GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I (RE-EXAM-2013 ) , 27-04-2014 - Previous Year Paper )


General Awareness  ||  Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. The type of fruit obtained from a multicarpillary, apocarpous gynoecium is:
    (1) composite
    (2) aggregate
    (3) simple
    (4) multiple

    Show Answer

    Solution:2
  2. The threshold frequency is the frequency below which :
    (1) photo current increases with voltage
    (2) photo current decreases with voltage
    (3) photo electric emission is not possible
    (4) photo current is constant

    Show Answer

    Solution:3
  3. Sir C. V. Raman was awarded Nobel Prize for his work on:
    (1) Light Scattering
    (2) Radio activity
    (3) Cryogenics
    (4) Sonometer

    Show Answer

    Solution:1
  4. Tesla is a unit of magnetic :
    (1) flux
    (2) induction
    (3) moment
    (4) field

    Show Answer

    Solution:4
  5. The percentage of carbon in cost iron is :
    (1) 0.01 to 0.25
    (2) 0.5 to 1.5
    (3) 6 to 8
    (4) 3 to 5

    Show Answer

    Solution:4
  6. The damage of the human body due to radiation X-rays or g- rays etc,) is measured in :
    (1) Reins
    (2) Roentgen
    (3) Curie
    (4) Rads

    Show Answer

    Solution:1
  7. The Minimum Support Price for food grains was introduced in the year :
    (1) 1944
    (2) 1964
    (3) 1974
    (4) 1954

    Show Answer

    Solution:3
  8. Total assembly segments in Delhi are :
    (1) 50
    (2) 60
    (3) 70
    (4) 40

    Show Answer

    Solution:3
  9. Transition ions absorb light in :
    (1) infrared region
    (2) ultraviolet region
    (3) microwave region
    (4) visible region

    Show Answer

    Solution:4
  10. Virtually treeless, sparse vegetation is found in :
    (1) Taiga
    (2) Alpine
    (3) Tundra
    (4) Chapparal

    Show Answer

    Solution:3
  11. Flywheel is an important part of a steam engine' because it :
    (1) accelerates the speed of the engine
    (2) helps the engine in keeping the speed uniform
    (3) decreases the moment of inertia
    (4) gives strength to the engine

    Show Answer

    Solution:2
  12. Soil factors are otherwise known as :
    (1) Edaphic factors
    (2) Biotic factors
    (3) Physiographic factors
    (4) Climatic factors

    Show Answer

    Solution:1
  13. Who benefits the most during the inflationary period ?
    (1) corporate servants
    (2) creditors
    (3) entrepreneurs
    (4) government servants

    Show Answer

    Solution:3
  14. Which of the following does not have a Stupa ?
    (1) Ranchi
    (2) Sanchi
    (3) Barhut
    (4) Dhamek

    Show Answer

    Solution:1
  15. The plants, which grow under water stress conditions of deserts are :
    (1) Epiphytes
    (2) Xerophytes
    (3) Heliophytes
    (4) Sciophytes

    Show Answer

    Solution:2
  16. Coupling and repulsion are the two states of :
    (1) linkage
    (2) chiasma
    (3) mutation
    (4) crossing over

    Show Answer

    Solution:1
  17. The freezing point of fresh water is
    (1) 4°C
    (2) 3°C
    (3) 5°C
    (4) 0°C

    Show Answer

    Solution:4
  18. Stamens are fused with each other by their anthers and also with the petals in :
    (1) Leguminosae
    (2) Liliaceae
    (3) Compositae
    (4) Euphorbiaceae

    Show Answer

    Solution:3
  19. Deficiency of iron causes :
    (1) Goitre
    (2) Polio
    (3) Rickets
    (4) Scurvy

    Show Answer

    Solution:
  20. Which of the following books is not written by Jawaharlal Nehru ?
    (1) Discovery of India
    (2) My Experiments with Truth
    (3) An Autobiography
    (4) Glimpses of World History

    Show Answer

    Solution:2
  21. 'Democratic Centralism' is an important feature of a :
    (1) Communist state
    (2) Democratic state
    (3) Totalitarian' state
    (4) Socialist state

    Show Answer

    Solution:1
  22. The Constitution of India, describes India as :
    (1) A Federation
    (2) A quasi-federal
    (3) Unitary
    (4) Union of states

    Show Answer

    Solution:4
  23. 'Shadow Cabinet is the feature of Administrative system of :
    (1) Britain
    (2) USA
    (3) France
    (4) Japan

    Show Answer

    Solution:1
  24. Which National Highway is called Shershah Sun Marg ?
    (1) National Highway No. 3
    (2) National Highway No. 8
    (3) National Highway No. 7
    (4) National Highway No. 1

    Show Answer

    Solution:1
  25. Which of the followings is not correct ?
    (1) NMA-National Monuments Authority
    (2) PIL-Public Interest Litigation
    (3) NOT-National Growth Tribunal
    (4) MSP-Minimum Support Price

    Show Answer

    Solution:3
  26. An increase in the quantity supplied suggests :
    (1) a leftward shift of the supply curve
    (2) a movement up along the supply curve
    (3) a movement down along the supply curve
    (4) a rightward shift of the supply curve

    Show Answer

    Solution:2
  27. Who was the Delhi Sultan to impose Jizya even on the Brahmins ?
    (1) Ala-ud-din Khilji
    (2) Firuz Tughluq
    (3) Muhammad Tughluq
    (4) Balban

    Show Answer

    Solution:2
  28. Dactylogram is related with :
    (1) teleprinter
    (2) perumbulator
    (3) cereals
    (4) finger print

    Show Answer

    Solution:4
  29. Which body is constituted by the President of India to advise on the decision of Central Resources between the centre and the state ?
    (1) Tariff Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Planning Commission
    (4) Taxation Enquiry Commission

    Show Answer

    Solution:2
  30. "Ryder Cup" is awarded to the players of :
    (1) Baseball
    (2) Basketball
    (3) Cards
    (4) Golf

    Show Answer

    Solution:4
  31. The site of birth [nativity) of Gautam Buddha is marked by :
    (1) a monastery
    (2) a "Rummindei Pillar" of Ashok Maurya
    (3) a statue
    (4) a Peepal Tree

    Show Answer

    Solution:2
  32. Preparation of butter, ghee by a household for their own use is a part of :
    (1) own-account production
    (2) household capital formation
    (3) industrial production
    (4) consumption

    Show Answer

    Solution:4
  33. Potato was introduced to Europe by :
    (1) Portuguese
    (2) Germans
    (3) Spanish
    (4) Dutch

    Show Answer

    Solution:3
  34. The current spell of cold wave in the US has been a fall out of the :
    (1) polar vortex
    (2) biodiversity and habitats
    (3) climate and energy
    (4) political administration

    Show Answer

    Solution:1
  35. "Krishi Karman Award" 201213 for all time record in food grain production was given to :
    (1) Madhya Pradesh
    (2) Haryana
    (3) Tamil Nadu
    (4) Odisha

    Show Answer

    Solution:4
  36. Consumer Protection Act 1986, was amended in :
    (1) 1992
    (2) 1993
    (3) 1994
    (4) 1991

    Show Answer

    Solution:
  37. The compound that has the least value for octane number is :
    (1) 2-methyl heptane
    (2) Iso-octane
    (3) 2,2-dimethyl hexane
    (4) n-heptane

    Show Answer

    Solution:4
  38. The unit of noise pollution (level) is :
    (1) decibel
    (2) decimal
    (3) PPm
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:1
  39. Which one of the following is used as secondary storage system in computer ?
    (1) RAM
    (2) Floppy
    (3) EPROM
    (4) ROM

    Show Answer

    Solution:2
  40. Where does the cabbage store food ?
    (1) Leaves
    (2) Stem
    (3) Fruit
    (4) Root

    Show Answer

    Solution:1
  41. Who among the following is the founder of the "Azad Hind Fauj" ?
    (1) Lala Har Dayal
    (2) Subash Chandra Bose
    (3) Vir Savarkar
    (4) Chandrashekhar Azad

    Show Answer

    Solution:2
  42. The production, marketing, storage, advertisement and consumption of smokeless tobacco is banned in :
    (1) Assam
    (2) Arunachal Pradesh
    (3) Nagaland
    (4) Meghalaya

    Show Answer

    Solution:1
  43. The pair of compounds used as anaesthetic in medicines :
    (1) Ether, Ammonia
    (2) Nitrous oxide, Chloroform
    (3) Chloroform, Nitrogen dioxide
    (4) Nitrogen dioxide, ether

    Show Answer

    Solution:2
  44. In relation to the State Government, local government exercises :
    (1) Co-ordinate Authority
    (2) Delegated Authority
    (3) Superior Authority
    (4) Independent Authority

    Show Answer

    Solution:2
  45. Study of organisms in relation to their environment is called :
    (1) Ecology
    (2) Zoology
    (3) Entomology
    (4) Palynology

    Show Answer

    Solution:1
  46. Who is known as the Father of 'Indian Unrest' ?
    (1) Bal Gangadhar Tilak
    (2) Lalalajpat Rai
    (3) Aurobindo Ghosh
    (4) Bipin Chandrapal

    Show Answer

    Solution:1
  47. Obsidian, Andesite, Gabbro and Perodite are :
    (1) Metamorphic rocks
    (2) Intrusive rocks
    (3) Sedimentary rocks
    (4) Extrusive rocks

    Show Answer

    Solution:
  48. Who said that "Where there is no Law there will not be Liberty" ?
    (1) Karl Marx
    (2) Plato
    (3) Machiavelli
    (4) John Locke

    Show Answer

    Solution:4
  49. The UNIX operating system is suitable for :
    (1) Multi user
    (2) Real-Time Processing
    (3) Distributed Processing
    (4) Single user

    Show Answer

    Solution:1
  50. Section of IPC, which deals with LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) community is :
    (1) 377
    (2) 376
    (3) 370
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:1


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment