GENERAL AWARENESS ( SSC COMBINED GRADUATE LEVEL (CGL) TIER-I EXAM ,09-08-2015 ( First Sitting ) - Previous Year Paper )


General Awareness  ||   Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL  AWARENESS

 

 

  1. Peroxyacetyl nitrate is a
    (1) Acidic dye
    (2) Plant hormone
    (3) Vitamin
    (4) Secondary pollutant

    Show Answer

    Solution :  4
  2. Which of the following river does not originate in Indian territory ?
    (1) Ganga
    (2) Mahanadi
    (3) Brahmaputra
    (4) Satluj

    Show Answer

    Solution :  3
  3. To whom the line 'A thing of beauty is a joy for ever' is attributed ?
    (1) William Wordsworth
    (2) John Keats
    (3) Dr. Charles Dickens
    (4) Dr. Jonathan Swift

    Show Answer

    Solution :  2
  4. The birthday of which of the following leaders is celebrated as 'Teachers' Day' in India ?
    (1) Lala Lajpat Rai
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) S. Radhakrishnan
    (4) C. Rajgopalachari

    Show Answer

    Solution :  3
  5. The award given for outstanding performance in sports is
    (1) Dronacharya Award
    (2) Bharat Ratna
    (3) Padma Shri Award
    (4) Arjuna Award

    Show Answer

    Solution :  4
  6. Which hill station's name means 'place of the thunderbolt' ?
    (1) Gangtok
    (2) Shillong
    (3) Oottacamand
    (4) Darjeeling

    Show Answer

    Solution :  4
  7. The maximum fixation of solar energy is done by
    (1) Protozoa
    (2) Bacteria
    (3) Fungi
    (4) Green plants

    Show Answer

    Solution :  4
  8. The term 'brown air' is used for
    (1) Acid fumes
    (2) Photochemical smog
    (3) Sulphurous smog
    (4) Industrial smog

    Show Answer

    Solution :  2
  9. Which of the following is FALSE with respect to rain water harvesting ?
    (1) It is a device of water conservation.
    (2) It helps raising water table.
    (3) It helps meet rising water demand.
    (4) It increases run-off losses.

    Show Answer

    Solution :  4
  10. Where was the first conference of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) held ?
    (1) Kathmandu
    (2) Dhaka
    (3) New Delhi
    (4) Colombo

    Show Answer

    Solution :  2
  11. Which among the following is not a Bretton Woods Institution ?
    (1) None of these
    (2) International Monetary Fund (IMF)
    (3) World Bank
    (4) Organisation of Economic Cooperation and Development (OECD)

    Show Answer

    Solution :  4
  12. Equilibrium price in the market is determined by the
    (1) equality between marginal cost and average cost.
    (2) equality between total cost and total revenue.
    (3) equality between average cost and average revenue.
    (4) equality between marginal cost and marginal revenue.

    Show Answer

    Solution :  4
  13. In the national context which of the following indicates Macro Approach ?
    (1) Inflation in India.
    (2) Sales of Bata Shoe Company
    (3) Exports of Mangoes to UK
    (4) Income from Railways.

    Show Answer

    Solution :  3
  14. Internal economies
    (1) arise when there is expansion in an industry.
    (2) arise in an economy as it makes progress.
    (3) accrue to a firm when it expands its output.
    (4) arise when there is expansion in internal trade.

    Show Answer

    Solution :  1
  15. The ship building yard-Mazgaon Dock is located at
    (1) Vishakhapatnam
    (2) Kochi
    (3) Kolkata
    (4) Mumbai

    Show Answer

    Solution :  4
  16. Electric current is measured using which of the following instrument ?
    (1) Ammeter
    (2) Voltmeter
    (3) Anemometer
    (4) Wattmeter

    Show Answer

    Solution :  1
  17. 'Agha Khan Cup' is related with which of the following sport event ?
    (1) Football
    (2) Cricket
    (3) Hockey
    (4) Table Tennis

    Show Answer

    Solution :  3
  18. The legislature gains a priority over the executive in
    (1) A Presidential Government
    (2) A Federal Government
    (3) An Authoritarian Government
    (4) A Parliamentary Government

    Show Answer

    Solution :  4
  19. The legislature in a democratic country can influence public opinion by
    (1) Focusing attention on public issues
    (2) Granting rights
    (3) Enacting non-controversial laws
    (4) Defining the duties of the citizens

    Show Answer

    Solution :  1
  20. If the President wants to resign from his office, he may do so by writing to the
    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) Vice President
    (3) Chief Justice of India
    (4) Prime Minister

    Show Answer

    Solution :  2
  21. Which of the following is not a Union Territory ?
    (1) Dadra and Nagar Haveli
    (2) Lakshadweep
    (3) Puducherry
    (4) Nagaland

    Show Answer

    Solution :  4
  22. The greatest king of the Pratihara dynasty was
    (1) Vatsaraj
    (2) Bhoj (Mihir-Bhoj)
    (3) Dantidurga
    (4) Nagbhatta II

    Show Answer

    Solution :  2
  23. One of the features of a free market economy is
    (1) active state intervention
    (2) public ownership of factors of production
    (3) rationing and price control
    (4) consumer's sovereignty

    Show Answer

    Solution :  4
  24. Gross National Product - Depreciation Allowance = ?
    (1) Per Capita Income
    (2) Gross Domestic Product
    (3) Personal Income
    (4) Net National Product

    Show Answer

    Solution :  4
  25. The Panchayat Samiti remains accountable for its functions to
    (1) Janpad Panchayats
    (2) The Gram Panchayats and Gram Sabhas
    (3) Zilla Parishads
    (4) Anchal Panchayats

    Show Answer

    Solution :  3
  26. Which one of the following pair is not correctly matched ?
    (I) Harshvardhan - Hiuen Tsang
    (2) Akbar - Todarmal
    (3) Chanakya - Chandragupta
    (4) Vikramaditya - Chaitanya

    Show Answer

    Solution :  4
  27. The South-East trade winds are attracted towards the Indian subcontinent in the rainy season due to
    (1) the development of cyclone over the equator
    (2) the effect of easterlies
    (3) the effect of Northern-East trade winds
    (4) the presence of low atmospheric pressure over North-West India

    Show Answer

    Solution :  4
  28.  The 'graded profile' of a river course is a
    (1) smooth curve from source to mouth.
    (2) smooth curve in the upper course.
    (3) smooth curve in the middle course.
    (4) smooth curve in the lower course.

