GENERAL AWARENESS ( SSC DELHI POLICE SI EXAM, 19-08-2012 – Previous Year Paper )

0

General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The purchase and sale of se curities by the Central Bank is known as
      (1) Variable reserve ratio
      (2) Bank rate
      (3) Open market operation
      (4) Net liquidity ratio

      Show Answer


      Solution:3
    2. Car and diesel are the examples of
      (1) Demand
      (2) Supply
      (3) Joint Supply
      (4) Joint demand

      Show Answer


      Solution:4
    3. Buffer stock operations are conducted by
      (1) Warehousing Corporation of India
      (2) State Trading Corporation of India
      (3) Food Corporation of India
      (4) Ministry of Agriculture

      Show Answer


      Solution:3
    4. Marginal productivity theory of distribution states that the price of a factor of production depends upon its
      (1) Average productivity
      (2) Total productivity
      (3) Marginal productivity
      (4) Negative productivity

      Show Answer


      Solution:3
    5. Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution on the recommendation of
      (1) Santhanam Committee
      (2) Swaran Singh Committee
      (3) Shah Commission
      (4) Administrative Reforms Commission

      Show Answer


      Solution:2
    6. There is a Parliamentary system of Government in India because
      (1) The Lok Sabha is directly elected by the people
      (2) The Parliament can amend the Constitution
      (3) The Rajya Sabha cannot be dissolved
      (4) The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

      Show Answer


      Solution:4
    7. Is it permissible to conduct the election for the post of President of India when one or more State Assemblies are dissolved ?
      (1) Yes, can be conducted
      (2) Not possible to conduct
      (3) Parliament permission is needed
      (4) With the permission of the Election Commission of India

      Show Answer


      Solution:1
    8. Who is non-member but can participate in the business of Parliament ?
      (1) Vice-President
      (2) Solicitor-General
      (3) Attorney-General
      (4) Chief Justice of Supreme Court

      Show Answer


      Solution:3
    9. Supreme Court is the guardian for
      (1) Fundamental Rights
      (2) Directive Principles
      (3) Preamble
      (4) Centre and State disputes

      Show Answer


      Solution:1
    10. Estimates Committee consists of members from
      (1) Parliament
      (2) Lok Sabha
      (3) State Assemblies
      (4) Union Territories

      Show Answer


      Solution:2



    1. The boundary between India and Pakistan was demarcated by
      (1) Lord Mountbatten
      (2) Sir Cyril Radcliffe
      (3) Stafford Cripps
      (4) Lawrence

      Show Answer


      Solution:2
    2. Who among the following attacked the Somnath temple ?
      (1) Mahmud of Ghazni
      (2) Muhammad Ghori
      (3) Iltutmish
      (4) Qutbuddin Aibak

      Show Answer


      Solution:1
    3. Portuguese navigator who succeeded in crossing the Cape of Storms and renamed it as “Cape of Good Hope” was
      (1) Afonso de Albuquerque
      (2) Bartholomew Diaz
      (3) Vasco da Gama
      (4) Francisco-de-Almeida

      Show Answer


      Solution:3
    4. Who founded the Servants of India Society ?
      (1) Bal Gangadhar Tilak
      (2) V.O. Chidambaram Pillar
      (3) Gopal Krishna Gokhale
      (4) Surendranath Banerjee

      Show Answer


      Solution:3
    5. The Nalanda University was founded by
      (I) Harsha Vardhana
      (2) Kumara Gupta
      (3) Samudra Gupta
      (4) Chandra Gupta

      Show Answer


      Solution:2
    6. Alluvial soils are usually
      (i) Rich in nitrogen
      (ii) Poor in humus
      (iii) Highly fertile
      (iv) Easy to plough
      (1) (i), (ii) and (iv)
      (2) (ii), (iii) and (iv)
      (3) (i), (iii) and (iv)
      (4) (i), (ii) and (iii)

      Show Answer


      Solution:2
    7. The Temperate grasslands in South America are known as
      (1) Pampas
      (2) Downs
      (3) Veldt
      (4) Prairies

      Show Answer


      Solution:1
    8. Tel is the tributary of river
      (1) Tapti
      (2) Mahanadi
      (3) Godavari
      (4) Yamuna

      Show Answer


      Solution:2
    9. Sardar Sarovar Project is built across the river
      (1) Mahanadi
      (2) Tapti
      (3) Narmada
      (4) Godavari

      Show Answer


      Solution:3
    10. Which hill tract receives maximum rainfall ?
      (1) Garo
      (2) Khasi
      (3) Jaintia
      (4) Mizo

      Show Answer


      Solution:2



    1. Typhoid fever is caused by
      (1) Bacterium
      (2) Protozoa
      (3) Fungi
      (4) Virus

      Show Answer


      Solution:1
    2. Which of the following is not an endocrine gland ?
      (1) Pituitary
      (2) Thyroid
      (3) Adrenal
      (4) Spleen

      Show Answer


      Solution:4
    3. Grey hair is caused due to
      (1) aging of epidermal cells
      (2) death of dermal cells
      (3) loss of sebum in epidermal cells
      (4) loss of melanin in epidermal cells

      Show Answer


      Solution:4
    4. In our body, antibodies are formed against pathogens in
      (1) liver by RBC
      (2) blood by platelets
      (3) brain by macrophages
      (4) thymus by lymphocytes

      Show Answer


      Solution:4
    5. Prawn heart carries
      (1) no blood
      (2) deoxygenated blood
      (3) oxygenated blood
      (4) mixed blood

      Show Answer


      Solution:3
    6. Which of the following has no blood, but respires ?
      (1) Fish
      (2) Earthworm
      (3) Hydra
      (4) Cockroach

      Show Answer


      Solution:3
    7. The dynamo converts
      (1) mechanical energy into electrical energy
      (2) electrical energy into mechanical energy
      (3) mechanical energy into magnetic energy
      (4) magnetic energy into mechanical energy

      Show Answer


      Solution:1
    8. It is easier for a man to swim in sea water, than in river water because
      (1) the density of sea water is lesser than the density of river water
      (2) the density of sea water is more than the density of river water
      (3) the sea is-deeper than the river
      (4) the sea is wider than the river

      Show Answer


      Solution:2
    9. In the remote control of television, electromagnetic waves used are
      (1) ultraviolet
      (2) microwave
      (3) radiowave
      (4) infrared

      Show Answer


      Solution:4
    10. The process of writing on an optical disc is called
      (1) Ripping
      (2) Fetching
      (3) Scanning
      (4) Burning

      Show Answer


      Solution:4



  1. A place through which, data can enter or leave a computer is called
    (1) bus
    (2) dock
    (3) mouse
    (4) port

    Show Answer


    Solution:4
  2. ATM is the abbreviation for
    (1) Automatic Teller Machine
    (2) Automated Teller Machine
    (3) Automatic Tally Machine
    (4) Automated Tally Machine.

    Show Answer


    Solution:2
  3. Which of the following is colourless ?
    (1) Chlorine
    (2) Oxygen
    (3) Phosphorus
    (4) Sulphur

    Show Answer


    Solution:2
  4. Lactose is present in
    (1) grapes
    (2) milk
    (3) lime
    (4) vinegar

    Show Answer


    Solution:2
  5. Hard water and soft water can be distinguished by using
    (1) dilute acid
    (2) ordinary soap
    (3) detergent
    (4) liquid soap

    Show Answer


    Solution:3
  6. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution ?
    (1) Diesel
    (2) Kerosene
    (3) Hydrogen
    (4) Coal

    Show Answer


    Solution:3
  7. Water cycle refers to
    (1) an integrated attempt to recycle water in relatively arid regions
    (2) constant movement of water from ocean to land and back to ocean once again
    (3) scientific management of water in areas excessively plagued with water-logging
    (4) water distribution in relatively dry areas

    Show Answer


    Solution:2
  8. Ferrous sulphate is used in water treatment as a/an
    (1) Oxidizing agent
    (2) Reducing agent
    (3) Coagulant aid
    (4) Adsorbent

    Show Answer


    Solution:3
  9. Hardness of the water is commonly measured in terms of
    (1) Calcium carbonate equivalents
    (2) Calcium sulphate equivalents
    (3) Magnesium carbonate equivalents
    (4) Magnesium sulphate equivalents

    Show Answer


    Solution:1
  10. The biological decomposition of organic substances in wastes under controlled conditions known as
    (1) composting
    (2) incineration
    (3) sanitary landfill
    (4) pyrolysis

    Show Answer


    Solution:1
  11. Novelist, Mr. Salman Rushdie was awarded “Knighthood” by
    (1) Queen Elizabeth II
    (2) Prince Charles
    (3) Mr. Gordon Brown
    (4) Mrs. Margaret Thatcher

    Show Answer


    Solution:1
  12. Who served as India’s first ambassador to the Soviet Union ?
    (1) K.M. Panikkar
    (2) V.K. Krishna Menon
    (3) Vijayalakshmi Pandit
    (4) Prof. Mahalanobis

    Show Answer


    Solution:3
  13. The Chairman of Thirteenth Finance Commission is
    (1) C. Rangarajan
    (2) Dr. M.S. Swaminathan
    (3) Dr. Raja Chellaiah
    (4) Dr. Vijay Kelkar

    Show Answer


    Solution:4
  14. Which one of the following has recently conferred the honorary degree of Doctor of Letters (D. Litt.) on U.N. Secretary General, Ban-Ki-Moon ?
    (1) Lal Bahadur Sanskrit University
    (2) G.G.S. Indraprastha University
    (3) Jamia Millia Islamia University
    (4) I.I.T. Delhi

    Show Answer


    Solution:3
  15. Filmfare Award for Best Female Actor, 2011 was conferred on
    (1) Shilpa Shetty
    (2) Priyanka Chopra
    (3) Vidya Balan
    (4) Katrina Kaif

    Show Answer


    Solution:3
  16. Which of the following statements is not correct about Sunder Lal Bahuguna ?
    (1) He is an eminent environmentalist
    (2) He was awarded Padma Shushan in 2009
    (3) He started the `Chipko Andolan’ to create awareness about deforestation
    (4) He was elected to the Lok Sabha from Uttarkashi in Uttarakhand

    Show Answer


    Solution:4
  17. Who said that “the power of population is infinitely greater than the power in the earth to produce subsistence” ?
    (1) A. Lewis
    (2) A. Marshall
    (3) Simon-Kuznets
    (4) Malthus

    Show Answer


    Solution:4
  18. The ‘Sun Temple’ of Konark is in the State of
    (1) Odisha
    (2) Jharkhand
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer


    Solution:1
  19. Which one of the following organisations is directly related to child welfare ?
    (1) UNESCO
    (2) UNICEF
    (3) WHO
    (4) VVTO

    Show Answer


    Solution:2
  20. The Chief Election Commissioner of India is.
    (1) Montek Singh Ahluwalia
    (2) S.M. Krishna
    (3) V.S. Sampath
    (4) Dr. B.K. Avadhoot

    Show Answer


    Solution:3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx