GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 26-06-2011 ( 2nd Sitting ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. The reserves held by Commercial Banks over and above the statutory minimum, with the RBI are called
      (1) Cash reserves
      (2) Deposit reserves
      (3) Excess reserves
      (4) Momentary reserves

      Show Answer


      Solution :  3
    2. Who is authorised to issue coins in India ?
      (1) Reserve Bank of India
      (2) Ministry of Finance
      (3) State Bank of India
      (4) Indian Overseas Bank

      Show Answer


      Solution :  2
    3. Which four countries are called the Asian Tigers ?
      (1) Hong Kong, Singapore, South Korea, Taiwan
      (2) Hong Kong, China, Singapore, Taiwan
      (3) Hong Kong, Malaysia, Singapore, China
      (4) Hong Kong, South Korea, China, Taiwan

      Show Answer


      Solution :  1
    4. In the Budget Estimates for 2011-12, an allocation of 300 crore has been made for promoting output of pulses in 60,000 villages in miffed areas with a view to, attaining self sufficiency in pulses in a period of
      (1) two years
      (2) three years
      (3) four years
      (4) five years

      Show Answer


      Solution :  2
    5. In the budget for 2011-12 presented by the Finance Minister on 28-2-2011, the growth rate for the year 2010-11 was projected at
      (1) 7.6%
      (2) 8.0%
      (3) 8.6%
      (4) 9.0%

      Show Answer


      Solution :  3
    6. The ‘break-even’ point is where
      (1) marginal revenue equals marginal cost
      (2) average revenue equals average cost
      (3) total revenue equals total cost
      (4) None of the above

      Show Answer


      Solution :  3
    7. The method of Impeachment of the President of India is adopted from
      (I) U.S.A.
      (2) U.K.
      (3) U.S.S.R.
      (4) France

      Show Answer


      Solution :  1
    8. In the Eighth Schedule of the Constitution of India, which languages were added subsequently?
      (1) English, Sindhi, Marathi, Sanskrit
      (2) Sanskrit, Sindhi, Konkani, Manipuri
      (3) Sindhi, Konkani, Manipuri, Nepali
      (4) Marathi, Oriya, Konkani, Nepali

      Show Answer


      Solution :  3
    9. Indian Parliament Means
      (1) Rajya Sabha – Lok Sabha
      (2) Rajya Sabha – Lok Sabha Prime Minister
      (3) President of India – Rajya Sabha – Lok Sabha
      (4) President of India – Vice-President of India – Lok Sabha Rajya Sabha

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Generally, the soil of the northern plains of India has been formed by
      (1) degradation
      (2) aggradation
      (3) weathering in situ
      (4) erosion

      Show Answer


      Solution :  2



    1. Hiuen Tsang visited India during the reign of
      (1) Chandragupta I
      (2) Chandragupta II
      (3) Harshavardhana
      (4) Rudradaman

      Show Answer


      Solution :  3
    2. The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was
      (1) Alla-ud-din Khilji
      (2) Muhammad-bin-Tughlak
      (3) Muhammad-bin-Bhaktiyar
      (4) Muhammad-bin-Quasim

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Painting reached its highest level of development during the reign of
      (1) Akbar
      (2) Aurangzeb
      (3) Jahangir
      (4) Shah Jahan

      Show Answer


      Solution :  3
    4. The communal electorate was introduced for the first time in India in
      (1) 1919
      (2) 1935
      (3) 1906
      (4) 1909

      Show Answer


      Solution :  4
    5. The two states which had non-Congress Ministries in 1937 were
      (1) Bengal and Punjab
      (2) Punjab and NWFP
      (3) Madras and Central Provinces
      (4) Bihar and Uttar Pradesh

      Show Answer


      Solution :  1
    6. Sea breeze is formed during
      (1) Day time
      (2) Night time
      (3) Both
      (4) Seasonal

      Show Answer


      Solution :  1
    7. What percentage of world’s freshwater is stored as glacial ice ?
      (1) 50%
      (2) 10%
      (3) 70%
      (4) 30%

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Which one of the following rivers of India does not make a delta ?
      (1) Ganges
      (2) Godavari
      (3) Mahanadi
      (4) Tapti

      Show Answer


      Solution :  4
    9. Which one of the following state has the longest coastline ?
      (1) Maharashtra
      (2) Tamil Nadu
      (3) Gujarat
      (4) Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution :  3
    10. The pass located in Himachal Pradesh is
      (1) Shipldla
      (2) Zojila
      (3) Nathula
      (4) Jelepla

      Show Answer


      Solution :  1



    1. Match the following and select the correct answer from the codes given below :
      Crops                                 Producing state
      (1) Tea                                 (1) HimachalPradesh
      (2) Sugarcane                    (2) Assam
      (3) Groundnut                   (3) Uttar Pradesh
      (4) Apple                            (4) Gujarat
      (1) a-2, b-4, c-1, d-3
      (2) a-2, b-3, c-4, d-1
      (3) a-3, b-2, c-1, d-4
      (4) a-4, b-3, c-1, d-2

      Show Answer


      Solution :  2
    2. An example of false fruit is
      (1) Apple
      (2) Guava
      (3) Mango
      (4) Tomato

      Show Answer


      Solution :  1
    3. Normal fasting blood sugar level per 100 nil. of blood in man is
      (1) 30 – 50 mg
      (2) 50 – 70 mg
      (3) 80 -100 mg
      (4) 120 -140 mg

      Show Answer


      Solution :  3
    4. Rate of interest is determined by
      (1) The rate of return on the capital invested
      (2) Central Government
      (3) Liquidity preference
      (4) Commercial Banks

      Show Answer


      Solution :  3
    5. The vector of disease sleeping sickness is
      (1) sand-fly
      (2) house-fly
      (3) fruit-fly
      (4) tse-tse fly

      Show Answer


      Solution :  4
    6. For how many years have the dinosaurs been extinct ?
      (1) About 25 million years
      (2) About 65 million years
      (3) About 100 million years
      (4) About 135 million years

      Show Answer


      Solution :  2
    7. A geostationary satellite revolves round the earth from
      (1) East to West
      (2) West to East
      (3) North to South
      (4) South to North

      Show Answer


      Solution :  2
    8. Among the following materials sound travels fastest in
      (1) Steel
      (2) Air
      (3) Vacuum
      (4) Water

      Show Answer


      Solution :  1
    9. The rear side of the moon was photographed by
      (1) Viking I
      (2) Viking II
      (3) Luna III
      (4) Mariner IX

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles ?
      (1) Refraction of sound
      (2) Formation of beats
      (3) Scattering of sound
      (4) Echo location

      Show Answer


      Solution :  4



  1. What did the first electronic digital computer contain?
    (1) Transistors
    (2) Valves
    (3) Core memory .,
    (4) Semiconductor memory

    Show Answer


    Solution :  2
  2. Microsoft Office’s personal information manager is
    (1) Outlook
    (2) Internet Explorer
    (3) Organizer
    (4) Access

    Show Answer


    Solution :  1
  3. Hard steel contains
    (1) 2 to 5 per cent carbon
    (2) 0.5 to 1.5 per cent carbon
    (3) 0.1 to 0.4 per cent carbon
    (4) 0.01 to 0.04 per cent carbon

    Show Answer


    Solution :  2
  4. Cement is formed by strongly heating a mixture of
    (1) limestone and graphite
    (2) limestone and clay
    (3) chalk and graphite
    (4) clay and graphite

    Show Answer


    Solution :  2
  5. Glass is a
    (1) superheated solid
    (2) supercooled liquid
    (3) supercooled gas
    (4) superheated liquid

    Show Answer


    Solution :  2
  6. The temperature of oxy-acetylene flame is around
    (1) 2800°C
    (2) 3200°C
    (3) 4000°C
    (4) 1500°C

    Show Answer


    Solution :  2
  7. Which is the most stable ecosystem ?
    (1) Desert
    (2) Ocean
    (3) Mountain
    (4) Forest

    Show Answer


    Solution :  1
  8. Lambert’s law is related to
    (1) Reflection
    (2) Refraction
    (3) Interference
    (4) Illumination

    Show Answer


    Solution :  4
  9. The coral reefs are the marine counterparts of
    (1) Temperate forests
    (2) Tropical rain forests
    (3) Savannahs
    (4) Scrubland

    Show Answer


    Solution :  2
  10. The Refrigerant ‘FREON’ is
    (1) Calcium Tetra Fluoride
    (2) Difluoro Dichloro Methane
    (3) Fluorspar and Felspar
    (4) Hydrofluosilicic Acid

    Show Answer


    Solution :  2
  11. In the budget speech on February 28, 2011, the Finance Minister has announced that an international award with prize money of ‘t 1 crore is being instituted in the memory of Rabindranath Tagore for promoting
    (1) international peace
    (2) emancipation of underprivileged
    (3) universal brotherhood
    (4) human rights

    Show Answer


    Solution :  3
  12. The strong earthquake-cum-tsunami which has moved Japan’s main island Honshu by a few feet has also caused Earth’s axis to wobble by about
    (1) 1 inch
    (2) 2 inches
    (3) 4 inches
    (4) 6 inches

    Show Answer


    Solution :  3
  13. WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in
    (1) U.S.A.
    (2) U.K.
    (3) Sweden
    (4) Norway

    Show Answer


    Solution :  3
  14. ‘Nomadic Elephant’ was the joint military exercise held some time back in India between India and
    (1) China
    (2) U.S.A.
    (3) Russia
    (4) Mongolia

    Show Answer


    Solution :  4
  15. The maximum limit on poll expenditure for parliamentary constituencies has been , raised in February, 2011 to
    (1) 30 lakhs
    (2) 35 lakhs
    (3) 40 lakhs
    (4) 50 lakhs

    Show Answer


    Solution :  3
  16. Who received Sangeet Natak Akademi’s Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar for Dance in 2009 ?
    (1) Omkar Shrikant Dadarkar
    (2) Ragini Chander Sarkar
    (3) Abanti Chakravorty and Sukracharya Rabha
    (4) K. Nellai Manikandan

    Show Answer


    Solution :  2
  17. Which of the following folk dances is associated’with Jammu and Kashmir ?
    (1) Jhora
    (2) Veedhi
    (3) Rauf
    (4) Suisini

    Show Answer


    Solution :  3
  18. Which of the following books has been written by Kamala Das ?
    (1) Witness the Night
    (2) The Red Devil
    (3) Earth and Ashes
    (4) Tonight This Savage Rite

    Show Answer


    Solution :  4
  19. Who invented the Jet Engine ?
    (1) Karl Benz
    (2) Sir Frank Whittle
    (3) Thomas Savery
    (4) Michael Faraday

    Show Answer


    Solution :  2
  20. South-South dialogue is associated with
    (1) Co-operation among developing nations
    (2) Arms conference
    (3) Summit meeting between developed and developing countries
    (4) All the above

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx