GENERAL AWARENESS ( SSC CPOs SI & INTELLIGENCE OFFICER AND CAPFs SI & CISF ASI EXAM , 27-05-2012 ( First sitting ) - Previous Year Paper)


General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. There is no selling cost under
    (1) Oligopoly
    (2) Duopoly
    (3) Perfect competition
    (4) Monopolistic competition

    Show Answer

    Solution :  4
  2. Which of the following is not a function of the Exim Bank of India?
    (1) Financing of joint ventures in foreign countries
    (2) Loans to Indian parties for contributing to share capital of joint ventures abroad
    (3) Financing of export and import of goods and services
    (4) Inspection of exported goods for quality assurance

    Show Answer

    Solution :  4
  3. Which of the following systems in independent India goes against the very basis of democracy?
    (1) Party system
    (2) Parliamentary system
    (3) Caste system
    (4) Economic system

    Show Answer

    Solution :  3
  4. According to Karl Marx, the change in economic system results in inevitable changes in
    (1) the entire systems
    (2) religious system only
    (3) political system only
    (4) social system only

    Show Answer

    Solution :  1
  5. Which one of the following statements is correct?
    (1) The value of a commodity depends upon its price.
    (2) The value of a commodity is entirely dependent upon the substitutes.
    (3)A commodity will have value if it is wanted by somebody
    (4)A commodity will have value only if it is scarce relative to demand.

    Show Answer

    Solution :  4
  6. Which of the following formulae could be used for calculating the per capita income of a country?


    Show Answer

    Solution :  4
  7. For controlling inflation, the central bank should
    (1) purchase Government securities in the open market
    (2) lower the reserve ratio of the banks
    (3) sell Government securities in the open market
    (4) lower the bank rate

    Show Answer

    Solution :  1
  8. Match the medieval travellers with their countries :
    a. Macro Polo                           1. Spain
    b. Ibn Battuta                          2. Balkh
    c. Antonio Monserrate           3. Italy
    d. Mahmud Walt Balkhi       4. Morocco


    Show Answer

    Solution :  1
  9. Rana Kumbha constructed the Tower of Victory at Chittor to mark his victory over
    (1) The Khan of Nagaur
    (2) Rao Jodha of Marwar
    (3) Ahmad Shah of Gujarat
    (4) Mahmud Khalji of Malwa

    Show Answer

    Solution :  4
  10. Match the following :
    a. Sarojini Naidu League                    1. Muslim
    b. M.A. Jinnah                                      2. Indian National Congress
    c. Sir Tej Bahadur Sapru                    3. Hindu  Mahasabha
    d. V.D. Savarkar                                   4. Liberal  Party


    Show Answer

    Solution :  3
  11. The Social Forestry Scheme was introduced during
    (1) Second Five Year Plan
    (2) Sixth Five Year Plan
    (3) Fourth Five Year Plan
    (4) Eighth Five Year Plan

    Show Answer

    Solution :  2
  12. The model code of conduct for political parties and candidates to be followed during the elections is
    (1) enjoined by the Supreme Court
    (2) agreed through a voluntary agreement among the recognised political parties
    (3) laid down in the Constitution of India
    (4) specified in The Representation of the People Act, 1951

    Show Answer

    Solution :  4
  13. A citizen can directly move the Supreme Court for any violation of Fundamental Rights under
    (1) Article 33
    (2) Article 34
    (3) Article 31
    (4) Article 32

    Show Answer

    Solution :  4
  14. Which one of the following sitting Vice-Presidents of India contested for the post of Presi-dent and lost the election?
    (1) S. Radhakrishnan
    (2) V.V. Gin
    (3) Bhairon Singh Shekhawat
    (4) Both (2) and (3)

    Show Answer

    Solution :  3
  15. The French challenge to British in India came to an end with
    (1) Battle of Plassey
    (2) Battle of Buxar
    (3) Battle of Wandiwash
    (4) Battle of Srirangapattinam

    Show Answer

    Solution :  3
  16. Identify the medical trio of ancient India from the following names
    (1) Charaka, Susruta and Bharata
    (2) Charaka, Susruta and Patanj ali
    (3) Charaka, Susruta and Vagbhata
    (4) Charaka, Vatsyayana and Vagbhata

    Show Answer

    Solution :  2
  17. Vegetation is effective in absorbing
    (1) High frequency sound
    (2) Pollutant metals
    (3) Pollutant gases
    (4) Polluted water

    Show Answer

    Solution :  3
  18. When a person cries, there is a watery discharge from the nose due to activation of
    (1) Thyroid gland
    (2) Endocrine gland
    (3) Salivary gland
    (4) Lachrymal gland

    Show Answer

    Solution :  4
  19. The fundamental role of root hairs in plants is
    (1) to absorb water and mineral salts from the soil
    (2) to bind soil particles to the root for firm fixation of the plant
    (3) to protect the young root from damage by coarse soil parties
    (4) to protect the root from soil microbes

    Show Answer

    Solution :  1
  20. Catch crops are
    (1) crops to be cut and fed green to the cattle
    (2) substitute crops planted after the regular crop has failed
    (3) crops planted to attract certain insect pests to be destroyed
    (4) crops planted to attract certain useful insects to be used for biological control of pests

    Show Answer

    Solution :  1
  21. Which one of the following acts as a mediator between the user's program and the hardware?
    (1) Operating System
    (2) Browser
    (3) Compiler
    (4) Editor

    Show Answer

    Solution :  1
  22. The project similar to T.V.A. (Tennessee Valley Authority) of U.S.A. in India is
    (1) Ramganga Multipurpose Project
    (2) Idukki Project
    (3) Damodar Valley Project
    (4) Mahanadi Delta Project

    Show Answer

    Solution :  3
  23. Petrology is the study of
    (1) earth
    (2) minerals
    (3) rocks
    (4) soils

    Show Answer

    Solution :  3
  24. Match the following :
    a. Rosewood                   1. Mangroove forests
    b. Bushes                        2. Alpine forests
    c. Birch                           3. Deciduous  forests
    d. Sundari tree              4. Dry forests


    Show Answer

    Solution :  4
  25. During the period of South-West monsoon, Tamil Nadu remains dry because
    (1) it lies in the rain-shadow area
    (2) the temperature is too high to let the winds cool down
    (3) the winds do not reach this area
    (4) there are no mountains in this area

    Show Answer

    Solution :  1
  26. The red colour of ripe tomatoes is due to the presence of
    (1) Chlorophyll
    (2) Carotenoids
    (3) Hormones
    (4) Vitamins

    Show Answer

    Solution :  2
  27. Anticoagulants are not present in
    (1) Leech
    (2) Wasp
    (3) Mosquito
    (4) Bed bug

    Show Answer

    Solution :  2
  28. To eliminate the glare of headlights in motor cars
    (1) thin films are used
    (2) filters are used
    (3) polaroids are used
    (4) glass prisms are used

    Show Answer

    Solution :  3
  29. The substances which have infinite electrical resistance are called
    (1) conductors
    (2) resistors
    (3) insulators
    (4) condensers

    Show Answer

    Solution :  3
  30. The headquarters of International Atomic Energy Agency is located at
    (1) Vienna
    (2) Sydney
    (3) Geneva
    (4) Washington

    Show Answer

    Solution :  1
  31. If you use a font that is not supported by a browser, then the next
    (1) will be displayed using 'ARIAL' font only
    (2) will be displayed with a particular background
    (3) will be displayed in the default font
    (4) will not be displayed

    Show Answer

    Solution :  3
  32. The pigment that protects plants from UV damage is
    (1) Phycocyanin
    (2) Carotenoids
    (3) Chlorophyll
    (4) Xanthophyll

    Show Answer

    Solution :  1
  33. United Nations Conference on Environment and Development is called
    (1) Air Summit
    (2) Resource Summit
    (3) Earth Summit
    (4) Water Summit

    Show Answer

    Solution :  3
  34. A bioenergy source obtained by fermentation to supplement fossil fuel petrol is
    (1) Diesel
    (2) Methane
    (3) Kerosene
    (4) Ethanol

    Show Answer

    Solution :  4
  35. The substance that causes the worst air pollution is
    (1) Carbon dioxide
    (2) Carbon monoxide
    (3) Smoke
    (4) Sulphur dioxide

    Show Answer

    Solution :  4
  36. A liquid is said to boil when its
    (1) vapour pressure is greater than the surrounding pressure
    (2) vapour pressure is less than the surrounding pressure
    (3) vapour pressure equals the surrounding pressure
    (4) vapour pressure vanishes to zero

    Show Answer

    Solution :  3
  37. Which is not correct regarding covalent compounds?
    (1) Compounds are usually liquids and gases
    (2) Boiling points and melting points are low
    (3) The reaction is slow
    (4) The reaction is fast

    Show Answer

    Solution :  4
  38. Choose the correct statement
    (1) Mixtures are homogeneous
    (2) In a mixture the components are present in a fixed ratio
    (3) The components of a mixture cannot be separated
    (4) The properties of a mixture are the same as those of its components

    Show Answer

    Solution :  4
  39. PVC is obtained by the polymerisation of
    (1) Styrene
    (2) Acetylene
    (3) Propene
    (4) Vinyl chloride

    Show Answer

    Solution :  4
  40. What is the name of the first research station established by India in the Antarctica?
    (1) Agnihotri
    (2) Aryabhatta
    (3) Dakshin Gangotri
    (4) Maitri

    Show Answer

    Solution : 3
  41. Who among the following was awarded Padma Vibhushan in 2011 for his exceptional and distinguished service in the field of trade and industry?
    (1) S. Gopalakrishnan
    (2) Mecca Rafeeque Ahmed
    (3) Azim Premji
    (4) Ratan Tata

    Show Answer

    Solution : 3 
  42. The five permanent members of the U.N. Security Council are
    (1) China, Germany, Russia, U.K. and U.S.A.
    (2) China, Germany, U.S.A., U.K. and Canada
    (3) China, France, Russia, U.K. and U.S.A.
    (4) China, Canada, France, U.S.A. and Germany

    Show Answer

    Solution :  3
  43. Which of the following is not correctly paired?
    (1) Harbliajan Singh - Kabaddi
    (2) Saina Nehwal- Badminton
    (3) Jwala Gutta - Tennis
    (4) Virat Kohli - Cricket

    Show Answer

    Solution :  3
  44. Which of the following States has the largest gap in male and female literacy as per 2011 Census (provisional data)?
    (1) Rajasthan
    (2) Kerala
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Madhya Pradesh

    Show Answer

    Solution :  1
  45. Stainless steel is an alloy of
    (1) iron, carbon and zinc
    (2) iron, zinc and manganese
    (3) iron, chromium and nickel
    (4) iron, chromium and carbon

    Show Answer

    Solution :  3
  46. Enriched uranium used in a nuclear reactor is
    (1) uranium alloyed with aluminium
    (2) uranium with a high percentage of a particular isotope
    (3) uranium free of all impurities
    (4) uranium treated with radiation

    Show Answer

    Solution :  2
  47. In a refrigerator, cooling is produced by
    (1) the sudden expansion of a compressed gas
    (2) the evaporation of a volatile liquid
    (3) the ice which deposits in the freezer
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution :  2
  48. The first woman to conquer Mount Everest twice is
    (1) Santosh Yadav
    (2) Suma Shirur
    (3) Surja Lata Devi
    (4) Jyoti Randhawa

    Show Answer

    Solution :  1
  49. Which one of the following iron and steel works in India is not under public sector?
    (1) Bhilai
    (2) Durgapur
    (3) Bokaro
    (4) Jamshedpur

    Show Answer

    Solution :  4
  50. Which Indian hockey player has a road named after him in Germany?
    (1) Roop Singh
    (2) Dhanraj Pillai
    (3) Dhyan Chand
    (4) Zafar Iqbal

    Show Answer

    Solution :  3


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment