GENERAL AWARENESS ( SSC CISF ASI EXAM, ( Paper – I ) 29-08-2010 – Previous Year Paper)

1

General Awareness  ||   Reasoning ||  Numerical Aptitude  ||  English Comprehension

GENERAL AWARENESS

DOWNLOAD ALL PAPERS IN PDF

 

    1. On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed ?
      (1) Chambal
      (2) Yamuna
      (3) Sone
      (4) Periyar

      Show Answer


      Solution :  3
    2. AGMARK is
      (1) a cooperative for egg production
      (2) regulated agricultural market
      (3) farmers’ cooperative
      (4) a quality guarantee stamp for commodities

      Show Answer


      Solution :  4
    3. The decline of Indian Handicrafts industry in the 19th century was attributed to
      (1) competition from British manufacturing industries only
      (2) disappearance of Indian Princely Courts only
      (3) establishment of alien rule only
      (4) All of the above

      Show Answer


      Solution :  4
    4. The Industrial Revolution in England represented the climax of the transition from
      (1) slavery to feudalism
      (2) feudalism to capitalism
      (3) capitalism to socialism
      (4) socialism to market socialism

      Show Answer


      Solution :  3
    5. When was the Minimum Wages Act enacted in India ?
      (1) 1936
      (2) 1948
      (3) 1951
      (4) 1956

      Show Answer


      Solution :  4
    6. The International Court of Justice sits in
      (1) Geneva
      (2) The Hague
      (3) Vienna
      (4) Rome

      Show Answer


      Solution :  2
    7. What can the President do if a State fails to comply with the Directives of the Central Government ?
      (1) He can dissolve State Legislature and order fresh elections
      (2) He can declare the breakdown of constitutional machinery in the State and assume responsibility for the governance of the.State
      (3) He can send paramilitary forces to the State to secure compliance
      (4) Any of the above

      Show Answer


      Solution :  2
    8. In which State of India, was a non-Congress government formed for the the first time ?
      (1) West Bengal
      (2) Tamil Nadu
      (3) Pondicherry
      (4) Kerala

      Show Answer


      Solution :  4
    9. When did the Soviet Union disintegrate Into 15 independent Republics ?
      (1) 1990
      (2) 1991
      (3) 1992
      (4) 1993

      Show Answer


      Solution :  2
    10. Why was the Simon Commission boycotted by the Indians ?
      (1) It did not include any Indian as a member
      (2) It did not have any woman member
      (3) It was appointed before the stipulated time
      (4) It refused to meet prominent Indian leaders

      Show Answer


      Solution :  1



    1. The declaration of Constitutional Emergency in an Indian State has to be approved by the Parliament within a period of
      (1) 2 months
      (2) 4 months
      (3) 6 months
      (4) 12 months

      Show Answer


      Solution :  1
    2. The number of subjects in the Union List of the Indian Constitution is
      (1) 47
      (2) 66
      (3) 97
      (4) 100

      Show Answer


      Solution :  3
    3. Who among the following started the first newspaper in India?
      (1) DadabhaiNaoroji
      (2) W.C. Bonnerjee
      (3) Rabindranath Tagore
      (4) James A. Hickey

      Show Answer


      Solution :  3
    4. Who founded the Servants of India Society ?
      (1) DadabhaiNaoroji
      (2) Gopal Krishna Gokhale
      (3) B.G. Tilak
      (4) Swami Dayanand Saraswati

      Show Answer


      Solution :  2
    5. English education was introduced in India by
      (1) Lord Curzon
      (2) Jawaharlal Nehru
      (3) Lord Macaulay
      (4) Lord Dalhousie

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Name the important French possession in India.
      (1) Goa
      (2) Pondicherry
      (3) Daman
      (4) Cochin

      Show Answer


      Solution :  2
    7. As per provisions of the Charter Act of 1833, a Law Commission (for consolidating, codifying and improving Indian laws) was constituted under the Chairmanship of
      (1) Lord Bentinck
      (2) Raja Rammohan Roy
      (3) Lord Macaulay
      (4) Lord Dalhousie

      Show Answer


      Solution :  3
    8. Who was the first Indian to become member of British Parliament ?
      (1) W.C. Bonnerjee
      (2) Behramji M. Malabari
      (3) D.N. Wacha
      (4) Dadabhai Naoroji

      Show Answer


      Solution :  4
    9. The length of India’s coastline is about
      (1) 4900 kms
      (2) 5700 kms
      (3) 7500 kms
      (4) 8300 kms

      Show Answer


      Solution :  3
    10. Which one of the following is the second highest peak of the world ?
      (1) Dhaulagiri
      (2) Kanchenjunga
      (3) K2
      (4) Nanda Devi

      Show Answer


      Solution :  3



    1. What is the approximate length of Konkan Railway ?
      (1) 580 kms
      (2) 760 kms
      (3) 940 kms
      (4) 1050 kms

      Show Answer


      Solution :  2
    2. Which one of the following coasts of India is most affected by violent tropical cyclones ?
      (1) Malabar
      (2) Andhra
      (3) Konkan
      (4) Gujarat

      Show Answer


      Solution :  2
    3. The largest freshwater lake in the world is
      (1) Lake Victoria
      (2) Lake Michigan
      (3) Lake Balkhash
      (4) Lake Superior

      Show Answer


      Solution :  4
    4. In the world, India tops in the production of
      (1) Nickel
      (2) Uranium
      (3) Mica
      (4) Manganese

      Show Answer


      Solution :  3
    5. Which breed of the following buffalo breeds is found in the South-Western part of Gujarat ?
      (1) Murrah
      (2) Bhadwari
      (3) Surti
      (4) Toda

      Show Answer


      Solution :  3
    6. Which one of the following is the first National Park of India ?
      (1) Corbett National Park
      (2) Bandipur National Park
      (3) Kanha National Park
      (4) Sariska

      Show Answer


      Solution :  1
    7. The colour of the eye depends upon the pigment present in
      (1) cornea
      (2) iris
      (3) rods
      (4) cones

      Show Answer


      Solution :  2
    8. The ability of the eye to see in the dark, is due to the production of a purple pigment known as
      (1) Carotene
      (2) Rhodopsin
      (3) Iodopsin
      (4) Retinene

      Show Answer


      Solution :  4
    9. Which of the following statements is true ?
      (1) Dehusked cereals and pulses are more nutritious
      (2) Whole grain cereals and pulses are more nutritious
      (3) Processed cereal products are nutrient dense
      (4) Breakfast cereals are nutrient dense

      Show Answer


      Solution :  2
    10. Which of the following animals is dumb ?
      (1) Deer
      (2) Giraffe
      (3) Stag
      (4) Yak

      Show Answer


      Solution :  2



  1. The sky appears blue because
    (1) all colours interfere to produce blue
    (2) in white light, the blue component dominates
    (3) the atmosphere scatters blue colour more than the others
    (4) it is actually blue

    Show Answer


    Solution :  3
  2. The device in communication satellites which receives signals from an earth station and transmits them to different directions is
    (1) Transformer
    (2) Transistor
    (3) Transponder
    (4) Transducer

    Show Answer


    Solution :  3
  3. When a ship enters the sea from a river
    (1) it rises a little
    (2) it sinks a little
    (3) it remains at the same level
    (4) it rises or sinks depending on the material it Is made of

    Show Answer


    Solution :  1
  4. Two stones of unequal masses are thrown vertically up with the same velocity. Which of the following will happen ?
    (1) The heavier mass will reach greater height
    (2) The lighter mass will reach greater height
    (3) Both will reach the same height
    (4) Any of them may reach greater height

    Show Answer


    Solution :  3
  5. The substance that is added to make natural rubber strong and more bouncy is
    (1) Polythene
    (2) Sponge
    (3) Sulphur
    (4) Chlorine

    Show Answer


    Solution :  3
  6. Kaiga-11 plant which supplies electricity is a
    (1) hydel project
    (2) coal project
    (3) nuclear power reactor
    (4) None of the above

    Show Answer


    Solution :  2
  7. The vitamin most readily destroyed by heat is
    (1) Riboflavin
    (2) Ascorbic acid
    (3) Tocopherol
    (4) Thiamine

    Show Answer


    Solution :  2
  8. White phosphorus is always kept under
    (1) benzene
    (2) kerosene
    (3) ether
    (4) water

    Show Answer


    Solution :  4
  9. Which of the following pairs is incorrect ?
    (1) Pannalal Ghosh – Flute
    (2) Guru Gopi Krishna – Kathak
    (3) Nilchil Banerjee – Santoor
    (4) Nandlal Bose – Painting

    Show Answer


    Solution :  3
  10. Ebrahim Alkazi is well-known presonality from the field of
    (1) Folk dance
    (2) Theatre
    (3) Business
    (4) None of the above

    Show Answer


    Solution :  4
  11. Which of the following volcanoes is situated in Mexico ?
    (1) Colima
    (2) Purace
    (3) Semeru
    (4) Etna

    Show Answer


    Solution :  3
  12. Sea water can be purified by the process of
    (1) Distillation
    (2) Evaporation
    (3) Filtration
    (4) Fractional distillation

    Show Answer


    Solution :  1
  13. Which of the following is a cold ocean current ?
    (1) Humboldt current
    (2) Brazil current
    (3) Oyashio current
    (4) Canary current

    Show Answer


    Solution :  1
  14. Which one of the following does not deal with export promotion ?
    (1) Trade Development Authority
    (2) Minerals and Metals Trading Corporation
    (3) Cooperative Marketing Societies
    (4) State Trading Corporation of India

    Show Answer


    Solution :  3
  15. Which of the following sets belongs to Central tax ?
    (1) Excise duty, Sales tax and Custom duty
    (2) Excise duty, Custom duty and Income tax
    (3) Income tax, Custom duty and House tax
    (4) Custom duty, Entertainment tax and Income tax

    Show Answer


    Solution :  2
  16. Who is the author of the book ” To A Hunger Free World” ?
    (1) A.P.J. Abdul Kalam
    (2) Amartya Sen
    (3) M.S. Swaminathan
    (4) Montek Singh Ahluwalia

    Show Answer


    Solution :  3
  17. World Trade Organization (WO) was started in the year
    (1) 1984
    (2) 1994
    (3) 1995
    (4) 1996

    Show Answer


    Solution :  3
  18. Who said “Patriotism is religion and religion is love for India” ?
    (1) Raj Narain Bose
    (2) Bal Gangadhar Tilak
    (3) Swami Vivekananda
    (4) Acharya Vinoba Bhave

    Show Answer


    Solution :  4
  19. Which one of the following is not a vaccine ?
    (1) BCG
    (2) Anti-rabies
    (3) Polio vaccine
    (4) Progesterone

    Show Answer


    Solution :  4
  20. The scientist who first sent electromagnetic waves to distant places is
    (1) James Clerk Maxwell
    (2) Heinrich Hertz
    (3) Thomas Alva Edison
    (4) John Logic Baird

    Show Answer


    Solution :  1

Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment

  1. vin says

    Tube guru is doing a great job by providing these previous year paper but one problem is there with the ans I have noticed that most of GK ans are wrong for e. g. 1st Newspaper in India was starTed by James Hickey but here it is given as R Tagore which is wrong so please if possible rectify those ans

Click Here to ASK Doubtsx