GENERAL AWARENESS ( SSC CPOs SI & INTELLIGENCE OFFICER AND CAPFs SI & CISF ASI EXAM , 27-05-2012 ( Second sitting ) - Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Match the following literary works with their authors
    a. Kavirajamarga
    b. Adipurana
    c. Ganitasarasamgraha
    d. Amoghavrithi
    1. Mahaviracharya
    2. Sakatayana
    3. Amoghavarsha
    4. Jinasena

    Show Answer

    Solution :   3
  2. What was the other name of Nana Sahib?
    (1) Ramachandra Panduranga
    (2) Dhondu Pant
    (3) Tantia Tope
    (4) Kunwar Singh

    Show Answer

    Solution :   2
  3. The Central Govenment gives grants-in-aid to the States out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of the
    (1) Planning Commission
    (2) Union Finance Minister
    (3) Finance Commission
    (4) National Development Council

    Show Answer

    Solution :   3
  4. Which one of the following States enjoys the distinction of being the first linguistic State of India?
    (1) West Bengal
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Tamil Nadu
    (4) Punjab

    Show Answer

    Solution :   2
  5. Which of the following methods is used in the election of members of the Lok Sabha?
    (1) Communal Representation
    (2) Functional Representation
    (3) Proportional Representation
    (4) Territorial Representation

    Show Answer

    Solution :   4
  6. The Indian Constitution envisages not only a democratic form of government but also a democratic society, becuase it is infused with the spirit of
    (i) Justice
    (ii) Liberty
    (iii) Equality
    (iv) Fraternity
    Which is the correct answer code?
    (1) (i) and (ii)
    (2) (ii) and (iii)
    (3) (i) and (iii)
    (4) (i), (ii), (iii) and (iv)

    Show Answer

    Solution :   4
  7. Who among the following makes laws in India?
    (1) President and the Council of Ministers
    (2) Supreme Court and the High Courts
    (3) President and the to Houses of Parliament
    (4) Lok Sabha and Rajya Sabha

    Show Answer

    Solution :   3
  8. Which one of the following factors does not shift the demand curve for a product to the right?
    (1) Successful advertising
    (2)A fall in the price of its complements
    (3) A rise in the price of its substitutes
    (4) A fall in the price of the product itself

    Show Answer

    Solution :   2
  9. Which one of the following is an example for derived demand
    (1) Rice
    (2) Textiles
    (3) Cosmetics
    (4) Cement

    Show Answer

    Solution :   4
  10. The term 'food security' implie
    (1) sufficient supplies of food. ai affordable prices
    (2) abundance of food with as • surance to enjoy
    (3) availability of fbod of supe rior and nutrition. quality
    (4) balanced food with secure conditions

    Show Answer

    Solution :   1
  11. When labour supply curve bends backward,
    (1) income becomes an inferior commodity
    (2) work becomes an inferior. commodity
    (3) leisure becomes an interim commodity
    (4) people become lazy at higher wage level

    Show Answer

    Solution :   3
  12. 'Economic Survey of India' is published evey year by
    (1) Ministry of Commerce
    (2) C.S.O.
    (3) Ministry of Finance
    (4) Ministry of Economic Affairs

    Show Answer

    Solution :   3
  13. Who was the Russian leader when the Indo-Soviet Treaty of Friendship and Co-operation was signed between India and Russia?
    (1) Nikita Khrushchev
    (2) Leonid Brezhnev
    (3) Yuri Andropov
    (4) Mikhail Gorbachev

    Show Answer

    Solution :   1
  14. `Kesari' was
    (1) an organisation for social reform started by Tilak
    (2) an English language paper owned by S.N. Banerjee
    (3) a Marathi newspaper
    (4) a Tamil weekly

    Show Answer

    Solution :   3
  15. The greatest Portugese Governor who laid the real foundation of Portuguese power in India was
    (1) Almeida
    (2) Albuquerque
    (3) Francis Drake
    (4) Vasco-da-Gama

    Show Answer

    Solution :   2
  16. Land jutting out into the sea is called
    (1) Strait
    (2) Peninsula
    (3) Isthmus
    (4) Island

    Show Answer

    Solution :   2
  17. The Kulu Valley is situated between the mountain ranges of
    (1) Ladakh and Pir Panjal
    (2) Lesser Himalayas and Siwalik
    (3) Dhauladhar and Pir Panjal
    (4) Ranjoti and Nanga Parbat

    Show Answer

    Solution :   3
  18. Which of the following is the leading sediment transporting river in India?
    (1) Ganges
    (2) Indus
    (3) Brahmaputra
    (4) Yamuna

    Show Answer

    Solution :   1
  19. Match the following :
    a. Tiruchirapalli
    b. Visakhapatnam
    c. Avadi
    d. Chittaranjan
    1. Locomotives
    2. Tank factory
    3. Heavy Electricals Industry
    4. Ship building


    Show Answer

    Solution :   1
  20. Which of the following statements is correct?
    (1) Capacity of air to hold moisture decreases with a rise in temperature of air
    (2) The air pressure decreases with an increase in temperature
    (3) Absolute humidity is expressed in grams per cubic metre of air
    (4) With an ascent of every 165 metres, the temperature is reduced by 1°C

    Show Answer

    Solution :   4
  21. The most dangerous consequence of excessive deforestation is
    (1) loss of forest wealth
    (2) loss of many valuable plants
    (3) destruction of wild animal habitats
    (4) soil erosion

    Show Answer

    Solution :   2
  22. A plant bearing both male and female flowers is called
    (1) Bisexual
    (2) Dioecious
    (3) Monoecious
    (4) Monogamous

    Show Answer

    Solution :   3
  23. Photosynthesis needs
    (1) Sunlight
    (2) Water
    (3) Chlorophyll
    (4) All of the above

    Show Answer

    Solution :   4
  24. 'Jhum' is
    (1) a folk dance
    (2) the name of a river
    (3) a tribe in the North-East of India
    (4) a type of cultivation

    Show Answer

    Solution :   4
  25. The most important stimulant in tea leaves is
    (1) Brucine
    (2) Caffeine
    (3) Phenylalanine
    (4) Theme

    Show Answer

    Solution :   2
  26. Quinine is obtained from a plant. What part of the plant yields the drug?
    (1) Leaves
    (2) Fruits
    (3) Root
    (4) Stem bark

    Show Answer

    Solution :   4
  27. The computer memory holds data
    (1) bytes
    (2) program
    (3) registers
    (4) bits

    Show Answer

    Solution :   2
  28. Which one of the following is a mobile operating system?
    (1) WINDOWS-NT
    (2) WINDOWS-XP
    (3) BREW-OS
    (4) Symbian-OS

    Show Answer

    Solution :   4
  29. Match the following : Alloy
    (a) Bronze
    (b) Brass
    (c) German Silver
    (d) Type metal Composition
    1. Lead, antimony, tin
    2. Copper, zinc, nickel
    3. Copper, zinc
    4. Copper, tin


    Show Answer

    Solution :   4
  30. Pressure cooker is fast in cooking rice because
    (1) it lets the steam escape
    (2) it does not let the heat energy escape easily 87.
    (3) high pressure crushes the hard covering of rice grains
    (4) high pressure raises the boiling point of water

    Show Answer

    Solution :   4
  31. It is not advisable to sleep under a tree at night because of the
    (1) release of less oxygen
    (2) release of more oxygen
    (3) release of carbon dioxide
    (4) release of carbon monoxide

    Show Answer

    Solution :   3
  32. It takes more time to cook potatoes on mountain tops because the
    (1) atmospheric pressure is high
    (2) atmospheric pressure is low
    (3) temperature at the top of the mountain is lower than at sea level
    (4) temperature at the top of the mountain is higher

    Show Answer

    Solution :   2
  33. The calorie requirement of the body increases in winter as compared to summer because more calories are necessary to
    (1) make more fat in the body
    (2) compensate for falling bair
    (3) sustain body temperature
    (4) break more proteins

    Show Answer

    Solution :   3
  34. Water and ice crystals are in 92. equilibrium at 0°C. When pressure is applied to this system
    (1) water changes to vapour
    (2) more amount of ice is formed
    (3) more of ice becomes water
    (4) no effective change occurs

    Show Answer

    Solution :   3
  35. Match the following :
    (a) Copper sulphate
    (b) Penicillin
    (c) Urea
    (d) Malathion
    1. Fertiliser
    2. Insecticide
    3. Fungicide
    4. Antibiotic


    Show Answer

    Solution :   3
  36. Heavy water implies
    (1) water which is used in heavy industries
    (2) deuterated water
    (3) water which has maximum density
    (4) water which contains SO2-4 and Cl- of calcium and magnesium

    Show Answer

    Solution :   2
  37. When plant diversity is maintained in natural habitat, the conservation is called
    (1) in vivo
    (2) in vitro
    (3) ex situ
    (4) in situ

    Show Answer

    Solution :   4
  38. Flyash is the environmental pollutant generated by
    (1) Fertilizer plant
    (2) Cement industry
    (3) Thermal power plant
    (4) Flour mills

    Show Answer

    Solution :   3
  39. What does the term 'Lithosphere' refer to?
    (1) Plants and animals
    (2) Interior of the Earth
    (3) Crust of the Earth
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :   3
  40. Which of the following has been found useful to check water pollution caused by industrial affluents?
    (1) Water hyacinth
    (2) Elephant grass
    (3) Parthenium
    (4) Both (2) and (3)

    Show Answer

    Solution :   1
  41. Which part of throat in men is called Adam's apple?
    (1) Cricoid cartilage
    (2) Larynx
    (3) Bronchi
    (4) Thyroid cartilage

    Show Answer

    Solution :   4
  42. Tummalapalli in Andhra Pradesh has come on the world map for discovery of
    (1) largest tungsten mines
    (2) largest uranium mines
    (3) largest coal mines
    (4) largest mica mines

    Show Answer

    Solution :   2
  43. GSLV Project of India is connected with
    (1) Agriculture development
    (2) Conservation of river water
    (3) Banking system
    (4) Missile engines for space programmes

    Show Answer

    Solution :   4
  44. Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for 2011 was conferred on
    (1) Gagan Narang
    (2) M.S. Dhoni
    (3) Sania Mirza
    (4) Sushil Kumar

    Show Answer

    Solution :   1
  45. Man Booker Prize for 2011 was won by, for his work 'The Sense of An Ending'.
    (1) Julian Barnes
    (2) Vikas Swarup
    (3) Aravind Adiga
    (4) V.C. Govindaraj

    Show Answer

    Solution :   1
  46. The human body remains uncrushed even under high atmospheric pressure mainly due to presence of
    (1) strong will power
    (2) strong musculature
    (3) tough skeleton system
    (4) fluid in the cells

    Show Answer

    Solution :   4
  47. Which country is hosting the 2012 Olympic Games?
    (1) U.K.
    (2) Germany
    (3) U.S.A.
    (4) South Korea

    Show Answer

    Solution :   1
  48. Which Union Territory is at the bottom of the child-sex ratio as per the 2011 census (provisional data)?
    (1) Dadra and Nagar Haveli
    (2) Daman and Diu
    (3) Chandigarh
    (4) Andaman and Nicobar Islands

    Show Answer

    Solution :   3
  49. Which of the following is the rank of India in Human Development Report 2010 prepared by the UNO?
    (1) 100
    (2) 113
    (3) 116
    (4) 119

    Show Answer

    Solution :   4
  50. FCCBs have become a popular route to raise capital by several companies. The full form of the FCCBs is
    (1) Foreign Currency Convertible Bonds
    (2) Foreign Countries Convertible Bonds
    (3) Foreign Companies Convertible Bonds
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :   1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!