GENERAL AWARENESS (SSC CONSTABLE (GD) EXAM, 04-10-2015(First Sitting) -Previous Year Paper)

1

  General Intelligence  ||  General Awareness  ||  English Language  || Elementary Mathematics 

 

GENERAL  AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

  1. Dadabhai Naroji has described his theory of ‘Drain of Wealth’ in the book.
    (1) Poverty and Un-British Rule in India
    (2) British Rule and its Consequences
    (3) Exploitative Nature of British Rule in India
    (4) Nature of British Colonial Rule

    Show Answer


    Solution : 1
  2. Which one of the following is a non-dimensional quantity?
    (1) Gas constant
    (2) Strain
    (3) Co-efficient of viscocity
    (4) Plank’s constant

    Show Answer


    Solution :  2
  3. Who was the author of Telugu Work Amuktamalyada ?
    (1) Harihara
    (2) Devaraya
    (3) Krishnadevaraya
    (4) Bukka

    Show Answer


    Solution :  3
  4. In B.C.G. Vaccine the word’C’ stands for :
    (1) Calmette
    (2) Cough
    (3) Chlorine
    (4) Cadmium

    Show Answer


    Solution :  1
  5. The Cash Reserve Ratio is a tool of:
    (1) Monetary policy
    (2) Tax policy
    (3) Agricultural policy
    (4) Fiscal policy

    Show Answer


    Solution : 1
  6. Who of the Delhi sultans pursued the policy of ‘blood and iron’?
    (1) Alauddin Khilji
    (2) Ghiyasuddin Tughlaq
    (3) Balban
    (4) Iltutmish

    Show Answer


    Solution :  3
  7. The presence of pollutants in the environment is usually expressed in ppm, where ppm stands for:
    (1) particles per mole
    (2) purity per microgram
    (3) pollutant prevent measures
    (4) parts per million

    Show Answer


    Solution :  4
  8. Chemical composition of heavy water is :
    (1) H2O2
    (2) H2O
    (3) HDO
    (4) D2O

    Show Answer


    Solution :  4
  9. The Headquarters of World Trade Organisation(WTO) is situated in:
    (1) New Delhi
    (2) Geneva, Switzerland
    (3) London, UK
    (4) Washington, USA

    Show Answer


    Solution :  2
  10. Which one of the following is an autotroph?
    (1) Butterfly
    (2) Algae
    (3) Grasshopper
    (4) Mushroom

    Show Answer


    Solution : 2
  11. The term `URL’ used in Internet technology stands for :
    (1) Uniform Resource Locater
    (2) Unique Resource Locater
    (3) Uniform Remote Locater
    (4) Unique Remote Locater

    Show Answer


    Solution :  1
  12. Economics classifies the man-made instrument of production as :
    (1) organization
    (2) capital
    (3) equipment
    (4) labour

    Show Answer


    Solution :  2
  13. Oxide of sulphur present in the atmosphere are washed down by rains to cause :
    (1) Depletion of fossil fuel reserves
    (2) Eutrophication in lakes
    (3) Lowering of PH of soil
    (4) Industrial smog formation

    Show Answer


    Solution :  1
  14. When water freezes its density
    (1) Decreases
    (2) Becomes Zero
    (3) Remains constant
    (4) Increases

    Show Answer


    Solution :  1
  15. How does agriculture promote the Indian industrial development?
    (1) By opening up market for industrial products
    (2) By providing food and clothing to labourers
    (3) By supplying raw materials
    (4) All of the given options

    Show Answer


    Solution :  4
  16. Which of the following countries has brought out a stamp on Mother Teresa to celebrate her birth anniversary ?
    (1) India
    (2) USA
    (3) UK
    (4) Pakistan

    Show Answer


    Solution :  2
  17. The head quaters of United Nations Organization is located at :
    (1) Rome
    (2) Geneva
    (3) Washington
    (4) New York

    Show Answer


    Solution :  4
  18. The first President of independent India was:
    (1) Dr S. Radha Krishnan
    (2) J.L. Nehru
    (3) Sardar Patel
    (4) Dr Rajendra Prasad

    Show Answer


    Solution :  4
  19. The acid which fails to liberate carbon dioxide from sodium bicarbonate is :
    (1) Acetic acid
    (2) Formic acid
    (3) Carbonic acid
    (4) Sulphuric acid

    Show Answer


    Solution :  4
  20.  Democracy is a “government in which everyone has a share” was the opinion of :
    (1) Jeovans
    (2) Seeley
    (3) Plato
    (4) Abraham Lincoln

    Show Answer


    Solution : 2
  21. The greatness of Shershah lies in his :
    (1) Secular attitude
    (2) Victories against Humayun
    (3) Superior generalship
    (4) Administrative reforms

    Show Answer


    Solution : 4
  22. Name the first Indian to be banned for using anabolic steroid in Olympic games :
    (1) Pratima Kumari
    (2) Aswini Akunji
    (3) T. Sanmancha Chanu
    (4) Sumitha Laha

    Show Answer


    Solution :  2
  23. When was the office of District Collector created ?
    (1) 1786
    (2) 1772
    (3) 1771
    (4) 1773

    Show Answer


    Solution :  2
  24. Who established the `Sharda Sadan’, a school for Indian Widows in colonial India ?
    (1) Mahadev Govind Ranade
    (2) Sarojini Naidu
    (3) Dayanand Saraswati
    (4) Pandits Ramabai

    Show Answer


    Solution : 4
  25. The smallest ocean is :
    (1) Atlantic
    (2) Pacific
    (3) Indian
    (4) Arctic

    Show Answer


    Solution : 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. shweta chauhan says

    2) 2.
    8) 4

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx