GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I (RE-EXAM-2013 ) , 27-04-2014 - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by
    (1) Finance Minister of India
    (2) Union Finance Commission
    (3) Indian Bank Association
    (4) Reserve Bank of India

    Show Answer

    Solution:
  2. Pegging up of a currency means, fixing the value of a currency
    (1) at a constant level
    (2) at a lower level
    (3) at a higher level
    (4) leaving it to market forces

    Show Answer

    Solution:1
  3. The Oilseeds Production Programme (OPP) was launched in
    (1) 1986
    (2) 1987
    (3) 1988
    (4) 1990

    Show Answer

    Solution:1
  4. Plan Holiday was declared after
    (1) The First Five Year Plan
    (2) The Second Five Year Plan
    (3) The Third Five Year Plan
    (4) The Fourth Five Year Plart

    Show Answer

    Solution:3
  5. Which of the following pair is wrongly matched ?
    (1) Plato - Republic
    (2) Aristotle - Politics
    (3) Pundit Jawaharlal Nehru Hind Swaraj
    (4) Karl Marx - Das Kapital

    Show Answer

    Solution:3
  6. The concept of "Rule of Law" is a special feature of constitutional system of
    (1) Britain
    (2) U.S.A.
    (3) France
    (4) Switzerland

    Show Answer

    Solution:1
  7. Which of the following is not helpful in controlling money supply ?
    (1) Free market policy
    (2) CRR
    (3) Bank Rate
    (4) Change in margin requirement

    Show Answer

    Solution:1
  8. Usually a big difference is seen in theory and practice in
    (1) Presidential form of Government
    (2) Fascist type of Government
    (3) Parliamentary form of Govemment
    (4) Socialist type of Government

    Show Answer

    Solution:4
  9. Comptroller and Auditor General of India acts as a friend, Philosopher and Guide for.
    (1) Public Accounts Committee
    (2) Estimates Committee
    (3) Finance Ministry
    (4) Committee on Public Undertakings

    Show Answer

    Solution:1
  10. How liberty can be limited ?
    (1) By Rule
    (2) By Law
    (3) By Authority
    (4) By Equality

    Show Answer

    Solution:2
  11. The first meeting of the Indian National Congress held in 1885 was presided by
    (1) Shri P.M. Mehta
    (2) Shri Womesh Chandra Bannerjee
    (3) D.E. Wacha
    (4) S.N. Bannerjee

    Show Answer

    Solution:2
  12. Which one of the following tribal assemblies was normally involved in the election of the tribal chief ?
    (1) Samiti
    (2) Sabha
    (3) Gana
    (4) Vidata

    Show Answer

    Solution:1
  13. During which of the following periods of Indian History did the Kshatriyas have a distinct identity ?
    (1) Age of the Buddha
    (2) Maurya period
    (3) Post-Maurya age
    (4) Gupta period

    Show Answer

    Solution:1
  14. The Gandhi's `Dandi March' was a part of
    (1) Non-Cooperation Movement
    (2) Home Rule League
    (3) Civil Disobedience Movement
    (4) Quit India Movement

    Show Answer

    Solution:3
  15. A writ is issued by
    (1) a High Court
    (2) a Sub Court
    (3) a District Court
    (4) an Administrative Tribunal

    Show Answer

    Solution:1
  16. Growth rate of population means
    (1) The difference of growth between male and female.
    (2) The difference in population between urban and rural area.
    (3) The number of births per thousand people.
    (4) The difference between birth and death rates.

    Show Answer

    Solution:4
  17. Relative humidity is expressed as
    (1) Grams
    (2) Kilograms
    (3) Percentage
    (4) Ratio

    Show Answer

    Solution:3
  18. Metamorphism changes rocks'
    (1) structure
    (2) texture
    (3) both (1) and (2)
    (4) actual chemical composition

    Show Answer

    Solution:3
  19. The region famous for many kinds of wine and champagne is
    (1) Eastern Europe
    (2) Western Europe
    (3) Mediterranean
    (4) Glassland

    Show Answer

    Solution:3
  20. Crossing-over occurs during
    (1) Leptotene
    (2) Zygotene
    (3) Pachytene
    (4) Diplotene

    Show Answer

    Solution:3
  21. In which of the following multiple epidermis is found ?
    (1) Boerhaavia
    (2) Amaranthus
    (3) Helianthus
    (4) Nerium

    Show Answer

    Solution:4
  22. Blood cancer is commonly known as
    (1) Leucoderma
    (2) Leukaemia
    (3) Haemophilia
    (4) Sickle-cell anaemia

    Show Answer

    Solution:2
  23. The first stable product of photosynthesis is
    (1) Starch
    (2) Sucrose
    (3) Phosphoglyceric acid
    (4) Glucose

    Show Answer

    Solution:3
  24. pH scale ranges from
    (1) 0- 7
    (2) 8- 14
    (3) 0 - 14
    (4) None

    Show Answer

    Solution:3
  25. Slash and burn agriculture is known as 'Milpa' in
    (1) Venezuela
    (2) Brazil
    (3) Central Africa
    (4) Mexico and Central America

    Show Answer

    Solution:4
  26. A real gas can act as an ideal gas in
    (1) high pressure and low temperature
    (2) low pressure and high temperature
    (3) high pressure and high temperature
    (4) low pressure and low temperature

    Show Answer

    Solution:2
  27. According to special theory of relativity the mass of a particle
    (1) increases with increase in velocity with respect to an observer.
    (2) decreases with increase in velocity.
    (3) decreases with decrease in velocity.
    (4) is independent of its velocity.

    Show Answer

    Solution:1
  28. The motion of the wheels of a bullock-cart while moving on the road is an example of
    (1) Oscillatory and rotatory motion
    (2) Oscillatory and translatory motion
    (3) Translatory and rotatory motion
    (4) Translatory motion only

    Show Answer

    Solution:3
  29. Endoscope is an instrument used to detect the ulcers in the stomach has a long narrow tube (with a small glowing bulb at one end) which is inserted in to the stomach through the mouth contains.
    (1) small current carrying wire
    (2) a narrow tube containing water
    (3) optical fibre
    (4) a narrow tube containing some chemical solution

    Show Answer

    Solution:3
  30. The 'IBM-DOS' is a
    (1) Single user operating system
    (2) Multiuser operating system
    (3) Batch operating system
    (4) Time-sharing operating system

    Show Answer

    Solution:1
  31. The new technology which is emerging in the field of computer is
    (1) IC-technology
    (2) Parallel processing system
    (3) Semiconductor technology
    (4) Transistor technology

    Show Answer

    Solution:4
  32. Iron rusts quickly in
    (1) Rain water
    (2) Sea water
    (3) Distilled water
    (4) River water

    Show Answer

    Solution:2
  33. When a single gene controls the expression of more than one character, it is said to be
    (1) Heterotrophic
    (2) Autotrophic
    (3) Allotropic
    (4) Pleiotropic

    Show Answer

    Solution:4
  34. Aerated water contains
    (1) SO2
    (2) NO2
    (3) H2
    (4) CO2

    Show Answer

    Solution:4
  35. Magnetite is
    (1) Fe2O3
    (2) Fe3O4
    (3) FeCO3
    (4) 2Fe2O3. 3H20

    Show Answer

    Solution:2
  36. United Nations' appreciation for better management of cyclone, Phalin was awarded in 2014 to the government of
    (1) West Bengal
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Andaman & Nicobar
    (4) Odisha

    Show Answer

    Solution:4
  37. The Ministry sometimes referred to as "Green Ministry" in India is Ministry of
    (1) Agriculture and Rural Development
    (2) Environment and Forests
    (3) Surface and Transport
    (4) Urban Development and Landscaping

    Show Answer

    Solution:2
  38. The plants which grow well, only in light are known as
    (1) Sciophilous
    (2) Xerophytes
    (3) Heliophytes
    (4) Epiphytes

    Show Answer

    Solution:3
  39. Anna Jangal Yojna (my forest scheme) a bid to enhance forest cover in the State was launched in
    (1) Odisha
    (2) Chhattisgarh
    (3) Jharkhand
    (4) Assam

    Show Answer

    Solution:1
  40. A book entitled, The Stories of Malgudi Days' was written by
    (1) K.R. Narayanan
    (2) R.K. Narayan
    (3) P.M. Bajpai
    (4) Abul Kalam

    Show Answer

    Solution:2
  41. "Ranji Trophy" is given to the sportpersons in
    (1) Football
    (2) Hockey
    (3) Cricket
    (4) Kabaddi

    Show Answer

    Solution:3
  42. Anti-Sexual Harassment Law (Prevention, Prohibition and Redressal) Act, 2013 came into force in India to protect.
    (1) Women at workplace
    (2) Transgenders (male)
    (3) Child abuse
    (4) Live-in-partners

    Show Answer

    Solution:1
  43. Iron is prevented from rusting by coating with zinc. This process is called as
    (1) Galvanisation
    (2) Corrosion
    (3) Sublimation
    (4) Reduction

    Show Answer

    Solution:1
  44. Special status to Jammu and Kashmir is given by the Indian Constitution under the article
    (1) 364
    (2) 368
    (3) 370
    (4) 377

    Show Answer

    Solution:3
  45. Where the Central Food Technology and Research Institute (CFTRI) is located ?
    (1) Chennai
    (2) Mysore
    (3) Hyderabad
    (4) Bangalore

    Show Answer

    Solution:2
  46. The study of Drugs and their action is known as
    (1) Pharmacy
    (2) Palaeozoology
    (3) Pharmacology
    (4) Palaeontology

    Show Answer

    Solution:3
  47. Food crops comprise.
    (1) Cotton, Tobacco, Sugarcane
    (2) Linseed, Castor, Turmeric
    (3) Foodgrains, Pulses, Edible oilseeds
    (4) Jute, Cotton, Chillies

    Show Answer

    Solution:3
  48. The first Five Year Plan of the Government of India was based on
    (1) Leontief input-output model
    (2) Harrod-Domar model
    (3) Mahalanobis two-sector model
    (4) Mahalanobis four-sector model

    Show Answer

    Solution:2
  49. Which of the followings is not correct ?
    (1) PIL - Public Induced Litigation
    (2) CNG - Compressed Natural Gas
    (3) SIT - Special Investigation Team
    (4) KYC - Know Your Customer

    Show Answer

    Solution:1
  50. Find the incorrect match among the
    (1) Sir Syed Murtza Khan Aligarh Muslim University
    (2) Dr. B.R. Ambedkar Ambedkar University
    (3) Pt. Jawaharlal Nehru Jawaharlal Nehru University
    (4) Madan Mohan Malviya - Banaras Hindu University

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment