GENERAL AWARENESS (SSC COMBINED GRADUATE LEVEL (CGL) TIER-I EXAM, 30-08-2015) - Previous Year Paper


General Awareness  ||  General Intelligence & Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

  1. Meanders are the features formed by
    (1) glaciers
    (2) rivers
    (3) winds
    (4) ocean waters

    Show Answer

    Solution:2
  2. Linseed is obtained from
    (1) Castor
    (2) Flax
    (3) Groundnut
    (4) Sesame

    Show Answer

    Solution:2
  3. If 20% or more area of the country suffers from rain deficits during monsoon season, it is termed as
    (1) flood year
    (2) drought year
    (3) famine year
    (4) self sufficient year

    Show Answer

    Solution:2
  4. Rajasthan canal receives water from which of the following rivers ?
    (1) Yamuna
    (2) Jhelum
    (3) Ravi
    (4) Sutlej

    Show Answer

    Solution:4
  5. Uneven distribution of Insolation on the earth is mainly due to the
    (1) spherical shape of the earth
    (2) distribution of land and water
    (3) direction of the winds
    (4) presence of pressure belts

    Show Answer

    Solution:1
  6. The radiation that can penetrate deepest in our body
    (1) UV-radiation
    (2) Alpha-particles
    (3) 13-particles
    (4) Gamma-particles

    Show Answer

    Solution:4
  7. Which of the following organism possesses characteristics of a plant and an animal?
    (1) Euglena
    (2) Mycoplasma
    (3) Paramecium
    (4) Chlorella

    Show Answer

    Solution:1
  8. Match the following :

    (1) A-4, B-2, C-3, D-1
    (2) A-4, B-3, C-1, D-2
    (3) A-3, B-4, C-1, D-2
    (4) A-2, B-I, C-4, D-3

    Show Answer

    Solution:2
  9. Tachycardia is a condition characterized by
    (1) heart-rate decreases from the normal
    (2) heart- rate increases from the normal
    (3) heart-beat stops
    (4) heart fails to pump

    Show Answer

    Solution:2
  10. Oxyntic cell is meant for the secretion of
    (1) Pepsin
    (2) Enterokinase
    (3) Hydrochloric acid
    (4) Lactic acid

    Show Answer

    Solution:3
  11. Sound is heard over longer distances on rainy days because
    (1) sound travels slowly in moist air
    (2) sound travels faster in moist air
    (3) moist air does not absorb sound
    (4) moist air absorbs sound

    Show Answer

    Solution:2
  12. X-rays are
    (1) positively charged particles
    (2) negatively charged particles
    (3) neutral particles
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:3
  13. Which one of the following is a vestigial organ ?
    (1) Eye-brow
    (2) Collar-bone
    (3) Wisdom-teeth
    (4) Nails

    Show Answer

    Solution:3
  14. Railway tracks are banked on curves so that :
    (1) the train may not fall down inwards.
    (2) the weight of the train may be reduced.
    (3) necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the normal reaction due to track.
    (4) no frictional force may be produced between the wheels and the track.

    Show Answer

    Solution:3
  15. After 'PROM' is programmed, we can only _ the information.
    (1) read
    (2) write
    (3) read and write
    (4) remove

    Show Answer

    Solution:1
  16. We feel cool when we sit near the fan, this is because
    ( I ) fan gives cool air.
    (2) fan cools surrounding air.
    (3) air vapourises the sweat on our body.
    (4) we feel cool when air touches the body.

