GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL TIER-I EXAM, 19-06-2011 ( 1st Sitting ) – Previous Year Paper)

0

General Awareness  ||   Reasoning ||   Numerical Aptitude ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

 

  1. In the budget for 2011-12, the fiscal deficit (% of GDP) for 2011 – 12 has been projected at
    (1) 5.1
    (2) 5.0
    (3) 4.6
    (4) 3.4

    Show Answer

    Solution :  3
  2. Which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution ?
    (1) Right to Equality
    (2) Right against Exploitation
    (3) Right to Constitutional Remedies
    (4) Right to Freedom of Religion

    Show Answer

    Solution :  3
  3. Which is not the concern of the local government ?
    (1) Public Health
    (2) Sanitation
    (3) Law and Order
    (4) Public Utility Services

    Show Answer

    Solution :  3
  4. In India, the concept of single citizenship is adopted from
    (1) England
    (2) U.S.A.
    (3) Canada
    (4) France

    Show Answer

    Solution :  1
  5. Who had proposed partyless democracy in India ?
    (1) Jaya Prakash Narayan
    (2) Mahatma Gandhi
    (3) Vinoba Bhave
    (4) S.A. Dange

    Show Answer

    Solution :  1
  6. Disinvestment in Public Sector is called
    (1) Liberalisation
    (2) Globalisation
    (3) Industrialisation
    (4) Privatisation

    Show Answer

    Solution :  4
  7. `Darwin finches’ refers to a group of
    (1) Fishes
    (2) Lizards
    (3) Birds
    (4) Amphibians

    Show Answer

    Solution :  3
  8. An individual’s actual standard of living can be assessed by
    (1) Gross National Income
    (2) Net National Income
    (3) Per Capita Income
    (4) Disposable Personal Income

    Show Answer

    Solution :  4
  9. As announced by the Finance Minister in his Budget speech on 28th February 2011, with a view to assist States in modernising their stamp and registration administration, E-stamping is expected to be rolled out in all the districts of different States in a period of
    (1) one year
    (2) two years
    (3) three years
    (4) five years

    Show Answer

    Solution :  3
  10. Which Sikh Guru called himself the `Sachcha Badshah’?
    (1) Guru Gobind Singh
    (2) Guru Hargovind
    (3) Guru Tegh Bahadur
    (4) Guru Arjan Dev

    Show Answer

    Solution :  2
  11. The Civil Disobedience Movement was launched by Mahatma Gandhi in
    (1) 1928
    (2) 1930
    (3) 1931
    (4) 1922

    Show Answer

    Solution :  2
  12. What is the maximum strength prescribed for State Legislative Assemblies?
    (1) 350
    (2) 600
    (3) 500
    (4) 750

    Show Answer

    Solution :  3
  13. Fa-hien visited India during the reign of
    (1) Chandragupta II
    (2) Samudragupta
    (3) Ramagupta
    (4) Kumaragupta

    Show Answer

    Solution :  1
  14. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?
    (1) Calcutta
    (2) Cassim Bazar
    (3) Singur
    (4) Burdwan

    Show Answer

    Solution :  2
  15. Diu is an island off
    (1) Daman
    (2) Goa
    (3) Gujarat
    (4) Maharashtra

    Show Answer

    Solution :  3
  16. Which from the following is a land-locked sea ?
    (1) Red Sea
    (2) Timor Sea
    (3) North Sea
    (4) Aral Sea

    Show Answer

    Solution :  4
  17. Shivasamudram Falls is found in the course of river
    (1) Krishna
    (2) Godavari
    (3) Cauvery
    (4) Mahanadi

    Show Answer

    Solution :  3
  18. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad” ?
    (1) Chandrashekhar Azad
    (2) Subhash Chandra Bose
    (3) Bhagat Singh
    (4) Iqbal

    Show Answer

    Solution :  3
  19. The position of Indian Railways network in the world is
    (1) second
    (2) third
    (3) fourth
    (4) fifth

    Show Answer

    Solution :  3
  20. The oldest international airline is
    (1) Dutch. KLM
    (2) Air Canada
    (3) Qantas Airways
    (4) Air Sahara

    Show Answer

    Solution :  1
  21. Which of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission ?
    (1) Boron
    (2) Heavy water
    (3) Uranium
    (4) Plutonium

    Show Answer

    Solution :  1
  22. Hydrogen bomb is based on the principle of
    (1) controlled fission reaction
    (2) uncontrolled fission reaction
    (3) controlled fusion reaction
    (4) uncontrolled fusion reaction

    Show Answer

    Solution :  4
  23. Troposphere is the hottest part of the atmosphere because
    (1) it is closest to the Sun
    (2) there are charged particles in it
    (3) it is heated by the Earth’s surface
    (4) heat is generated in it

    Show Answer

    Solution :  3
  24. The outermost layer of the Sun is called
    (1) Chromosphere
    (2) Photosphere
    (3) Corona
    (4) Lithosphere

    Show Answer

    Solution :  3
  25. Where was India’s first computer installed ?
    (1) Indian Institute of Technology, Delhi
    (2) Indian Institute of Science, Bangalore
    (3) Indian Iron’& Steel Co. Ltd., Burnpur
    (4) Indian Statistical Institute, Calcutta

    Show Answer

    Solution :  4
  26. The dried flower buds are used as a spice in
    (1) Cardamom
    (2) Cinnamon
    (3) Cloves
    (4) Saffron

    Show Answer

    Solution :  3
  27. The tissue in man where no cell division occurs after birth is
    (1) skeletal
    (2) nerves
    (3) connective
    (4) germinal

    Show Answer

    Solution :  2
  28. DNA fingerprinting is used to identify the
    (1) Parents
    (2) Rapist
    (3) Thieves
    (4) All the above

    Show Answer

    Solution :  4
  29. The normal cholesterol level in human blood is
    (1) 80 — 120 mg%
    (2) 120 — 140 mg%
    (3) 140 — 180 mg%
    (4) 180 — 200 mg%

    Show Answer

    Solution :  4
  30. Which of the following are warm-blooded animals ?
    (1) Whales
    (2) Whale Sharks
    (3) Alytes
    (4) Draco

    Show Answer

    Solution :  1
  31. Syrinx is the voice box in
    (1) Amphibians
    (2) Reptiles
    (3) Birds
    (4) Mammals

    Show Answer

    Solution :  3
  32. The largest ecosystem of the Earth is
    (1) Biome
    (2) Hydrosphere
    (3) Lithosphere
    (4) Biosphere

    Show Answer

    Solution :  1
  33. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only
    (1) 10 percent
    (2) 1 percent
    (3) 0.1 percent
    (4) 0.01 percent

    Show Answer

    Solution :  3
  34. Supersonic jet causes pollution by thinning of
    (1) 03 layer
    (2) 02 layer
    (3) SO2 layer
    (4) CO2 layer

    Show Answer

    Solution :  1
  35. OTEC stands for
    (1) Ocean Thermal Energy Conservation
    (2) Oil and Thermal Energy Conservation
    (3) Oil and Thermal Energy Convention
    (4) Ocean Thermal Energy Conversion

    Show Answer

    Solution :  4
  36. As per Railway Budget for 2011-12, the senior citizen concession for men has been increased from
    (1) 25% to 30%
    (2) 30% to 40%
    (3) 40% to 50%
    (4) 30% to 50%

    Show Answer

    Solution :  2
  37. The monster earthquake-cumtsunami which hit Japan on March 11, 2011 has moved the country’s main island, Honshu, by about
    (1) two feet
    (2) three feet
    (3) five feet
    (4) eight feet

    Show Answer

    Solution :  4
  38. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission ?
    (1) Mega Hertz
    (2) Characters per second
    (3) Bits per second
    (4) Nano seconds

    Show Answer

    Solution :  3
  39. Which type of reaction produces the most harmful radiation ?
    (1) Fusion reaction
    (2) Fission reaction
    (3) Chemical reaction
    (4) Photo-Chemical reaction

    Show Answer

    Solution :  2
  40. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
    (1) Pyrex glass
    (2) Flint glass
    (3) Quartz glass
    (4) Fibre glass

    Show Answer

    Solution :  4
  41. Which of the following metals causes Rai-Rai disease ?
    (1) Cadmium
    (2) Chromium
    (3) Cobalt
    (4) Copper

    Show Answer

    Solution :  1
  42. Glycol is added to aviation gasoline because it
    (1) reduces evaporation of petrol
    (2) increases efficiency of petrol
    (3) prevents freezing of petrol
    (4) reduces consumption of petrol

    Show Answer

    Solution :  3
  43. Who invented penicillin ?
    (1) Alexander Fleming
    (2) Louis Pasteur
    (3) Dreser
    (4) Edward Jenner

    Show Answer

    Solution :  1
  44. 2018 FIFA World Cup would be held in
    (1) Russia
    (2) Qatar
    (3) France
    (4) Netherlands

    Show Answer

    Solution :  1
  45. Who of the following was not the recepient of Nobel Prize in Economics 2010?
    (1) Peter A. Diamond
    (2) Christopher Pissarides
    (3) Lui Xiaobo
    (4) Dale Mortensen

    Show Answer

    Solution :  3
  46. Which troubled model was recalled recently by the Indian automobile giant Maruti Suzuki for replacement of faulty fuel pump gasket?
    (1) Maruti 800
    (2) Maruti A-Star
    (3) Wagon R
    (4) Baleno

    Show Answer

    Solution :  2
  47. As a part of Human Resource Development Ministry’s ‘brain gain’ policy to attract global talent, 14 world class universities to attract global talents are proposed to be set up in various states. Name the state from the following where no university of the aforesaid type is proposed to be located.
    (1) Punjab
    (2) Bihar
    (3) Rajasthan
    (4) Uttaranchal

    Show Answer

    Solution :  4
  48. Who discovered South Pole ?
    (1) Robert Peary
    (2) Amundsen
    (3) John Cabot
    (4) Tasman

    Show Answer

    Solution :  2
  49. Which of the following folk dances is associated with Rajasthan?
    (1) Rauf
    (2) Jhora
    (3) Veedhi
    (4) Suisini

    Show Answer

    Solution :  4
  50. Which of the following books is authored by V.S. Naipaul ?
    (1) The Rediscovery of India
    (2) A House for Mr. Biswas
    (3) Witness the Night
    (4) Tender Hooks

    Show Answer

    Solution :  2

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Disabled by Admin!!!