GENERAL AWARENESS ( SSC CPO (SI, ASI & INTELLIGENCE OFFICER) EXAM, 28-08-2011 ( Paper – I ) – Previous Year Paper)

1

General Awareness  ||   Reasoning ||  Quantitative Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The three-tier Panchayat Raj system in India was proposed by the –
      (1) Balwant Rai Mehta Committee
      (2) Ashok Mehta Committee
      (3) Royal Commission
      (4) None of the above

      Show Answer


      Solution :  1
    2. Under which Article of the Constitution is the President’s Rule introduced in a State due to the failure of the constitutional machinery ?
      (1) 352
      (2) 356
      (3) 360
      (4) 350

      Show Answer


      Solution :  2
    3. Through which principle/device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities?
      (1) Abolition of machinery
      (2) Establishment of village industries
      (3) Adoption of non-violence
      (4) Trusteeship theory

      Show Answer


      Solution :  4
    4. Who said that “Oh! Disrespectable democracy ! I love you!” ?
      (1) G.B. Shaw
      (2) Carpenter
      (3) Lord Bryce
      (4) Appa Dorai

      Show Answer


      Solution :  1
    5. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in –
      (1) 1968
      (2)1967
      (3) 1966
      (4) 1965

      Show Answer


      Solution :  3
    6. ‘Brown Revolution’ is
      (1) growth of fodder industry
      (2) growth of sea products
      (3) growth of milk and milk products
      (4) growth of food processing and soft drinks industries in India

      Show Answer


      Solution :  4
    7. The total value of goods and services produced in a country during a given period is –
      (1) Disposable income
      (2) National income
      (3) Per capita income
      (4) Net national income

      Show Answer


      Solution :  2
    8. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to –
      (1) small holdings
      (2) lack of tractors
      (3) poverty of the peasants
      (4) indifference of the people

      Show Answer


      Solution :  1
    9. Which one of the following is not a function of the central bank in an economy ?
      (1) Dealing with foreign exchange
      (2) Controlling monetary policy
      (3) Controlling government spending
      (4) Acting as a banker’s bank

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
      (1) Elizabeth
      (2) Bengal
      (3) Red Dragon
      (4) Mayflower

      Show Answer


      Solution :  3



    1. The member states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining world peace and security to the –
      (1) General Assembly
      (2) Economic and Social Council (EcoSoc)
      (3) Security Council
      (4) International Court of Justice

      Show Answer


      Solution :  3
    2. Which one of the following was the last Buddhist text produced In India ?
      (1) Divya Vandana,
      (2) Dohakosa
      (3) Vajrachedika
      (4) Vamsathapakasini

      Show Answer


      Solution :  4
    3. Arthasastra was written by
      (1) Dhananand a
      (2) Kautilya
      (3) Bimbisara
      (4) Pushyamitra

      Show Answer


      Solution :  2
    4. Who translated Ramayana into Persian ?
      (1) Abul Fazl
      (2) Badauni
      (3) Abdul Latif
      (4) Isar Das

      Show Answer


      Solution :  2
    5. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
      (1) Kandla
      (2) Vishakhapatnam
      (3) Karikal
      (4) Pondicherry (Puducherry)

      Show Answer


      Solution :  2
    6. The approximate circumference of the Earth is
      (1) 13,000 km
      (2) 20,000 km
      (3) 25,000 km
      (4) 30,000 km

      Show Answer


      Solution :  4
    7. When did India join the International Tsunami Warning System?
      (1) 2004
      (2) 2005
      (3) 2006
      (4) 2007

      Show Answer


      Solution :  2
    8. ‘Cod’ is a variety of
      (1) Goat
      (2) Fish
      (3) Crop
      (4) Coral

      Show Answer


      Solution :  2
    9. The All India Muslim League was founded by
      (1) Maulana Ahmed Ali
      (2) Mohammad Ali Jinnah
      (3) Agha Khan
      (4) Hakim Ajrnal Khan

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Golden Revolution refers to –
      (1) Sericulture
      (2) Horticulture
      (3) Apiculture
      (4) Viticulture

      Show Answer


      Solution :  2



    1. A balloon filled with helium rises in air because
      (1) air exerts an upward force on the balloon
      (2) the balloon is weightless
      (3) helium is less dense than air
      (4) helium pushes down on the air below the balloon

      Show Answer


      Solution :  3
    2. One can distinguish a telescope from a microscope by observing
      (1) length
      (2) colour
      (3) size of the lens
      (4) length and size of the lens

      Show Answer


      Solution :  4
    3. The sound produced by a bat is –
      (1) audible
      (2) subsonic
      (3) infrasonic
      (4) ultrasonic

      Show Answer


      Solution :  4
    4. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece –
      (1) becomes double
      (2) becomes half
      (3) becomes zero
      (4) remains the same

      Show Answer


      Solution :  4
    5. Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of –
      (1) Crystallisation
      (2) Condensation
      (3) Hydrogenation
      (4) Oxidation

      Show Answer


      Solution :  3
    6. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through –
      (1) large number of seeds of a single plant
      (2) stem cuttings
      (3) tissue culture technique
      (4) hydroponics method

      Show Answer


      Solution :  3
    7. The smallest flowering plant is :
      (1) Wolffia
      (2) Lemma
      (3) Azolla
      (4) Ficus

      Show Answer


      Solution :  1
    8. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal in crease of the –
      (1) Red blood cells
      (2) White blood cells
      (3) Blood platelets
      (4) Blood plasma

      Show Answer


      Solution :  2
    9. The total number of bones in our body is :
      (1) 226
      (2) 206
      (3) 256
      (4) 236

      Show Answer


      Solution :  2
    10. The poison of honey bee is :
      (1) Acidic
      (2) Alkaline
      (3) Saltish
      (4) Protein

      Show Answer


      Solution :  1



  1. Birds which swim in water have –
    (1) webbed feet
    (2) broad wings
    (3) long beaks
    (4) toes with claws

    Show Answer


    Solution :  1
  2. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called :
    (1) Televirtuality
    (2) Virtual reality
    (3) Alternate reality
    (4) 3-D reality

    Show Answer


    Solution :  2
  3. A parallel port is most often used by a –
    (1) Printer
    (2) Monitor
    (3) Mouse
    (4) External storage device

    Show Answer


    Solution :  1
  4. Kuchipudi is a dance-drama associated with the State of –
    (1) Assam
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Orissa
    (4) Manipur

    Show Answer


    Solution :  2
  5. X-rays were discovered by
    (1) Faraday
    (2) Roentgen
    (3) H. Davy
    (4) Lavoisier

    Show Answer


    Solution :  2
  6. Who among the following is not a recipient of Dadasaheb Phalke Award ?
    (1) V. Shantaram
    (2) Raj Kapoor
    (3) Mukesh Bhatt
    (4) Lata Mangeshkar

    Show Answer


    Solution :  3
  7. Rusting of iron requires –
    (1) oxygen and carbon dioxide
    (2) oxygen and water
    (3) carbon dioxide only
    (4) oxygen only

    Show Answer


    Solution :  2
  8. Glass is a –
    (1) pure solid
    (2) supercooled liquid
    (3) gel
    (4) polymer

    Show Answer


    Solution :  2
  9. Uranium eventually decays into a stable isotope of
    (1) Radium
    (2) Thorium
    (3) Lead
    (4) Polonium

    Show Answer


    Solution :  3
  10. Which of the toxic heavy metals is found in modern tannery industries ?
    (1) Nickel
    (2) Zinc
    (3) Chromium
    (4) Lead

    Show Answer


    Solution :  3
  11. Which of the following contains high content of lead?
    (1) Coal
    (2) Cooking gas
    (3) High octane fuel
    (4) Low octane fuel

    Show Answer


    Solution :  3
  12. Electrostatic precipitator is used to control –
    (1) Air pollution
    (2) Water pollution
    (3) Solid waste
    (4) Noise pollution

    Show Answer


    Solution :  1
  13. National Environmental Engineering Research Institute is located at –
    (1) Pune
    (2) Delhi
    (3) Nagpur
    (4) Chennai

    Show Answer


    Solution :  3
  14. The government set up a committee headed by the Chairman, Central Board of Direct Taxes some time back to go into –
    (1) codification of tax laws
    (2) the entire structure of tax laws including the question of imposition of bank tax
    (3) the concerns of the foreign investors in India with regard to taxation matters
    (4) aspects of generation of black money, its transfer abroad and bringing back such money into India’s legitimate financial system

    Show Answer


    Solution :  4
  15. Who got the ‘Purple Cap’ for taking maximum number of wickets in IPL-4 series ?
    (1) Harbhajan Singh
    (2) Lasith Malinga
    (3) Daniel Vettori
    (4) Albie Morkel

    Show Answer


    Solution :  2
  16. At which place did the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee lay the foundation stone for a new banknote paper mill some time back ?
    (1) Surat
    (2) Aurangabad
    (3) Mysore
    (4) Guntur

    Show Answer


    Solution :  3
  17. The book ‘Great Soul : Mahatma Gandhi and His Struggle with India’ was in news some time back and was banned in some Indian States including Gujarat. The author of the book is –
    (1) Joseph Lelyveld
    (2) Michael Ondaatje
    (3) Jack Welch
    (4) Duncan Green

    Show Answer


    Solution :  1
  18. The secret operation carried out successfully by the US Navy Seals, in which Osama Bin Laden, the world’s most wanted terrorist was killed, was codenamed as –
    (1) Jasmine
    (2) Rose
    (3) Geronimo
    (4) Cobra

    Show Answer


    Solution :  3
  19. As per the latest ‘Sample Registration Survey Report’ released some time back by the Census Office at New Delhi, there has been a significant improvement in the ‘Infant Mortality Rate’ per 1000 live births in India during the period 1999 – 2009. What has been the percentage change during this period?
    (1) 15%
    (2) 29%
    (3) 35%
    (4) 42%

    Show Answer


    Solution :  2
  20. Premlata Agarwal has become the oldest Indian woman to scale Mount Everest at the age of 45. She belongs to the State of
    (1) Jharkhand
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Rajasthan
    (4) Bihar

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. sanskar says

    sir I am sanskar give me idea that which type of study in our daily schedule that make me perfect

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx