GENERAL AWARENESS (SSC COMBINED GRADUATE LEVEL (CGL) TIER-I EXAM, (Second Sitting) 09-08-2015) – Previous Year Paper

0

General Awareness  ||  General Intelligence & Reasoning  ||  Quantitative Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

    1. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?
      Select the correct answer using the code given below.
      (A) Arsenic
      (B) Sorbitol
      (C)Fluoride
      (D) Formaldehyde
      (E) Uranium
      (1) B, D and E
      (2) A, B, C, D and E
      (3) A, C and E
      (4) A and C

      Show Answer


      Solution:3
    2. Cyanide poisoning causes death in seconds because
      (1) It denatures enzymes of the heart/muscle
      (2)It breaks the electron transport chain
      (3)It causes Lys is of red blood cells.
      (4) It causes cardiac arrest

      Show Answer


      Solution:4
    3. Xenobiotics which are inherently resistant to microbial attack are called as:
      (1) Biodegradable
      (2) Persistent
      (3) All of the given options
      (4) Recalcitrant

      Show Answer


      Solution:4
    4. The Battle of Plessey was fought in year
      (1) 1775
      (2) 1757
      (3) 1761
      (4) 1576

      Show Answer


      Solution:2
    5. Who discovered the first antibiotic ?
      (1) W Fleming
      (2) C Waksman
      (3) Louis Pasteur
      (4) A Fleming

      Show Answer


      Solution:4
    6. Indian first talkie film produced in 1931 was
      (1) Shakuntala
      (2) Indra Sabha
      (3) Neel Kemal
      (4) Alamara

      Show Answer


      Solution:4
    7. State Bank of India was previously known as :
      (1) Imperial Bank of India
      (2) Canara Bank
      (3) Syndicate Bank
      (4) Co-operative Bank of India

      Show Answer


      Solution:1
    8. On 2nd June 2015 a Conference on Make in India Indigenisation of currency was organised by the department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Govt. of India. Who inaugurated the Conference ?
      (1) Finance Minister
      (2) Finance Secretary
      (3) Governor R.B.I.
      (4) Prime Minister

      Show Answer


      Solution:1
    9. The ore of Aluminium is
      (1) Fluorspar
      (2) Bauxite
      (3) Chalco pyrites
      (4) Hematite

      Show Answer


      Solution:2
    10. In the grass lands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of
      (1)Limited sun light and paucity of nutrients
      (2) None of the options
      (3) Insect and fungi
      (4) Water limits and fire

      Show Answer


      Solution:4



    1. The Mediterranean region are characterized by heavy rain in:
      (1) Winter
      (2) Spring
      (3) Autumn
      (4) Summer

      Show Answer


      Solution:1
    2. Earthquakes are caused by
      (1) Denudation
      (2) Tectonism
      (3) Earth revolution
      (4) Earth rotation

      Show Answer


      Solution:2
    3. The oldest form of composition of Hindustani vocal music is
      (1) Dhurpad
      (2) Thumri
      (3) Ghazal
      (4) None of the options

      Show Answer


      Solution:1
    4. The Women’s Reservation Bill seeks how much reservation for women in the State assemblies and Lok Sabha ?
      (1) 30%
      (2) 25%
      (3) 33%
      (4) 36%

      Show Answer


      Solution:3
    5. The Dynamo converts
      (1)Electrical Energy intoMechanical Energy
      (2) Mechanical Energy into Magnetic Energy
      (3) None of these
      (4) Mechanical Energy into Electrical Energy

      Show Answer


      Solution:4
    6. When is International ‘Yoga Divas’ is celebrated ?
      (1) 21 June
      (2) 21 May
      (3) 25 April
      (4) 21 July

      Show Answer


      Solution:1
    7. Which was the first hydel power project in India ?
      (1)Pallivasal in Kerala
      (2) Paikara in Tamil Nadu
      (3) Siva Samudram in Karnataka
      (4) Nizamnagar in Andhra Pradesh

      Show Answer


      Solution:3
    8. Microbial Type Culture Collection Centre is situated at:
      (1) Bangalore
      (2) Chandigarh
      (3) New Delhi
      (4) Hyderabad

      Show Answer


      Solution:2
    9. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from :
      (1) Dandi
      (2) Kheda
      (3) Sabarmati
      (4) Champaran

      Show Answer


      Solution:4
    10. Raga Kameghwari was composed by
      (1)Ustad Amzad Ali Khan
      (2) None of the options
      (3) Pandit Ravi Shankar
      (4) Uday Shankar

      Show Answer


      Solution:3



    1. The father of computer is
      (1) Oliver Twist
      (2) Charles Dickens
      (3) Charles Babbage
      (4) Love Lice

      Show Answer


      Solution:3
    2. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film ?
      (1)1911
      (2) 1913
      (3) 1910
      (4) 1912

      Show Answer


      Solution:2
    3. The earth completes one rotation on its axis in :
      (1) 23 hrs. 56 min. 4.9 sec
      (2) 23 hrs. 10 min. 2 sec
      (3) 23 hrs. 30 min.
      (4) 24 hrs.

      Show Answer


      Solution:1
    4. What is the fascist view of state ?
      (1) State enhances the ideal of individualism
      (2) Nation state is unquestionably sovereign
      (3) State is the instrument of exploitation in the hands of few.
      (4) State is under the control of a king

      Show Answer


      Solution:2
    5. The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in –
      (1) 1984
      (2) 1972
      (3) 1986
      (4) 1981

      Show Answer


      Solution:3
    6. “Don’t Laugh : We are Police”, this book was compiled by
      (1) Shanti Swaroop I.G.
      (2) None of the options
      (3) Bishan Lal Vohra L G. P
      (4) K.P.S. Gill D.G.P

      Show Answer


      Solution:3
    7. What is ordinary Law ?
      (1) Laws made by the High Court
      (2)Laws made by the Supreme Court
      (3) Laws made and enforced by the Government
      (4)Laws made by the common people.

      Show Answer


      Solution:3
    8. For a missile launched with a velocity less than the earth’s escape velocity, the total energy is
      (1) either positive of negative
      (2) Negative
      (3) Zero
      (4) Positive

      Show Answer


      Solution:2
    9. Molybdenum deficiency affects the activity of :
      (1) All of the given options
      (2) Chlorate reductase
      (3) Nitrogenase
      (4) Nitrate reductase

      Show Answer


      Solution:4
    10. Waksman got the Nobel Prize for the discovery of :
      (1) Streptomycin
      (2) Chloromycetin
      (3) Neomycin
      (4) Penicillin

      Show Answer


      Solution:1



  1. The business in Stock Markets and other securities markets is regulated
    (1) Securities and Exchange Board of India
    (2) Sole Trade and Exchange Bank of India
    (3) State and Exchange Bank of India
    (4) Stock and Exchange Bank of India

    Show Answer


    Solution:1
  2. Liberalism stands for
    (1) religious orthodoxy
    (2) a movement and an attitude
    (3) self-emancipation
    (4) freedom in social, political and economic aspects

    Show Answer


    Solution:4
  3. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have
    (1) Higher densities
    (2) Higher atomic masses
    (3) Higher atomic numbers
    (4) Higher atomic radii

    Show Answer


    Solution:2
  4. Photo chemical smog is a resultant of the reaction among
    (1) High concentration of NO2, 03, and CO in the evening
    (2) CO, CO, and NO2 at low temperature.
    (3) CO, 02 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight
    (4) NO2, 03 and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

    Show Answer


    Solution:4
  5. The Liquidity Preference Theory of Interest was propounded by :
    (1) J.M. Keynes
    (2) David Ricardo
    (3) Alfred Marshall
    (4) Adam Smith

    Show Answer


    Solution:1
  6. Which of the following costs is related to marginal cost?
    (1) Variable Cost
    (2) Implicit Cost
    (3) Prime Cost
    (4) Fixed Cost

    Show Answer


    Solution:1
  7. Fascism believes in the application of the principle of :
    (1) Dictatorship
    (2) Democracy
    (3) Utilitarianism
    (4) Totalitarianism

    Show Answer


    Solution:4
  8. Autocracy means
    (1) Rule by few
    (2) Rule by King
    (3) Absolute rule by one
    (4) Rule by the representatives of the People

    Show Answer


    Solution:3
  9. When a helium atom loses an electron it becomes :
    (1) A negative helium ion
    (2) A proton
    (3) An alpha particle
    (4) A positive helium ion

    Show Answer


    Solution:4
  10. When one gene pair hides the effect of the other unit, the phenomenon is referred to as:
    (1) Epistasis
    (2) Mutation
    (3) None of the options
    (4) Dominance

    Show Answer


    Solution:1
  11. The classical Dance of Andhra Pradesh is
    (1) Kuchipudi
    (2) Odissi
    (3) Bharatanatyam
    (4) Kathakali

    Show Answer


    Solution:1
  12. Who directed the film on the dacoit queen Phoolan Devi ?
    (1) Abbas Mastan
    (2) Shashi Kapoor
    (3) Shekhar Kapoor
    (4) Anil Kapoor

    Show Answer


    Solution:3
  13. PSW stands for
    (1) Program status word
    (2) Processor status word
    (3) Process status word
    (4) Primitive status word

    Show Answer


    Solution:1
  14. The name of the upper house of the Indian Parliament is :
    (1) Senate
    (2) Rajya Sabha
    (3) House of Lords
    (4) Legislative Assembly

    Show Answer


    Solution:2
  15. G E F, an international aid giving agency has the full form
    (1) Global Environment Fund
    (2) Global Educational Fund
    (3) Global Economic Fund
    (4) Global Energy Fund

    Show Answer


    Solution:1
  16. Spring tides occur on
    (1) New moon day only
    (2) Full moon day as well as on new moon day
    (3) Full moon day only
    (4) The day when the moon’s position is in its first quarter

    Show Answer


    Solution:2
  17. Which one of the following is the correct sequence of ecosystem in the order of decreasing productivity?
    (1) Oceans, mangroves, lakes, grassland
    (2) Mangroves, oceans, grassland, lakes
    (3) Oceans, lakes, grassland, mangroves
    (4) Mangroves, grasslands, lakes, oceans

    Show Answer


    Solution:4
  18. Who is considered founder of the Gupta Empire ?
    (1) Srigupta
    (2) Samudra Gupta
    (3) Chandra Gupta I
    (4) Chandra Gupta II

    Show Answer


    Solution:1
  19. A Fuse wire is characterised by
    (1) High resistance and low melting point –
    (2) High resistance and high melting point
    (3) Low resistance and high melting point
    (4) Low resistance and low melting point

    Show Answer


    Solution:4
  20. The technology used in the electronic printer is called
    (1) Micro array
    (2) Micro millimetric
    (3) Micro technology
    (4) Micro encapsulation

    Show Answer


    Solution:4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Click Here to ASK Doubtsx