GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 26-06-2011 ( 1st Sitting ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. When there is an official change in the exchange rate of domestic currency, then it is called :
      (1) Appreciation
      (2) Depreciation
      (3) Revaluation
      (4) Deflation

      Show Answer


      Solution :  3
    2. Inflation redistributes income and wealth in favour of :
      (1) Pensioners
      (2) Poor
      (3) Middle class
      (4) Rich

      Show Answer


      Solution :  4
    3. The fringe benefit tax was introduced in the budget of
      (1) 2003-04
      (2) 2004-05
      (3) 2005-06
      (4) 2006-07

      Show Answer


      Solution :  3
    4. In the Budget estimates for 2011-12, an allocation of 400 crore has been made to bring in a green revolution in the East in the cropping system of :
      (1) Wheat
      (2) Rice
      (3) Jowar
      (4) Pulses

      Show Answer


      Solution :  2
    5. As announced by the Finance Minister in his budget speech on 28-2-2011, the income tax exemption limit for individuals other than senior citizens and women has been raised to :
      (1)  1,80,000
      (2)  1,90,000
      (3) 2,00,000
      (4) 2,50,000

      Show Answer


      Solution :  1
    6. Judicial review in the Indian Constitution is based on :
      (1) Rule of Law
      (2) Due process of Law
      (3) Procedure established by Law
      (4) Precedents and Conventions

      Show Answer


      Solution :  3
    7. The Drafting of the Constitution was completed on :
      (1) 26th January, 1950
      (2) 26th December, 1949
      (3) 261 November, 1949
      (4) 30th November, 1949

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Who was the President of the Constituent Assembly?
      (1) Pt. Jawahar Lal Nehru
      (2) Sardar Patel
      (3) Dr. Rajendra Prasad
      (4) Dr. B.R. Ambedkar

      Show Answer


      Solution :  3
    9. Which innovative discussion process is introduced by the Indian parliament to the World Parliamentary systems ?
      (1) Question hour
      (2) Zero hour
      (3) Resolutions
      (4) Presidential Speech

      Show Answer


      Solution :  2
    10. The judges of the Supreme Court retire at the age of :
      (1) 60 years
      (2) 65 years
      (3) 62 years
      (4) 58 years

      Show Answer


      Solution :  2
    11. The Greek ambassador sent to Chandragupta Malaya’s Court was :
      (1) Kautilya
      (2) Seleucus Nicator
      (3) Megasthenes
      (4) Justin

      Show Answer

      Solution :  3



    1. Identify the European power from whom Shivaji obtained cannons and ammunition :
      (1) The French
      (2) The Portuguese
      (3) The Dutch
      (4) The English

      Show Answer


      Solution :  2
    2. The call of “Back to the Vedas” was given by :
      (1) Swami Vivekananda
      (2) Swami Dayanand Saraswati
      (3) Aurobindo Ghosh
      (4) Raja Ram Mohan Roy

      Show Answer


      Solution :  2
    3. Simon Commission was boycotted by the nationalist leaders of India because :
      (1) they felt that it was only an eyewash
      (2) all the members of the Commission were English
      (3) the members of the Commission were biased against India
      (4) it did not meet the demands of the Indians

      Show Answer


      Solution :  2
    4. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt ?
      (1) Lord Dalhousie
      (2) Lord Canning
      (3) Lord Ellenborough
      (4) Disraeli

      Show Answer


      Solution :  4
    5. How much of the Earth’s land surface is desert ?
      (1) 1/10th
      (2) 1/5th
      (3) 1/3rd
      (3) 1/6th

      Show Answer


      Solution :  2
    6. Which of the following is called the ‘shrimp capital of India’ ?
      (1) Mangalore
      (2) Nagapatnam
      (3) Kochi
      (4) Nellore

      Show Answer


      Solution :  4
    7. River Indus originates from :
      (1) Hindukush range
      (2) Himalayan range
      (3) Karakoram range
      (4) Kailash range

      Show Answer


      Solution :  4
    8. The lowest layer of the atmosphere is :
      (1) Stratosphere
      (2) Thermosphere
      (3) Troposphere
      (4) Mesosphere

      Show Answer


      Solution :  3
    9. The Konkan Railway connects :
      (1) Goa — Mangalore
      (2) Roha — Mangalore
      (3) Kanyakumari — Mangalore
      (4) Kanyakumari — Mumbai

      Show Answer


      Solution :  2
    10. Bark of this tree is used as a condiment—
      (1) Cinnamon
      (2) Clove
      (3) Neem
      (4) Palm

      Show Answer


      Solution :  1



    1. Who was the architect of North and South Blocks of the Central Secretariate in Delhi ?
      (1) Sir Edward Lutyens
      (2) Herbert Baker
      (3) Robert Tor Russell
      (4) Antonin Raymond

      Show Answer


      Solution :  2
    2. Saliva helps in the digestion of :
      (1) Fats
      (2) Starch
      (3) Proteins
      (4) Vitamins

      Show Answer


      Solution :  2
    3. The longest bone in the human body is :
      (1) Ulna
      (2) Humerus
      (3) Femur
      (4) Tibia

      Show Answer


      Solution :  3
    4. Red data book gives information about species which are :
      (1) extinct
      (2) endangered
      (3) dangerous
      (4) rare

      Show Answer


      Solution :  2
    5. Which of the following is the smallest bird?
      (1) Pigeon
      (2) Parrot
      (3) Humming bird
      (3) House sparrow

      Show Answer


      Solution :  3
    6. The time period of a pendulum when taken to the Moon would :
      (1) remain the same
      (2) decrease
      (3) become zero
      (4) increase

