GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 19-06-2011 ( 2nd Sitting ) - Previous Year Paper)




General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. Coronation of Shivaji took place in
    (1) 1627 A.D.
    (2) 1674 A.D.
    (3) 1680 A.D.
    (4) 1670 A.D.

    Show Answer

    Solution :  2
  2. The System of Dyarchy was introduced in India in
    (1) 1909
    (2) 1935
    (3) 1919
    (4) 1945

    Show Answer

    Solution :  3
  3. The Editor of `Young India' and 'Harijan' was
    (1) Nehru
    (2) Ambedkar
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) Subash Chandra Bose

    Show Answer

    Solution :  3
  4. Who of the following attended all the Three Round Table Conferences ?
    (1) B.R. Ambedkar
    (2) M.M.Malavia
    (3) Vallabhbhai Patel
    (4) Gandhiji

    Show Answer

    Solution :  1
  5. Which is the largest living bird on Earth?
    (1) Emu
    (2) Ostrich
    (3) Albatross
    (4) Siberian Crane

    Show Answer

    Solution :  2
  6. Rihand Dam Project provides irrigation to
    (1) Gujarat and Maharashtra
    (2) Orissa and West Bengal
    (3) Uttar Pradesh and Bihar
    (4) Kerala and Karnataka

    Show Answer

    Solution :  3
  7. The Headquarters of MCF (Master Control Facility) - the nerve centre of the entire space craft operations-in India is at
    (1) Hyderabad - Andhra Pradesh
    (2) Thumba - Kerala
    (3) Sdharikota - Andhra Pradesh
    (4) Hassan - Karnataka

    Show Answer

    Solution :  4
  8. Which Is the longest irrigation canal in India ?
    (1) Sirhind Canal
    (2) Yamuna Canal
    (3) Indira Gandhi Canal
    (4) East Kosi Canal

    Show Answer

    Solution :  3
  9. Which one of the following minerals is found in Monazite sand ?
    ( 1) Potassium
    (2) Uranium
    (3) Thorium
    (4) Sodium

    Show Answer

    Solution :  3
  10. In coriander, the useful parts are
    (1) roots & leaves
    (2) leaves & flowers
    (3) leaves & dried fruits
    (4) flowers & dried fruits

    Show Answer

    Solution :  3
  11. Which plant is called 'Herbal Indian Doctor ?
    (1) Amla
    (2) Mango
    (3) Neem
    (4) Tulsi

    Show Answer

    Solution :  1
  12. The pH of human blood is
    (1) 7.2
    (2) 7.8
    (3) 6.6
    (4) 7.4

    Show Answer

    Solution :  4
  13. Which amongst the following is largest endocrine gland in the body ?
    (1) Thyroid
    (2) Parathyroid
    (3) Adrenal
    (4) Pituitary

    Show Answer

    Solution :  1
  14. Which amongst the following is the largest mammal ?
    (I) Elephant
    (2) Whale
    (3) Dinosaur
    (4) Rhinoceros

    Show Answer

    Solution :  2
  15. Which part becomes modified as the tusk of elephant ?
    (1) Canine
    (2) Premolar
    (3) Second incisor
    (4) Molar

    Show Answer

    Solution :  3
  16. Optical fibres are based on the phenomenon of
    (1) Interference
    (2) Dispersion
    (3) Diffraction
    (4) Total Internal Reflection

    Show Answer

    Solution :  4
  17. Now-a-days yellow lamps are frequently used as street lights. Which of the following gases is used in these lamps ?
    (1) Sodium
    (2) Neon
    (3) Hydrogen
    (4) Nitrogen

    Show Answer

    Solution :  1
  18. 'Mirage' is an example of
    (1) refraction of light only
    (2) total internal, reflection of light only
    (3) refraction and total internal reflection of light
    (4) dispersion of light only

    Show Answer

    Solution :  3
  19. The phenomenon of light associated with the appear-ance of blue colour of the sky is
    (1) Interference
    (2) Reflection
    (3) Refraction
    (4) Scattering

    Show Answer

    Solution :  4
  20. In which of the following areas, a spreadsheet software is more useful ?
    (1) Psychology
    (2) Publishing
    (3) Statistics
    (4) Message sending

    Show Answer

    Solution :  3
  21. A Group Ware is a
    (1) Hardware
    (2) Network
    (3) Software
    (4) Firmware

    Show Answer

    Solution :  3
  22. Lens is made up of
    (1) Pyrex glass
    (2) Flint glass
    (3) Ordinary glass
    (4) Cobalt glass

    Show Answer

    Solution :  2
  23. The element which is used for vulcanizing rubber
    (1) Sulphur
    (2) Bromine
    (3) Silicon
    (4) Phosphorus

    Show Answer

    Solution :  1
  24. Which of the following is responsible for the extra strength of pyrex glass ?
    (1) Potassium Carbonate
    (2) Lead Oxide
    (3) Borax
    (4) Ferric Oxide

    Show Answer

    Solution :  3
  25. The noble gas used for the treatment of cancer is
    (1) Helium
    (2) Argon
    (3) Krypton
    (4) Radon

    Show Answer

    Solution :  4
  26. Vasundhara Summit was held in
    (1) USA
    (2) UK
    (3) Brazil
    (4) Australia

    Show Answer

    Solution :  3
  27. 'Loktak' is a
    (1) Valley
    (2) Lake
    (3) River
    (4) MouritainRange

    Show Answer

    Solution :  2
  28. Which city receives the highest cosmic radiation amongst the following ?
    (1) Chermai
    (2) Mumbai
    (3) Kolkata
    (4) Delhi

    Show Answer

    Solution :  1
  29. The common tree species in Nilgiri hills is
    (1) Sal
    (2) Pine
    (3) aicalyptus
    (4) Teak

    Show Answer

    Solution :  3
  30. Which of the following statements on Railway Budget for 2011-12 is correct ?
    (1) There would be 10% increase in fares for long distance train travel both by airconditioned and non-airconditioned classes.
    (2) There would be 15% increase in freight rates on all goods other than foodgrains.
    (3) There would be 15% increase in passenger fares for all classes for long distance travel as well as in freights.
    (4) There would be no increase in fares for both suburban and long distance train travel.

    Show Answer

    Solution :  4
  31. The nuclear reactors which were damaged heavily due to a strong Earthquake-cum-Tsunami that hit Japan on March 11, 2011 causing radiation leakage were at
    (1) Fukushima
    (2) Kyoto
    (3) Tokyo
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  1
  32. The maximum limit on poll expenditure for Assembly Constituencies has been raised in February, 2011 to
    (1) 16 lakhs
    (2) 18 lakhs
    (3) 20 lalchs
    (4) 25 lalths

    Show Answer

    Solution :  1
  33. First Indian Prime Minister to visit Siachen has been
    (1) Rajiv Gandhi
    (2) Inder Kumar Gujaral
    (3) Man Mohan Singh
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  3
  34. Which of the following books has been written by Kishwar Desai ?
    (1) The Red Devil
    (2) Witness the Night
    (3) Tonight This Savage Rite
    (4) Earth and Ashes

    Show Answer

    Solution :  2
  35. Which of the following folk/ tribal dances is associated with Karnataka?
    (1) Yakshagana
    (2) Veedhi
    (3) Jatra
    (4) Jhora

    Show Answer

    Solution :  1
  36. Who of the following received Sangeet NatalcAlrademi's Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar for 2009 in Theatre ?
    (1) Omkar Shrikant Dadarkar
    (2) Raglni Chander Sarkar
    (3) Abanti Chakravorty & Sukracharya Rabha
    (4) K. Nellai Manikandan

    Show Answer

    Solution :  3
  37. Which of the following countries did not win any of the "FIFA World Cup" in 2002, 2006 & 2010 ?
    (1) Brazil
    (2) Argentina
    (3) Spain
    (4) South Africa

    Show Answer

    Solution :  4
  38. Who invented vaccination for 'Small Pox'?
    (1) Sir Fredrick Grant Banting
    (2) Sir Alexander Fleming
    (3) Edward Jenner
    (4) Louis Pasteur

    Show Answer

    Solution :  3
  39. Who was the first Indian to become member of British Parliament ?
    (1) BankimChander Chatterjee
    (2) W.C. Bannerjee,
    (3) Dadabhai Naoroji
    (4) None of the above

    Show Answer

    Solution :  3
  40. The purchase of shares and bonds of Indian companies by Foreign Institutional Inves-tors is called
    (1) Foreign Direct Investment
    (2) Portfolio Investment
    (3) NRI Investment
    (4) Foreign Indirect Investment

    Show Answer

    Solution :  4
  41. BT seed is associated with
    (1) Rice
    (2) Wheat
    (3) Cotton
    (4) Oil seeds

    Show Answer

    Solution :  3
  42. The Headquarters of International Atomic Energy Agency is in
    (1) Geneva
    (2) Paris
    (3) Vienna
    (4) Washington

    Show Answer

    Solution :  3
  43. In the Budget Estimates for 2011-12, an allocation of T 400 crore has been made to bring in a green revolution in the East in the rice-based cropping system of
    (1) Assam & West Bengal only
    (2) Assam, West Bengal, Orissa & Bihar only
    (3) Assam, West Bengal, Orissa, Bihar &Jharkhand only
    (4) Assam, West Bengal, Orissa, Bihar, Jharkhand, Eastern Uttar Pradesh & Chhatisgarh

    Show Answer

    Solution :  4
  44. In the Budget for 2011-12 presented by the Finance Minister on 28-2-2011, the income-tax exemption limit for senior citizens (60 years to less than 80 years) has been increased to
    (1) It 2.50 lakh
    (2) 2.60 lakh
    (3) 2.80 lakh
    (4) 3.00 lakh

    Show Answer

    Solution :  1
  45. If the Anglo-Indian community does not get adequate representation in the Lok Sabha, two members of the community can be nominated by the
    (1) Prime Minister
    (2) President
    (3) Speaker
    (4) President in consultation with the Parliament

    Show Answer

    Solution :  2
  46. For the election of President of India, a citizen should have completed the age of
    (1) 25 years
    (2) 30 years
    (3) 35 years
    (4) 18 years

    Show Answer

    Solution :  3
  47. Who said,"A good citizen makes a good State and a bad citizen makes a bad State' ?
    (1) Plato
    (2) Rousseau
    (3) Aristotle
    (4) Laski

    Show Answer

    Solution :  3
  48. A member of Parliament will lose his membership of Parliament if he is continu-ously absent from Sessions for
    (1) 45 days
    (2) 60 days
    (3) 90 days
    (4) 365 days

    Show Answer

    Solution :  2
  49. In India, the Residuary Powers are vested with
    (1) Union Government
    (2) State Government
    (3) Both the Union Government and the State Government
    (4) Local Government

    Show Answer

    Solution :  1
  50. Mention the place where Buddha attained enlightenment.
    (1) Sarnath
    (2) Bodh Gaya
    (3) Kapilavastu
    (4) Rajgriha

    Show Answer

    Solution :  2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment