GENERAL AWARENESS ( SSC CPO SUB-INSPECTOR EXAM, 12-12-2010 ( Papre – I ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. How many times was the term of the Lok Sabha extended upto 6 years ?
      (1) Once
      (2) Twice
      (3) Thrice
      (4) Never

      Show Answer


      Solution :  1
    2. Where did the practice of Shadow Cabinet’ originate ?
      (1) United States of America
      (2) Great Britain
      (3) Italy
      (4) France

      Show Answer


      Solution :  2
    3. Sarkaria Commission was constituted to give its report on
      (1) New pay scales for the government servants
      (2) Centre-State relations
      (3) Ram Janmabhomi -Babri Masjid dispute
      (4) Kaveri dispute

      Show Answer


      Solution :  2
    4. Which of the following Articles of the Constitution deals with the Fundamental Duties ?
      (1) Article 39 C
      (2) Article 51 A
      (3) Article 29 B
      (4) None of the above

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Consequent upon the recommendations of the Working Group on Rural Banks, 5 Rural Regional Banks were initially set up in the year
      (1) 1973
      (2) 1974
      (3) 1975
      (4) 1976

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Poverty in less developed countries is largely due to
      (1) voluntary idleness
      (2) income inequality
      (3) lack of cultural activities
      (4) lack of intelligence of the people

      Show Answer


      Solution :  2
    7. Karl Marx’s book ‘Das Kapital’ was published in
      (1) 1857
      (2) 1862
      (3) 1867
      (4) 1872

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Among the tax revenues of the Union Government, the most important source is
      (1) Income Tax
      (2) Customs Duty
      (3) Corporation Tax
      (4) Union Excise Duties

      Show Answer


      Solution :  4
    9. There was a substantial increase in foodgrakks production specially wheat production, during the period after
      (1) 1954
      (2) 1964
      (3) 1965
      (4) 1966

      Show Answer


      Solution :  4
    10. The headquarters of the Ghadar Party was at
      (1) Karachi
      (2) Moscow
      (3) Berlin
      (4) San Francisco

      Show Answer


      Solution :  4



    1. After the death of Rajaram in 1700 A.D., Marathas continued the war against the Mughals under his brave wife
      (1) Tarabai
      (2) Lakslunibal
      (3) Ramabai
      (4) Jijabai

      Show Answer


      Solution :  1
    2. Where is the satellite launching centre of India located ?
      (1) Ahmedabad
      (2) Hassan
      (3) Sriharikota
      (4) Thumba

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Hardayal, an intellectual giant, was associated with
      (1) Home Rule Movement
      (2) Ghadar Movement
      (3) Swadeshi Movement
      (4) Non-Cooperation Movement

      Show Answer


      Solution :  2
    4. The credit of discovering the sea route of India goes to the
      (1) French
      (2) Dutch
      (3) Portuguese
      (4) English

      Show Answer


      Solution :  3
    5. The song Jana-Gana-Mana’ composed by Rabindra Nath Tagore was first published in January 1912 under the title of
      (1) Jay He
      (2) RashtraJagriti
      (3) Bharat Vicihata
      (4) Matribhoomi

      Show Answer


      Solution :  3
    6. In which case did the Supreme Court restore the primacy of the Fundamental Rights over the Directive Principles of State Policy ?
      (1) Golaknath Case
      (2) Keshavananda Bharti Case
      (3) Minerva Mills Case
      (4) All the above cases

      Show Answer


      Solution :  1
    7. When did India join the Uroted Nations?
      (1) 1945
      (2) 1947
      (3) 1950
      (4) 1954

      Show Answer


      Solution :  1
    8. Which of the following is not the essential qualification for appointment as a Judge of the Supreme Court of India ?
      (1) Should be a citizen of India
      (2) Should be at least 35 years of age
      (3) Should have practised for at least 10 years as an advocate in one or more High Courts
      (4) Should be an eminent jurist

      Show Answer


      Solution :  2
    9. On imprisonment in 1908 by the Brities, Bal GangadharTilak was sent to
      (1) Andaman and Nicobar
      (2) Rangoon
      (3) Singapore
      (4) Mandalay

      Show Answer


      Solution :  4
    10. Find out the mismatched pair.
      (1) Tea-Assam
      (2) Groundnut- Bihar
      (3) Coconut-Kerala
      (4) Sugarcane – Uttar Pradesh

      Show Answer


      Solution :  2



    1. Choclates can be bad for health because of a high content of
      (1) Zinc
      (2) Nickel
      (3) Lead
      (4) Cobalt

      Show Answer


      Solution :  2
    2. Which one of the following categories of workers is termed as coltivators ?
      (1) Those who own land and cultivate
      (2) Those who lease in land and cultivate
      (3) Those who cultivate the land of others
      (4) Those who own land and lease in from others or institutions and cultivate

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Which one of the following cities has the maximum number of registered vehicles on the road ?
      (1) Murnbai
      (2) Kolkata
      (3) Delhi
      (4) Chennai

      Show Answer


      Solution :  3
    4. The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of
      (1) U.K.
      (2) U.S A.
      (3) Russia
      (4) Germany

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Indian desert is called
      (1) Gobi
      (2) Sahara
      (3) Thar
      (4) Atacama

      Show Answer


      Solution :  3
    6. The weight of an average human brain is about
      (1) 1.64 kg
      (2) 1.36 kg
      (3) 1.46 kg
      (4) 1.63 kg

      Show Answer


      Solution :  3
    7. The animal which can tolerate more summer heat is
      (1) Buffalo
      (2) Cow
      (3) Goat
      (4) Donkey

      Show Answer


      Solution :  4
    8. According to Darwin’s Theory of Evolution, long necks in giraffes
      (1) arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation
      (2) do not give them any special advantage and is just an accident
      (3) give them advantage in finding food, because of which those with long necks survive
      (4) is a result of the special weather prevalent in African Savannah

      Show Answer


      Solution :  1
    9. Silent Valley is situated in
      (1) Assam
      (2) Kerala
      (3) Africa
      (4) Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution :  2
    10. Rickets is the deficiency disease of Vitamin D, in which the affected part is the
      (1) skin
      (2) hair
      (3) bone
      (4) blood

      Show Answer


      Solution :  3
    11. In which one of the following places is electricity generated from hydel power ?
      (1) Neyveli
      (2) Ennore
      (3) Tuticorin
      (4) Mettur

      Show Answer


      Solution :  4
    12. Cokking gas is a mixture of
      (1) methane and ethylene
      (2) carbon dioxide and oxygen
      (3) butane and propane
      (4) carbon monoxide and carbon dioxide

      Show Answer


      Solution :  3



  1. Dry powder fire extinguishers contain
    (1) sand
    (2) sand and sodium carbonate
    (3) sand and potassium carbonate
    (4) sand and sodium bicarbonate

    Show Answer


    Solution :  4
  2. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
    (1) Pyrex glass
    (2) Flint glass
    (3) Quartz glass
    (4) Fibre glass

    Show Answer


    Solution :  3
  3. Two elements which are used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission are
    (1) Boron and Cadmium
    (2) Boron and Plutonium
    (3) Cadmium and Uranium
    (4) Uranium and Boron

    Show Answer


    Solution :  1
  4. A metal plate with a circular hole at the centre is heated. What will happen to the area of the hole ?
    (1) Increase
    (2) Dacrease
    (3) Remain constant
    (4) Will increase first and then dcrease

    Show Answer


    Solution :  1
  5. The period of revolution of a geostationary satellite is
    (1) 365 days
    (2) 30 days
    (3) 24 hours
    (4) changing continuously

    Show Answer


    Solution :  3
  6. A piece of paper and a cricket ball are dropped from the same height. Under which of the following conditions do both reach the surface simultaneously ?
    (1) They must have the same volume
    (2) They must have the same density
    (3) They must have the same mass
    (4) They must be dropped in vacuum

    Show Answer


    Solution :  4
  7. A rocket works on the prinple of conservation of
    (1) Mass
    (2) Energy
    (3) Linear mosentum
    (4) Linear acceleration

    Show Answer


    Solution :  3
  8. The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking or cloud seeding are
    (1) Silver Iodide (Agl)
    (2) Sodium Chloride (NaCl)
    (3) Dry Ice (Frozen CO2)
    (4) All of the above

    Show Answer


    Solution :  1
  9. What is clickjacking ?
    (1) Malicious technique of tricking Web usear into revealing confidential information
    (2) A device that sends and receives data in a bit second
    (3) A form of Computer Engineering
    (4) A digital process that is used to display an image on monitor

    Show Answer


    Solution :  1
  10. The frequency of ultrasound wave is typically
    (1) Above 20 kHz
    (2) Above 20,000 kHz
    (3) Below 20 kHz
    (4) Below 02 kHz

    Show Answer


    Solution :  2
  11. India recently signed an agreement in the field of energy with a country, which is considered world leader in the field of ‘Renewable Energy’. Which is that country ?
    (1) China
    (2) Spain
    (3) Japan
    (4) South Africa

    Show Answer


    Solution :  2
  12. Who is the member of the Election Commission of India ?
    (1) V.S. Sampath
    (2) Dr. N.K. Singh
    (3) Abhijit Sen
    (4) B.B Tandon

    Show Answer


    Solution :  1
  13. The ‘Rediscovery of India’ is written by
    (1) Gurcharan Das
    (2) Arundhati Roy
    (3) Meghnad Desai
    (4) Mrinal Pande

    Show Answer


    Solution :  3
  14. Who was the Chief Guest on the 61st Republic Day Parade of India ?
    (1) President of Afghanistan
    (2) President of South Korea
    (3) Prime Minister of Bangladesh
    (4) Prime Minister of Japan

    Show Answer


    Solution :  2
  15. Cheap Money means
    (1) Low Rate of Interest
    (2) Low level of Savings
    (3) Low level Income
    (4) Excess of Black Money

    Show Answer


    Solution :  1
  16. Serena Williams is one of the top ranked sportswomen of
    (1) Badminton
    (2) Shooting
    (3) Tennis
    (4) Chess

    Show Answer


    Solution :  3
  17. Grammy Award is given in the field of
    (1) Literature
    (2) Music
    (3) Science
    (4) Inventions and Discoveries

    Show Answer


    Solution :  2
  18. Which country has won the Hop-man Cup recently ?
    (1) Spain
    (2) Germany
    (3) Great Britain
    (4) Australia

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx