formed by volcanic activities ?
      (1) Caldera lake
      (2) Karst lake
      (3) Lagoon
      (4) Fresh water lake

      Show Answer


      Solution: 1
    7. The well through which water comes out through hydraulic pressure is called
      (1) Ordinary well
      (2) Tube well
      (3) Deep tube well
      (4) Artesian well

      Show Answer


      Solution: 4
    8. Central Highlands of Indian peninsular block are formed of
      (1) Sedimentary and metamorphic rocks
      (2) Igneous and sedimentary rocks
      (3) Igneous and metamorphic rocks
      (4) Sedimentary rocks

      Show Answer


      Solution: 3
    9. Which of the following is a renewable resource ?
      (1) Coal
      (2) Mineral oil
      (3) Natural gas
      (4) Forests

      Show Answer


      Solution: 4
    10. In a desert region, soil erosion can be checked by
      (1) Tree plantation/afforestation
      (2) Crop rotation
      (3) Contour ploughing
      (4) Using farm manure

      Show Answer


      Solution: 1



    1. Immunisation is a phenomenon of formation of antibodies by using inactive
      (1) Antigens
      (2) Antibodies
      (3) Chemicals
      (4) Blood

      Show Answer


      Solution: 1
    2. Which of the following is a mono-genetic parasite ?
      (1) Hydra
      (2) Fasciola
      (3) Ascaris
      (4) Earthworm

      Show Answer


      Solution: 3
    3. Which of the following acids is synthesized in human stomach
      (1) Sulphuric acid
      (2) Nitric acid
      (3) Hydrochloric acid
      (4) Phosphoric acid

      Show Answer


      Solution: 3
    4. Filaria is transmitted by
      (1) Aedes mosquito
      (2) Anopheles mosquito
      (3) Culex mosquito
      (4) Swamp mosquito

      Show Answer


      Solution: 3
    5. Which is the only mammal that can fly ?
      (1) Whale
      (2) Bat
      (3) Hen
      (4) Lizard

      Show Answer


      Solution: 2
    6. Commonest mammal is
      (1) Elephant
      (2) Lion
      (3) Man (Homo sapiens)
      (4) Panther

      Show Answer


      Solution: 3
    7. A vehicle will topple if
      (1) its centre of gravity is within the base
      (2) its centre of gravity is outside its base
      (3) it is less wide
      (4) it is not heavy

      Show Answer


      Solution: 2
    8. The following is an amplifying device :
      (1) a transformer
      (2) a transistor
      (3) a diode
      (4) a resistor

      Show Answer


      Solution: 2
    9. The air becomes heated by
      (1) Conduction
      (2) Convection
      (3) Radiation
      (4) Diffusion

      Show Answer


      Solution: 2
    10. The density of water is
      (1) constant at all temperatures
      (2) maximum at 100°C
      (3) maximum at 4°C
      (4) maximum at -4°C

      Show Answer


      Solution: 3



  1. A ‘bug’ in a program is
    (1) Statement
    (2) Error
    (3) Syntax
    (4) Both (2) and (3)

    Show Answer


    Solution: 2
  2. Which one of the following allows computers to transfer data using a telephone line ?
    (1) Keyboard
    (2) CPU
    (3) Modem
    (4) Printer

    Show Answer


    Solution: 3
  3. Laughing gas is
    (1) Nitric oxide
    (2) Nitrous oxide
    (3) Nitrogen trioxide
    (4) Nitrogen pentoxide

    Show Answer


    Solution: 2
  4. Clothes made of polyester dry quickly after washing because
    (1) water evaporates very quickly
    (2) polyester absorbs very little water
    (3) it is a water proof material
    (4) it absorbs heat quickly

    Show Answer


    Solution: 2
  5. Which one of the following pairs is correctly matched ?
    (1) Seismograph – recording intensity of earthquake shock
    (2) Pyknometer – measuring solar radiation
    (3) Pyrometer – measuring density of liquids
    (4) Pyrheliometer – measuring high temperatures

    Show Answer


    Solution: 1
  6. When a gas is compressed
    (1) only pressure increases
    (2) only temperature increases
    (3) both pressure and temperature increase
    (4) pressure increases and temperature decreases

    Show Answer


    Solution: 3
  7. Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful
    (1) solar ultraviolet radiation
    (2) solar infrared radiation
    (3) CO2 in the air
    (4) SO2 in the air

    Show Answer


    Solution: 1
  8. What is the impact of advancing glaciers on the rings of trees ?
    (1) They become concentric
    (2) Their shape is distorted
    (3) They become widely spaced
    (4) They are immune to this change

    Show Answer


    Solution: 2
  9. Which of the following cities in India is considered greenest ?
    (1) Bengaluru
    (2) Delhi
    (3) Chandigarh
    (4) Thiruvananthapuram

    Show Answer


    Solution: 3
  10. Green manure is obtained from
    (1) Fresh animal excreta
    (2) Decomposing green legume plants
    (3) Domestic vegetable waste
    (4) Oil seed husk cakes

    Show Answer


    Solution: 2
  11. Which one of the following represents the correct sequence of the countries included in the BRICS ?
    (1) Brazil, Russia, Indonesia, China. South Africa
    (2) Brazil, Russia, India, China, South Africa
    (3) Brazil, Romania, India, China, Spain
    (4) Brazil, Russia, Indonesia, China, Sudan

    Show Answer


    Solution: 2
  12. Who among the following bowlers has taken more than 500 wickets in Test cricket ?
    (1) Wasim Akram
    (2) Kapil Dev
    (3) Glenn McGrath
    (4) Malcolm Marshall

    Show Answer


    Solution: 3
  13. Serena Williams of U.S.A. won the women’s singles U.S. Open 2012 title by defeating in the final
    (1) Victoria Azarenka
    (2) Maria Sharapova
    (3) Venus Williams
    (4) Agnieszka Radwanska

    Show Answer


    Solution: 1
  14. In which of the following States, is the Child Sex Ratio the lowest in India ?
    (1) Punjab
    (2) Haryana
    (3) Chhattisgarh
    (4) Bihar

    Show Answer


    Solution: 2
  15. The book ‘Satanic Verses’ was written by
    (1) Agatha Christie
    (2) Gunnar Myrdal
    (3) Gabriela Sabatini
    (4) Salman Rushdie

    Show Answer


    Solution: 4
  16. Metric system of measurement started in the country in
    (1) 1954
    (2) 1955
    (3) 1956
    (4) 1957

    Show Answer


    Solution: 3
  17. The Iduldsi hydroelectric plant is on river
    (1) Godavari
    (2) Krishna
    (3) Periyar
    (4) Tungabhadra

    Show Answer


    Solution: 3
  18. Name the temple in Indonesia where scenes from Ramayana and Mahabharatha are depicted.
    (1) Borobudur
    (2) Kailashnath
    (3) Angkor Wat
    (4) Brihadeshwara

    Show Answer


    Solution: 1
  19. In which State is the Guru Shikhar peak located ?
    (1) Rajasthan
    (2) Gujarat
    (3) Madhya Pradesh
    (4) Maharashtra

    Show Answer


    Solution: 1
  20. The 16th Summit Meeting of NAM countries was recently held at
    (1) Kabul
    (2) Tehran
    (3) Dubai
    (4) Manila

    Show Answer


    Solution: 2

Leave A Reply

Your email address will not be published.