      Show Answer


      Solution :  4
    7. The atmospheric air is held to the Earth by :
      (1) gravity
      (2) winds
      (3) clouds
      (4) rotation of the Earth

      Show Answer


      Solution :  1
    8. The function of ball bearings in a wheel is :
      (1) to increase friction
      (2) to convert kinetic friction into rolling friction
      (3) to convert static friction into kinetic friction
      (4) just for convenience

      Show Answer


      Solution :  2
    9. ‘Shock-absorbers’ are usually made of steel as it :
      (1) is not brittle
      (2) has lower elasticity
      (3) has higher elasticity
      (4) has no ductile property

      Show Answer


      Solution :  3
    10. The first computer made available for commercial use was :
      (1) MANIAC
      (2) ENIAC
      (3) UNIVAC
      (4) EDSAC

      Show Answer


      Solution :  3



  1. A communication network which is used by large organizations over regional, national or global area is called :
    (1) LAN
    (2) WAN
    (3) MAN
    (4) VAN

    Show Answer


    Solution :  2
  2. Which of the following could be used as fuel in propellant or rockets?
    (1) Liquid Hydrogen + Liquid Nitrogen
    (2) Liquid Oxygen + Liquid Argon
    (3) Liquid Nitrogen + Liquid Oxygen
    (4) Liquid Hydrogen + Liquid Oxygen

    Show Answer


    Solution :  4
  3. The addition of gypsum to port-land cement helps in :
    (1) increasing the strength of cement
    (2) rapid setting of cement
    (3) preventing rapid setting of cement
    (4) reduction in the cost of cement

    Show Answer


    Solution :  3
  4. White lung disease is prevalent among the workers of :
    (1) Paper industry
    (2) Cement industry
    (3) Cotton industry
    (4) Pesticide industry

    Show Answer


    Solution :  4
  5. Iodoform is used as an :
    (1) antipyretic
    (2) analgesic
    (3) antiseptic
    (4) anaesthetic

    Show Answer


    Solution :  3
  6. An artificial ecosystem is represented by :
    (1) pisciculture tank
    (2) agricultural land
    (3) zoo
    (4) aquarium

    Show Answer


    Solution :  4
  7. The constituents of automobile exhaust that can cause cancer is/ are :
    (1) Oxides of nitrogen
    (2) Carbon monoxide
    (3) Polycyclic hydrocarbons
    (4) Lead

    Show Answer


    Solution :  4
  8. The optimum dissolved oxygen level (in mg/litre) required for survival of aquatic organisms is :
    (1) 4 — 6
    (2) 2 — 4
    (3) 8 — 10
    (4) 12 — 16

    Show Answer


    Solution :  1
  9. The world’s only floating national park is sistuated in :
    (1) Manipur
    (2) Kuala Lumpur
    (3) Bilaspur
    (4) Dispur

    Show Answer


    Solution :  1
  10. According to the latest ‘Education Development Index’ based on a series of surveys conducted by the National University of Education, Planning and Administration and released in February, 2011, the state with the highest Development Index is :
    (1) Tamil Nadu
    (2) Kerala
    (3) Punjab
    (4) Gujarat

    Show Answer


    Solution :  2
  11. Indian Army’s Operatio `Saiyam’ was related to :
    (1) Kashmir
    (2) Indo-China Border in the Central Region
    (3) North-East
    (4) Indo-Pak Border in Punjab and Rajasthan

    Show Answer


    Solution :  4
  12. In the Railway Budget for 201112, an outlay of 57,630 crore has been announced for adding new lines with length of :
    (1) 1000 km
    (2) 1200 km
    (3) 1300 km
    (4) 1500 km

    Show Answer


    Solution :  3
  13. The strong earthquake-cum-tsunami which has moved Japan’s main island by a few feet and has caused the Earth’s axis to wobble is expected to lead to the shortening of the day by :
    (1) 1.6 microseconds
    (2) 2.3 microseconds
    (3) 3.1 microseconds
    (4) 3.4 microseconds

    Show Answer


    Solution :  1
  14. The ‘Project Snow Leopard’ to conserve the endangered speceis, launched by the Union Ministry of Environment and Forests covers the states of :
    (1) Jammu & Kashmir and Himachal Pradesh only
    (2) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand only
    (3) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Arunachal Pradesh only
    (4) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh and Sikkim

    Show Answer


    Solution :  4
  15. The 2010 FIFA World Cup Final was held at :
    (1) Paris
    (2) Berlin
    (3) Johannesburg
    (4) London

    Show Answer


    Solution :  3
  16. Who of the following receivedSangeet Natak Akademi’s Us-tad Bismillah Khan Yuva Puruskar for 2009 in ‘Hindustani Vocal Music’?
    (1) Omkar Shrikant Dadarkar
    (2) Ragini Chander Shekar
    (3) Abanti Chakravorty and Sukracharya Rabha
    (4) K. Nellai Manikandan

    Show Answer


    Solution :  1
  17. Which of the following folk/tribal dances is associated with Uttar Pradesh?
    (1) Veedhi
    (2) Thora
    (3) Tamasha
    (4) Rauf

    Show Answer


    Solution :  2
  18. Which of the following books has been written by Atiq Rahimi?
    (1) Earth and Ashes
    (2) This Savage Rite
    (3) The Red Devil
    (4) Witness the Night

    Show Answer


    Solution :  1
  19. Who is the recepient of the Sahitya Akademi Award 2010 in Hindi Literature category?
    (1) Uday Prakash
    (2) Laxman Dubey
    (3) Nanjil Nandan
    (4) Mangat Badal

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

IBPS Clerk 2017 Video Lecturesx