    Show Answer

    Solution :  1
  29. Sink hole is a phenomenon of ..................topography.
    (1) Plain
    (2) Desert
    (3) Tundra
    (4) Karst

    Show Answer

    Solution :  4
  30. Kerala is famous for the cultivation of
    1. Coconut
    2. Black-pepper
    3. Rubber
    4. Rice
    (1) 1, 2 and 3
    (2) 1, 2 and 4
    (3) 2, 3 and 4
    (4) 1 and 4

    Show Answer

    Solution :  1
  31. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating
    (1) Pattabhi Sitharamayya
    (2) Jawaharlal Nehru
    (3) Maulana Abul .Kalam Azad
    (4) VB Patel

    Show Answer

    Solution :  1
  32. Jallianwala incident took place at
    (1) Allahabad
    (2) Lucknow
    (3) Surat
    (4) Amritsar

    Show Answer

    Solution :  4
  33. Who was the founder of Lodhi dynasty ?
    (1) Daulat Khan Lodhi
    (2) Sikandar Lodhi
    (3) Bahlol Lodhi
    (4) Ibrahim Lodhi

    Show Answer

    Solution :  3
  34. Allantois of Embryo helps in
    (1) digestion
    (2) respiration
    (3) excretion
    (4) protection

    Show Answer

    Solution :  3
  35. Which one of the following animals belongs to mollusca ?
    (1) Haliotis
    (2) Hare
    (3) Hydra
    (4) Hyla

    Show Answer

    Solution :  2
  36. Outside the nucleus DNA is found in
    ( I) Golgi bodies
    (2) Mitochondria
    (3) Ribosome
    (4) Endoplasmic reticulum

    Show Answer

    Solution :  2
  37. Animal protein is called first class protein because it is
    (1) easily digestible
    (2) delicious in taste
    (3) cheaper in the market
    (4) rich in essential amino acids

    Show Answer

    Solution :  4
  38. It is easy to burst a gas-filled balloon with a neelde than
    with a nail. It is because
    (1) nail is more longer than needle.
    (2) nail exerts more pressure than needle on the balloon.
    (3) needle exerts more pressure than nail on the balloon.
    (4) gas is reactive with the needle.

    Show Answer

    Solution :  3
  39. The longest continental Railway in the world is
    (1) Trans Atlantic Railway
    (2) Trans Siberian Railway
    (3) Canadian Pacific Railway
    (4) Canadian National Railway

    Show Answer

    Solution :  2
  40. Photoperiodism affects
    (1) All of these
    (2) Flowering
    (3) Vegetative growth
    (4) Fruiting

    Show Answer

    Solution :  1
  41.  Match the following :
    I                     II
    A. Ascorbic        1. Photosynthetic
    acid                          pigment
    B. Chlorophyll 2. Quencher
    C. Carotenoid  3. Enzyme
    D. Superoxide 4. Vitamin-C
    dismutase   A B C D
    (1)                 4 1 2 3
    (2)                4 2 1 3
    (3)                2 4 1 3
    (4)                4 1 3 2

    Show Answer

    Solution :  1
  42.  What is used to identify whether a data word has an odd or even number of l's ?
    (1) Carry bit
    (2) Sign bit
    (3) Zero bit
    (4) Parity bit

    Show Answer

    Solution :  4
  43.  Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called
    (1) Networking
    (2) Multiprogramming
    (3) Multitasking
    (4) Memory Management

    Show Answer

    Solution :  4
  44. What happens when a drop of glycerol is added to crushed KMnO, spread on a paper ?
    (1) There is a crackling sound.
    (2) There is a violent explosion.
    (3) There is no reaction.
    (4) The paper ignites.

    Show Answer

    Solution :  2
  45. Most commonly used bleaching agent is
    (1) Sodium chloride
    (2) Alcohol
    (3) Carbon dioxide
    (4) Chlorine

    Show Answer

    Solution :  4
  46. The least penetrating power ray is
    (1) X-Ray
    (2) a-Ray
    (3) ß-Ray
    (4) y-Ray

    Show Answer

    Solution :  2
  47. Hydrogen peroxide is an effective sterilizing agent. Which one of the following product results when it readily loses active oxygen?
    (1) Nascent Hydrogen
    (2) Water
    (3) Hydrogen
    (4) Ozone

    Show Answer

    Solution :  2
  48. The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has
    (1) less density than dry air.
    (2) less pressure than dry air.
    (3) more pressure than thy air.
    (4) more density than dry air.

    Show Answer

    Solution :  1
  49. X-rays can be used
    (1) for cutting and welding of metals.
    (2) to detect heart diseases.
    (3) to detect defects in precious stones and diamonds.
    (4) to detect gold under the earth.

    Show Answer

    Solution :  3
  50. Ice is packed in saw dust because
    (1) saw dust will not get melted easily.
    (2) saw dust is poor conductor of heat.
    (3) saw dust is a good conductor of heat.
    (4) saw dust does not stick to the ice.

    Show Answer

    Solution :  2


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ask Doubt/Comment