    Show Answer

    Solution:3
  17. Water flows off the wings of biids and insects due- to the presence of
    (1) Waxes
    (2) Sugars
    (3) Proteins
    (4) Minerals

    Show Answer

    Solution:1
  18. Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue?
    (1) Uric acid
    (2) Acetic acid
    (3) Pyruvic acid
    (4) Lactic acid

    Show Answer

    Solution:4
  19. Which one of the following does not contain silver ?
    (1) Horn silver
    (2) Ruby silver
    (3) German silver
    (4) Lunar caustic

    Show Answer

    Solution:3
  20. The average kinetic energy of the molecules of an ideal gas is directly proportional to
    (1) Velocity of Molecules
    (2) Mass of Molecules
    (3) Absolute temperature of the gas,
    (4) Temperature of environment

    Show Answer

    Solution:3
  21. ROM standS for
    (1) Real Office Manager
    (2) Read Only Memory
    (3) Read Only Memorandum
    (4) Role On Memory

    Show Answer

    Solution:2
  22. An important green-house gas other than methane being produced from the agricultural fields is
    (1) Nitrous oxide
    (2) Ammonia
    (3) Sulphur dioxide
    (4) Arsine

    Show Answer

    Solution:1
  23. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by
    (1) oxides of carbon and nitrogen
    (2) oxides of nitrogen and sulphur
    (3) oxides of nitrogen and phosphorus
    (4) None of these

    Show Answer

    Solution:2
  24. The land which is not cultivated every year though it is suitable for cultivation :
    (1) Waste land
    (2) Pasture land
    (3) Fallow land,
    (4) Cultivable waste land

    Show Answer

    Solution:4
  25. Who among the following is the first Indian to swim across English Channel ?
    (1) Aarti-Saha
    (2) Mihir Sen
    (3) P.K. Bannerji
    (4) Vikram Merchant

    Show Answer

    Solution:2
  26. Which of the following chemicals is responsible for depletion of ozone layer in the atmosphere?
    (1) Chlorofluorocarbons
    (2) Nitrous oxide
    (3) Sulphur dioxide
    (4) Carbon dioxide

    Show Answer

    Solution:1
  27. Who has authored the book 'One Life is Not Enough'?
    (1) V.S. Naipal
    (2) Natwar Singh
    (3) K.P.S. Gill
    (4) Khushwant Singh

    Show Answer

    Solution:2
  28. In the final of the IPL 2015 T-20 Tournament Mumbai Indians defeated
    (1) Kings XI Punjab
    (2) Royal Challengers Bangalore
    (3) Rajasthan Royals
    (4) Chennai Superkings

    Show Answer

    Solution:4
  29. Nobel Peace Prize for 2014 has been awarded to
    (1) Malala Yusufzai (Pakistan)
    (2) Kailash Satyarthi (India)
    (3) Both Malala Yusufzai (Pakistan) and Kailash Satyarthi (India)
    (4) Neither Malala Yusufzai (Pakistan) nor Kailash Satyarthi (India)

    Show Answer

    Solution:3
  30. Who was the recipient of the Dada Saheb Phalke Award for 2014?
    (1) Shashi Kapoor
    (2) Shakti Kapoor
    (3) Shashikant Kapoor
    (4) Shekhar Kapoor

    Show Answer

    Solution:1
  31. Who among the following was the first European to be selected as President of Indian National Congress ?
    (1) Annie Besant
    (2) George Yule
    (3) A.O. Hume
    (4) Alfred Webb

    Show Answer

    Solution:2
  32. Palk Strait is situated between
    (1) India and Pakistan
    (2) India and Bangladesh
    (3) India and Sri Lanka
    (4) India and Myanmar

    Show Answer

    Solution:3
  33. Birmingham in U.K. is famous for
    (1) Iron and Steel industry
    (2) Sugar industry
    (3) Paper industry
    (4) Aluminium industry

    Show Answer

    Solution:1
  34. Which city is hosting the 2016 Olympic Games ?
    (1) Seoul
    (2) Barcelona
    (3) Rio-de-Janeiro
    (4) Los Angeles

    Show Answer

    Solution:3
  35. Which of the following industries is at Koraput ?
    (1) Ship Building
    (2) Aircrafts Building
    (3) Iron and Steel
    (4) Electric Locomotives

    Show Answer

    Solution:2
  36. One of the following expenditure is an example of investment expenditure,
    (1) an entrepreneur purchasing a computer for domestic use.
    (2) a firm purchasing raw materials for final production.
    (3) an entrepreneur buying plane tickets for a family trip,
    (4) a firm purchasing computer for smooth maintenance of accounts.

    Show Answer

    Solution:3
  37. Point out the incorrect pair :
    (1) Green Revolution - Agricultural Development
    (2) White Revolution - Dairy Development
    (3) Blue Revolution - Development of Fisheries
    (4) Operation Flood - Irrigation Development

    Show Answer

    Solution:4
  38. Steel sheets used in the production of furnitures is an example of
    (1) an intermediate good
    (2) a final good
    (3) an investment good
    (4) a consumption good

    Show Answer

    Solution:1
  39. Which of the following is not an economic activity ?
    (1) A labourer working in a factory.
    (2) A CRPF jawan guarding country's borders.
    (3) A teacher teaching his own son.
    (4) A farmer tilling his own land.

    Show Answer

    Solution:3
  40. Which of the following pair s incorrect ?
    (1) Comrade - Mohammed Ali
    (2) Indian Sociologist - Lala Har Dayal
    (3) Young India - Lala Lajpat Rai
    (4) Common Weal - Annie Besant

    Show Answer

    Solution:3
  41. Indian economy is an example of a mixed economy because,
    (1) urban sector coexists with vast rural sector
    (2) traditional subsistence economy coexists with modern economy
    (3) private sector coexists with public sector enterprises
    (4) monopoly elements coexist with competitive elements

    Show Answer

    Solution:3
  42. Who administers the oath of office to the President?
    (1) Chief Justice of India
    (2) Speaker of Lok Sabha
    (3) Vice-President
    (4) Prime Minister

    Show Answer

    Solution:2
  43. The President of India can be removed from his office by the
    (1) Chief Justice of India
    (2) Parliament
    (3) Lok Sabha
    (4) Prime Minister

    Show Answer

    Solution:2
  44. With which conspiracy case Aurobindo Ghosh's name is connected ?
    (1) Kakori Conspiracy Case
    (2) Lahore Conspiracy Case
    (3) Meerut Conspiracy Case
    (4) Alipore Conspiracy Case

    Show Answer

    Solution:4
  45. Who among the following are involved with Cauvery River dispute ?
    (1) The Central Government and Karnataka
    (2) The Central Government and Tamil Nadu
    (3)Karnataka and Tamil Nadu
    (4) Karnataka, Tamil Nadu, Kerala and Puduchery

    Show Answer

    Solution:3
  46. Who was the founder of Swatantra Party ?
    (1) B.G.Tilak
    (2) Dadabhai Naoroji
    (3) Gopal Krishna Gokhale
    (4) C. Rajagopalachari

    Show Answer

    Solution:4
  47. Arrange in chronological order :
    1. Cabinet Mission
    2. Cripps Mission
    3. Montague-Chelmsford Refoi ins
    4. Minto-Marley Reforms
    (1) 3, 2, 4, 1
    (2) 1, 2, 3, 4
    (3) 4, 3, 2, 1
    (4) 2, 3, 4, 1

    Show Answer

    Solution:3
  48. The Political Guru of Mahatma Gandhi was
    (1) Dadabhai Naoroji
    (2) Gopal Krishna Gokhale
    (3) Mahadev Govind Ranade
    (4) Bal Gangadhar Tilak

    Show Answer

    Solution:2
  49. Who among the following is known as the 'Napoleon of India' ?
    (1) Chandragupta
    (2) Samudragupta
    (3) Harshavardhana
    (4) Ashoka

    Show Answer

    Solution:2
  50. One of the following Indus Valley sites is in Pakistan :
    (1) Lothal
    (2) Kalibangan
    (3) Alamgirpur
    (4) Harappa

    Show Answer

    Solution:4


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment